Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké a nebude se lepit. Necháme asi 1-1,5 hodiny vykynout. Poté uděláme bochánek, nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35-45 minut. Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem,dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko. Tip: Je možné, že se mléko a víno všechno nespotřebuje, nebo budete potřebovat o trochu více. Záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi tak jako na štrůdl. Recept mám od své velmi dobré známé.
Recept je z kategorií: Beránci Velikonoční recepty
káva, čaj, nebo nic…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Velikonoční mazanec z Rakouska
222 příspěvků 25.4.11 11:46
Naprosto bezkonkurenčně nejúžasnější mazanec na světě
Přesně něco takového jsem léta hledala -
aby vyšel měkkoučký, vláčný a „sťavnatý“. A přesně takový je.
Akorát jsem možná dala trochu málo mouky, tak je hodně placatej.
5068 příspěvků 18.4.11 22:16
1309 příspěvků 18.3.10 00:23
díky Scarlet
1227 příspěvků 14.4.09 18:20
Já jsem tentokrát pekla trochu jinak. Dělala jsem zase z poloviční dávky, přidala jsem asi 60 ml vína, v něm rozmíchala 1 vanilkový pudinkový prášek, dala čerstvé kvasnice, 42 g balíček. Ty jsem jenom do mouky rozdrobila, žádný kvásek. a 250 ml mléka a méně másla. Pekla jsem asi 45 minut při 170 °C. Hned po upečení jsem potřela kondenzovaným mlékem neslazeným, může být i obyčejné mléko. Mazanec byl jako malovaný, nerozjetý, neprasklý a nadýchaný.
Nechala jsem těsto 2× kynout, pekárna na chléb od posledního experimentu nefunguje, potom ještě bochánek asi 15 minut.
2302 příspěvků 13.4.09 21:12
Mně se taky rozjel, ale když i Alis, tak se k tomu taky veřejně přiznávám.
Je dobrý, udělala jsem poloviční dávku, protože by mi zbylo jinak málo vína…
sice se mi trochu rozjel, takže vizuálně se nemám moc čím chlubit, ale chuťově je vynikající, vláčný a akorát hutný. Víno jsem vyměnila za mléko. Děkuji za recept
Alis
Myslím, že si tento výborný mazanec upečeme s týdenním předstihem. Na velikonoce to většinou dopadne tak, že je spoustu jídla a nikdo už jíst nechce. Doporučuji ho vyzkoušet, je hutný, přitom vláčný a krásně voní.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Ach jo,škoda,že nemám pomeranč,citron a bílé víno zrovna po ruce.Tento recept na mazanec vypadá lákavě…no nic hned rádo jdu na nákup a se vrhnu na do zadělávání těsta.Děkuji za zajímavý recept
Zuzana
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Jeno, děkuji:-)
Já jsem dnes vyzkoušela úplně něco jiného. Pekla jsem sladký velikonoční věnec se špenátem. Kousek jsem už ochutnala, nebylo to špatné…
Velikonoce za chvíli - připravuji se upéci zase jako loni tento mazanec, i když mám jiný vyzkoušený výborný předpis. A pro ty, co hledají inspiraci, ho trochu posouvám na výsluní zájmu.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
tofo, díky za vyzkoušení. Jsem ráda, že chutnal.
výborný, voňavý
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
dala jsem půl celozrné špaldové a půl celozrné pšeničné - tedy jen tmavou. Ale taky mi rupnul, i když to na chuti nic neubralo… Nemám pekárnu ani dostatečně schopný robot, takže všechno mám zadělávané jen do nejnutnější míry…
Jo, a ještě mě po něm docela pálila žáha - jestli jak je to těsto z citronu, pomeranče a vína nakyslé? Nebo jsem ho prostě sežrala moc…
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji všem za vyzkoušení tohoto receptu. Komplimenty předám té, která si je zaslouží více než já.
Helco, také jsem chtěla udělat ze špaldové mouky, ale tentokrát jsem doma neměla. Určitě udělám. Dala jsi jenom špaldovou mouku, nebo jsi přimíchala trochu bílé mouky?
Scarlet, nevím proč mazanec praskl. Já, vlastně pekárna, těsto dost dlouho míchala. Možná to bylo tím. Těsto bylo nádherně hladké, lesklé, měla jsem jenom obavy, že se mi rozjede, (mně se rozjede někdy i štrůdl) ale bochánek zůstal pěkně naformovaný. Potřela jsem hned rozkvedlavým vejcem a pekla v předehřáté troubě necelých 30 minut. Jak jsem psala, dělala jsem jenom z poloviční dávky. Ale nic si z toho nedělej, hlavně, že chutnal a vypadá hezky i prasklý;-)
577 příspěvků 25.1.09 03:43
opravdu je moc dobrý. Nevíš prosím, čím to je, že mně praskl? Peču rychle nebo pomalu? Díky za receptík.
Hezký večer!
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za tento úžasný recept. Dělala jsem ho loňské velikonoce, měl velký úspěch i u návštěv. Recept (hned po upečení) jsem poslala SMSkou kamarádce, taky s ním zazářila. Letos ho peču zase.
Hlásím úspěšný chutný pokus, ačkoli jsem použila celozrnnou špaldovou hladkou mouku a třtinový cukr!
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Hlásim, že som vyskúšala mazanec upiecť v pekárni, je jeden z mála, ktorý sa mi naozaj podaril:)
Potrela som ho rumom ako poradila romas, bol výborný len pre naše mačkrtné huby trochu málo sladký:)
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Romas, děkuji za nápad potřít mazanec rumem. Mandle příště také zkusím. Rozinky obyčejně nedávám, už nějak ze zvyku. Mám kolem sebe hodně takových, kteří rozinky nemohou ani vidět. Ale mohlo by se dát i jiné kandované ovoce, např. pomeranč a - nebo citron.
Děkuji všem za přečtení receptu.
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Mě nejvíc zaujal dobrý nápad s bramborem v alobalu, dám tam tři.
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Mazanec je chuťově opravdu výborný. Zkoušela jsem minulý víkend. Jen jsem ubrala trošku droždí, ale to jak kdo mám rád. My máme doma radši hutnější těsto. Místo rozinek jsem přidala sušené višně předem namočené do rumu a trochu mandlí i do těsta. Opravdu povedený recept a pro ty, kd nemůžou vajíčka bez chybičky. každá mazanec nebo vánočku po dopečení potřu rumem a posypu cukrem, osvědčilo se mi to i na tomto mazanci. Díky za úžasný recept.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Vím, že se to nedělá, ale musím tento mazanec i já pochválit. Odpoledne jsem upekla z poloviční dávky, těsto jsem udělala v pekárně, jak doporučila marmelada, upekla v troubě. Za necelých 30 minut byl bochánek upečený. Povrch pěkně křupavý, uvnitř šťavnatý. Doporučuji těm, kteří nemohou nebo nechtějí používat vejce. Vejce se zde používá jenom na pomazání - a to necelé.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
marmeládo, děkuji za vyzkoušení a těší mě, že se mazanec podařil a hlavně, že chutnal. Teď ho určitě taky udělám
. Všem ostatním děkuji za přečtení
receptu. 
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali byla tak hodna a dodala sem recept:-) Hlavne musi ulezet, pak je moc dobry a dlouho vlacny.
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jelikož jsem včera upekla cvičný mazanec podle jiného receptu, tento možná letos už nevyzkouším. Ale moc mě láká také ho vytvořit. Uvidím, třeba bude doma ještě jeden bochánek tréninkový. Lydie, dík za recept.
Marmeládo, dík za informace o výsledku a průběhu pečení.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Zadělávala jsem v pekárně a pekla jsem bochánek - mazanec z poloviny těsta a z druhé poloviny toho rádoby kudrnatého beránka. Jelikož jsem mazanec pojala jako ¨„cvičný“ na Velikonoce, tak jsem uvažovala, že ho upeču v pekárně, ale pak jsem to udělala jako generální zkoušku se vším všudy.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Lvice, ten recept mam od konkurenci, kdyz nedelam tavarohovy beranek, tak mazanec:-) Je to na www.recepty.cz
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Airan, píšeš ,,oblíbený tvarohový mazanec" to neznám a tady jsem nic nenašla. Dost by mě to zajímalo. Velikonoce se blíží, můžeš prosím doplnit recept? Děkuji.
Mimochodem tenhle se mi taky líbí. Stále peču klasiku , je čas na změnu.
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmelado, piekla si ten bochníček v pekárni alebo tiež v trúbe? Či by som musela cesto vyberať von, keby som robila z polovičnej dávky. Vyzerá to lákavo.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Klidně se do toho pusť, neprohloupíš. Ještě pro doplnění: Dneska jsem rozkrojila bochánek a musela jsem se mlátit přes ruce, abych nezakrojovala dále. Má tenkou pružnou kůrku, těsto je nadýchané a velmi vláčné. Už se těším na Velikonoce, až ho budu péct podruhé.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
jsem moc rada, ze se povedl - ja jsem takovy srab, ze si nejradeji pockam az to nekdo vyzkousi a pochvali:-) Tak ted se do toho v klidu dam. Doufam, ze se mi povede zrovna tak jako tobe:-)
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak upečeno. Z těsta jsem udělala jeden bochánek a z druhé poloviny jsem vytvořila pokus o Kudrnatého beránka podle Vali. Bochánek ještě stydne, beránek už vystydl, tak jsem ochutnala. Je výborný, akorát sladký, s chutí vanilky a ponerančů - úžasná chuť. Těsto je vláčné podélně se dělí, nadýchané malými bublinkami. Ještě mě ráno čeká rozkrojení bochánku, ale už podle beránka mohu říct, že je to recept, který budu určitě opakovat.
Pekla jsem podle receptu, z hladké mouky, vejce jsem nedávala, droždí jsem dala podle návodu na balení - na 1 kg mouky jeden sáček. Víno Savignon Blanc 2003.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
cítím tu vůni až sem, držím palce
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Já ti věřila, tak se už míchá v pekárně a je bez vajec. Zatím těsto vypadá a voní úžasně, tak doufám, že finále bude úžasné také.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
marmelado, já jsem se taky divila, ale opravdu v receptu nejsou vejce.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Teď na to koukám. Opravdu je to bez vajec? Jdu ho zadělat a teď nevím, zda to risknout.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
airan, vyzkoušený není, ale ochutnaný
A že je s vínem, neznamená, že to bude
opilý Izidor
Jestli vyzkoušíš, dej vědět,
ja bych chtěla zase uělat z tvarohu. Na dýní si vzpomínám, ale nechtěla
jsi tenkrát dýni v syrupu a našla jsi ve vápně? 
Topinko, u nás se dostane balíček sušeného droždí 7 g = na půl kila mouky. Mělo by to být na balíčku napsané . Já dělám těsto jenom ze sušeného droždí, je to pohodlnější, protože se nemusí dělat kvásek a výsledek je stejný.
Znám dva výrobce sušeného droždí - jedno je s modrým ptákem - obsahuje 10 g sušeného droždí - druhé je Oetker - obsahuje 7 g suš. droždí. S modrým ptákem - výrobce je francouzský - je levnější.
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Nemám zkušenost s sušeným droždím, neliší se běžně dostupné balení v závislosti na výrobci gramáží?
652 příspěvků 25.1.09 03:43
poprve ctu recept na mazanec s bilym vinem. Skoda, ze uz neni vyzkouseni. Vypada to zajimave. Vzdycky pecu jeden oblibeny tvarohovy a nejakej tradicne vyzkousim poprve…tak jsem zvedava jak se povede. P.S. Pamatujes jak jsem hledala recet na dyne v sirupu a tys mi jeden prelozila, uz jsem nasla dokonce i ten original (s nalozeni dyne do vapna:-)
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo, děkuji, už jsem myslela, že jsem se odnaučila psát recepty

Marmelado, jsem zvědavá, dej vědět.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky Lydio, když píšeš, že chutnal, tak ho zkusím. Udělám jeden cvičně před Velikonocemi, ať jdu na jistotu. Dík, dám vědět, jak to dopadlo!
neudělala jsi nic špatně - to se zobrazuje jen Tobě (jakožto autorovi receptu) pro snažší otevření Tvého receptu za účelem jeho úpravy (oprava, úprava, doplnění apod.).....:-))))
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Kdo mi pomůze, proč je za kategorií : upravit recept. Co jsem udělala špatně?
Děkuji.