Recept Bigos

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bigos

Postup

Zelí pokrájíme a dáme do velkého kastrolu prohřát. Maso nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka a dáme na pánev opéct. Vyklopíme do zelí, dusíme do poloměkka, podléváme vínem a pivem. Druhý den přidáme namočené houby, namočené a nadrobno pokrájené švestky a rozinky. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Opět necháme přejít varem. Třetí den přidáme rajský protlak a povaříme. Vmícháme osmaženou cibulku.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 09.01.05 vloženo
  • 28187x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 dny po 40 min

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1,5 kg vepřového libovějšího masa
  • 2 kg kysaného zelí
  • 2 klobásy
  • 4 sušené švestky
  • 1 lžíce rozinek
  • hrst sušených hub
  • 1 rajčatový protlak
  • 1,5 dl piva
  • 1,5 dl bílého vína
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wasabi 16.12.12 00:00

Suroviny:
400g bílé hlávkové zelí
400g kysané zelí
400g vepřová plec
200g uzený bok
100ml červené víno
100g sušených švestek
1 lžička majoránky
2 lžičky mleté papriky
3 lžíce sádla
1 větší cibule
1 klobása
2 bobkové listy
sůl, pepř

Postup:
Hlávkové zelí povaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat. Cibuli orestujeme na sádle, přidáme maso. Až maso zbělá, zaprášíme ho paprikou, trochu osmažíme a podlijeme vínem. Přidáme sůl, pepř a za podlévání vodou dusíme do poloměkka. Přidáme uzený bůček na kostičky, kysané zelí a bobkový list. Před koncem vaření vmícháme hlávkové zelí, švestky a klobásu na kolečka. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku a povaříme. POdáváme s chlebem.

Odkaz na uvaření

Jari 6.5.12 16:45

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

tuso 17.11.10 12:33

Miluju eintopfy, které se vaří několik dní. Ty chutě se nádherně promísí.

Diskuse k receptu Bigos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.12.10 20:05

Ja uboznuju eto , ja uboznuju bigos !
Byla jsem v Polsku na Velikonoce, kdy se bigos dela v kazde rodine. Byli jsme na severu a protoze jsme tam meli zname, brali nas na navstevy ke svym znamym. Rekla bych, ze jsem za par dni ochutnala snad deset bigosu a zodpovedne mohu rict, ze byl kazdy, ale opravdu kazdy, uplne jiny!! Takze zadny recept neni ten pravy !

:-P

Příspěvek upraven 27.12.10 v 20:13

velebnosti
3 příspěvky 27.12.10 13:37
:-D
tuso
99 příspěvků 17.11.10 12:33

Miluju eintopfy, které se vaří několik dní. Ty chutě se nádherně promísí.

goralka
272 příspěvků 19.4.10 06:52
Re: Bigos
pepicek
1309 příspěvků 18.4.10 12:52
Re: Bigos - přidán obrázek

díky Jarko :)

Labužník katja02
1 příspěvek 31.3.10 22:57
Re: Bigos

tento recept bohužel nemá s polským bigosem nic společného, snad jen to zelí…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.7.09 15:24
Re: Bigos

Originální staropolský bigos se dá vařit i tímto způsobem:
1. den se smaží maso a vaří zelí - zchladíme a pokračujeme
2. den tuto směs zahřejeme, dáme koření, houby sušené namočené a houby čerstvé, vše provaříme, zchladíme a necháme uležet do
3. den přidáme sůl, pepř, do večera necháme odležet, přidáme pokrájené sušené švestky a opět pokrm zchladíme a necháme do
4. dne pokrm necháme projít varem, přidáme víno, pousíme a necháme zchladit do
5. dne pokrm uvedeme do varu, přidáme česnek a poslední složkou je majoránka. Nejlepší uskladnění bigose je v hliněném hrnci.
Co chalupa, to jiný recept a když se vaří s láskou … dobrý každý.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos

Polský originál říká, že 1.den zelí, hovězí, cibule, koření, houby 2.den vepřové, škvarky 3.den klobásy, protlak a 4.den se cpeme. O pivu, vínu, švestkách a rozinkách se nemluví, ale nakonec proč ne?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bigos

Každý bigos je výborný… hlavně, když ho uvaří někdo úplně jiný. Nejlepší bigos jsem jedla od p. Mitkové, protože nikdo další se nenašel. Také vařím.

w0550
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos

Zkus vzít krkovičku, maso vykostit, kosti upéct a vařit v bigoši a až před servírováním je vyndat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz