Recept Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou Veg

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou

Úvod

Škoda, že tady už není wydra - tohle by byl recept přesně pro ni! Jedná se o recept původem z Afghanistánu. Jogurtová omáčka tchaka je v podstatě libanonská labneh, okapaný jogurt s trochou soli, česnekem a mátou. V souvislosti s dušeným opečeným lilkem je to boží :- ).

Zdrojem byl web Un grain de flolie.

Postup

Jogurt s malou lžičkou soli si necháme okapat v sítku, vyloženém látkovým ubrouskem, nejlépe přes noc, potom vmícháme utřený česnek a mátu. Uschováme v lednici. Pokud to nestihneme předem, můžeme omáčku připravit i z jogurtu neokapaného.

Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme v sítu asi čtvrt hodiny vypotit. Šafrán namočíme ve sklence vlažné vody. Rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli a papriku na proužky. Lilky dobře osušíme, v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a lilky postupně opečeme dohněda. Odložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej, olej od smažení slijeme, dáme do kastrolu čistý, orestujeme cibuli a když začne lehce hnědnout, začneme na ni vrstvit rajčata, lilky, papriky, každé patro vždy okořeníme, končíme lilkem. Zalijeme sklenkou vody se šafránem, přiklopíme a necháme 10 minut dusit. Po deseti minutách opatrně zamícháme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Pak znovu přiklopíme a dusíme ještě asi 30 - 40 minut. Hlídáme, případně dolijeme trošičku vody a sbíráme olej, který se objevuje na povrchu. Omáčka má být pěkně hustá.

Na servírovací mísu nalijeme trochu jogurtové omáčky, na ni navršíme lilky a znovu polijeme jogurtovou omáčkou. Podáváme s rýží nebo plackou, já udělala naan.

Dobrou chuť!

Nahlásit recept

  • 12.07.13 vloženo
  • 7211x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 lilky
  • 3 velká zralá rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 1/2 kávové lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • špetka šafránu
  • 1 dcl vody
  • olej
  • sůl. pepř
  • na omáčku tchaka:
  • cca 250 ml jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 12 velkých lístků máty, nasekaných nadrobno
  • sůl

Doporučená příloha

  • rýže, placky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vendy59 23.07.13 17:59

Je to naprosto dokonalý - vynikající, díky!

Odkaz na uvaření

Unseen 17.07.13 20:29

Zkoušela jsem postup podle Eji a dopadlo to výborně! Jogurtovo-mátová omáčka je vynikající a určitě ji vyzkouším i jinde. Doporučuju všem. :)

Odkaz na uvaření

hippolyta 12.07.13 21:34

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
hippolyta
394 příspěvků 24.07.13 14:53

Vendy, jsem rada, ze chutnal!

Eja
3839 příspěvků 14.07.13 17:57

Poslechla jsem Tě, ten zbytek jsem lehce prohnala tyčákem. Kuřecí plátky jen lehce odpočaté v troše oliváče a citronové šťávy, minutkově na suché pánvi, vyndat, kousíček másla a jablečné šťávy, vložit na chvíli zpět s vypnutým hořákem. Bramborka pečená, dvěma vidličkami roztržená. A k tomu jogurtový zázrak. :kytka:
Jen upozorňuji - jogurt nechat opravdu poctivě vykapat, tzn. použít JOGURT, ne nějaké podivné náhražky, s Activií to fakt nezkoušejte :mrgreen:

tlustá bába
1211 příspěvků 14.07.13 15:00

@hippolyta @Eja
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
Dívky, jste vražedně dokonalé! Jdu se vycpat. A nakrmit slepice, to mi jde. Snad. :lol:

hippolyta
394 příspěvků 14.07.13 11:32

Jsem ráda, že se povedlo a že chutnalo! Ta omáčka je neuvěřitelná, příště ji zkusím rozmixovat.

Eja
3839 příspěvků 14.07.13 07:51

Dopadlo to skvěle. Vypocený lilek jsem dala na pečící papír, pocákala olejem a ožehla v troubě. Krmi jsem po prvních 10 minutkách přesunula do trouby na dalších 20 minutek, oleje na povrchu bylo minimálně, stáhla jsem ho přiložením ubrousku na vteřinku. S rýží.. :potlesk:
Trochu jogurtové omáčky zbylo, bude se hodit k přírodně upravenému kuřecímu prsu, výpek povolím trochou 100% jablečné šťávy, k tomu bramborka pečená ve slupce a na to ten česnekovo-mátový zázrak. Jo :mavam:

hippolyta
394 příspěvků 13.07.13 11:17

Ahoj Ejo, myslim, ze by to slo v pohode, taky jsem o tom uvazovala, ale nakonec delala na sporaku. Z toho opeceneho lilku se nahore vytvari vrstvicka oleje, ktery je nutny sbirat (ale bez opekani lilku by to asi - teda urcite - nebylo ono), tak mi prislo lepsi vzdycky jenom kouknout pod poklicku, nez otvirat troubu. Dej vedet, jak to dopadlo.

Eja
3839 příspěvků 13.07.13 10:14
Nejen pro Wydru,

Sice jsem teď přišla, ale ještě zaběhnu pro lilek…Technická otázka - bylo by špatně po prvních 10 minutách přesun do trouby cca 160 st?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz