Recept Champ

(Hodnoceno 3x) Irská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Champ

Postup

Rozkrájet brambory na 1/4 a uvařit je do měkka. Vložit cibulky do mléka a uvařit je na pomalém ohni do měkka. Slít brambory a oloupat je. Vrátit je do suchého hrnce a za stálého míchání vařečkou je nechat na 1 min. na mírném ohni vyschnout. Rozmačkat brambory za přidávání mléka s cibulkami. Přidat sůl, pepř a vše promíchat. Navršit porce na nahřáté talíře, doprostřed udělat důlek a do něho nalít rozpuštěné máslo. P.S.: Tradiční, nesmírně chutná irská příloha. Zbylé brambory, máte-li nějaké, vydrží přikryté po několik dní v chladničce. Potřebují jenom ohřát.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 25.04.03 vloženo
  • 13455x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900g moučných brambor
  • 1 malý svazek jarních cibulek, na drobno nakrájených
  • 150ml mléka
  • 60g (4 lžíce) másla
  • hrubou sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti

Doporučená příloha

  • Dušené hovězí, smažená kuřata atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.02.17 15:50

Výborná příloha, kaše nezklame v jakékoliv verzi.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 22.04.14 15:32

Další verze, inspirovaná wydrou a tentokrát kompletně (i s naťovou cibulkou a pažitkou) uvařená v mléce - máslo jsem vešlehala na závěr. Jako příloha k mořské štice.
Champ jsou i uvařené neloupané brambory, do kterých se vmíchá mořská řasa. To nevím, jak chutná - ale s cibulkou a šnytlíkem je to skvost!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 23.02.14 13:37

Postup som trošku zmenila - varila som zemiaky zbavené šupky. Pokrájanú jarnú cibuľku som najskôr krátko opražila na masle, zaliala mliekom a všetko spolu povarila.

Výborná chuť výsledného pokrmu.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Champ

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3857 příspěvků 23.04.14 17:37

@tlustá bába
Pch, já plátky mrkve do polévek vykrajuji do hvězdiček :kytka: zdravím :mavam:

Casino možná pomůže, já bych tomu prostorovému říkala šišoid :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.04.14 v 17:38

tlustá bába
1212 příspěvků 23.04.14 17:29

:lol: :lol: :lol:
Ejo, mám občasné záchvaty hračičkování a pěchuji pěchovátkem, tu kolečko, tu srdíčko, tu trojúhelníček… nevím, jak se ty útvary jmenují, jsou-li prostorové. Casino pomůže?
Mělo to působit jako rybička kostřička.
Zdraví magůrek! :lol:

Eja
3857 příspěvků 23.04.14 10:43
Skvělá úprava brambor

Já brambory můžu v jakékoli úpravě ( kromě hranolků) kdykoli a v jakémkoli množství, a champ je naprostá delikatesa. Původní foto mne minule inspirovalo - do ďolíčku jsem vložila ztracené vejce, pokropila máslem, přistrouhla pár hoblinek parmezánu a talíři vajíčko „otevřela“. Zrakové i chuťové orgie :mrgreen:
Taky dobré champ navršit do vymazaných kokotek, trocha čedaru nahoru a zapéct :)
Bábo, já mám champ ale vždycky trochu měkčí konsistence, ukrojit by rozhodně nešel.
Dilema - nové brambůrky bych šťouchla uvařené i se slupkou, ale zase málo škrobu, uvidím.

Lyduska
365 příspěvků 23.02.14 13:39

Pôvodné foto:

babi
6360 příspěvků 15.10.10 20:20

Wydro, zda se ze Irove maji prosta jidle jako narodni a jsou to hlavne brambory. Avsak do jakekoliv kuchyne se clovek podiva, tak tam najde nejake podobnosti…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.10 02:41

a kdyz se do toho prida varene zeli bile, tak je to ten irsky colcannon ! :-) Je to uzasne i bez zeli i se zelim!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Champ - Jasmine...

víš proč si myslím, že Jamie zdůrazňoval křupavou zeleninu? Totiž v Anglii je známé, že možná až do nedávna, kuchaři měli ve zvyku zeleninu totálně zabít převařením. Souhlasím s Tebou, že hrnce ve většině kulinářských pořadech jsou opravdu k závidění.

Přeji Ti příjemný den!

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Champ.

Babi, tohle jídlo připravoval v jednom díle TV seriálu Jamie Oliver s nějakým irským kámošem. Vzpomínám, že hlavně ty cibulky nesměly být dlouho povařené, aby ještě trošku „chroupaly“, zelené části tedy vařili jen chvilku.. A ještě k tomu měli takový kouzelný hrnec železňák, jako od nějaké irské babičky… Ale nevěděla jsem, že se to jmenuje Champ, díky.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Champ - Hanny a Katko...

nějak jsem přehlédla komentář. A to ne jen lecjaký komentář, ale tak pěkný! Díky! Hanny, jsem moc ráda, že kufry zůstaly u přítele, ale myslím si, že to nebylo kvůli tomuto receptu ;o)

Katko, dokazuješ, že champ není příloha k zahození ;o) U nás je také v oblibě.

Přeji Vámi příjemný večer!

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Champ.

Hanny, dík, že jsi tenhle recept vytáhla na „světlo“.
Včera jsem zkusila. Jen tak s dokřupava povařenou brokolicí, sypanou sýrem a opečenou debrecínkou. A výsledek luxusní chuťový zážitek.

Babi, díky. Opravdu lahodné zpracování brambor !

Labužník Hanny02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Champ.

Můj irský přítel zastává názor, že dívka, která neumí udělat champ, se namá šanci vdát. Když mě tedy poprvé o toto jídlo požádal, v duchu jsem si balila kufry, protože jsem champ nikdy předtím nezkoušela. No, nakonec to dopadlo dobře, kufry zůstaly u něj a já děkuji tomuto receptu, protože jsem vařila právě podle něj!! =o))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz