Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě. Ocedíme, necháme odpařit, za tepla prolisujeme a dáme vychladnout. Mléko sehřejeme na 30°C. Rozpustíme v něm kvasnice s trochou mouky a připravíme kvásek. Poprášíme moukou, přikryjeme a dáme na teplé místo vykynout. Rozehřejeme máslo, přidáme prosátý moučkový cuk, vanilkový cukr, žloutky, kůru, sůl a rum, bramborovou moučku, lisované brambory, mouku a vykynutý kvásek. Na pomoučeném vále uhněteme hladké vláčné těsto. Přikryté necháme 15 minut odpočívat, pak uhněteme bochánek. Dáme na teplé místo kynout asi 30 minut. Potřeme vejcem, nůžky namočíme do horké vody a bochánky nahoře třikrát nastříhneme od středu ke kraji (asi 7 cm dlouhé a 0.5 mm hluboké) a pečeme v předehřáté troubě při 190°C asi 35 - 40 minut. Ještě horký bochánek potřeme rumem a pocukrujeme, chcete-li. TIP: Kdo chce, může do těsta zapracovat v rumu namočené hrozinky a posekané mandle.
Recept je z kategorií: Beránci Velikonoční recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Velikonoční bochánek z Vídně pěkně vláčný
Dekuji Vam vsem, kdo jste vyzkousely upect bochanek. Pouzivam take polohrubou mouku, i kdyz si vzpominam, ze u receptu bylo napsano 1:1 mouky hladka s hrubou smichane. Bochanek musi byt dobre nakynuty a dobre upeceny. Udany cas je pouze orientacni, protoze zalezi na mnoha detailech, kdy se muze jeho dalka zmenit. Jestli-ze bochanek rychle tmavne, tak jej prikryt pecicim papirem. Pecu jej vlastne tak jako vanocku
Nejdrive na prudsi teplote, kterou snizim a
bochanek dopekam. Mam jiz vycvicene oko a poznam kdy je bochanek upeceny
Malokdy se mi stane, ze bochanek praskne…
Pekne Velikonoce!
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Letos jsem opět pekla tento bochánek od Babi. Na dotaz Kiti odpovídám, že jsem použila polohrubou mouku. Všechny ostatní ingredience jsem přidala přesně podle receptu, těsto bylo sice tužší, tak jsem ho nechala vykynout dvoujnásobnou dobu a upekla jsem dva menší mazance. Jsou naprosto dokonalé, jak na vzhled, tak na chuť. Vřele, vřele DOPORUČUJI !!!!!
33 příspěvků 25.1.09 03:43
V receptu není uveden druh mouky, jde o polohrubou?
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Milé labužnice, milí labužníci, protože se opět blíží pečení velikonočních mazanců, připomínám tento recept od Babi. Dělala jsem vloni a neměl chybu ! Letos budu opakovat
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja som piekla dnes a chutovo je velmi dobry, avsak aj napriek tomu, ze som dodrzala teplotu a cas pecenia a ani spajdla po zapichunti nebola od cesta, tak bochanek nebol v strede upeceny. Dala som ho dopiect, ale zda sa mi dost tmavy a vznikla aj hruba korka
Ozaj a aku muku ste pouzili ??? Ja som dala
podla inych receptov na mazanec polohrubu. Odporucam dat do cesta v rume
namocene hrozienka, tie bochanek este vylepsili. Na buduce mozno urobim z tejto
davky dva mensie bochniky a urcite sa prepecu 
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Bochánek jsem upekla a byl výborný !!! Vřele doporučuji !
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Babi, tak sem ho upekla. Je moc dobry a dnes budu pect dalsi protoze sem nikdy lepsi nejedla. Pridala sem tam rozinky a mandle. Babi, proc se nahore nedela krizek, ale jenom to jak pises? Dekuju:-)
děkuji Ti za Tvoje zdravé názory! Máš naprostou pravdu, že debaty pod některými recepty se skoro pravidelně zvrhávají na diskuze, které vlastně s daným receptem májí málo co dělat. Nastoluje to nepříjemnou atmosféru a místo aby se prodebatoval sám recept, řeší se různé zlomyslnosti ovlivněné až nenávistí. To víš, lidé jsou různí a tak se i dříve sem tam něco semlelo, bylo to však pod kontrolou. Jsou tomu 4 roky co jsem začala přidávat recepty. Když jsem začala, bylo zde nějakých 4 - 5 tisíc receptů, několik stovek Labužníků a podívej se dnes. Je zde však stále několik Labužníků ještě delší dobu, než já, jako je Kopretinka, Alca, Irena, Drobek, pjs a Glama (určitě jsem někoho zapomněla). Většina z nás sem chodí z lásky ke kuchaření. Co se týče fotografického materiálu si majitel stránek, který je momentálně na nějakou delší dobu zaneprázdněn, ve věci zajistí chtěný řád.
Přeji Ti příjemný víkend!
nevím, proč se tato debata včetně toho hrozného policajta vede pod mým receptem, který již ani obrázek nemá a i když na začátku měl, tak u něho zůstala originální adresa na kterou se každý měl možnost podívat (viz Kelly), což se nedá říct o obrázcích spisera, který si původní adresu změnil na http://muj.labuznik.com/…r/snimky/sph. Na webu existuje dvojí druh obrázků (zhruba). Ty od profesionálních fotografů, kteří se takto živí a požadují určitý poplatek za použití snímku (záleží také jak se snímku použije, je to jednorázové, nebo permanentní, jak velký atd., jednoduše mají ceník). Osobně na takovéto snímky nesahám. Pak jsou různé osobní webové stránky, nebo blogs a některé dokonce říkají, že jsou k veřejnému použití. Ano, po etické stránce i v tomto případě by člověk měl dát kredit té dané osobě, nebo firmě, ale to se automaticky děje, když se ponechá originální adresa. Takže to pouze chce si obrázky vybírat s ¨citem¨.
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Vazene damy, nechtely by jste se pro zmenu vratit k receptu a popripade ho zkusit upect a ohodnotit ? Vase nazory na obrazky a jejich zdroj zkutecne nikoho kdo hleda zajimave recepty nezajimaji, ale naopak nazory a komentare k receptu samemu. Babi dekuji za zajimave recepty, jsem teprve zacatecnice a tak se porad jeste ucim a obrazky, at uz jsou odkudkoli : ) mi pomuzou i rozhodnou jestli recept zkusim nebo ne. Preji hezky a pohodovy den !
Ps: Nemuzete se trochu povznest a misto vyjadreni svoji nelibosti spise ocenit, ze si nekdo dal tu praci a cas a podelil se o recept, ktery muze ostatnim prinest poteseni a zprijemneni domaci kuchyne ? A pokud mate vyhrady a nebo poznamky ke kvalite teto web. stranky, proc je nesmerujete primo ke zrizovateli at stanovy urcite za:,–(y k pridavani obrazku ?
máš naprostou pravdu, říká se tomu pirátství a může to být hodně moc drahé. Fotky se prezentují na internetu, kde si je případný zájemce odkoupí a není to v žádném případě levná záležitost, druhá věc je etika…:-)
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Nic ve zlém, ale pokud jsem si všimla, Spiser nikde netvrdí, že ty obrázky jsou jeho…
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
To dělá občas (nebo stále) každý. Na tom není nic špatného ani nezákonného.
Ale stáhnout si obrázek z webu do svých stránek a pak ho za svůj vydávat…
na to je zákon.
Tak pozor !!!!
máš naprostou pravdu. Ne všechny přidané obrázky, ale většina jich je stažených z webu. Na příklad Spiser stahuje všechno a nikomu to nevadí! Děkuji Ti za komentář…
Dobrou noc!
pro Tvoji informaci, recept je vídeňský. Obrázek žádný není!
ty máš vždycky pravdu, vždyť já ti ji neberu…, napsala jsem svůj názor, …to není kritika.
proč ta ironie? Ten vídeňský tak vypadá…Chtěla jsem přidat poznámku, že do té doby než budu mít svůj obrázek, tak použiji něčeho co je mu nejvíce podobné, protože mě napadlo, že někdo bude zase kritizovat…naneštěstí jsem na to zapomněla. A měla jsem pravdu, ozvala se jedna ze stálic.
teď už je to bez obrázku, takže se každý musí namáhat sám a najít si to na Googlu vlastnoručně, nebo si to prostě jen představovat. Spokojená?
98 příspěvků 25.1.09 03:43
100% souhlasím s napsaným. Ilustrace je ozdobou receptu a nikde nevidím napsáno :„Heč, tenhle krásný bochánek jsem upekla ve Vídni a vlastníma rukama“.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevim, nevim, pokud napr. Spiser stahuje a preklada recepty pro pomaly hrnec, pokladate to vy, majitele techto hrncu, za zasluznou cinnost. Podotykam, ze Spisera jsem vzala pouze jako priklad, nic proti nemu nemam, vazim si vsech, kteri pridavaji uzitecne recepty. Pokud sem babi vklada recepty ze zdroju pro nekoho nedostupnych (at uz z financnich nebo jazykovych duvodu), je to pro vas duvod k napadani. Podobna debata, jaka se tu ted rozjizdi, probehla uz pod receptem na dort Opera, a myslim, ze nic dobreho neprinesla.
Chtěla jsem to podotknout jen pro zamyšlení. Rozhodně je myslím lepší přidat svojí fotku, než stahovat fotky z cizích webů, ale je to jen věc názoru. Energií tady myslím plýtvají jiní, právě stahováním těchto věcí nebo receptů, ale zase podotýkám je to každého věc:-) Přeji všem pěkný den.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Kristepane, je tady i spousta jinych, kteri pouzivaji obrazky z webu, pokud to tedy nejsou foodstylisti, kteri jeste navic umi nafotit svuj vytvor. Priste naprete svoji energii take jinam, pokud vas to tak bavi…
634 příspěvků 25.1.09 03:43
pozor na ztrátu času při hledání obrázku na jiných stránkách…
Babi říká ti něco Pekárna a cukrárna Merkur? Našla jsem tuto fotku tvého bochánku na těchto jejich stránkách. No a potom že je to bochánek z Vídně
Jistě, OK.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
OK, je to mezi vami.
buráci…babi bude vědět o čem mluvím…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Vzhledem k tomu, kolik varilo ve Vidni ceskych a moravskych kucharek, nedivila bych se, kdyby mazanec Videnaci pojali za svuj:-) Nebo existuje nejaky odlisny vidensky bochanek?
Babi, ale to je náš český mazanec…ne vídeňský…tedy, to co je na obrázku.