Recept Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvařit brambory ve slupce v osolené vodě do měkka, ale nerozvařit je. Slít je a odříznout jim oba dva konce. Postavit brambory na jeden z odkrojených konců. Našlehat zakyslou smetanu s najemno posekanou patrželkou, koprem nebo pažitkou a ochutit vše solí a pepřem podle chuti. Nahoru brambor rozdělit smetanu a trochu kaviáru. Ozdobit snítky kopru. TIP: Nemůžete-li sehnat jakýkoliv kaviár, tak můžete použít plátky uzeného lososa. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PS. Jak se jí kaviár? Pomocí lžičky ze slonoviny/rohoviny/želvoviny, perleti, dřeva i zlata, i přímo z konzervy, každopádně ne stíbrnou lžičkou, nebo kovovou, která způsobuje pachuť . Ruští carové používali zlatou kuličku velkou jeko třešeň, pomocí které zkoušeli kvalitu kaviáru. Zůstala-li kulička sedět nahoře, tak kaviár byl vhodný i ruského cara. Kaviár se podávál a dodnes slavnostně podává v kříšťalových miskách položených na stříbrných nádobách naplněných rozdrceným ledem. Není však proti etiketě na led položit celou konzervu, ať obsahuje několik gramů, nebo kilogram. Znalci a labužníci jsou zdráhaví jíst ke kaviáru posekaná vejce, cibuli nebo citron i když se tak kaviár podává. Nejlepší přílohou ke kaviáru jsou autentické ruské Bliny, bílý chléb s máslem, nebo čerstvě uvařené brambory ve slupce a loupané těsně před jídlem. Bliny s kaviárem se někdy nazývají ¨malá sluníčka¨. Brambory s kaviárem byly po staletí pokrmem rybářů z Kaspického moře, kteří se dožívali dlouhého života a evidence vlivu kaviáru nebyla dodnes úplně vyvrácena, takže kaviár musí být velice zdravý. Popravdě řečeno, kaviár obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, lecitin a má nesmírné výživné hodnoty. Proto asi pro normálního nezkušeného jedlíka, je těžké snít více jak 100g kaviáru i kdyby byl ochoten za to zaplatit.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 04.01.04 vloženo
  • 7757x zobrazeno

Ingredience

  • Na 30ks
  • 30 malých nových, nebo salátových brambůrek
  • 200g zakyslé smetany
  • 1 lžice čerstvé petrželky, kopru, nebo pažitky
  • kaviár, může být nepravý z lososa, hranáče/mořského zajíce atd. včetně ruského pravého kaviáru (z Běluhy mořské, Sevrugy, Osetr atd.), z různých druhů Jesetera
  • mořská sůl a čerstvě pomletý černý pepř (pozor se solí, kaviár je v ní většinou naložený)
  • snítky kopru na ozdobu

Doporučená příloha

  • Vodka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem

petromil
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambůrky se zakyslou smetanou a kaviárem.

Krásně jsi to napsala,kaviar mám moc ráda.Četla jsem pěknou knihu o kaviaru a vůbec jsem nevěděla,že se jeseter lovil i v Německu a ve Francii a úplně ho tam vyhubili.A v Americe,že první o:,–(níci považovali jeho maso za podřadné,jedli ho jen indiani,teď už je taky vyhuben.V Kaspickem moři ho už taky moc není.Nejlepší kaviar je prý z ryb tři až čtyři dny před vytřením.Největší vzácnost je prý zlatý kaviar.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Cibulačka Cibulačka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz