Recept Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Postup

nakrájet pečivo a maso na drobné kostičky. Do kastrolu nebo hluboké pánve stříknout trochu oleje, a na něm rozškvařit a opéci bůček. Přisypat rohlíky a společně důkladně opéci do zlatohněda. Dokřupava. Vysypat do mísy a přelít mlékem s rozkvrdlanými vejci. Nechat nasáknout. Ochutit. Posypat moukou. Ne moc. Tak, aby se zvlhčená masa spojila. Promíchat a mokrýma rukama udělat kouli asi jako pomeranč. Těsto je měkké a po vytvarování se na podložce může trošku, malinko, "sesednout" Někdy, neházím li knedlíky přímo do vody ale dávám je na podložku, je zlehka obalím v mouce, aby se mi nelepily k sobě. (jsou mokré od formování mokrýma rukama) To docela doporučuju. Dáte-li mouky víc, nic se nestane, křupavé houstičky udrží jeho lehkou konzistenci, jen bude knedlík poněkud hutnější. Nedá se jinak, musíte to sami vyzkoušet! Té mouky tam přijde opravdu relativně málo. Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamíchat, aby šly ode dna. Vaříme asi 20-25 minut, vyplavou. Vyndejte pak 1, rozkrojte a uvidíte, jestli je hotový. Hotové knedlíky propíchnout, aby vyšla pára. Z tohoto množství uděláte asi okolo 35 knedlíků. Já je v menším nevařím, přátelé už čekávají ve frontě. Kdyby zbylo, šup s tím do mrazáku! Nebojte se vyzkoušet. Jinak, než metodou pokusů se vařit nenaučíte. není to nic těžkého. Tyhle knedlíky se, podle mého názoru, nedají zkazit. Dobrou chuť! PS: Nejúžasnější smaženou, křupavou cibuli uděláte tak, že ještě než začnete krájet pečivo, třeba hned po snídani, nakrájíte cibuli a zalijete v kastrůlku olejem. A necháte pár hodin stát. Pak si v klidu děláte, co potřebujete....cibulka se nacucává...a pak, asi cca půl hodinky před tím, než budete jídlo podávat, dáte cibuli smažit.. Tak senzační cibuli jste ještě nejedli...;-) https://www.labuznik.cz/recept/smazena-cibule-zlata-a-krupava-koruna-jidla/

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku Uzené maso

Nahlásit recept

  • 22.09.03 vloženo
  • 137709x zobrazeno

Čas přípravy

  • delší

Ingredience

  • 20 rohlíků nebo housek
  • asi 3/4 kg vepřového uzeného bůčku
  • asi 4-6 vajec (ale i 4 stačí)
  • asi 3/4 l mléka
  • polohrubá nebo hrubá mouka (na 5 rohlíků maximálně asi 100g mouky, ale klidně stačí i méně)
  • sůl, muškátový květ, sekaná petrželka
  • trocha oleje

Doporučená příloha

  • dušené kysané zelí a polít smaženou cibulí,kdo to neumí, může posypat :-P

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

inkis 13.1.11 17:32

jsem chlap,díky vašemu receptu se mi opravdu povedly knedlíky jak víno.když jsem jezdil na jabka do jižního Tyrolska,tak nám je paní máma dělávala,přidávala tam ještě špenát a sýr,podávala je polité máslem a posypané parmazánem.mohu jen doporučit a mnohokrát děkuji.Pavel

Odkaz na uvaření

mickielli15 26.11.10 16:30

děkuju za tento recept, teď jsem to dodělal. Respektive - malinko jsem si to upravil s dovolením - přidal jsem trochu kostiček slaniny a trochu rozkrájených škvarků - jasný, je to kalorická bomba, ale jednou za čas… :-) …jo a doporučuju vařit v páře. Pak odpadá rozpadání se knedlíků. Jinak jsem postupoval přesně podle návodu, dělal jsem to ale s červeným kysaným zelím s karamelem. Tenhle recept vřele doporučuji a autorce tímto velký dík.

Stránka:  « Předchozí 1 2

Diskuse k receptu Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Glamo, už je to mezi mými oblíbenými. Na špekové knedlíky vzpomínám i s velkým odstupem času s láskou. Jen nevím jakým množstvím zdejších housek bych měla nahradit 20 rohlíků. Až to budeš příště dělat, myslíš že bys je pro mne mohla zvážit? Byla bych ti moc vděčná.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Milá Třešinko! Děkuji za vyzkoušení a pochvalu mého receptu.
Jsem ráda, že ses přesvědčila, jak je tohle jídlo snadné a skvělé!
Dělám je docela často, všichni je milujeme a dokonce to jeden náš kamarád vyhlašuje za svoje absolutně nejoblíbenější jídlo!
Dobrou chuť!

tresnicka
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Mila Glamo,
poprve v zivote (a to uz jsem stara temer jako metuzalem) jsem delala spekove knedliky a vybrala jsem si na to Tvuj recept. Rohliky tu nemame, tak jsem musela pouzit starsi bagetu ale jinak jsem se presne drzela receptu a vysledek byl vynikajici. Pridala jsem k nim kysane zeli dusene na bilem vine a uzenou krkovicku a muj muz, 100% francouz si velice posmaknul. Tak dekuji a jiste budu brzy opakovat.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Milá Glamo,doufám,že to tentokrát vyjde.Špekové knedlíky jsou božské a já je „neumím“ a svádím to na zdejší pečivo.Prvně jsem je jedl asi před deseti lety a to nám je udělal náš kámoš šéfkuchař,s manželkou šéfkuchařkou.A bylo to takto.Každoročně od revoluce navštěvuji domovinu,kamarády a známé.S Karlem šéfkuchařem jsem kamarád od dětství a v dospělosti jsem se mu „sral " do řemesla a on mě.On vařil a to byl můj koníček,já tahal kamiony a to chtěl zase on.Naučil mě hodně,ale také jsem se učil sám,mám téměř 700 kuchařek a pro nedostatek místa jsem je přestal sbírat.No a jednou Karel říká-Tome co vám uvařím?Já jsem na vepřovou pečeni a tak mu říkám upeč nám vepřovou.Ale oni si Glamo k té vepřové pečeni nebo k huse či kachně dávají špěkové knedlíky a i ke guláši.A umějí je znamenitě!!Já hned vymangelil recept a po návratu do Norska jdu nato.Ale ouha hmota se mi rozváří.Tak jsem listoval a vybíral z kuchařek a zkoušel a zkoušel a někdy jsem to musel přecedit přes cedník a jíst to jako halušky(moje žena to odmítla)ale bylo tam v tom tolik dobrot,že mě to bylo líto vyhodit.Pak jsem s pokusy přestal.Každoročně se těším na špekové knedlíky od mistra a jsou každoročně mistrovské.V létě na dovolené takhle listuji Květy a jak když do mě píchne.Hrnkové špekové knedlíky!!Sakra i kdyby se mi to rozvařovalo,zůstane to v hrnku!!Recept tu mám válet.No ještě jsem to nezkoušel,čekám na vhodnou chvíli po těch neúspěších.Tvoje jsou trochu od oka a když se rozvaří mám to na koho svést.Nevzdávám to však.Ve stati o lepenici píšeš o zelí.Já ti měl jednou zelí!!!Dostal jsem ho od naší dcery(bydlí v Provence a mají obchod s potravinami)a bylo to alsaské zelí na šukrut(Choucroute alsacienne).Jsou to takové štanglíky,takové bílé kyblíky na 5 kg a v tom je nedostižné zelí již ochucené a dušené s uzeným bůčkem,který je tam hojně zastoupen nakrájený na kostičky.To není zelí,ale mana!!!Není to žádné tajemství,ve Francii zelí běžně k mání a kdo ho zná,ví o čem mluvím.To by bylo na lepenici!!Dost úvah.Poslal jsem ti také vyjádření ke krušovické Lípě a nějak mi to přeskočilo a je to pod "já ti holka nevím“tak když budeš mít chuť mrkni se nato.Tom.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Báječné špekové knedlíky, které se povedou vždy

Plním svůj slib, a dodávám trochu té gramáže… V sobotu jsem vařila a přitom měřila:
15 rohlíků, 550g uzeného bůčku, asi 3/4 litru mléka, 5 vajec a ASI 300g mouky(dle odměrky), sůl, pepř, muškátový květ a petrželka.
Tak to snad bude dostatečné vodítko a nebudete se bát tyhle knedlíky udělat.
Stojí to za to!!!

Pampeliska191
1075 příspěvků 23.9.03 23:17
Iro

Diky Iro :o)

ira
24 příspěvků 23.9.03 20:16
Pampeliska

skutecne ve svem receptu dole dodova, ze obrazek doda behem nekolika dnu, takze ho skutecne asi poslala ona.A nehadejte se! :))

Pampeliska191
1075 příspěvků 23.9.03 16:28
Obrazek k receptu

Tady nejde o vlastnictvi ci nevlastnictvi obrazku, tady se jedna pouze o poradek.
Tys zrejme k receptu zadny obrazek neposlala a neni treba se rozcilovat, kdyz upozornim pepicka, ze umistil obrazek k nespravnemu receptu. Nevim proc pepickovi dekujes za pridany obrazek, kdyz jsi musela zjistit po mem upozorneni, ze tento obrazek k Tvemu receptu nepatri.
Bud klidna, zadne problemy s dychanim nemam.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Pampeliško,

ráda se obrázku vdám, považuješ-li ho za své vlastnictví. Pepíček tím určitě nemyslel nic zlého, když jím můj recept ilustroval. Nerada bych tě připravila o tvůj obrázek, opravdu.
Snad se ti teď bude lépe dýchat :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Kolik mouky... a Pepíčku díky za obrázek!

…tam dávám, ti na gramy opravdu říci nemůžu. Já doma ani váhy nemám. Nepotřebuju je. Na pečení odměřím v odměrce a to mi stačí.
Posypeš hmotu moukou. Mouky je jen tolik, že se ty namočené rohlíky s uzeným spojí do matlavé, měkké hmoty, která se ti lepí na ruce a kouli z ní udělat nelze. Tak si namočíš ruce, vyhrábneš si do dlaně a těma mokrýma rukama uděláš kouli. Omoučíš a položíš. Koule se maloulinko sesedne, nebo rozkydne :-)))) Neboj se, i když tam poprvé dáš té mouky víc, knedlíky zůstanou jedlé, ty křupavé houstičky udrží poréznost.
Až je budu vařit příště, přeměřím mouku. Slibuju!
Pepíčku, děkuju!

Pampeliska191
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Tyrolske knedliky

Pepicku, zrejme jsi se spletl a omylem jsi tento obrazek dal pod tento recept. Obrazek patri k receptu „Tyrolske knedliky s kapustou“ cislo receptu= 10533.
Dekuji

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Glamo

Kolik tam asi dávaš tej mouky, přibližne

Vložit nový komentář
Stránka:  « Předchozí 1 2

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz