Recept Císařský trhanec se švestkovým kompotem

(Hodnoceno 1x) Ludwig.II Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rozinky vyperem v horké vodě,a necháme oschnout a pokapeme rumem. Rozmícháme mouku se solí, žloutky i jednou pol. lžicí cukru a takovým množstvím mléka, aby vzniklo husté těsto. Bílky ušleháme se zbylým cukrem a sníh vníkáme opatrně do těsta. Na pánvi rozppustíme máslo, přilijeme těsto a posypeme roznkami namočenými v rumu. Těsto pečeme, až je spodní strana chřupavá a hněd, potom otočíme a opečeme i na druhé straně. Pak je roztrháme na malé kousky a nakonec posypeme práškovým cukrem. Švestky vypeckujeme a dusíme při mírné teplotě společně s bílým vínem, trochou vody a skořice tak dlouhou až slupka začne vrástnit. Necháme vychladit a podáváme k trhanci. Pozn. Na labužníkovi už jeden přdpis na císařský trhanec je, v originále Kaiserchmarrn, jen sem ho chtěl mírně oživit a uvedl jsem variantu ve které se podává ve Vídni. Bylo to oblíbené dezertní jídlo Františka Josefa I a proto se mu dostalo tohoto názvu.

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 18.04.03 vloženo
  • 7880x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 polévkové lžíce rozinek
  • 2 lžičky rumu
  • 250 g polohrubé mouky
  • trochu soli
  • 4 žloutky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 šálek studeného mléka
  • 4 bílky
  • 4 polévkové lžíce másla
  • práškový cukr
  • 1 kg švestek
  • 5 polévkoých lžic suchého bílého vína
  • skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hradoch 15.1.13 19:31

Do těsta jsem přidal ještě 1× zakysanou smetanu

a Švestkový žahour (Zwetschkenröster) jsem vyrobil následovně :

Švestky 800 g ( nebo1 kompot) Červené víno 100 ml
Jablečná šťáva 100 ml
Rum
Citrónová šťáva
Cukr 1,5 lžíce
Skořice

Na pánvi lehce zkaramelizujeme cukr a zalijeme vínem a šťávou, přidáme vypeckované švestky, pokrájené na kousky, skořici, krátce povaříme a přidáme citronovou šťávu a rum.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Císařský trhanec se švestkovým kompotem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Císařský trhanec se švestkovým kompotem

jolana
5068 příspěvků 26.9.13 21:41

Nieee, to uz bys pak nebyla ty :mrgreen: :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 26.9.13 21:29

Proč reklama :?: Na císařský trhanec lze použít třeba tento švestkový kompot, to se nesmí? Mohu smazat.. :mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 26.9.13 21:17

Acraj, reklama?! :mrgreen:

Ačraj
697 příspěvků 26.9.13 21:14
Švestkový kompot

600 g švestek vypeckovaných, 80 g cukru, 2,5 dcl vody, 2 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice, 2 lžíce rumu, šťávu z 1 citronu. Cukr s vodou do varu, hřebíček, skořice, přidáme švestky, chvíli povaříme a přikryté necháme vychladnout, potom citr. šťávu a rum, dáme do skleniček a sterilujeme 15 - 20 min./80°C. :potlesk:

Příspěvek upraven 26.09.13 v 21:15

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz