Recept Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou Veg
hippolyta Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Škoda, že tady už není wydra - tohle by byl recept přesně pro ni! Jedná se o recept původem z Afghanistánu. Jogurtová omáčka tchaka je v podstatě libanonská labneh, okapaný jogurt s trochou soli, česnekem a mátou. V souvislosti s dušeným opečeným lilkem je to boží :- ). Zdrojem byl web Un grain de flolie.
Postup
Jogurt s malou lžičkou soli si necháme okapat v sítku, vyloženém látkovým ubrouskem, nejlépe přes noc, potom vmícháme utřený česnek a mátu. Uschováme v lednici. Pokud to nestihneme předem, můžeme omáčku připravit i z jogurtu neokapaného. Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme v sítu asi čtvrt hodiny vypotit. Šafrán namočíme ve sklence vlažné vody. Rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli a papriku na proužky. Lilky dobře osušíme, v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a lilky postupně opečeme dohněda. Odložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej, olej od smažení slijeme, dáme do kastrolu čistý, orestujeme cibuli a když začne lehce hnědnout, začneme na ni vrstvit rajčata, lilky, papriky, každé patro vždy okořeníme, končíme lilkem. Zalijeme sklenkou vody se šafránem, přiklopíme a necháme 10 minut dusit. Po deseti minutách opatrně zamícháme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Pak znovu přiklopíme a dusíme ještě asi 30 - 40 minut. Hlídáme, případně dolijeme trošičku vody a sbíráme olej, který se objevuje na povrchu. Omáčka má být pěkně hustá. Na servírovací mísu nalijeme trochu jogurtové omáčky, na ni navršíme lilky a znovu polijeme jogurtovou omáčkou. Podáváme s rýží nebo plackou, já udělala naan. Dobrou chuť!
- 12.07.13 vloženo
- 9690x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hodina
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 lilky
- 3 velká zralá rajčata
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 1/2 kávové lžičky kurkumy
- špetka kajenského pepře
- špetka šafránu
- 1 dcl vody
- olej
- sůl. pepř
- na omáčku tchaka:
- cca 250 ml jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 12 velkých lístků máty, nasekaných nadrobno
- sůl
Doporučená příloha
rýže, placky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku17.7.13 20:29
Zkoušela jsem postup podle Eji a dopadlo to výborně! Jogurtovo-mátová
omáčka je vynikající a určitě ji vyzkouším i jinde. Doporučuju
všem.
Diskuse k receptu Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou
395 příspěvků 24.7.13 14:53
Vendy, jsem rada, ze chutnal!
Poslechla jsem Tě, ten zbytek jsem lehce prohnala tyčákem. Kuřecí plátky jen lehce odpočaté v troše oliváče a citronové šťávy, minutkově na suché pánvi, vyndat, kousíček másla a jablečné šťávy, vložit na chvíli zpět s vypnutým hořákem. Bramborka pečená, dvěma vidličkami roztržená. A k tomu jogurtový zázrak.

Jen upozorňuji - jogurt nechat opravdu poctivě vykapat, tzn. použít JOGURT, ne nějaké podivné náhražky, s Activií to fakt nezkoušejte
@hippolyta @Eja


Dívky, jste vražedně dokonalé! Jdu se vycpat. A nakrmit slepice, to mi jde. Snad.
395 příspěvků 14.7.13 11:32
Jsem ráda, že se povedlo a že chutnalo! Ta omáčka je neuvěřitelná, příště ji zkusím rozmixovat.
Dopadlo to skvěle. Vypocený lilek jsem dala na pečící papír, pocákala olejem a ožehla v troubě. Krmi jsem po prvních 10 minutkách přesunula do trouby na dalších 20 minutek, oleje na povrchu bylo minimálně, stáhla jsem ho přiložením ubrousku na vteřinku. S rýží..

Trochu jogurtové omáčky zbylo, bude se hodit k přírodně upravenému kuřecímu prsu, výpek povolím trochou 100% jablečné šťávy, k tomu bramborka pečená ve slupce a na to ten česnekovo-mátový zázrak. Jo
395 příspěvků 13.7.13 11:17
Ahoj Ejo, myslim, ze by to slo v pohode, taky jsem o tom uvazovala, ale nakonec delala na sporaku. Z toho opeceneho lilku se nahore vytvari vrstvicka oleje, ktery je nutny sbirat (ale bez opekani lilku by to asi - teda urcite - nebylo ono), tak mi prislo lepsi vzdycky jenom kouknout pod poklicku, nez otvirat troubu. Dej vedet, jak to dopadlo.
Sice jsem teď přišla, ale ještě zaběhnu pro lilek…Technická otázka - bylo by špatně po prvních 10 minutách přesun do trouby cca 160 st?