Recept Falafel Jordan
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Falafel Jordan pre Kltka a ostatnych
Postup
Priprava: Cicer preberieme a namocime 24 hodin, supky z ciceru odoberame z povrchu vody a snazime sa cicer zoparkrat premliet medzi dlanami, aby sa supky vyplavili. Cim ich menej zostane , tym lepsie, najlepsie skoro nic. Cicer nechame dobre okapat do sucha. Potom ho premelieme na mlynceku na maso s malymi dierkami s cibulou a petrzlenom a cesnakom. Pridame korenie a sol podla chuti. Dobre premiesame a premelieme na mlynceku este raz. Pridame 1 kavovu lyzicku prasku do peciva a dobre uhnetieme. V kastrole si rozpalime olej a naberame hmotu do kavovej lyzicky napriklad- tak vrchovato- a okruhlo- neutlacame vela- jemne a hadzeme do oleja. Ked su ruzove vyberame. Dobru chut ! Recept ziskany a predo mnou urobeny v mojom milovanom obchodiku najstarsom a najlepsom v meste, vola Shaheen po rodine, ktora sa touto pracou zivi po generacie. Sice nevedia po slovensky, ale aj tak im za ochotu a uprimnost dakujem ! Dava sa do arabskeho chleba, do polivic. Roztlaci sa kusok, prida sa salat nakrajany na jemno z paradajok a uhoriek a petrzlenu+ sol +zopar kavapiek citronu(+ kto chce s tahiny)+( kto chce paliva feferonova cervena pasta) + zopar zemiakovych hranoliek + zopar uprazenych rezov baklazanu. Je to lahoda! Poz.: Inac v podstate je to ludove jedlo a jedlo chudobnych! Vyjde vas dve polovice chleba s falafelom na tych 10- 12 korun sk. Aj ked casom aj tu je chleba asi povica velkosti toho co bolo predtym !
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
- 05.07.06 vloženo
- 54253x zobrazeno
Ingredience
- 300 gr cizrny - cicer
- 1 cibula
- 5-6 struc. cesnaku
- 2 kav. lyzicky koriander mlety
- 1 kav. lyzicka kmin
- hrst zeleneho petrzlenu alebo zeleneho koriandru (oba chutnejsie)
- 1 kav. lyzicka prasku do peciva (nemusi byt)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Falafel Jordan
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Falafel Jordan
@di V pořádku, dotaz mi nijak nevadí… V podstatě smažené máme často, ale snažím se vše nechávat odsát na ubrouscích, které měním.
Asi to bude o zvyku, u nás na vesnici se tak jí snad v každé rodině, hodně také zkresluje, že vkládám jen to, co vařím podle Labužníka, ale to, co dělám z jiných zdrojů, se sem nedostane…
Falafel nás příjemně překvapil - napřed jsme se bála, jak to bude držet pohromadě, ale naštěstí se rozpadla jen jedna šištička.
2453 příspěvků 16.3.15 20:00
Jejda, dík za vytažení receptu a připomínku veselé diskuse jinde, falafel jsem nedělala ani nepamatuju (pamatuju, naposled vloni na podzim). Až tu zas bude dcéra, udělám.
Jen dotaz pro Zuzku - vy doma opravdu jíte tolik smaženého (co tak sleduji vaše příspěvky v „právě uvařeno“)? My tak max. jednou za měsíc, a to už musí být, spíš ještě míň často. Taky mě fascinují ty vaše občasné kombinace smažené jídlo se smaženou přílohou, to bych fakt nezvládla, i když mám žlučník v pořádku. Ale nic ve zlém, je to jen dotaz, vaši domácí kuchyni nekritizuju, ať každý jí, co mu chutná, že.
5068 příspěvků 1.4.12 17:15
Di, to je rokov ..ty mas pamat
..ten falafel je ale dobry ze ano? .. na tento
falafel a aj ten co je aj na foto pri recepte chodi aj kral ..
http://www.jordanjubilee.com/…t_Hashem.jpg
Dobru chut
2453 příspěvků 1.4.12 15:27
No, jelikož jsem dnes naší mládeži po čase falafel chystala, vzpomněla jsem si na Jolanku i tu diskusi, kterou zmiňujeme někde níž. Jestli se chcete pobavit, odkaz je zde: http://www.cuketka.cz/?… - znova jsem si to přečetla, znova se pobavila a obdivovala Jolančinu téměř andělskou trpělivost.
P.S. Ten náš dnešní se celkem vyvedl, ještě teď se děti ládují (dělala jsem jej z půl kila cizrny - váha platí před namočením), ale už skoro nezbylo.
Příspěvek upraven 01.04.12 v 15:35
2453 příspěvků 14.9.11 21:31
Jolanko, já vím, že to bylo dávno, přesto jsem se hodně pobavila. Falafel byl dobrý, už je snězený.
5068 příspěvků 14.9.11 21:13
Di, to bolo daavno…hehe ,,presli ma tendencie zapaliste dakomu daco vraviet, objasnit, vysvetlit ako to..raz davno som tiez jednemu ze nech si da do hummus drteny lad, bude lepsi a tie reci potom..no bolo mi to treba
u nas sa ludia neopytaju preco, zaco, naco, ako
to…zvacsa zamietnu , odsudia alebo milosrdne na verejne prace
…:DD..falafel je dobry, len si ho urobte…ten
z prveho obrazku je odtial..
http://www.travelpod.co.uk/…78/tpod.html#…
2453 příspěvků 14.9.11 20:20
Pro Jolanku: dnes si dcera přála falafel a při hledání příhodného receptu (vždycky zapomenu, jak jsem to naposledy dělala) jsem našla veselou dikusi u C., dnes již bohužel uzavřenou a hodně jsem se pobavila nad Vaší trpělivostí tam; dcera pak (když jsem jí to stručně popovídala) cosi šveholila o Koperníkově obratu, resp. fázi daleko před ním.
2 příspěvky 27.3.11 14:48
Z bobu? Pani, same dobre veci. Bob mam velmi rada. Postup prace je ten isty?
Namocit cicer … nevarit …
Namocit bob … nevarit …
Samozrejme, ze sa ho pokusim uvarit doma. Doma je doma

Burgul sa vyborne vydaril. Mnam. A ako dezert bola cokolade s rumovou plnkou Bio, Fair trade.
No dnes sme si uzivali, co dodat
5068 příspěvků 27.3.11 12:02
Vanduch, dobru chut
ak ho mate dobry aspon si ho nemusis vyrabat
tuna ho mame tiez dobry a za inu cenu..:-) ..ale
zas keby zdvihli cenu este aj falafel, ktorym sa zivi 3/4 obyvatelstva tak
neostane kamen na kameni.. 
Kikimor,snad som mala dolozit ze falafel sa zvacsa vypraza na palmovom tuku(vyslovene v nom plave) a ver alebo never ale aj v tom je ten figel..a v egypte je z lupaneho bobu a nie z cizrny..:)
Pozdravujem a zelam slecnu vonavu jar
2 příspěvky 27.3.11 11:16
V piatok som si kupila falafel u nas v Bratislave a zaplatila zan 2,70E
Bol vyborny, v original na mieste pecenom arabskom chlebe (preco ho volaju zemla?) s vybornym jogurtom a cerstvym salatikom. MNAM
5068 příspěvků 15.5.10 23:03
Kikimor, je to naozaj tak dako.

Pekny vikend
48 příspěvků 15.5.10 22:41
Párkrát jsem toto jídlo zkusil uvařit, chutnalo, ale stále to není ono, jako když si ho dám v Egyptě. Tam chutná skvěle. Je to prostředím, používanými surovinami, olejem? Doma používám naše ingredience a suroviny(dokonce jsem si zapálil i šíšu a stylově se, pro legraci ostatním, oblékl). No snad příště se zadaří víc. Má to však výhodu, že toto jídlo se nikdy nepodává samotné, takže komu nechutná, má možnost to dohnat jinými dobrotami.
5068 příspěvků 15.5.10 21:34
foto falafel.. som piekla o));-))
Ten velky sa robi takisto, len sa plni cibulou narezanou na drobno zmiesanou so sumac..a je sakramentsky dobry
245 příspěvků 25.1.09 03:43
To je cizrna, římský hrách. Zdravím
mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, co je to cicer? Cesky, italsky nebo botanicky nazev. Recept me laka, chtela bych to zkusit. Predem dekuji
5068 příspěvků 11.5.08 22:17
http://www.videojug.com/…make-falafel
..je tam plno natocenych receptov aj z inych kuchyn..:)..tak sa nechajte insipirovat a dobru chut
5068 příspěvků 18.6.07 16:39
…jeej, som rada, ze sa ti vydaril a si si pochutnal- dobru chut a nech padne na uzitok.
Ked sa prelezi hmota je este chutnejsia-staci na
vrch foliu a nechat v chladnicke a mas stale po ruke. A pridam recept na
cesnakovu pastu, ak sa pamatas a si jedol, ponukaju to k shauwerme a pecenym
maskam a my si myslime, ze je to majoneza a to cesnakova pasta. A idem varit
pirohy so zemiakmi omastene maslom a cibulkou, si ma navnadil s tymi
pelmenami..:-)
v obchode som videl chlapíka, čo si kupoval mierku na kávu, z nerezu. Myslím že mala správnu veľkosť a tvar na falafel. Len neviem, či pôjde z nej tak ľahko vyklopiť, lebo to čo robili va Hama, bolo skutočne niečo podobne zmrzlinovej naberačke..
odovzdaj pozdravy do Shaheeenu, falafel vyšiel!
)))
Skutočne asi je to lepšie so surovým cícerom, rovnako ako gaburiatko som ho len posekal (mlynček mám, ale nechcelo sa mi ho špiniť), guličky som zľahka vymodeloval v dlaniach a výsledok bol skoro ako z Hama
Zálievka smotanovým bielym jogurtom s trochou olivového oleja, sójovej omáčky a pretlačeného cesnaku (mimochodom je vynikajúca aj na peľmene!)
740 příspěvků 15.6.07 16:56
No aj ja som rozmyslala, ci Jolanka neurobila chybu a nemal sa cicer predvarit, lebo podla inych receptov ho bud predvarali alebo pouzili konzervu, ale riskla som to iba namocit na 24 hodin, rozmixovat nozikmi (nemam mlyncek) a bolo to skvele
. Jedine v com som sa odchylila od
receptu bolo, ze som rimsky kmin dala v celosti, ale ked som do neho pocas
papania kusla, tak som zistila, aku uzasnu ma chut (orientalnu) a ze tam mal ist
urcite mlety, takze nabuduce bude ten falafel este lepsi
No dnes si ho manzel dava na obed, tak som
zvedava, co na to povie
.
jolana - už si nepamätám, asi som ho naozaj predvaril a výsledkom bolo, čo bolo
) Ale vtedy som mal psiska, takže tomu
mastné celkom chutilo…
)
Uži si to, tento rok tým smerom určite nepôjdem.
5068 příspěvků 15.6.07 02:55
To je nahoda…ja som pred zopar dnami sama robila ( skusila) ten falafel v tej restauracii hadzat do toho oleja (nic moc… sa mi nedarilo, oni to robia strasne rychlo takym strojcekom podobnym ako na zmrzku ale mansi a ten olej sa tam prazi takze to naozaj musi byt rychlo.. ) a zaroven ked sme sa bavili o falafel tak vyslo najavo, ze mozeme dat sodu bicarbonu namiesto pr.do peciva-trochu rozmiesat vo vode a premiesat pred pecenim.Som fakt rada, ze sa ti podaril a vam chuti Gaburiatko…dobru chut
Musim povedat ze na falafel sa cicer nevari. Len sa dobre namoci cez noc. Vtedy to je ozaj naozaj falafel…
Kltko…este stale myslis na falafel z Hama ?! Sa zberam do Ladikija (aspon dufam ) …zdravim..:)
740 příspěvků 15.6.07 00:55
No uz som skoro skoncila, dopekam posledne kusky a musim povedat, ze je to skveleeee
Mnaaaaam. Jolanka dakujem za receptik,
som nadsena, urcite coskoro skusim znova. A to papam iba to co som vyprazila,
este to ani nie je v chlebiku so zeleninkou, to este len bude mnamka. Urcite
odporucam vyskusat 
740 příspěvků 15.6.07 00:00
klatko dakujem za upozornenie
To som sa len pomylila. Jasne ze som myslela
cicer
Neviem, ako ma ten cirok napadol
No ved dam vediet, ako to dopadlo o chvilku
idem na to 
nie, podľa trochu iného, ale šupky som neodstraňoval
)
a z ciroku nerob! ten je dobrý akurát na metly, použi cícer ;o) Nie div, že manžel ohŕňa nos, keď ho núkaš metlou
A keď budeš rozvárať cícer, pozri sa na recept (vrátane diskusie) na humus http://www.labuznik.com/recipe.php?… ten určite vyjde a je to skvelá cícerová pomazánka
740 příspěvků 14.6.07 22:50
kltko a ten falafel si robil podla tohto receptu ? Snad nie, lebo uz sa mi do toho moc nechce
Akosi tomu ciroku nevieme s manzelom
prist na chut, tak som myslela, ze tymto to napravim.
hehe, tak to opäť skúsim. Po debakli s kastrólom plným praženej jednoliatej hmoty uvidíme…
)))
Zálievka môže byť reznutá aj mixom jogurt - olivový olej, dochutenie podľa vkusu
No a vieš si predstaviť, koľko falafelu som dostal v Hama, kde som chcel utratiť posledné mince pred odjazdom a bolo ich asi za 60 - 70 SYP
740 příspěvků 14.6.07 22:10
Jolanka, dnes idem robit Tvoj Falafel len som trochu zmatena, ci ten kmin je rasca, alebo myslis rimsky kmin. A ma byt ten kmin v celosti alebo mlety ?
Vdaka.