Recept FAR BRETON

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozpustíme máslo. V misce smícháme vejce s cukrem, přidáme špetku soli a vše utřeme. Postupně přidáváme mouku, potom rozpuštěné máslo. Vlažné mléko přidáme do směsi. Na dno vymazané formy poklademe sušené švestky a zalejeme je směsí. V mírně vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut. Far je hotový, až je nůž, který do něj zapíchnete, suchý. Necháme vychladnout. Určitě vyzkoušejte - je to specialita z Bretaně, která nás opravdu dostala! Tradiční jsou švestky, ale dle místních Bretonců můžete použít cokoli. Přeji kousek sladké Francie i u vás doma ;-) PS: Napište, jak vám chutnalo!

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 16.01.07 vloženo
  • 6028x zobrazeno

Čas přípravy

  • peÄŤenÄ‚Â

Ingredience

  • 3 vejce
  • 1 sáček sušených švestek
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • ½ litru mléka
  • sůl
  • tuk na vymazání formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu FAR BRETON

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na FAR BRETON

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Jak píše Gemma, těsto se musí velmi (vždycky jsem zaúkolovala manžela, je víc trpělivý) dlouho šlehat!! Možná proto to chutnalo jak omeleta, nevím. Pravda je, že také znám lepší zákusky, ale manželovi chutná moc. Mně stačí malý kousek, je to syté.

Ten recept v Apetitu jsem našla okamžitě, stačí do vyhledávače zadat „bretaňský far“. A Buraci - zmínka o omeletě je v diskuzi pod receptem také…:-)))

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Far jsem jedla jen jednou, nezaujal mne. Ale možná se jen té paní nepovedl ;-)

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

U všech těchto řídkých těst hrozně záleží na dobrém vyšlehání a potom nechat těsto minimálně půl hodiny odpočinout než ho strčíme do trouby.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON - bono:-)

Mně to ale dohromady chutnalo jako studená omeleta, tedy bohužel subjektivně hodnotím jako nic moc:-(

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Velmi podrobný návod na přípravu faru (i s obrázky) byl v Apetitu září 2004. Několikrát jsem ho připravovala a je skutečně výborný. Jako omeleta nechutná, spíše jako hodně tuhý pudink. Během pečení se těsto jakoby oddělí na dvě poloviny, spodní hutnější se švestkami a horní nadýchaná, mléčno-vanilková. Je velmi šťavnatý a velmi sladký.
Recept je podobný jako Pavly, jen znásobené množství a nějaké vychytávky, například tmavý rum a slané máslo.
Přepsala bych ho sem, ale na druhou stranu - myslím, že bude někde na interetových stránkách Apetitu. B.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON -

vanilkový cukr - oprava

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Tdy je další recept:

200 g mouky,
200 g cukr písek nebo moučka,
4 vejce,
1 l mléka,
1 sáček vaniklový cukr,
300 g sušených švestek.

Těch receptů tam je daleko víc.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Far chutná trochu jako omeleta, proto je těsto tak řídké.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Byla jsem se podívat na francouzských stránkách, na 200 - 250 g mouky přijde 1 l mléka. Tak bych se toho nebála.

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Maruš, neboj se a nalej to tam! Podobně tekuté jsou Chytré řezy, to jsem taky měla kumšt přenést do trouby, ale chutnalo všem.

MarieD
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

Zdravím PavlaS, připravila jsem směs přesně dle návodu, ale byla tak řídká, že jsem neměla odvahu ji v tom stavu nalít do formy a dát péct. Je opravdu správný poměr půl litru mléka na 125 g hladké mouky? Díky za odpověď.

martan
73 příspěvků 11.10.07 22:35
Re: FAR BRETON

Ahoj PavlaS., jen pro upresneni, kolik je asi 1 sacek svestek? 250 g? Diky, Martan

gaburiatko
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: FAR BRETON

PavlaS. ďakujem za inšpiratívny recept, určite vyskúšam :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz