Recept Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

Postup

Připravíme si z tvrdého dřeva asi 1 cm silné špejle o délce asi 10 cm na jedné straně s hrotem (*dvojnásobný počet než hostů*) a 3 silné špejle o délce 25-30 cm na rozevření jehněte. Vykuchané jehně zavěsíme v chladu a břišní dutinu mu rozevřeme pomocí špejlí jako u selete. Marinádu I pomocí injekční stříkačky (*nebo speciální stříkačky na marinování masa*) hojně vpravíme do svaloviny. Jehlu vpichujeme co nejhlouběji a při vytahování také zároveň vstřikujeme marinádu. Jehně necháme odležet alespoň tři dny. Odleželé napíchneme na rožeň, dobře připevníme, aby se neprotáčelo a grilujeme za stálého otáčení. Prvních 10 minut nepotíráme, aby se maso zatáhlo. Poté potíráme marinádou II, kterou předtím povaříme. Rožníme 3-5 hodin. Maso průběžně ořezáváme, první ořez je asi po hodině rožnění. Před ořezáváním nejméně 10 minut nepřikládáme. Zastavíme rožeň, do jehněte vpíchneme připravenou špejli a ostrým nožem odřízneme plátek masa veliký asi jako dlaň a silný asi 2 cm. Ořez začínáme na kýtách a postupujeme směrem ke krku. Jehně musíme při každém ořezu okrájet celé. Přebytečné plátky pokládáme do pekáče k pozdějšímu použití, jinak by se nám neořezaná místa při dalším rožnění spálila. Když s ořezem skončíme, zapneme opět pohon rožně, přiložíme, necháme maso bez potírání asi 5 minut zatáhnout a opět hojně potíráme marinádou. Tento postup opakujeme, další ořezávání je možné asi za 30 minut. Pro další porce si každý přinese již svou špejli. Čerpáno z kuchařky Grilujeme nejen v přírodě od Stanislava Moravce (1998). K jehněti podáváme "křen s jablky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13334 , hořčici různých druhů, "křenovou omáčku":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13335 , okurky apod.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 21.04.04 vloženo
  • 31803x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • *Recept je určen pro přípravu jehněte či kůzlete o váze 10 kg.*
  • *Marináda I:*
  • 3 dl vody
  • 2 dl oleje
  • 2 lžíce soli
  • *Marináda II:*
  • 5 dl piva
  • 3 dl oleje
  • 2 PL červené sladké papriky
  • 1 PL mletého bílého pepře
  • 1 PL drceného kmínu
  • 2 PL soli
  • 1 PL kari koření
  • 1 hlavička prolisovaného česneku
  • 1 KL zázvoru

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lovela 01.08.11 16:56

Dobrý recept!

Diskuse k receptu Jehně (kůzle) na rožni (pro che)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Lovela
2 příspěvky 01.08.11 16:56

Dobrý recept!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz