Recepty - mandarinky

Více z Ovoce ».

Mandarinky

Recepty s mandarinkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mandarinky jsou druhem citrusového ovoce, které pochází z Asie. Obsahují vitamín C, díky kterému zvyšují odolnost proti nemocím a možná z tohoto důvodu jdou na odbyt více v zimě. K nám se dováží mandarinky klementinky, monreale, satsuma, wilkingy a tanžerinky nejčastěji z Německa či Egypta. Dobře se loupou a snad i proto jsou oblíbenější než pomeranče.

 Rady při nákupu


Při nákupu vybíráme mandarinky, které nejsou na omak příliš měkké, s povadlou slupkou či vyschlé. Slupka musí být vypnutá a sytě oranžová. Variantou jsou kompotované, konzervované mandarinky. Seženeme je v ovoci a zelenině, menších obchodech i v supermarketech po celý rok.

 Využití v kuchyni

Podle druhu mají mandarinky sladkou, mírně kyselou nebo kyselou chuť. Používají se do koláčů, mandarinkových dortů - Nepečený dort ze zakysané smetany , pohárů, krémů, polev, pudinků, koktejlů, likérů, džusů, salátů, nákypů, k drůbeži, krevetám i rybám. Zvláštností jsou smažené mandarinky.

 Skladování

Skladujeme na chladném, suchém, stinném místě ve vzdušné přepravce či košíku. Lze uchovávat i v ledničce. Pokud se mandarinky při skladování dotýkají, je vysoká pravděpodobnost, že začnou brzy plesnivět. Lepší je nechat je volně ležet vedle sebe nebo oddělit papírovými pytlíky.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz