Recept Chobotnice nebo chobotničky Alla Luciana

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chobotnice nebo chobotničky Alla Luciana

Úvod

Santa Lucia je stará původně rybářská čtvrť Neapole. Možná jste slyšeli i stejnojmenou píseň v podání slavných tenorů. Obyvatelé jsou Luciani, od toho je odvozen název této typické přípravy.

Postup

Uvádím recept tradiční, tedy s čerstvými chobotnicemi. Dávky můžete upravit podle konečného použití a podle vlastní chuti. Jak se nakupují a čistí hlavonožci jsem popsala v jiném "receptu":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=31208 . Čím menší, tím méně se ztrácí času s čištěním. Nejmenší moscardini jenom dobře propláchneme, odstraníme jenom zobáčky. Pokud použijeme mražené jenom propláchneme, jsou již vyčištěné. Podle neapolského rčení „chobotnice se dusí ve vlastní vodě“, kterou pustí. Hlavonožce (pokojové teploty) vložíme do terakotového hrnce na vlažný olej a pomalu zahříváme až pustí vodu. Jakmile vřou přidáme rajčata (nepřehánět množství), česnek a pepř. Jsme v Neapoli a místo pepře je upřednostněné peperoncino (malé feferonky). Vínem nepodléváme, nebo velmi opatrně, zvýší kyselost omáčky. Tradičně se hrnec přikryje alobalem (nebo pečícím papírem), ováže se provázkem a přikryje poklicí. Necháme pomalu dusit, doba je závislá na velikosti a v Neapoli si dávají načas. Asi 40 minut větší chobotnice, 20 minut chobotničky a pro moscardini stačí 15 minut. Neapolci mají krásný zvučný výraz „pipiare“, malinko bublat. Odkryjeme hrnec a dovaříme do oblíbené měkkosti a do zhoustnutí omáčky. Posypeme petrželí a podáváme. Můžeme podávat samostatně, výborné jsou s křupavým pečivem. Všechny velikosti se používají také na těstoviny. Spaghetti uvaříme hodně al dente, scezené přidáme do omáčky (velkou chobotnici vyjmeme a pokrájíme na menší kousky), povaříme pár minut, posypeme petrželí a podáváme. Nesolíme, když tak až úplně nakonec po ochutnání. V Česku jsou mražené chobotnice a moscardini v prodeji, ale dost drahé. Pokud je ale použijete na těstoviny, stačí jedno balení pro více osob a stojí zato je ochutnat. Na dovolené vám v restauraci za drahé peníze stejně většinou dají ty mražené.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 20.03.10 vloženo
  • 20974x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30-60 minut

Ingredience

  • Chobotnice (polpo) nebo chobotničky (moscardini)
  • rajčata čerstvá hodně zralá, nebo loupaná sterilizovaná
  • olej evo
  • petržel plocholistá
  • česnek
  • čerstvě pomletý pepř.

Doporučená příloha

  • Dobré bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chobotnice nebo chobotničky Alla Luciana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz