Recept Fataer s kremem (pre Frantisku)

Egyptská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fataer s kremem (pre Frantisku)

Úvod

Fataer v Egypte existuje nespocetne mnozstvo na slano a na sladko.
Robi sa bud z chleboveho bieleho cesta. Alebo z cesta podobneho strudlovemu. Z cesta kysnuteho drozdoveho alebo z filo cesta.
Tento je z cesta kysnuteho a plni sa kremom/ pudingom . Ja mam najradsej plnku smotanovu.
Inac sa mozu plnit len tak cukrom posypanym s kokosom napriklad .

Postup

Cesto:
a)Muku zmiesame so solou , pridame vajco a v troske tepleho mlieka rozmiesane drozdie a pomalym prlievanim mlieka zamiesime cesto trochu tuhsie ako na nase buchty.
Rozdelime na dve casti.
Mlieko budeme mozno potrebovat viac alebo menej zalezi na kvalite muky.

b)Cesto nechame dve minuty oddychnut a oba bochniky cesta rozvalkame na co najtensie.

  1. Potrieme rovnomerne zmaknutym maslom , stocime do rulicky a rulicku stocime do slimaka. Dame do chladu/chladnicky na pol hodinku aj hodinu.

Krem:
Vajce vymiesame s cukrom a skrobom do kasovitej hmoty, pridame za staleho miesania do tepleho mlieka a uvarime husty krem.
Nechame vychladnut.

Jeden bochnik stoceneho cesta vyberieme z chladnicky a ponechame stocene, rozvalkame ho na pozadovanu velkost (asi 28 cm), potrieme kremom.
Druhe cesto takisto nechame v tvare slimaka , rozvalkame o trosku viac, prelozime cez krem, bocne okraje zasunieme pod okraj prveho cesta s kremom a dame piect do vyhriatej rury asi na 180 stupnov do zlatava.

Dobru chut :)

Na obrazku je plneny tym istym kremom ako v recepte. Pridala som ale trosku smotany preto sa zda na fotke riedsi.A fotene to je este za horuca. Len s cistym kremom je hustejsi samozrejme. Ten krem je ako puding. Snad trosku jemnejsi ako puding.

Frantisko, neviem ci je to ta sladkost co si spominala. Recept som nasla na nete a popytala sa egyptanov a upiekla. Musim povedat ze je to ozaj naramne dobre. Zjedlo sa este za horuca . Doteraz som robievala z filo cesta. Odteraz to bude isto iste tento. :)

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.13 vloženo
  • 3724x zobrazeno

Ingredience

  • 3 salky muky
  • 1 vajco
  • 1 salka mlieka
  • 3 x stipku soli
  • 1/4 KL drozdia suseneho alebo primerane cerstve
  • 200 gr zmaknuteho masla na potretie

Krem:

  • 2 salky mlieka
  • 1 salka cukru (dala som 1/3 salky)
  • 3 PL kukuricneho skrobu
  • 1 vajco
  • vanilka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 11.02.13 23:12

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Fataer s kremem (pre Frantisku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Joris  17.02.13 13:54

Recept jsem zaslal jolaně soukromou zprávou ;)

 
lydia
1227 příspěvků 16.02.13 18:51

Jolano, děkuji :kytka: Ráda bych byla Tvou španělskou kamarádkou, já bych si ale vybírala :lol:
Joris, jsem zvědavá na recept, hlavně na postup. Také jsem slyšela, že se dělá všude trochu jinak. Dýňovou marmeládu jsem už dělala několikrát, s pomerančovou šťávou a kůrou. Ale ensaimadu ne, přesto, že mám recept.

 
Joris  13.02.13 20:56

Recept mám, ale ve španělštině a na papíře, až budu mít čas tak ho přeložím a naklepu do počítače :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 13.02.13 20:41

Joris, dakujem…a ak mas aj recept a chut sa s nim podelit tak sem s nim, prosim.. :mavam:

 
Joris  13.02.13 20:31

Jestli mohu přidat moje poznatky o ensaimadě. Samotní španělé tvrdí, že ensaimada udělaná v jiné části Španělska než je Mallorca chutná jinak. Jestli je to moukou nebo podnebím :nevim:
Ensaimada je dobrá čerstvá, nejlépe sníst ten samý den co byla udělaná, druhý den už to není ono. Rozhodně bych nedoporučoval turistům koupit ensaimadu jako dárek na letišti, v supermarketech, kde v krabicích leží už několik dní.
Ensaimada se většinou jí samotná posypaná hustě moučkovým cukrem, anebo po vychladnutí se prořízne a plní se šlehačkou, pařížskou šlehačkou, pudinkem posypaným cukrem a ten roztavený na karamel anebo jak píše lydia marmeládou z dýně, která je krájená na tenké slabé proužky a v překladu se této marmeládě říká vlasy anděla :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 13.02.13 19:33

Lydie, uz som poprezela na google, a libi..mam kamosku spanielku a uz viem co jej pripravim az pride na kafe…Ensaimada de Mallorca predsa..dakujem :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 13.02.13 18:58

Lydie, rada ta vidim :) u nas dnes slunicko a na slnecnych stanoviskach zacali kvitnut mandle. Mandle kvitnu tuna prve, ako u nas snezienky.
Ten tebou opisany snek je chutny urcite..a se sadlem… :lol:.
Ensaimada de Mallorca, nielen chut ale aj povod zaujimavy..dakujem za hezke povidani :kytka: :mavam:

 
lydia
1227 příspěvků 13.02.13 14:54

Jolano, ten slimák vypadá jako Ensaimada de Mallorca. Ta se také dělá z kynutého těsta, ale neplní se. (Někdy jakousi marmeládou z dýně). Těsto se dělá se sádlem a šnek je potom takový listovaný. Chutná božsky. Prý ensaimadu, jejíž forma připomíná turban, dovezli do Španělska arabové. Ale sádlo se asi začalo do těsta dávat až později, až byla křesťanská :)
Já dostávám obyčejně ensaimadu importovanou, chtěla jsem kdysi vyzkoušet, ale dřív jsem nebyla moc kamarádka s kynutým těstem.
Zdravím ze zasněžené Vídně, Lydia

 
birkana
1663 příspěvků 12.02.13 14:16

Dík za odkaz :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.13 14:02

Birkana, na slano sa robi takyto fataer..ten sa len posklada ako obalka..
 http://www.labuznik.cz/…neny-chleba/

Ale, isto iste to ja neviem ci sa prave tento recept fataer robi len na sladko…ale zas aj tento fafaer recept by bol na slano zazitek. To ma napadlo uz vcera a sa na neho chystam tiez, takze nie si sama. ;) A uvazujem zatial o tvarohu s koprem –to my velmi radi…daj co mas rada alebo na co mas chut podla mna.. a bude to dobre na stopro :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 12.02.13 13:53

@jolana Prosím, jaké složení má slaná náplň? U nás se sladké nejí, ale mě se ten recept moc líbí :kytka: Ráda bych skusila slanou variantu a experimentovat nechci (když už originál, tak komplet, že) :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.13 13:43

Asa, pripravene z hladkej. Ale samozrejme ak si zvyknuta pracovat s polohrubou tak kludne.
:)

 
Aša
8 příspěvků 12.02.13 13:19

Prosím, z jaké mouky mám tento moučník připravit? Hladké nebo polohrubé. Děkuji za odpověď.

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.13 08:46

Fotky su fotene vecer a moc ukazkove nie su popravde..ale cesto sa akoby listkuje ci vlni.. trosku toho listkovani ci vlneni je vidno na tej fotke. Krem je husty a drzi ako puding. Mozno dat aj puding. Na fotke aj v skutocnosti je riedsi ako som pisala pretoze som po uvareni k nemu pridala smotanu–my ju ozaj radi. Inac sa smotama uvarena a zahustena skrobom dava do fataer z filo cesta a nie do tohto.
Original vyzera viac akoby „polamany“ pretoze sa cesto okruhle natiera maslom a staca. Ja som vyvalkala na obdlznik, natierala, stacala do ruliciek a stocila do slimaka–preto je uhladenejsie.
V ludovej pekarni v egypte je fataer/placka trosku tensia, vyzera viacej „polamanejsia“ a chrumkavejsia. To cesto vedia vytiahnut na rukach az do priesvitna.
Z toho vyplyva ze ziadne starosti s tym ako ma vyzerat. Ba prave naopak.
:mavam:

Příspěvek upraven 12.02.13 v 09:37

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 12.02.13 08:15

Tak to mne zaujalo, rozhodně ukládám a hodlám vyzkoušet :potlesk:

 
Frantiska
927 příspěvků 12.02.13 08:08

To bude ono :) Moc dekuji. Jen doufam, ze to zvladnu tak krasne jako ty, ja si tu chut vybavuji i po letech, na sladke moc nejsem, ale tohle mi tak moc chutnalo, ze by se tam i clovek skoro kvuli tomu prestehoval :))))

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz