Recept Gâteaux Far Breton - švestkový koláč z Bretaně

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gâteaux Far Breton - švestkový koláč z Bretaně

Postup

V mixeru smíchat prvních 6 ingrediencí. Přidat mouku a vše rozmixovat. Během mixování několikrát zastavit motor a setřít stěny nádoby. Přikrýt a dát do chladna na 3 - 24 hodiny. Do vody vložit švestky a hrozinky. Vařit je tak dlouho, až změknou a voda se téměř vypaří (asi 10 minut). Sem tam zamíchat. Sejmout s ohně a ovoce zalít alkoholem. Dlouhou zápalkou alkohol zapálit a při tom pohybovat nádobou. Alkohol nechat vypálit a ovoce vložit do mísy. Přikrýt a nechat stát při pokojové teplotě až 24 hodin. Mřížku v troubě umístit do středu a troubu vyhřát na 190°C. Vymastit 20 cm kulatou (nebo oválnou) formu asi 5 cm vysokou. Na dno vystřihnout kruh z pečícího papíru a ten také vymastit. Formu vysypat moukou a vyklepnout její zbytek. Formu položit na plech. Na moment znovu rozmixovat těstíčko a to nalít do připravené formy. Nahoru rozložit švestky a hrozinky. Péct asi 1 hodinu, kdy strany koláče se nafouknou a zapíchnutý nožík do středu je po vyjmutí čistý. Nachat úplně vystydnout. Na plochý talíř položit pečící papír a ten pocukrovat. Nožíkem projet po stranách formy, aby se koláč uvolnil. Potom překlopit formu na talíř a sejmout ji s koláče, tak jako odloupnout pečící papír. Nahoru koláče položit servírovací mísu a vše dohromady otočit tak, aby strana co byla nahoře při pečení, byla opět nahoře. Koláč ještě pocukrovat a podávat. TIP: Je důležité mít všehny ingredience pokojové teploty. Do koláče se může přidat i trochu skořice. Místo švestek můžete použít 140 g sušených třešní...také dobré.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 01.11.06 vloženo
  • 11450x zobrazeno

Ingredience

  • 500 ml mléka
  • 3 velká vejce
  • 8 lžic (100 g) jemného krystalového cukru
  • 5 lžic (65 g)rozpuštěného másla
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu, nebo vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • 170 g vypeckovaných malých sušených švestek
  • 120 ml vody
  • 120 g hrozinek, nemusí být
  • 4 lžíce Armagnac, brandy, nebo rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bake 02.03.15 17:18

Recept vyzkoušen, není špatný, trochu náročnější příprava. Pro mne je asi lepší koláč, co pekla ve VIP prostřenu Kostková. Nicméně upravuji si ho. Dávám vanilkový lusk, místo obyčejného rumu občas Bacardi nebo spíš bourbon Medley´s. Je to „voňavější“ a rozhodně nešetřím. Slaný máslo používám od President… A dávám celou půlku, kterou to i vymazávám. Švesky dávám balíček 200 g a jen je opláchnu, dávám je dovnitř nenamočený. Skořici ani jiné koření nedávám, maximálně na oko po upečení při servírování. Celé se to peče kolem hodiny a čtvrt, výsledná tloušťka v 32 cm kulatém hrnci je po vychladnutí 3,5 cm. Při pečení se vyzdvihne skoro 3× výš. Nejlepší až druhej a třetí den, nebo ještě vlažný. ;)

Odkaz na uvaření

marcik123 15.10.14 14:45

pekl jsem u mně za tři. nic jednoduchýho toto už je vyšší dívčí..

Diskuse k receptu Gâteaux Far Breton - švestkový koláč z Bretaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1212 příspěvků 21.10.14 21:52

Hele, sliby, chyby!
Už pomalu utekl rok a já nic. A teď mám navíc na švestky pifku kvůli bigosu. Hmmm… Co teď? Aha?

hippolyta
394 příspěvků 31.12.13 08:48

A to jste jeste dopadl dobre, pac jste si pod formu dal plech. Mne by se tenkrat fotka asi nepovedla, skrz kourovou clonu by neslo zaostrit! Jinak souhlasim, zadne testo by se nemelo mixovat, ani kdyz to rika google.

casino
4488 příspěvků 30.12.13 23:34
mixování

Mám zato, že jde o velmi rozšířený nonsens ke kterému často (nejen na LABU) dochází otrockým překladem. Jeden si musí dávat bacha…, ale obvykle se jedná o šlehání.
Formy na pero mám dvě: jedna těsní a druhá skoro :evil: Tůhle jsem cosi pekl ve vodní lázni… No, pod ruku mi přišla ta nesprávná :evil: :mrgreen:

hippolyta
394 příspěvků 30.12.13 22:34

Jen to zkus, ty si sikovna, tobe se to povede. A nekteri se po tom muzou utlouct, tak to chodi :- ).

tlustá bába
1212 příspěvků 30.12.13 22:16

Ten pudink byl fakt divnej!
Ale tímhle bych se asi zavděčila holčičkám. Přopomínalo mi to trošičku Jolanin Flan cake, ten mi také nevytekl. No, uvidíme!

hippolyta
394 příspěvků 30.12.13 21:25

Hlavne nepect v rozeviraci forme, nebo vam to vsechno vytece. Na fotce neni kolac vzhuru nohama, takhle vypada svrchu. Nejlepsi je pect ho v keramicke nebo sklenene forme a nevyklapet, ale porcovat rovnou ve forme. Ten recept je trochu slozite napsanej, napriklad varit rozinky a svestky mi pripada vylozene zbytecne, stejne jako mixovat testo, slehat by urcite stacilo. Ale nemam to vyzkousene, tenhle dezert totiz z duse nesnasim (pripomina mi to pudonk, co jsme dostavali ve skolni jidelne na misticce politej divnou stavou).

tlustá bába
1212 příspěvků 30.12.13 21:22

S rozběhem, nebo „golfovým“ švihem? :lol:

casino
4488 příspěvků 30.12.13 19:17
Ba ne, babi to nepopletla

… jen opomněla oválet ovoce v mandlích (jak doporučuje níže) a toto pokleslo až na samé dno ;)

Kdybych peklo v rozevírací dortové formě, tak bych papír na dno vůbec nedávalo.
Po demontáži ráfku bych korpus od plechu uvolnilo šavlí :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 30.12.13 17:52

Zase se někomu povedlo vytáhnout z hlubin zajímavý recept. Tohle vyzkouším.
Leč nicméně - nedá mi, abych si nevšimla, že babi sice písmem koláč obrací, ale na fotečce je koláč vlastně vzhůru nohama.
Takže mě zajímá, jestli jsi složitě obracel a nebo to udělal, jak bych to provedla já, t. j. pekla v rozevírací dortové formě (papír ze dna sloupnout při přesunování na talíř, nejde-li to papír ponechat na dně).
Prozradíš?

marcik123
8 příspěvků 30.12.13 16:37

Pekl, výborný recept

casino
4488 příspěvků 21.02.11 19:04

babi píše:
casino, prekladace nepouzivam, v recepte slivovice nebyla, pridala jsem ji tam pro ty, co nejspis nemaji doma Armagnac. Slova pitomec v tomto pripade muze pouzit jenom pitomec!

Je večer…
Vsadim gatě, že do ranního kuropění tu po komentářích nezbude ani Ň :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 21.02.11 17:15

casino, prekladace nepouzivam, v recepte slivovice nebyla, pridala jsem ji tam pro ty, co nejspis nemaji doma Armagnac. Slova pitomec v tomto pripade muze pouzit jenom pitomec!

casino
4488 příspěvků 20.02.11 23:55
brandy ze švestek

Ano, babi, kdo nechce, slivovici nepoužije…
Přišly mi dvě nelichotivé SZ (ne, gmp mi nepíše, ten se jasně vyjádřil už tady) :-) Že jen pitomec, a jedno zda s titulem či bez, může akceptovat takovou pitomost, jako prý je „brandy ze švestek“
S jedním kolegou není kloudná řeč…
S druhým jsme posléze našli společná slova: Ta formulace „brandy ze švestek“ není z nejšťastnějších… Asi se přihodila doslovným (či spíše otrockým) překladem jedné části, při současném pominutí překladu části druhé. I ten nejprimitivnější překladač (neplést s překladatelem) přepíše Plum Brandy jako Slivovice
babi, byl by problém, v surovinách (gmp :mrgreen: ) tu nesrovnalost poupravit?

…a co se pusinek týká, nemusíme se hned olizovat :-P stačí, když se nesežereme :mrgreen:

Příspěvek upraven 21.02.11 v 01:36

babi
6360 příspěvků 20.02.11 01:08

Milosi, ten P.I.T. ma nejspis plno zasluh :mrgreen:

casino, slivovice je na predposlednim miste, takze tam jsou jine moznosti. Jenom prosim Vas nekoukejte po tomto recepte…za prve bublanina by byla nejvhodnejsi, za druhe svestky aby nepropadly ke dnu se mohou obalit v namletych mandlich a za treti, u me Vam naprosto nehrozi pridavani jakekoliv receptu s pusinkou ani nahodou! :mrgreen: 8-o :roll:

casino
4488 příspěvků 19.02.11 22:41

babi,ano, znám, jako „plum brandy“…, ale v hloubi duše jsem doufal, že zde to bude něco jiného než s l i v o v i c e :-(
Ne, že bych měl na slivovici alergii, ale jsem na ni alergický :mrgreen: v jakékoli formě a ve flambované obzvláště :twisted:
Omlouvám se :oops:

gmp
1603 příspěvků 19.02.11 22:22

PT příteli. Pokud mám informace, švestkové brandy byl jeden z velkých úspěchů sovětského šlechtitelství v padesátých až šedesátých letech. Švestková brandy byla vyvinuta v kolektivu pod vedením prof P.I. Tomce (proslavil se pokusy s hranatými vejci. Po dobu 24 hodin denně nechal plácat slepici po snášecím otvoru, aby lezla ze slepice hranatá vejce). Čerpám z časouspisu Ogoňok a Ohníček. :lol:

babi
6360 příspěvků 19.02.11 21:54

casino, vsak Vy znate…slivovice.

casino
4488 příspěvků 19.02.11 19:50

Co je to „brandy ze švestek“ :?:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz