Recept Čerstvé artyčoky dušené – jednoduché, úsporné

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Čerstvé artyčoky dušené – jednoduché, úsporné

Úvod

Carciofi trifolati. Pro Řeky kinara, pro Římany cynara, nakonec carciofo (karčófo)z arabského kharshuf . Začali je pěstovat na Sicílii, Kateřina Medicejská, ta je zbožňovala, s nimi seznámila Francii.

Postup

Nelekejte se dlouhého povídání, recept je opravdu jednoduchý. Jsou dva základní typy artyčoků, každý v několika odrůdách: artyčok s listy, které končí bodlinou, podlouhlého tvaru, Janovské jsou nejcennější. Levnější jsou kulatého tvaru bez bodlin, pro Římany mammole. Barva zelená, zelonošedá, fialová. Profesionální příprava této drahé zeleniny je s velkým odpadem. Jak je hospodárně očistit a připravit mne naučila tchýně. Připravíme si nádobu se studenou vodou a několika plátky citronu (ale ocet poslouží také). Odřízneme stonek těsně pod úborem a držíme jej pevně v dlani. Nožíkem podebereme lístek po lístku a zlomíme ho. V první řadě se ulomí téměř celý, druhá řada se bude lámat téměř v polovině listu. Prostě tam kde se zlomí odloupneme špičku lístku dolů. Dvě tři řady obvykle stačí. Potom se ostrým nožem uřízne špička úboru (u bodlavých více, mammole méně). Pokud nějaký lístek bude po uvaření tvrdší, prostě vysajeme měkší část a zbytek vyhodíme. V restauraci vám naservírují čistá srdíčka za cenu velkého odpadu, doma se na etiketu tak nehledí. Rozkrojíme napůl a ostrým nožíkem odřízneme případné chloupky na dně lůžka. Lůžko je nejlepší část a tak lépe vidíme co je potřeba odstranit. Potom rozkrojíme na čtvrtky, já krájím na centimetrové klínky. Nožíkem oloupeme vnější tuhou část stonků, střední část je velmi chutná. Nakrájíme na špalíčky, které rozpůlíme. Každý zpracovaný kousek okamžitě házíme do okyselené vody. Na pánev dáme trochu olivového oleje, česnek (celý, napůl, nasekaný, podle chuti), zahřejeme, přidáme okapané artyčoky, osolíme a přikryté dusíme. Případně podléváme trochou vody. Po deseti minutách posypeme nasekanou petrželkou a dokončíme dušení do měkka. Takto připravené artyčoky jsou v naší rodině nejoblíbenější, vynikne jejich chuť. Můžeme použít jako přílohu, na těstoviny, do risotta, do slaného koláče nebo štrůdlu atd.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 14.04.10 vloženo
  • 15703x zobrazeno

Ingredience

  • artyčoky
  • olivový olej
  • česnek
  • petržel
  • sůl
  • (citron).

Doporučená příloha

  • Dobré víno vhodné k hlavnímu jídlu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čerstvé artyčoky dušené – jednoduché, úsporné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čerstvé artyčoky dušené – jednoduché, úsporné

sveva
751 příspěvků 3.2.11 17:24

Glama omlouvám se, ale někdy mi komentáře nějak ujdou. Ano na první fotce je janovský a na druhé mammola. Jak jsem na kometář narazila? No přišla jsem na to proč se vyplatí k fotkám dávat popisky. Nevěděla jsem, že se objeví až po zvětšení fotky. A právě jsem si to zkoušela na tomto receptu. To píši pro ty ‚leváky‘ jako jsem já.
Zdravím.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.10 17:45

Tyto dvě fotky - první je janovský a druhý mammole…?

noskovice
1322 příspěvků 15.4.10 06:40
Re: Čerstvé artyčoky dušené – jednoduché, úsporné - svevo,

tak tyhle artyčoky dělám také, ale změnila jsem postup. Dám je do kastrolku jenom trochu okapané, posypu nakrájeným česnekem na droboulinké kostičky, osolím, přidám trochu vody (malounko), přikryji pokličkou dobře těsnící a na malém ohni „dusím“. Až ke konci dám petrželku a olej. Je mi líto vařit olej, moc nám chutná syrový a u tohoto receptu je to možné.
V tuhle hodinu, takovéto chutě! :)
Ahoj, Sońa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz