Recept Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Uvařit brambory ve slupce v osolené vodě do měkka, ale nerozvařit je. Slít je a odříznout jim oba dva konce. Postavit brambory na jeden z odkrojených konců. Našlehat zakyslou smetanu s najemno posekanou patrželkou, koprem nebo pažitkou a ochutit vše solí a pepřem podle chuti. Nahoru brambor rozdělit smetanu a trochu kaviáru. Ozdobit snítky kopru. TIP: Nemůžete-li sehnat jakýkoliv kaviár, tak můžete použít plátky uzeného lososa. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PS. Jak se jí kaviár? Pomocí lžičky ze slonoviny/rohoviny/želvoviny, perleti, dřeva i zlata, i přímo z konzervy, každopádně ne stíbrnou lžičkou, nebo kovovou, která způsobuje pachuť . Ruští carové používali zlatou kuličku velkou jeko třešeň, pomocí které zkoušeli kvalitu kaviáru. Zůstala-li kulička sedět nahoře, tak kaviár byl vhodný i ruského cara. Kaviár se podávál a dodnes slavnostně podává v kříšťalových miskách položených na stříbrných nádobách naplněných rozdrceným ledem. Není však proti etiketě na led položit celou konzervu, ať obsahuje několik gramů, nebo kilogram. Znalci a labužníci jsou zdráhaví jíst ke kaviáru posekaná vejce, cibuli nebo citron i když se tak kaviár podává. Nejlepší přílohou ke kaviáru jsou autentické ruské Bliny, bílý chléb s máslem, nebo čerstvě uvařené brambory ve slupce a loupané těsně před jídlem. Bliny s kaviárem se někdy nazývají ¨malá sluníčka¨. Brambory s kaviárem byly po staletí pokrmem rybářů z Kaspického moře, kteří se dožívali dlouhého života a evidence vlivu kaviáru nebyla dodnes úplně vyvrácena, takže kaviár musí být velice zdravý. Popravdě řečeno, kaviár obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, lecitin a má nesmírné výživné hodnoty. Proto asi pro normálního nezkušeného jedlíka, je těžké snít více jak 100g kaviáru i kdyby byl ochoten za to zaplatit.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 04.01.04 vloženo
  • 7855x zobrazeno

Ingredience

  • Na 30ks
  • 30 malých nových, nebo salátových brambůrek
  • 200g zakyslé smetany
  • 1 lžice čerstvé petrželky, kopru, nebo pažitky
  • kaviár, může být nepravý z lososa, hranáče/mořského zajíce atd. včetně ruského pravého kaviáru (z Běluhy mořské, Sevrugy, Osetr atd.), z různých druhů Jesetera
  • mořská sůl a čerstvě pomletý černý pepř (pozor se solí, kaviár je v ní většinou naložený)
  • snítky kopru na ozdobu

Doporučená příloha

  • Vodka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

petromil
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem.

Krásně jsi to napsala,kaviar mám moc ráda.Četla jsem pěknou knihu o kaviaru a vůbec jsem nevěděla,že se jeseter lovil i v Německu a ve Francii a úplně ho tam vyhubili.A v Americe,že první o:,–(níci považovali jeho maso za podřadné,jedli ho jen indiani,teď už je taky vyhuben.V Kaspickem moři ho už taky moc není.Nejlepší kaviar je prý z ryb tři až čtyři dny před vytřením.Největší vzácnost je prý zlatý kaviar.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz