Recepty - křen

Více z Zelenina ».

Křen

Recepty s křenem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Křen je kořenová zelenina, jejíž bílý kořen je na první pohled podobný petrželi. Daří se mu zejména na vlhčích místech i v našich zeměpisných šířkách. Na rozdíl od petržele je ale silně aromatický a má štiplavou chuť. Liší se i tvarem listů, které jsou zelené, široké, asi 20-40 cm dlouhé, spíše podobné černému kořeni. Jeho kořen se využívá jako koření, zelenina a v lidovém léčitelství jako léčebný prostředek (obsahuje antibakteriální látky). Křen je ceněný hlavně pro svůj obsah vitamínu C (ze 100 g křenu je ho možné zužitkovat až 50 mg), provitamínu A a některých nerostných látek (např. železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor).

 Rady při nákupu

Křen se nechá vypěstovat na zahrádce nebo si můžeme dojít nakopat volně rostoucí někde v přírodě na vlhkém místě. Pokud ale dáváte přednost pohodlnému nákupu, najdete ho téměř v každém supermarketu. Bývá očištěný, zbavený listů a zabalený do potravinové fólie. Čerstvý křen je od ovadlého, seschlého nebo nahnilého dobře rozpoznatelný na první pohled. Starší křen bývá vyčichlý. Kromě čerstvého křenu se v každém obchodě s potravinami dá zakoupit i křen strouhaný (nakládaný). Nabízí se buď samostatný nebo s jablky, se smetanou nebo třeba s chilli papričkami.

 Využití v kuchyni

Čerstvě nakopaný nebo zakoupený křen musíme před použitím v kuchyni nejprve očistit, jako každou jinou kořenovou zeleninu. Po odstranění zelených částí a oškrábání nebo okrájení povrchové vrstvy křen většinou strouháme. Aby se předešlo ztrátám vitamínu C, měli bychom pokud možno používat plastová struhadla. Používáme-li ale robot, styku s kovovými částmi se pravděpodobně nevyhneme. Křen je zelenina, která se dá výborně využít k přípravě teplých - Křenová omáčka s uzeným masem i studených omáček, do salátů, dresingů nebo jenom prostě nastrouhaný k masu. Tradiční je jeho podávání k ovaru nebo grilovanému kolenu. Omáčka připravená ze strouhaného křenu, strouhaných jablek a vývaru se nazývá „vejmrda“.

 Skladování

Čerstvý křen skladujeme na chladném místě, na delší dobu ho můžeme uložit do písku. Strouhaný křen nám krátkodobě vydrží v chladničce. Chceme-li ho uchovat déle, musíme ho sterilizovat a potom uchovávat stejně jako ostatní konzervované potraviny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květáková polévka Květáková polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz