Recept Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Toskanský recept

Postup

Bohužel chobotničky jsou k dostáni na trhu pouze v mrazeném stavu. Pocházejí většinou z Indonesie, Argentíny, Chile vždy očistěné. Chobotničky necháme rozmrazit. Do širší pánve nalejeme olej a hned přidáme chobotničky podlejeme vínem a jakmile projdou varem, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni do měkka. Před dokončením vydusíme šťávu na požadované množství, pakteprve přidáme nasekanou petržel a okořeníme čertvě mletým pepřem. POZOR NESOLIT, promícháme a chvíli zakryjeme poklici. Podáváme na předehřátých taliřích.

Mnoho lidi tvrdí, že nejí hlavonožce proto že, jsou gumové. Tento jev se může projevit jen tam, kde kuchař nemá žádné zkušenosti se zpracováním hlavonožců. Pokud je správně připravíte musí být jemné jak máslo! Definovat čas přípravy je složité. Záleži na místo původu a na druhu. Některým stačí 1 hodinu a některé budou vyžadovat i delší. Nesmí Vás rovněž udivit barva od špinavě bělavé po temně nafialovělou. Ty s nafialovělou jsou chuťově dokonalé. Chobotničky jsou přírozeně slané a po dohotovení se vám mohou zdát mírně přesolené.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.03.10 vloženo
  • 5530x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg chobotniček (moscardini - baby octopus)
  • 5 cl olivového oleje
  • 1dl bílého suchého vína
  • svazek ploché petržele
  • čerstvě mletý pepř
  • Nejlepší druh chobotniček je ten, který na svých chapadlech ma dvě řady přísávek. Bohužel při nákupu vzhledem k tomu, že jsou mrazené to nepoznáte. Zjístite až to po jejich rozmrazení.

Doporučená příloha

  • Ciabatta, baguetta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.03.10 06:36
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano - Sveva,

ušetřila jsi mi hodně psaní. I já jsem si všimla několika nesrovnalostí v Louisově vysvětlení. Ale to už je voda pod mostem.
Opravdu jsem nevěděla že existují chobotnice (nebo chobotničky) s jednou řadou přísavek. Dokonce jsem probrázdila Google (ten obrázkový) a ani tam nebyly. Je mi ale jasné že podmořský život se bude po celém světě lišit.

V Austrálii žije (podle cenzusu z roku 2006) skoro 200000 lidí kteří se narodili v Itálii. Ke svým italským předkům se jich hlásí přes 850000.
Italská kuchyně je tu velice oblíbená.

Louis - chobotnice v ČR už zkoušet nebudu. Většinou se poučím první chybou a už ji neopakuji. Raději si dám vepřové s řadou knedlíků a výborné zelí na několik způsobů… nebo obalovaný sýr…už zase sním.
Snad leda že bys nám prozradil lokalitu tvé restaurace abych ti mohla vzdát hold osobně.

 
sveva
751 příspěvků 22.03.10 02:07
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Milý Louisi,
Já si ráda a bedlivě čtu tvoje recepty. Většinou nereaguji na drobnosti, jen když ti ujede něco podstatné v oblasti, kterou trochu znám. A věř mi, že si to pořádně ověřím, v původním jazyce receptu a po prohlédnutí nejméně třiceti variant. Považuji to za právo a povinnost nás všech, protože se jeden od druhého učíme. Esmeralda nemusí mít všechny informace o českém trhu, ale chobotničky jsem viděla já, včetně těch malinkatých jako palec. Souhlasím s ní, maso hlavonožců všeobecně není slané (žvýkala jsem ho syrové). Během přípravy pustí vodu, která může být mírně slaná. Pokud jsi se narodil u moře a sám jsi některou havěť neviděl to je škoda.
Jedna z prvních zá:,–(, kterou mne naučili italští rybáři a dobré kuchařky, je ta, že hlavonožci se nesolí před přípravou, vždy až nakonec. Právě toto údajně způsobuje tu houževnatost masa. Sám říkáš, že je to chyba kuchařů, doporučuješ nesolit, ale v odpovědi Esmeraldě se divíš, že mražené nejsou solené a během přípravy jsi je osolil. Nezlob se, ale co si máme vybrat?
Možná hodně nedorozumění je zaviněno jazykem, ale s tím si musíš poradit sám.
Piš nám další zajímavé recepty, nezlob se, pokud některé komentáře na něco upozorní a hlavně dobrý spánek přeje Sveva.

 
sveva
751 příspěvků 21.03.10 18:59
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano - esmeralda

Opravdu existují chobotnice s jednou řadou přísavek. Ve Středomoří jejich habitat je písčité dno. Proto jsou považovány za poněkud podřadnější, mají často písek v hlavě i na přísavkách, chuť masa je také jiná. Ale nevím, jestli tento druh je limitovaný na Středomoří a u vás máte jenom ty nejlepší. Šťastlivci!
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 21.03.10 18:48
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano - Louis

Jakmile jsem uložila recept alla Luciana , velmi rychle jsi napsal, že tento recept je tvůj osobní. To může ospravedlnit název a nepřítomnost základní suroviny. Proč tedy Itálie? To je trochu zavádějící, o to víc, když to najdu na veřejném jídelním lístku (určitě to nebylo v Itálii).
Zdravím.

 
Eja
3798 příspěvků 21.03.10 15:37
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano - Manana

Tak u Tebe fakt nemám o humor sebemenší obavu - nechceš mi tak půl metráku poslat?? Ty ho budeš mít na rozdávání ještě ve 110 :-)

 
casino
4463 příspěvků 21.03.10 15:23
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Louis, nedaří se mi s Vámi navázat kontakt interním mailem… Rád bych vysvětlil nedorozumění :-) Ozvete se mi?

 
Manana
1515 příspěvků 21.03.10 14:03
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Tak to jsem v pldeli, to už nemám vůbec žádnej humor.

 
Eja
3798 příspěvků 21.03.10 13:12
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano - ale Louisi

"Jsem ve věku, kdy již nemám na humor! " Mám několik klientů mezi 80 a 85 lety, kteří by Vám vysvětlili jak se to má s věkem a humorem a tento výrok by je velmi pobavil. Ale nicméně to jistě budeme všichni respektovat - a zcela jistě strana 102 bude dnes nejnavštěvovanější stránkou uvedené knihy, já ji bohužel nevlastním.
Mimochodem - podle příspěvků se věk labužníků a labužnic většinou moc nepozná, viď Esme -)

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 12:17
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Milá Esmeraldo,
než zareagujete bylo by od Vás skutečně těžké si vše pořádně přečíst? Psál jsem o chobotničkách a nikoliv o chobotnicích. Představte si, že i dnes v ČR lze sehnat čerstvé i chlazené chobotnice. Chobotničky pod obch. názvem baby octopus však zde nebyly a asi nikdy nebudou. Ještě před nedávném jsem je sice dovážel pro potřeby svého podniku ze Španělska sám, bohužel ceny letecké dodávky mi už nedovolovaly to realizovat, nebot se to nadneseně surovina se rovnala ceně zlata. Abych uspoköjil své přátelé začal jsem z nouze používat mražené. Zvyklý na čerstvé při zpracování je osolil. Samozřejmě první 10 kilová dávka byla k vyhození. Ochutnal jsem chobotnice a konstatuji, že nebyly v mražené stavu soleny!!! Nebudu Vás nijak přesvědčovat a až budete v ČR můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži. Hlavní prodejci jsou Makro, Cipa a Novaco. Budete mi pak vyprávět. Pokud se jedná o řadu či dvě přísavek? To že VY jste to neviděla není pro mne vůbec vypovídající. Jsem ve věku, kdy již nemám na humor! Narodil jsem se u moře a sám některou mořskou havěť neviděl. Jsem li na tomto webu, chtěl jsem poskytnout lidem určité informace, které jsem sám dlouze a draze získával. Nejsem zlomyslný a chci, aby lidé, kteří budou můj recept realizovat měli radost a potěšení z realizace a ne aby mi v duchu nadávali. Navíc věchny uvedené recepty nejsou vytahovány z kuchařek, ale byly nejednou realizovány či některé stále používány. Budete-li mít někdy čas, jukněte na knížku Tajemství nejlepších šéfkuchařů od Dr. Pavla Maurera - vydavatelství Ikar strana 102. Začíná pomalu svítat a tak nzbývá než Vám poděkovat, že jste mi přečkat mojí insomnií. S úctou Louis.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.03.10 08:52
Re: Chobotničky Luciano - Louis,

za čtyřicet let jsem si nevšimla že by chobotnice byly slané. Jenom mě napadlo jestli ty zmrazené nejsou prosypány solí. Čerstvé chobotnice ale určitě slané nejsou.
Jinou chobotnici než s dvěma řadami přísavek jsem také neviděla.

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 07:18
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Vážená

recept, který jsem uvedl je MUJ OSOBNÍ, který jsem po dobu 17 let měl na jídelničku ve svém restaurantu! S úctou!

 
sveva
751 příspěvků 20.03.10 22:24
Re: Chobotničky Luciano - Moscardini Luciano

Upřesnila bych pár věcí. Tak jsem nakonec místo dlouhého povídání vložila nový recept .
Zdravím

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Kuře na medu Kuře na medu
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz