Recept Fazol-pol Dia

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fazol-pol

Úvod

Výživný, vydatný a výborný eintopf.

Postup

Namočenou (24 hod.) fazoli dáme vařit do měkka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme (můžeme přidat trochu sádla či Ramy).

Přidáme papriku - pozor na přepálení, na hrubém struhadle nastrouhanou koř. zeleninu, masox, rozdrcený česnek (strouhám jemným struhadlem - pozor na prsty! Osmažíme, zalijeme trochou vody a necháme povařit

Brambory, nakrájené na kostky nebo nudličky (asi 1/2 cm - jsou hezčí), osolíme a uvaříme do poloměkka, přidáme do kastrolu i s vodou.
Přidáme fazoli také s vodou, osolíme, opepříme, zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme.

A mám to vychytaný:

Zásmažku si dělám i „na pak“ - z 250 gr másla a 250 gr hladké mouky udělám jíšku. Vychladlou dám do 1/4 lt plecháčku a šup a s ní do lednice. Pak nožem krájím tenší plátky (ani tlustší - nevadí, nevadí), šupnu do toho, co vařím - hezky se rozpustí, ale vařečkou nebo metličkou hned rozmíchám, aby nebyly hrudky a povařím. MÍCHÁM!

Kořenovou zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle, nacpu! do mikrot. pytlíku, vymačkám všechen vzduch, dobře uzavřu a mražák to jistí. A mám to i pod svíčkovou a do všeho.

Česnek - nesnáším jeho čištění - proto koupím 2-3 paličky, očistím, celé stroužky dám do krabičky či mikrotenu a do mražáku - to jsem na něj vyzrála, co?


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.08.12 vloženo
  • 2132x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1/4 lt hrnek bílé fazole
  • asi 10 dkg slaniny
  • 15-20 dkg kořenové zeleniny
  • masox
  • cca 7 stroužků česneku - prostě dle chuti
  • 2-3 káv. lžičky mleté červené papriky
  • cca 2 brambory
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • nemusí být, když musí, tak pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 27.05.13 16:17

Vařeno z fazolí černých a bez brambor. Povedlo se něco mezi gulášem a polévkou. Příště ještě přidám trochu nasekaného uzeného masa nebo dobrou klobásku. Přidala jsem i 2 dl pasírovaných rajčat. V deštivých dnech (jako nyní) tato polévka zasytí a zahřeje.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Fazol-pol

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Mlsala
21 příspěvků 28.05.13 11:42

Já luštěninové polívky nezasmažuju. Když jsou měkké tak část dám bokem a zbytek rozmixeruju a potom tam vrátím ty oddělané. A někdy přidám rozmarýnka a jindy libečka
Tvarohový prsty do fazolové polífky - něco mi uteklo nebo co to je?

 
Petunnka
27 příspěvků 21.08.12 13:21

Fazolofku dělám obdobně a pořád jinak. V základu většinou osmahnu cibuli a česnek, pak co je momentálně skladem slanina, klobáska nebo nic.-). Kořenová zelenina + já dávám navíc protlak nebo sugo pomodoro. Když mám chutě a něco extra pro děti, tak tam taky putuje feferonka. Masox nedávám, páč je to většinou vychytanej kočičinec a snažím se jet bez Éček (ty z uzenin stačej :oops: ). Koření jde použít taky dle momentální chuti. Jíšku používám málo. Polívky máme raději vodovatý a na jemný doladění mi stačí knorr instantní (fuj reklama). Když do omáčky tak dělám domácí.

Casino Jen že tě vidím, tvarohový prsty do polífky včera dle tvého poměru a nedá se srovnávat. Jsi skvělej :mrgreen: a já mám dlouhý vedení.

 
Ačraj
697 příspěvků 21.08.12 12:01

Mandan : Jak na česnek? Rozeberu na stroužky, vložím do vody (vlažné) asi 10 min. potom jdou stroužky pěkně sloupnout, očištěné „natotata“. 8o

 
Eja
3815 příspěvků 21.08.12 11:13

Přidáním Ramy ke slanině se stane slanina VEG…asi…nebo ne… :mavam:

 
casino
4469 příspěvků 21.08.12 10:04
Fazol-pol Dia Veg

…a ta slanina je jakého původu :?: :think: :mrgreen:

 
mandan
1 příspěvek 21.08.12 09:51
casino

To opravdu není, samozřejmě je dejte vařit do polévky.
Ani sama nevím, proč to tak dělám.

 
casino
4469 příspěvků 21.08.12 09:23
Je nějaký důvod

Proč vařit brambory zvlášť? :think:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz