Recept Tartelety (pro Ajtu a Danulku)
penda Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Těsto připravíme podle základního předpisu. Formičky vymastíme a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát 2 mm silný a zatlačíme jej do formiček. Těsto pak vyložíme papírem nebo hliníkovou fólií a zatížíme luštěninami. Pečeme 15 minut při teplotě 200° C. Luštěniny vysypeme a sejmeme papír. Pečivo vyklopíme z formiček a necháme vychladnout na drátěné podložce. *Sladké tartelety* plníme různými krémy (*šlehačkový, vanilkový, čokoládový...*), zdobíme čerstvým nebo kompotovým ovocem a pro lesk potáhneme meruňkovým džemem nebo zasklíme želatinou. *Slané plněné tartelety* před pečením potíráme mlékem s rozšlehanýmvejcem. Můžeme si je upéct nejen z listového nebo kynutého těsta, ale i z křehkého slaného těsta. Podáváme je buďto jako sousto k sektu, nebo jako předkrm lehkého menu. *Náplně:* * například vanilkový krém s kiwi; pařížská šlehačka s griliáží a mandarinkami; šlehačka s mangem, papájí, třešněmi; vanilkový krém s jahodami nebo s plátky pomeranče a koktejlovou třešní, ovocná nádivka s kari....atd....atd.... * například masové, zeleninové, sýrové, tvarohové, žampiónové aj. nádivky Čerpáno z knihy Pečeme od Arnolda Zaberta (1993). *Pomoc:* Vyložit těsto do většího počtu formiček na tartelety je zdlouhavé. Jde to však rychleji a bez problémů, když si vymaštěné formičky poskládáme těsně k sobě a na ně položíme vyválený plát těsta. těsto pak rukou nebo štětcem opatrně do formiček zatlačíme. Válečkem přejedeme po formičkách a tak je z těsta vykrojíme.
Recept je z kategorií: Moučníky
- 05.04.04 vloženo
- 7145x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Ingredience
- *Tartelety přijdou vždy k chuti a jsou opravdu rychle hotové: křehké košíčky nebo mělké lodičky si můžeme upéct do zásoby. V dobře uzavřené dóze vydrží i několik týdnů. *
- *Nářadí:*
- sítko
- lžíce
- velký nůž
- pečící plech
- štětec (*mašlovačka, peroutka*)
- vál a váleček
- formičky na tartelety
- drátěná podložka
- hliníková fólie
- *Přísady pro sladké tartelety:* (předpis pro 8-10 ks)
- "křehké těsto sladké":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13051
- máslo na vymaštění
- mouka na vysypání
- luštěniny na slepé pečení
- *Přísady pro slané tartelety:*
- "kynuté těsto":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13056 nebo "listové těsto":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13057
- máslo na vymaštění
- mouka na vysypání
- luštěniny na slepé pečení
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Tartelety (pro Ajtu a Danulku)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Tartelety (pro Ajtu a Danulku)
359 příspěvků 25.1.09 03:43
dělala jsem tartelety na Velikonoce - z listového těsta - plnila jsem je vanilkovým pudinkem, čokoládou a ovocem - úspěch mě nemohl minout
… všichni se oblizovali až za ušima.
Ještě jednou díky za tento receptík
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, skvělé !
Díky za inspiraci … myslím, že o víkendu
příjemně překvapím své blízké.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Mnohokrát děkuji !!!