Recept Fazol-pol Dia

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fazol-pol

Úvod

Výživný, vydatný a výborný eintopf.

Postup

Namočenou (24 hod.) fazoli dáme vařit do měkka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme (můžeme přidat trochu sádla či Ramy).

Přidáme papriku - pozor na přepálení, na hrubém struhadle nastrouhanou koř. zeleninu, masox, rozdrcený česnek (strouhám jemným struhadlem - pozor na prsty! Osmažíme, zalijeme trochou vody a necháme povařit

Brambory, nakrájené na kostky nebo nudličky (asi 1/2 cm - jsou hezčí), osolíme a uvaříme do poloměkka, přidáme do kastrolu i s vodou.
Přidáme fazoli také s vodou, osolíme, opepříme, zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme.

A mám to vychytaný:

Zásmažku si dělám i „na pak“ - z 250 gr másla a 250 gr hladké mouky udělám jíšku. Vychladlou dám do 1/4 lt plecháčku a šup a s ní do lednice. Pak nožem krájím tenší plátky (ani tlustší - nevadí, nevadí), šupnu do toho, co vařím - hezky se rozpustí, ale vařečkou nebo metličkou hned rozmíchám, aby nebyly hrudky a povařím. MÍCHÁM!

Kořenovou zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle, nacpu! do mikrot. pytlíku, vymačkám všechen vzduch, dobře uzavřu a mražák to jistí. A mám to i pod svíčkovou a do všeho.

Česnek - nesnáším jeho čištění - proto koupím 2-3 paličky, očistím, celé stroužky dám do krabičky či mikrotenu a do mražáku - to jsem na něj vyzrála, co?


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.08.12 vloženo
  • 2163x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1/4 lt hrnek bílé fazole
  • asi 10 dkg slaniny
  • 15-20 dkg kořenové zeleniny
  • masox
  • cca 7 stroužků česneku - prostě dle chuti
  • 2-3 káv. lžičky mleté červené papriky
  • cca 2 brambory
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • nemusí být, když musí, tak pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 27.05.13 16:17

Vařeno z fazolí černých a bez brambor. Povedlo se něco mezi gulášem a polévkou. Příště ještě přidám trochu nasekaného uzeného masa nebo dobrou klobásku. Přidala jsem i 2 dl pasírovaných rajčat. V deštivých dnech (jako nyní) tato polévka zasytí a zahřeje.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Fazol-pol

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Mlsala
21 příspěvků 28.05.13 11:42

Já luštěninové polívky nezasmažuju. Když jsou měkké tak část dám bokem a zbytek rozmixeruju a potom tam vrátím ty oddělané. A někdy přidám rozmarýnka a jindy libečka
Tvarohový prsty do fazolové polífky - něco mi uteklo nebo co to je?

 
Petunnka
27 příspěvků 21.08.12 13:21

Fazolofku dělám obdobně a pořád jinak. V základu většinou osmahnu cibuli a česnek, pak co je momentálně skladem slanina, klobáska nebo nic.-). Kořenová zelenina + já dávám navíc protlak nebo sugo pomodoro. Když mám chutě a něco extra pro děti, tak tam taky putuje feferonka. Masox nedávám, páč je to většinou vychytanej kočičinec a snažím se jet bez Éček (ty z uzenin stačej :oops: ). Koření jde použít taky dle momentální chuti. Jíšku používám málo. Polívky máme raději vodovatý a na jemný doladění mi stačí knorr instantní (fuj reklama). Když do omáčky tak dělám domácí.

Casino Jen že tě vidím, tvarohový prsty do polífky včera dle tvého poměru a nedá se srovnávat. Jsi skvělej :mrgreen: a já mám dlouhý vedení.

 
Ačraj
697 příspěvků 21.08.12 12:01

Mandan : Jak na česnek? Rozeberu na stroužky, vložím do vody (vlažné) asi 10 min. potom jdou stroužky pěkně sloupnout, očištěné „natotata“. 8o

 
Eja
3826 příspěvků 21.08.12 11:13

Přidáním Ramy ke slanině se stane slanina VEG…asi…nebo ne… :mavam:

 
casino
4474 příspěvků 21.08.12 10:04
Fazol-pol Dia Veg

…a ta slanina je jakého původu :?: :think: :mrgreen:

 
mandan
1 příspěvek 21.08.12 09:51
casino

To opravdu není, samozřejmě je dejte vařit do polévky.
Ani sama nevím, proč to tak dělám.

 
casino
4474 příspěvků 21.08.12 09:23
Je nějaký důvod

Proč vařit brambory zvlášť? :think:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz