Recept Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Postup

nakrájet pečivo a maso na drobné kostičky. Do kastrolu nebo hluboké pánve stříknout trochu oleje, a na něm rozškvařit a opéci bůček. Přisypat rohlíky a společně důkladně opéci do zlatohněda. Dokřupava. Vysypat do mísy a přelít mlékem s rozkvrdlanými vejci. Nechat nasáknout. Ochutit. Posypat moukou. Ne moc. Tak, aby se zvlhčená masa spojila. Promíchat a mokrýma rukama udělat kouli asi jako pomeranč. Těsto je měkké a po vytvarování se na podložce může trošku, malinko, "sesednout" Někdy, neházím li knedlíky přímo do vody ale dávám je na podložku, je zlehka obalím v mouce, aby se mi nelepily k sobě. (jsou mokré od formování mokrýma rukama) To docela doporučuju. Dáte-li mouky víc, nic se nestane, křupavé houstičky udrží jeho lehkou konzistenci, jen bude knedlík poněkud hutnější. Nedá se jinak, musíte to sami vyzkoušet! Té mouky tam přijde opravdu relativně málo. Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamíchat, aby šly ode dna. Vaříme asi 20-25 minut, vyplavou. Vyndejte pak 1, rozkrojte a uvidíte, jestli je hotový. Hotové knedlíky propíchnout, aby vyšla pára. Z tohoto množství uděláte asi okolo 35 knedlíků. Já je v menším nevařím, přátelé už čekávají ve frontě. Kdyby zbylo, šup s tím do mrazáku! Nebojte se vyzkoušet. Jinak, než metodou pokusů se vařit nenaučíte. není to nic těžkého. Tyhle knedlíky se, podle mého názoru, nedají zkazit. Dobrou chuť! PS: Nejúžasnější smaženou, křupavou cibuli uděláte tak, že ještě než začnete krájet pečivo, třeba hned po snídani, nakrájíte cibuli a zalijete v kastrůlku olejem. A necháte pár hodin stát. Pak si v klidu děláte, co potřebujete....cibulka se nacucává...a pak, asi cca půl hodinky před tím, než budete jídlo podávat, dáte cibuli smažit.. Tak senzační cibuli jste ještě nejedli...;-) https://www.labuznik.cz/recept/smazena-cibule-zlata-a-krupava-koruna-jidla/

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku Uzené maso

Nahlásit recept

  • 22.09.03 vloženo
  • 134007x zobrazeno

Čas přípravy

  • delší

Ingredience

  • 20 rohlíků nebo housek
  • asi 3/4 kg vepřového uzeného bůčku
  • asi 4-6 vajec (ale i 4 stačí)
  • asi 3/4 l mléka
  • polohrubá nebo hrubá mouka (na 5 rohlíků maximálně asi 100g mouky, ale klidně stačí i méně)
  • sůl, muškátový květ, sekaná petrželka
  • trocha oleje

Doporučená příloha

  • dušené kysané zelí a polít smaženou cibulí,kdo to neumí, může posypat :-P

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

inkis 13.01.11 17:32

jsem chlap,díky vašemu receptu se mi opravdu povedly knedlíky jak víno.když jsem jezdil na jabka do jižního Tyrolska,tak nám je paní máma dělávala,přidávala tam ještě špenát a sýr,podávala je polité máslem a posypané parmazánem.mohu jen doporučit a mnohokrát děkuji.Pavel

Odkaz na uvaření

mickielli15 26.11.10 16:30

děkuju za tento recept, teď jsem to dodělal. Respektive - malinko jsem si to upravil s dovolením - přidal jsem trochu kostiček slaniny a trochu rozkrájených škvarků - jasný, je to kalorická bomba, ale jednou za čas… :-) …jo a doporučuju vařit v páře. Pak odpadá rozpadání se knedlíků. Jinak jsem postupoval přesně podle návodu, dělal jsem to ale s červeným kysaným zelím s karamelem. Tenhle recept vřele doporučuji a autorce tímto velký dík.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Gama19
1 příspěvek 03.09.13 12:06

Mohu jen souhlasit, knedlíky jsou opravdu výborné. Přísady se mohou obměňovat, tak jsou pokaždé jiné!!! :? :? :palec:

babi
6360 příspěvků 08.11.11 19:45

Uz jsem dlouho nepripravovala…diky za pripomenuti :palec:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.11.11 17:12

Fakt mám radost, že se vám daří, chutnají a líbí :-)
Děkuji :mrgreen:

Sylvie
2302 příspěvků 01.11.11 16:55

Budu se opakovat po ostatních, ale nedá mi to…krásný recept!

cacamel
3 příspěvky 01.11.11 12:42

Knedlíky jsem dnes vyzkoušel a dopadlo to výborně (i když jsem tomu na začátku moc nevěřil - zaskočilo mě množství rohlíků, ale v kastrolu si nakonec sedli). Mouku jsem nepoužil vůbec - nebyla třeba. V každém případě moc děkuji za recept. :potlesk:

Padre
194 příspěvků 28.05.11 21:07

Milá Glamo, knedlíky zbyly 3, jinak se vše sež… snědlo. Dále jsem dělal moravského vrabce, karamelové zelí, kynutý houskový knedlík, domácí chleba… Tvé špekové knedlíky sklidily chválu, díky. Švagrová, která si potrpí na linii a zeleninku prohlásila, že něco tak dobrého už dlouho nejedla! Na cibuli jsem taky myslel, ale už jsem ji nestihl. Vyzkoušel jsem ji ale už před nedávnem, a taky ji musím pochválit. Hezký večer!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.05.11 17:45

A nezapomeň na správnou cibuli!!! :mrgreen:

Padre
194 příspěvků 27.05.11 17:40

Glamo, Chuťáku, děkuji Vám za radu. Přípravy jsou v plném proudu, práce habakuk, pokud vyjde čas vyfotím…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.05.11 16:15

Chuťák má pravdu. :-D
Také preferuji ohřívání na páře.
Event. dělám-li třeba jen jednu porci, dám do mikrotenu, cáknu vodu a ohřeji v MW.
Ale na páře je lepší.

Jsem moc ráda, že se povedly a že chutnají!
:mrgreen:

A vyfoť nám výsledek!!! :-D

Chuťák
1 příspěvek 27.05.11 16:04

Ahoj,

gratuluju k úspěchu. Věřím, že to ocení i tvoji hosté. Určitě ohřívej knedlíky na páře.

Pěknej víkend

Padre
194 příspěvků 27.05.11 08:03

Knedlíky jsem vyráběl včera večer a přestože jsem chlapec skromný, musím se pochválit. Nejenže hezky vypadají, navíc i výtečně chutnají. Dík samozřejmě patří především autorce receptu. Ale protože jsem si knedlíky dělal s předstihem na sobotní oslavu, chtěl bych Vás poprosit o informaci, jaký způsob ohřívání je nejlepší. Ve vodě, na páře, v mikrovlnce…? Prosím o Vaše doporučení. Přeji všem hezký den a příjemný víkend!

Alis
2617 příspěvků 12.05.11 14:33

Jo, bez mouky. jedna z variant na knedlíčky bez mouky je např. tady

:-)
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.05.11 14:04

Alis, bez mouky???? Ja to chapu jako knedliky a ty se delaji z mouky (klasicke). Jine neznam, povidej, pis!

Alis
2617 příspěvků 12.05.11 13:44

Glamo, vaříš je často a jsi na rukou nošena. Nebylo by tedy na čase nafotit, vložit obrázek? Poprosit Terezku a současný obrázek vrátit Pampelišce k jejímu receptu?

Tvoje knedlíky dělám jako Wydra už dlouhá léta, někdy s masem, někdy s houbami, někdy s parmazánem, jindy jako přílohu bez ničeho. Ale vždy bez mouky a zásadně na páře :-)

Tvou variantu zkusím jen co bude příležitost. :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 21:01

glame patri tato klaka :mrgreen: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

anickav
2904 příspěvků 26.02.11 20:40

Nosí, nosí, až sa mu z čela rosí…

A každý, kto miluje tieto knedlíky, musí milovať aj glamu? Alebo len tí, čo tie knedlíky varia?
(Ja som miláčkovi neprezradila, kto je za schovaný za knedlíkmi! Možno by chcel potom nosiť glamu, hlavne, ak je štíhlejšia odo mňa… :lol: )

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 20:32

Wydro..jenom kvůli Tobě…jsem tu přílohu upravila…abys mě mohla milovat bez omezování tekutou cibulí… :-P
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 20:11

Ja zadnou cibuli cedit nechci ani nebudu , ja chci tekutou jak tady prezentujes!! Moje cibule, kdyz ji usmazim, je zlatava, krupava, skupenstvi pevne ! :-P

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 19:51

No tak ji nebudeš potom cedit, noooo.....???? :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 19:34

........... ale ty nemluvis o oleji, ty pises, že " polejeme smaženou cibuli !!!" :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 19:26

A bez oleje ji usmažíš jak, holko jedna šikovná? :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 19:21

Ani my, holky sikovne, jmenovite wydra, cibuli ne a ne zkapalnit :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 19:09

Wydro - ad 1 - budeš-li na mě myslet vždy při vaření těchto knedlíků - můžeš .. ;-)
ad 2 - těžko…ale my, holky šikovné, si s tím dozajista poradíme :-) Eventuelně tam šplouchneme trošku víc oleje..a poteče to samo ;-) :-P :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 18:39

A jedna technicka - jak se leje cibule? :-) :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 18:38

Heled glamo, a kdyz ty knedliky delam od roku kamenny uhli, jen s tim rozdilem, ze tam davam jeste to uzeny koleno nebo zebra, ze je muj muz miloval nade vsechno, taky te mam milovat ? :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 18:03

Proto mu taky musí dělat ty knedlíky…aby měl sílu a unesl ji… :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 26.02.11 17:58

A Anička nejvíc miluje, když ji miláčik na rukou nosí :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 17:52
:lol: :lol: :lol:
anickav
2904 příspěvků 26.02.11 17:46

Wydričko, ja mám rada glamu a môj muž knedlíky…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 17:46

Wydro neeee..nekaž mi to…Já to pochopila tak, že miláčik miluje, když na mě Anička myslí… :wink: :mrgreen: :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 17:39

Glamo, nepletes si sebe s knedlikama ? :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.11 17:28

Aničko, moc děkuji :-)
Je strašně milé číst, jak moc jsem u vás v kuchyni oblíbená… :mrgreen:

anickav
2904 příspěvků 25.02.11 16:04

Milá Glama,
musím ti povedať, že vždy, keď varím tieto knedlíky, na teba intenzívne myslím. Tak je tomu aj dnes, spravila som k tomu špenát. Dnes budem nosená na rukách, miláčik to miluje…
A za tvoju škytavku som zodpovedná ja. :lol:
 A.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.01.11 17:36

To mě moooc těší … :mrgreen: Děláte mi chutě s tou vaší variantou … :wink:

inkis
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.01.11 17:32

jsem chlap,díky vašemu receptu se mi opravdu povedly knedlíky jak víno.když jsem jezdil na jabka do jižního Tyrolska,tak nám je paní máma dělávala,přidávala tam ještě špenát a sýr,podávala je polité máslem a posypané parmazánem.mohu jen doporučit a mnohokrát děkuji.Pavel

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.12.10 17:32

Varim tyhle knedliky asi 30 let, jen nemacim tu housku, ale udelam testo a do nej pak ty housky s uzenym zahnacam aby ty housticky opecene nebyly blative. Maso pouzivam pouze a jedine z uzeneho kolena nebo uzenych zebirek upecenych. A opecu tu housticku na speku. Je to faaakt nejlepsi knedlik co znam a jeste kdyz je dobre udelane zeli ......... to je sepot kvetin!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.12.10 16:38

Děkuji za pochvalu receptu, ty žampiony tam musí být skvělé! :palec:

eva vlková
1 příspěvek 02.12.10 15:34

.....Naprosto úžasný recept, Trochu jsem si upravila. Místo bůčku jsem použila
naprosto libovou šunku od kosti a ještě jsem přidala orestované žampiony. Vařila jsem je 40 min. v parní troubě. Jsou krásné, hlaďoučké a dobroučkéééé!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 18:40

právě jsem přidala jednu dobrotu z uzeného tofu… :wink:

Příspěvek upraven 26.11.10 v 18:41

di
2451 příspěvků 26.11.10 18:33

Dík moc za tipy - uzené tofu mámě v ledničce pořád a ta varianta se žampióny vypadá velice sympaticky.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 18:29

Di, proč blbý dotaz? Není ani trochu..
Pokud nepřidáte bůček, nic se nestane.. Uděláte klasické přílohové knedlíky, jak je často dělají např. v Bavorsku, nebo v Rakousku a jedí k různě upravenému masu..nebo třeba ke guláši..
Pro VEG bych možná doporučila pro větší a autentický chuťový zážitek přidat nakrájené uzené tofu.
Také jsem jedla podobné knedlíky, kde bůček byl nahrazen žampiony (ještě lepší by byly lesní houby)
Ať dcerka zkouší… A vy dejte vědět.. :mrgreen:

di
2451 příspěvků 26.11.10 18:20

Glamo, mám takový blbý dotaz - moje dcerka je potrefená podobně jako ty Vaše (naštěstí je jen vegetarián, ne vegan), kdybych to pro ni dělala, vypuštění toho bůčku by vadilo moc? Nebo - nemáte jiný recept, pro ni vhodný?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 17:14

mickielli15: Velice děkuji za uznání :-D Tento recept je můj majstrštyk…
Variace jsou zcela na libovůli kuchaře. Já jsem moc ráda, že recept funguje a výsledné dílo chutná!
V páře jsem nikdy nezkoušela, mně se totiž ještě nikdy nerozpadly a já si vzhledem k mazlavosti hmoty před zakoulením a k tomu jak se lepí a matlá na ruce, stále myslím, že se rozpadnout ani nemůžou :wink:
A že je to kalorická bomba…? Lepší je sníst méně, ale dobrého a poctivého, než více nějaké dietní a ochuzené verze..
Hmmm…koukám, že už vím, co budu brzy vařit :wink: :mrgreen:

mickielli15
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 16:30

děkuju za tento recept, teď jsem to dodělal. Respektive - malinko jsem si to upravil s dovolením - přidal jsem trochu kostiček slaniny a trochu rozkrájených škvarků - jasný, je to kalorická bomba, ale jednou za čas… :-) …jo a doporučuju vařit v páře. Pak odpadá rozpadání se knedlíků. Jinak jsem postupoval přesně podle návodu, dělal jsem to ale s červeným kysaným zelím s karamelem. Tenhle recept vřele doporučuji a autorce tímto velký dík.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Pokud se vám to, děvčata rozpadlo, zřejmě jste málo namočily! Musíte tam dát tolik mléka + ty 4-6 vajec, že vám z toho vznikne opravdu mazlavá hmota! A ta nemá šanci se rozpadnout. Mazlavá tak, že se lepí na ruce, prsty a kouli z ní (po přidání mouky) uděláte jen a jen mokrýma rukama!
To půjde… :-))))

alca
148 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Se smutnym srdcem musim napsat,ze jsem dopadla stejne jako esk, po vhozeni do vody napovrch vyplaval okamzite rozvareny"blivajz". Zbytek jsem zachranila,ze jsem hmotu nahazela do hrnicku a soupla do mikrovlnky. Asi to bude tim,ze jsem pouzila misto rohliku(u nas nedostupnych) bagetu(veku).

esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Tak u nás byly poprvé na návštěvě špekové knedlíky. Mooooc dobré. Ale asi jsem něco zvrzala, knedlíky vyplavaly na hladinu hned, a půlka se jich hned rozpadla. No, náš pes a kočka byli nadšení, dostali, co se rozpadlo. Neházím flintu do žita, zkusím je znovu, jen co „dokvasí“ naše zelí.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Glamo a Sněhurko, díky moc. Díky Labužníku se na stará kolena ještě naučím vařit.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Esme, já nemám váhu!
Pokud si ale vzpomínám, váží rohlík 40g…vážil…?
Je to ale jednoduché! Dáš tolik mléka, aby směs byla provlhlá, ne aby na dně mléko stálo, tatož ze směsi kapalo. Posypeš moukou jen tolik, aby se hmota spojila. Je úplně patlavá, lepí se na ruce, maže se. Ale když ruce namočíš, krásně vyhrábneš hroudu a krásně ji mokrýma rukama zformuješ. Té mouky je tam opravdu relativně velmi málo. ZKUS to z malého množství! A příště už nebudeš mít problém. Uvidíš, budeš to mít „v paži“ :-))) Fakt se neboj!

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy - Esme

Ahoj Esme!
Hmotnost jednoho rohlíku se pohybuje okolo 40 gramů :-)))

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz