Recept Františky Pra

(Hodnoceno 2x) Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Františky

Úvod

Původně švýcarský recept na sladké pečivo se skořicí.

Postup

Z mouky, cukru, droždí, mléka, másla, skořice a soli vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto pak rozválíme o dost víc do délky než do šířky, takže budeme mít dlouhý obdélník a ten potřeme náplní a srolujeme jako roládu. Nakrájíme ji na stejné kousky, asi 12 ks, takže budeme mít malé roládky a uprostřed je hodně promáčkneme vařečkou nebo tupou stranou nože, jako bychom je chtěli rozpůlit - vnitřek se hodně rozjede do stran i s trochou náplní, ale to je v pořádku. Dáme na plech ještě vykynout, pak potřeme vajíčkem a pečeme při 225°C asi 12 minut. Hotové františky ihned přendáme z plechu na mřížku.

Recept je z kategorií: Moučníky Zákusky

Nahlásit recept

  • 05.04.12 vloženo
  • 6641x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

Františky:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 40 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/2 droždí

Náplň:

  • 100g změklého másla
  • 70g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

katasta69 29.03.15 12:12

výborné :-)

Odkaz na uvaření

tlustá bába 19.01.14 20:04

Zvláštní - my tomu říkáme „švýcarky“! Dávám 1 vajíčko na asi 3/4 kg mouky, těsto dělám malinko těžší, tučnější a nedávám do něj skořici. Po vykynutí těsto rozválím a placku potírám máslem, ve kterém rozpustím vrchovatou lžíci medu. Pak posypu bohatě skořicí a třtinovým cukrem. Zavinu, nakrájím, vytlačím, nechám na plechu trochu vykynout a potírám buď rozšlehaným vajíčkem nebo zbytkem másla s medem - ale to pak lepí. Jsou moc dobré!

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Františky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
2905
753 příspěvků 06.04.12 03:22

Asi vím, v konečném výsledku připomíná trochu motýlka.
Přemýšlím u koho jsem ochutnala :think:
Pár slaných se sýrem by mohlo vyjít ;)
Prozraď prosím, kolik plechů zaplním z uvedené dávky? :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz