Recept Bigos
Jari Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Zelí pokrájíme a dáme do velkého kastrolu prohřát. Maso nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka a dáme na pánev opéct. Vyklopíme do zelí, dusíme do poloměkka, podléváme vínem a pivem. Druhý den přidáme namočené houby, namočené a nadrobno pokrájené švestky a rozinky. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Opět necháme přejít varem. Třetí den přidáme rajský protlak a povaříme. Vmícháme osmaženou cibulku.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
- 09.01.05 vloženo
- 32837x zobrazeno
Čas přípravy
- 3 dny po 40 min
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- 1,5 kg vepřového libovějšího masa
- 2 kg kysaného zelí
- 2 klobásy
- 4 sušené švestky
- 1 lžíce rozinek
- hrst sušených hub
- 1 rajčatový protlak
- 1,5 dl piva
- 1,5 dl bílého vína
- cibule
- sůl
- pepř
- mletá paprika
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.12.12 00:00
Suroviny:
400g bílé hlávkové zelí
400g kysané zelí
400g vepřová plec
200g uzený bok
100ml červené víno
100g sušených švestek
1 lžička majoránky
2 lžičky mleté papriky
3 lžíce sádla
1 větší cibule
1 klobása
2 bobkové listy
sůl, pepř
Postup:
Hlávkové zelí povaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme
okapat. Cibuli orestujeme na sádle, přidáme maso. Až maso zbělá,
zaprášíme ho paprikou, trochu osmažíme a podlijeme vínem. Přidáme sůl,
pepř a za podlévání vodou dusíme do poloměkka. Přidáme uzený bůček na
kostičky, kysané zelí a bobkový list. Před koncem vaření vmícháme
hlávkové zelí, švestky a klobásu na kolečka. Podle chuti osolíme,
opepříme, přidáme majoránku a povaříme. POdáváme s chlebem.
17.11.10 12:33
Miluju eintopfy, které se vaří několik dní. Ty chutě se nádherně promísí.
Líbí se miDiskuse k receptu Bigos
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bigos
Ja uboznuju eto , ja uboznuju bigos !
Byla jsem v Polsku na Velikonoce, kdy se bigos dela v kazde rodine. Byli jsme na severu a protoze jsme tam meli zname, brali nas na navstevy ke svym znamym. Rekla bych, ze jsem za par dni ochutnala snad deset bigosu a zodpovedne mohu rict, ze byl kazdy, ale opravdu kazdy, uplne jiny!! Takze zadny recept neni ten pravy !
Příspěvek upraven 27.12.10 v 20:13
3 příspěvky 27.12.10 13:37
99 příspěvků 17.11.10 12:33
Miluju eintopfy, které se vaří několik dní. Ty chutě se nádherně promísí.
273 příspěvků 19.4.10 06:52
pekné čítanie
http://pl.wikibooks.org/…harska/Bigos
1309 příspěvků 18.4.10 12:52
díky Jarko
1 příspěvek 31.3.10 22:57
tento recept bohužel nemá s polským bigosem nic společného, snad jen to zelí…
Originální staropolský bigos se dá vařit i tímto způsobem:
1. den se smaží maso a vaří zelí - zchladíme a pokračujeme
2. den tuto směs zahřejeme, dáme koření, houby sušené namočené a houby čerstvé, vše provaříme, zchladíme a necháme uležet do
3. den přidáme sůl, pepř, do večera necháme odležet, přidáme pokrájené sušené švestky a opět pokrm zchladíme a necháme do
4. dne pokrm necháme projít varem, přidáme víno, pousíme a necháme zchladit do
5. dne pokrm uvedeme do varu, přidáme česnek a poslední složkou je majoránka. Nejlepší uskladnění bigose je v hliněném hrnci.
Co chalupa, to jiný recept a když se vaří s láskou … dobrý každý.
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Polský originál říká, že 1.den zelí, hovězí, cibule, koření, houby 2.den vepřové, škvarky 3.den klobásy, protlak a 4.den se cpeme. O pivu, vínu, švestkách a rozinkách se nemluví, ale nakonec proč ne?
Každý bigos je výborný… hlavně, když ho uvaří někdo úplně jiný. Nejlepší bigos jsem jedla od p. Mitkové, protože nikdo další se nenašel. Také vařím.
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Zkus vzít krkovičku, maso vykostit, kosti upéct a vařit v bigoši a až před servírováním je vyndat.