Recept Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

(Hodnoceno 1x) penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

Postup

Připravíme si z tvrdého dřeva asi 1 cm silné špejle o délce asi 10 cm na jedné straně s hrotem (*dvojnásobný počet než hostů*) a 3 silné špejle o délce 25-30 cm na rozevření jehněte. Vykuchané jehně zavěsíme v chladu a břišní dutinu mu rozevřeme pomocí špejlí jako u selete. Marinádu I pomocí injekční stříkačky (*nebo speciální stříkačky na marinování masa*) hojně vpravíme do svaloviny. Jehlu vpichujeme co nejhlouběji a při vytahování také zároveň vstřikujeme marinádu. Jehně necháme odležet alespoň tři dny. Odleželé napíchneme na rožeň, dobře připevníme, aby se neprotáčelo a grilujeme za stálého otáčení. Prvních 10 minut nepotíráme, aby se maso zatáhlo. Poté potíráme marinádou II, kterou předtím povaříme. Rožníme 3-5 hodin. Maso průběžně ořezáváme, první ořez je asi po hodině rožnění. Před ořezáváním nejméně 10 minut nepřikládáme. Zastavíme rožeň, do jehněte vpíchneme připravenou špejli a ostrým nožem odřízneme plátek masa veliký asi jako dlaň a silný asi 2 cm. Ořez začínáme na kýtách a postupujeme směrem ke krku. Jehně musíme při každém ořezu okrájet celé. Přebytečné plátky pokládáme do pekáče k pozdějšímu použití, jinak by se nám neořezaná místa při dalším rožnění spálila. Když s ořezem skončíme, zapneme opět pohon rožně, přiložíme, necháme maso bez potírání asi 5 minut zatáhnout a opět hojně potíráme marinádou. Tento postup opakujeme, další ořezávání je možné asi za 30 minut. Pro další porce si každý přinese již svou špejli. Čerpáno z kuchařky Grilujeme nejen v přírodě od Stanislava Moravce (1998). K jehněti podáváme "křen s jablky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13334 , hořčici různých druhů, "křenovou omáčku":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13335 , okurky apod.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 21.04.04 vloženo
  • 38362x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • *Recept je určen pro přípravu jehněte či kůzlete o váze 10 kg.*
  • *Marináda I:*
  • 3 dl vody
  • 2 dl oleje
  • 2 lžíce soli
  • *Marináda II:*
  • 5 dl piva
  • 3 dl oleje
  • 2 PL červené sladké papriky
  • 1 PL mletého bílého pepře
  • 1 PL drceného kmínu
  • 2 PL soli
  • 1 PL kari koření
  • 1 hlavička prolisovaného česneku
  • 1 KL zázvoru

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lovela 1.8.11 16:56

Dobrý recept!

Diskuse k receptu Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz