Recepty - křen

Více z Zelenina ».

Křen

Recepty s křenem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Křen je kořenová zelenina, jejíž bílý kořen je na první pohled podobný petrželi. Daří se mu zejména na vlhčích místech i v našich zeměpisných šířkách. Na rozdíl od petržele je ale silně aromatický a má štiplavou chuť. Liší se i tvarem listů, které jsou zelené, široké, asi 20-40 cm dlouhé, spíše podobné černému kořeni. Jeho kořen se využívá jako koření, zelenina a v lidovém léčitelství jako léčebný prostředek (obsahuje antibakteriální látky). Křen je ceněný hlavně pro svůj obsah vitamínu C (ze 100 g křenu je ho možné zužitkovat až 50 mg), provitamínu A a některých nerostných látek (např. železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor).

 Rady při nákupu

Křen se nechá vypěstovat na zahrádce nebo si můžeme dojít nakopat volně rostoucí někde v přírodě na vlhkém místě. Pokud ale dáváte přednost pohodlnému nákupu, najdete ho téměř v každém supermarketu. Bývá očištěný, zbavený listů a zabalený do potravinové fólie. Čerstvý křen je od ovadlého, seschlého nebo nahnilého dobře rozpoznatelný na první pohled. Starší křen bývá vyčichlý. Kromě čerstvého křenu se v každém obchodě s potravinami dá zakoupit i křen strouhaný (nakládaný). Nabízí se buď samostatný nebo s jablky, se smetanou nebo třeba s chilli papričkami.

 Využití v kuchyni

Čerstvě nakopaný nebo zakoupený křen musíme před použitím v kuchyni nejprve očistit, jako každou jinou kořenovou zeleninu. Po odstranění zelených částí a oškrábání nebo okrájení povrchové vrstvy křen většinou strouháme. Aby se předešlo ztrátám vitamínu C, měli bychom pokud možno používat plastová struhadla. Používáme-li ale robot, styku s kovovými částmi se pravděpodobně nevyhneme. Křen je zelenina, která se dá výborně využít k přípravě teplých - Křenová omáčka s uzeným masem i studených omáček, do salátů, dresingů nebo jenom prostě nastrouhaný k masu. Tradiční je jeho podávání k ovaru nebo grilovanému kolenu. Omáčka připravená ze strouhaného křenu, strouhaných jablek a vývaru se nazývá „vejmrda“.

 Skladování

Čerstvý křen skladujeme na chladném místě, na delší dobu ho můžeme uložit do písku. Strouhaný křen nám krátkodobě vydrží v chladničce. Chceme-li ho uchovat déle, musíme ho sterilizovat a potom uchovávat stejně jako ostatní konzervované potraviny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz