Recept Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Postrouháme zelí (strouhám to na kuchyňském robotu), prosolíme 5 KL soli. Ocet, cukr, olej deko rozehřát (aby nebylo vroucí) a nalijeme do postrouhaného zelí. Všechno dobře rukama promícháme, zelí částečně pomačkáme a plníme do sklenic a uzavřeme. Sklenice plníme tak 2-3 cm pod okraj (ne úplně plné). Uložíme do chladné místnosti. Není potřeba sterilizovat. Z této dávky je asi 12 sklenic (Omnia).

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 22.06.04 vloženo
  • 10049x zobrazeno

Ingredience

  • 5 kg zelí
  • 1 1/2 kg papriky
  • 1 1/2 kg cibule
  • 9 dl octa
  • 1/2 kg krystalového cukru (jemného)
  • 2 dl oleje
  • 1 nakladač (deko)
  • 5 kávových lžiček soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Alouch-DEKO

Nemůžu se podívat na složení DEKA, protože ho nekupuju, ale domnívám se, že obsahuje kyselinu benzoovou (E210).

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bezvadné nesterilizované čalamádové zelí

Dělám podobnou čalamádu, jen ještě přidávám mrkev nastrouhanou najemno a feferonku. Ta mrkev se v tom rozmíchá a dodá skvělou naoranžovělou barvu. Recept mám z prastarého časopisu o zavařování. Ještě poznatek podložený zkušeností s jednou vyhozenou várkou (ve snaze vyhnout se chemii) - ten nakladač Deko musí obsahovat nějaký konzervační prostředek, nejlepší je staré klasické Deko, jinak to vykvasí a vybublá ze sklenic.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bezvadne nesterilizovane calamadove zeli

Pamko,budu to zkoušet.Na podzim je vždy u nás zelí za korunu za kilo(my máme v Norsku také koruny),ale nám se zelí moc nevedlo.Všechno bylo děláno podle receptů,Věra šlapala a já solil a pak jsem šlapal já a najednou tam bylo až moc místa.........hehehe a nechali jsme to řádně vykvasit a kámen a prkýnko a plachetka,vše podle pravidel i jablíčka pláňata a kazilo se nám to,museli jsme stále odebírat svrchu zkažené zelí a dolévat to solným lákem,a to se nám stávalo každoročně,až jsme si začali vozit průmyslově vyráběné zelí z České republiky ve sklenicích,ale domácí je domácí a tvoje namouduši vyzkouším.KV je kávová lžička že ano?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz