Recept Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

gabim Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Tenhle koláč je velice a převelice jednoduchý…a mé děti ho milují. Těsto je veleřídké a ingredience i postup velejednoduché.

Postup

Připravíme si všechny ingredience. Plech nebo formu vymazat máslem. Troubu nastavit na 150°C. Než se trouba zahřejem připravíme těsto. Vejce rozbít do mísy a prošlehat, přisypat cukr, přidat med a mouku a v několika dávkách mléko. Vanikový lusk rozříznout napůl, semínka vybrat nožem a přidat do těsta. Vypeckované švestky poprášit moukou (pokud nejsou sušené) a položit na plech. Pak na plech nalít těsto. Péct hodinu. ............ Lze použít i jiné ovoce - meruňky, jablka, hrušky...přidat kakao či čokoládu...ale zatím u nás tradiční švestková varianta bezkonkurenčně vede. Těsto je VELMI řídké (poměry ingrediencí jsou správné - opravdu během pečení ztuhne, nemusíte se bát). Pokud se vám při pečení budou dělat na koláči "boule", snižte teplotu. Podobný recept zde na Labužníkovi již je. Toto je jiná verze, kterou jsem si kdysi přeložila z francouzských internetových stránek. Původní je malá dávka, já jsem dávku pro sebe ještě vynásobila 1,5x. Těsto dlouze nešlehám (stačí pár vteřin tyčovým mixerem) ani ho nenechávám půl hodiny odstát (jak doporučuje druhý recept). Dělám na velký plech, protože jinak ho mé děti okamžitě zkonzumují a na dospělé se nedostane. Dělala jsem s polotučným i tučným mlékem (koláč je sytější). Máslo používám jen na vymazání formy. Špetku soli přidávám vždy, protože sůl v malém množství zvýrazňuje chuť.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 08.02.10 vloženo
  • 7716x zobrazeno

Ingredience

  • (podle šéfkuchaře jménem Jacques Guillo)
  • Ingredience na malý plech (původní recept)
  • 40 vypeckovaných švestek
  • 6 vajec
  • 2 vanilkové lusky
  • 40 g poloslaného másla
  • 160 g cukru moučka
  • 340 g pšeničné mouky
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1,2 l studeného mléka
  • Podle chuti : 2 zátky rumu
  • Ingredience na velký plech (
  • 50 vypeckovaných švestek (já dávám 100 g celých sušených)
  • 8 vajec
  • 2 vanilkové lusky (nebo vanilinový cukr)
  • 60 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 425 g pšeničné mouky (hladká nebo polohrubá)
  • 2,5 čajové lžičky medu nebo tmavého cukru
  • 1,5 l studeného polotučného mléka
  • špetka soli
  • Podle chuti : 2,5 zátky rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

sveva
751 příspěvků 18.2.10 03:46
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

Ráda bych přidala pár informací o panu Jacques Guillot, možná to bude někoho zajímat.
Dnes už starší pán, známý gastronom, držitel Legion d´honneur, vicepresident asociace mistrů kuchařů. Jeho podnik L'AUBERGE GRAND'MAISON v obci Mur-de-Bretagne měl 1 hvězdičku (Michelin) a několik vidliček (prodal to).
Napsal několik oblíbených publikací o bretaňské kuchyni.
Zdravím

gabim
6 příspěvků 17.2.10 23:08
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

omlouvám se, to „g“ se mi tam vloudilo a díky zkopírování dvakrát.
Je to 40/50 švestek. Švestky se rozmístím na vyšší plech a přeliji těstem. Pak je upravím, aby byly rovnoměrně, protože litím těsta se posunou.
Myslím, že se klidně mohou do těsta zamíchat před nalitím na plech, to je asi úplně jedno.
Lze je také nakrájet na menší kousky - půlky, čtvrtky.
Zkoušela jsem rozinky, ale ve faru mi moc nechutnaly (zvlášť malé tvrdé sultánky jsou podle mě přímo nevhodné, ale ani velké měkké švestky nenahradí).

Landospandos
256 příspěvků 11.2.10 03:40
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

No ale v receptu není psaný způsob umístění švestek. Zda rozmarně rozházet po koláči, nebo přesně a puntičkářsky rozmístit (umělecky založená hospodyňka může i třeba vyskládat nějaké vzory), či je jen tak do těsta zamíchat. Poslední jmenovaná varianta by mi, vzhledem k tomu, že je koláč prezentován jako velice jednoduchý, pasovala nejvíc.

sveva
751 příspěvků 9.2.10 04:12
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

Med v tomto receptu je neobvyklý.
Jsou tady dva další recepty. První od babi se mi zdá nejlepší. Včetně upřesnění, že se používají výhradně sušené švestky, někdy napůl s hrozinkami.
Všeobecně se používá rum, ale na klasický bretaňský far puntičkáři používají lambic vypálený ze sidro.
Zdravím.

martin_etzl
280 příspěvků 9.2.10 03:30
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

Nic si z toho Radko nedělej, já taky nevím, jak pět deka švestek roztáhnout na velký plech. Ale třeba nám to gabim vysvětlí. Nebo měla na mysli 50 dkg. Nebo se to dává jen tu a tam jako třeba rozinky. Nebo… :)

dag
544 příspěvků 8.2.10 23:54
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

To tedy opravdu nevíš RadkoRadecká.

Radka.Radecka
17 příspěvků 8.2.10 23:00
Re: Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)

Já tedy nevím, ale 40 nebo 50g švestek je podle mne buď jedna menší nebo větší?!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz