Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gabim Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tenhle koláč je velice a převelice jednoduchý...a mé děti ho milují. Těsto je veleřídké a ingredience i postup velejednoduché.
Připravíme si všechny ingredience. Plech nebo formu vymazat máslem. Troubu nastavit na 150°C. Než se trouba zahřejem připravíme těsto. Vejce rozbít do mísy a prošlehat, přisypat cukr, přidat med a mouku a v několika dávkách mléko. Vanikový lusk rozříznout napůl, semínka vybrat nožem a přidat do těsta. Vypeckované švestky poprášit moukou (pokud nejsou sušené) a položit na plech. Pak na plech nalít těsto. Péct hodinu. ............ Lze použít i jiné ovoce - meruňky, jablka, hrušky...přidat kakao či čokoládu...ale zatím u nás tradiční švestková varianta bezkonkurenčně vede. Těsto je VELMI řídké (poměry ingrediencí jsou správné - opravdu během pečení ztuhne, nemusíte se bát). Pokud se vám při pečení budou dělat na koláči "boule", snižte teplotu. Podobný recept zde na Labužníkovi již je. Toto je jiná verze, kterou jsem si kdysi přeložila z francouzských internetových stránek. Původní je malá dávka, já jsem dávku pro sebe ještě vynásobila 1,5x. Těsto dlouze nešlehám (stačí pár vteřin tyčovým mixerem) ani ho nenechávám půl hodiny odstát (jak doporučuje druhý recept). Dělám na velký plech, protože jinak ho mé děti okamžitě zkonzumují a na dospělé se nedostane. Dělala jsem s polotučným i tučným mlékem (koláč je sytější). Máslo používám jen na vymazání formy. Špetku soli přidávám vždy, protože sůl v malém množství zvýrazňuje chuť.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Far Breton - mléčný koláč z Bretaně (Jacques Guillo)
Ráda bych přidala pár informací o panu Jacques Guillot, možná to bude někoho zajímat.
Dnes už starší pán, známý gastronom, držitel Legion d´honneur, vicepresident asociace mistrů kuchařů. Jeho podnik L'AUBERGE GRAND'MAISON v obci Mur-de-Bretagne měl 1 hvězdičku (Michelin) a několik vidliček (prodal to).
Napsal několik oblíbených publikací o bretaňské kuchyni.
Zdravím
6 příspěvků 17.2.10 23:08
omlouvám se, to „g“ se mi tam vloudilo a díky zkopírování dvakrát.
Je to 40/50 švestek. Švestky se rozmístím na vyšší plech a přeliji těstem. Pak je upravím, aby byly rovnoměrně, protože litím těsta se posunou.
Myslím, že se klidně mohou do těsta zamíchat před nalitím na plech, to je asi úplně jedno.
Lze je také nakrájet na menší kousky - půlky, čtvrtky.
Zkoušela jsem rozinky, ale ve faru mi moc nechutnaly (zvlášť malé tvrdé sultánky jsou podle mě přímo nevhodné, ale ani velké měkké švestky nenahradí).
256 příspěvků 11.2.10 03:40
No ale v receptu není psaný způsob umístění švestek. Zda rozmarně rozházet po koláči, nebo přesně a puntičkářsky rozmístit (umělecky založená hospodyňka může i třeba vyskládat nějaké vzory), či je jen tak do těsta zamíchat. Poslední jmenovaná varianta by mi, vzhledem k tomu, že je koláč prezentován jako velice jednoduchý, pasovala nejvíc.
Med v tomto receptu je neobvyklý.
Jsou tady dva další recepty. První od babi se mi zdá nejlepší. Včetně upřesnění, že se používají výhradně sušené švestky, někdy napůl s hrozinkami.
Všeobecně se používá rum, ale na klasický bretaňský far puntičkáři používají lambic vypálený ze sidro.
Zdravím.
Nic si z toho Radko nedělej, já taky nevím, jak pět deka švestek roztáhnout na velký plech. Ale třeba nám to gabim vysvětlí. Nebo měla na mysli 50 dkg. Nebo se to dává jen tu a tam jako třeba rozinky. Nebo…
To tedy opravdu nevíš RadkoRadecká.
17 příspěvků 8.2.10 23:00
Já tedy nevím, ale 40 nebo 50g švestek je podle mne buď jedna menší nebo větší?!