Recept Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Postrouháme zelí (strouhám to na kuchyňském robotu), prosolíme 5 KL soli. Ocet, cukr, olej deko rozehřát (aby nebylo vroucí) a nalijeme do postrouhaného zelí. Všechno dobře rukama promícháme, zelí částečně pomačkáme a plníme do sklenic a uzavřeme. Sklenice plníme tak 2-3 cm pod okraj (ne úplně plné). Uložíme do chladné místnosti. Není potřeba sterilizovat. Z této dávky je asi 12 sklenic (Omnia).

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 22.06.04 vloženo
  • 10566x zobrazeno

Ingredience

  • 5 kg zelí
  • 1 1/2 kg papriky
  • 1 1/2 kg cibule
  • 9 dl octa
  • 1/2 kg krystalového cukru (jemného)
  • 2 dl oleje
  • 1 nakladač (deko)
  • 5 kávových lžiček soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

1irena
596 příspěvků 25.1.09 03:43
Alouch-DEKO

Nemůžu se podívat na složení DEKA, protože ho nekupuju, ale domnívám se, že obsahuje kyselinu benzoovou (E210).

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Dělám podobnou čalamádu, jen ještě přidávám mrkev nastrouhanou najemno a feferonku. Ta mrkev se v tom rozmíchá a dodá skvělou naoranžovělou barvu. Recept mám z prastarého časopisu o zavařování. Ještě poznatek podložený zkušeností s jednou vyhozenou várkou (ve snaze vyhnout se chemii) - ten nakladač Deko musí obsahovat nějaký konzervační prostředek, nejlepší je staré klasické Deko, jinak to vykvasí a vybublá ze sklenic.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bezvadne nesterilizovane calamadove zeli

Pamko,budu to zkoušet.Na podzim je vždy u nás zelí za korunu za kilo(my máme v Norsku také koruny),ale nám se zelí moc nevedlo.Všechno bylo děláno podle receptů,Věra šlapala a já solil a pak jsem šlapal já a najednou tam bylo až moc místa.........hehehe a nechali jsme to řádně vykvasit a kámen a prkýnko a plachetka,vše podle pravidel i jablíčka pláňata a kazilo se nám to,museli jsme stále odebírat svrchu zkažené zelí a dolévat to solným lákem,a to se nám stávalo každoročně,až jsme si začali vozit průmyslově vyráběné zelí z České republiky ve sklenicích,ale domácí je domácí a tvoje namouduši vyzkouším.KV je kávová lžička že ano?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz