Recept Champ

(Hodnoceno 3x) babi Irská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Champ

Postup

Rozkrájet brambory na 1/4 a uvařit je do měkka. Vložit cibulky do mléka a uvařit je na pomalém ohni do měkka. Slít brambory a oloupat je. Vrátit je do suchého hrnce a za stálého míchání vařečkou je nechat na 1 min. na mírném ohni vyschnout. Rozmačkat brambory za přidávání mléka s cibulkami. Přidat sůl, pepř a vše promíchat. Navršit porce na nahřáté talíře, doprostřed udělat důlek a do něho nalít rozpuštěné máslo. P.S.: Tradiční, nesmírně chutná irská příloha. Zbylé brambory, máte-li nějaké, vydrží přikryté po několik dní v chladničce. Potřebují jenom ohřát.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 25.04.03 vloženo
  • 14656x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900g moučných brambor
  • 1 malý svazek jarních cibulek, na drobno nakrájených
  • 150ml mléka
  • 60g (4 lžíce) másla
  • hrubou sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti

Doporučená příloha

  • Dušené hovězí, smažená kuřata atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.2.17 15:50

Výborná příloha, kaše nezklame v jakékoliv verzi.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 22.4.14 15:32

Další verze, inspirovaná wydrou a tentokrát kompletně (i s naťovou cibulkou a pažitkou) uvařená v mléce - máslo jsem vešlehala na závěr. Jako příloha k mořské štice.
Champ jsou i uvařené neloupané brambory, do kterých se vmíchá mořská řasa. To nevím, jak chutná - ale s cibulkou a šnytlíkem je to skvost!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 23.2.14 13:37

Postup som trošku zmenila - varila som zemiaky zbavené šupky. Pokrájanú jarnú cibuľku som najskôr krátko opražila na masle, zaliala mliekom a všetko spolu povarila.

Výborná chuť výsledného pokrmu.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Champ

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Champ

Eja
3871 příspěvků 23.4.14 17:37

@tlustá bába
Pch, já plátky mrkve do polévek vykrajuji do hvězdiček :kytka: zdravím :mavam:

Casino možná pomůže, já bych tomu prostorovému říkala šišoid :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.04.14 v 17:38

tlustá bába
1212 příspěvků 23.4.14 17:29

:lol: :lol: :lol:
Ejo, mám občasné záchvaty hračičkování a pěchuji pěchovátkem, tu kolečko, tu srdíčko, tu trojúhelníček… nevím, jak se ty útvary jmenují, jsou-li prostorové. Casino pomůže?
Mělo to působit jako rybička kostřička.
Zdraví magůrek! :lol:

Eja
3871 příspěvků 23.4.14 10:43
Skvělá úprava brambor

Já brambory můžu v jakékoli úpravě ( kromě hranolků) kdykoli a v jakémkoli množství, a champ je naprostá delikatesa. Původní foto mne minule inspirovalo - do ďolíčku jsem vložila ztracené vejce, pokropila máslem, přistrouhla pár hoblinek parmezánu a talíři vajíčko „otevřela“. Zrakové i chuťové orgie :mrgreen:
Taky dobré champ navršit do vymazaných kokotek, trocha čedaru nahoru a zapéct :)
Bábo, já mám champ ale vždycky trochu měkčí konsistence, ukrojit by rozhodně nešel.
Dilema - nové brambůrky bych šťouchla uvařené i se slupkou, ale zase málo škrobu, uvidím.

Lyduska
380 příspěvků 23.2.14 13:39

Pôvodné foto:

babi
6360 příspěvků 15.10.10 20:20

Wydro, zda se ze Irove maji prosta jidle jako narodni a jsou to hlavne brambory. Avsak do jakekoliv kuchyne se clovek podiva, tak tam najde nejake podobnosti…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.10 02:41

a kdyz se do toho prida varene zeli bile, tak je to ten irsky colcannon ! :-) Je to uzasne i bez zeli i se zelim!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Champ - Jasmine...

víš proč si myslím, že Jamie zdůrazňoval křupavou zeleninu? Totiž v Anglii je známé, že možná až do nedávna, kuchaři měli ve zvyku zeleninu totálně zabít převařením. Souhlasím s Tebou, že hrnce ve většině kulinářských pořadech jsou opravdu k závidění.

Přeji Ti příjemný den!

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Champ.

Babi, tohle jídlo připravoval v jednom díle TV seriálu Jamie Oliver s nějakým irským kámošem. Vzpomínám, že hlavně ty cibulky nesměly být dlouho povařené, aby ještě trošku „chroupaly“, zelené části tedy vařili jen chvilku.. A ještě k tomu měli takový kouzelný hrnec železňák, jako od nějaké irské babičky… Ale nevěděla jsem, že se to jmenuje Champ, díky.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Champ - Hanny a Katko...

nějak jsem přehlédla komentář. A to ne jen lecjaký komentář, ale tak pěkný! Díky! Hanny, jsem moc ráda, že kufry zůstaly u přítele, ale myslím si, že to nebylo kvůli tomuto receptu ;o)

Katko, dokazuješ, že champ není příloha k zahození ;o) U nás je také v oblibě.

Přeji Vámi příjemný večer!

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Champ.

Hanny, dík, že jsi tenhle recept vytáhla na „světlo“.
Včera jsem zkusila. Jen tak s dokřupava povařenou brokolicí, sypanou sýrem a opečenou debrecínkou. A výsledek luxusní chuťový zážitek.

Babi, díky. Opravdu lahodné zpracování brambor !

Labužník Hanny02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Champ.

Můj irský přítel zastává názor, že dívka, která neumí udělat champ, se namá šanci vdát. Když mě tedy poprvé o toto jídlo požádal, v duchu jsem si balila kufry, protože jsem champ nikdy předtím nezkoušela. No, nakonec to dopadlo dobře, kufry zůstaly u něj a já děkuji tomuto receptu, protože jsem vařila právě podle něj!! =o))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz