Recept Selátko rožněné v jámě, jak jsme připravili se sousedy

babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jáma: Den dopředu vykopat jámu 90cm širokou, 180cm dlouhou a 90cm hlubokou. Vykopanou hlínu dát na hromadu, později se bude potřebovat. Ze dřeva na oheň udělat dvě hromady velké tak, aby dřevo vyplnilo jámu a ještě o tochu víc. Sele očistit a nechat ho v chladnu odležet. Během brzkého rána v den rožnění naházet jednu hromadu dřeva do jámy a zapálit ji. Musí prudce hořet. Zapálit také druhou hromadu vedle jámy a nechat ji prudce hořet. Obě hromady musí zhořet na žhavé uhlíky, což potrvá asi dě hodiny, pochopitelně záleží na větru a druhu dřeva. Zatím co ohěň hoří, připravit sele. Sele: Sele pořádně osolit a opepřit zvenku a uvnitř. Pomocí nože na odkošťování (anglicky= boning knife) odkrojit přední holení kosti od ramínka. Nakrojit zářez do kyčelního kloubu zadních noh a založit je dopředu do břišní dutiny. Vložit odříznuté předné holení kosti/kližky do otvoru břišní dutiny, tak jako bylinky a zeleninu. Pomocí drátu pevně zašít otvor (tak jako šněrování u bot). Do rypáčku selete vložit jablko. Celé sele zabalit do několika vrstev alobalu (ubrání od popele) a potom do drátěného pletiva (ubrání před rozpadnutím selete po jeho upačení), které se musí ¨sešít ¨drátem. Nahoře vytvožit pevné drátěné držadlo, které napomůže se seletem pohybovat. Sele se bude péct vzhůru nohama a tak podle toho přidělejte držadlo. Když obě dvě hromady dřeva jsou zhořelé na žhavé uhlíky, tak začít s pečením selete. Uhlíky v díře pokrýt 10-15cm sena, větví, nebo mořských řas, které odizolují sele od přímého žáru. Položit sele vzhůru nonama na izolaci. Pokrýt jej další vrstvou izolace tak, aby držadlo vykukovalo ven. Pomocí lopaty naházed do jámy uhlíky z druhé hromady vedle jámy. Všechno pokrýt většinou hlíny z hromady vedle jámy tak, aby se vytvořil kopec. Počkat osum hodin. Mezi tím si přečíst knihu, poslechnout pěknou muziku, jít na procházku a být velice vděčni, že ne pokaždé, když si pozvete partii přátel, musíte připravovat něco tak fizicky náročného ;o) Opatrně vykopat sele z jámy. Když uvidíte držadlo, tak se musí nesmírně opatrně, aby se nenapíchlo sele. Opatrně vyjmout sele z jámy a položit ho na Picnicový stůl, nebo nějakou plochu. Okartáčovat ze selete popel a hlínu. S trpělivostí chirurga rozstřihnout drátěné pletivo, opatrně odhrnout alobal na všechny strany a zabránit jakému koliv znečištění popelem, nebo hlínou. VOILA (tady máš), krása je odhalena a tak zazvonit zvoncem, přivolat přátele a žranice může začít. Od této chvíle již jenom začít přijímat komplimenty. Nejlepší maso je kolem hřbetu od ledviny, ramínko a kýta je také výborná, jednoduše snad všechno je výborné a navíc, co ta křupavá kůžička? P.S. Tento druh přípravy zvěře je známý všem domorodcům po celém světě. Hodí se i na přípravu jehněte. Je to absolutní životní zážitek a Vaši přátelé si na něj budou po dlouhá léta vzpomínat.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.02.04 vloženo
  • 14103x zobrazeno

Ingredience

  • Recept je pro hodně lidí.
  • Příprava jámy:
  • nachystané dřevo
  • velká hromada čerstvě posečeného sena, nebo větví (jste-li u moře tak mořské řasy)
  • velká role alobalu
  • kus drátěného pletiva
  • role drátu na vázání
  • dvoje kombinačky/kleště na stříhání drátu
  • dobrá ohnivzdorná lopata
  • Pro prase:
  • 1 sele asi 10-15kg, vykuchané a očištěné
  • sůl a černý pepř
  • 6 velkých cibulí
  • 6 velkých mrkví
  • 2 palice oloupaného česneku
  • 1 velká kytice bylinek se silnou chutí jako je rozmarýn, šalvěj, tymián
  • 1 jablko

Doporučená příloha

  • Pečené brambory, chleba, křen, hořčice, okurky atd. a hóóódně piva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Selátko rožněné v jámě, jak jsme připravili se sousedy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Selátko rožněné v jámě, jak jsme připravili se sousedy

babi
6360 příspěvků 27.8.11 20:13

casino, rikate „Vojna a Mir“…ne, ne… „Millennium“…

Recept je napsany presne tak, jak jsme sele pripravili. Meli jsme vsak dvoutydenni sele a ne 40 kg prase…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 19:51

Jol, jeden nigdy neví jak to casino myslí, možná, že už to neví ani on sám :wink:

Alice, tak jsem si vzpomněla na peku a je to tohle, to je krása, když vyhrabeš z popela a sundáš poklici - Mezi domorodci je však mnoho takových labužníků, kteří dávají přednost pečení „pod pekou“ (též se jí říká čripnja), tj. pod železným nebo kameninovým poklopem, pod nímž se dříve pekl chléb. Poklop s masem, s trochou brambor a bylinnými ingrediencemi se staví do řeřavého popela a peče se asi 3 hodiny. Pochoutka je to náramná.

Musím navštívit bazary a sehnat poklop, vloni jsem oddělala poklici na wok :-)

Alice_G
505 příspěvků 27.8.11 19:01

Dando, kdysi jsme to zkoušeli podle foglarovek - jáma v zemi, horké kameny, ale použití jen na malé ryby, balené v kopřivách. Jmenovalo se to Setonův hrnec. Máš na mysli tohle? AG

jolana
5068 příspěvků 27.8.11 18:34

Dandooo..hehe. ..nikoho nigde ;-) …ale ono casino to myslel asi inac, ale aj tak to su reci a skutek uteeek :mrgreen:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 14:27

casino, je mi to jasné, u rizota z jahod ti bylo líto pro hosty správné rýže a já bych se chtěla vetřít na hody z prasete .., ale kdyby náhodou tak jeden hezký víkend v září u tebe v sadu, myslím, že by nás bylo víc, kdo by přijel, jen dej pozor, ono, kdo jinému jámu kopá … ale zbytek už znáš :-P

casino
4498 příspěvků 27.8.11 13:35

No, dámy…

…chtěl jsem napsat danda, že při kopání jámy je třeba dávat si bacha, aby do ní jedna nespadla :-P

…rád vykopu jámy rovnou dvě :-) Jen dejte vědět, gdy a gde :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 27.08.11 v 13:38

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 11:43

Dando, já si zase myslím, že jak znám casina, vykope ty jámy rovnou dvě, do jedné to zkusí zabalit do trávy a do druhé do rebarborových listů…
Klidně bych mu nějaké to listí přidala, na manžela mi jich bude stačit půlka… :lol:
:mrgreen:

PS. Vojnu a mír mám také, mohu přibalit… :wink:
:mrgreen:

Příspěvek upraven 27.08.11 v 11:47

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 11:34

Františko :potlesk: , taky ráda čtu detektivky a pokud jsou kvalitní, tak jsou konzultovány s odborníkem, doma nemůžu koukat na detektivky, protože po 10 minutách řeknu, jak to je a kluci mi nadávaj, že jim to kazím :-)

Koukám, že casino coby informatik se tady opět vyřádí, coby vědátor kulinářství by mohl zkusit vykopat jámu, sehnat sele a nakonec podat podrobný rozbor, bylo by to poučnější :-P

gabi, pokud koukneš a přečteš diskuze - v tom hrnci se to nějak jmenuje, i ten hrnec má název a jídlo se tímto způsobem připravuje asi v Chorvatsku, jak se to jmenuje?

Frantiska
927 příspěvků 27.8.11 09:45

no jeste existuje dlohodobou otrava listy rebarbory to kdyz se pridava nekolik mesicu do jidla … konci to smrti obeti :) aspon jsem to parkrat cetla v detektivkach :))) ale vrazdily tak jen zeny … doporucovalo se listy nalozit do soli

casino
4498 příspěvků 27.8.11 08:12

Citace:
Listy rebarbory obsahují jedovaté látky. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobena kyselinami nacházejícími se v listu. Je to hlavně kyselina šťavelová, korozní a nephrotoxic, která je ale hojně obsažena i v mnoha jiných rostlinách. LD50 pro čistou šťavelovou kyselimu odpovídá 375mg/kg hmotnosti těla, tudíž asi 25g pro 65kg člověka Obsah kyseliny šťavelové v listech se může měnit, ale průměrně je asi okolo 0,5%. Při této koncentraci se LD50 dávky dosáhne až asi pěti kilogramy extrémně kyselých listů. V oddenku je obsah kyseliny šťavelové mnohem nižší, obzvláště při slizni před půlí června.

Příspěvek upraven 27.08.11 v 08:13

esmeralda
4812 příspěvků 27.8.11 03:32

Casino, v ČR se hodně jedí listy rebarbory? Moje maminka zpracovávala jen stonky.
Ale klidně si dej. Nic nikomu nezakazuji.

esmeralda
4812 příspěvků 27.8.11 02:44

Dando, trochu jsem probrázdila stránky o vaření v Chille.
Rostlina na kterou jsi přiložila odkaz je doma v Jižní Americe.
Také jsem se dočetla že někdy používají jakousi volnolistou kapustu. To by neměl být v ČR problém. Přikládám odkaz.

http://en.wikipedia.org/…llard_greens

Jestli se do toho pustíte, přeji mnoho úspěchů. Dej vědět jak to dopadlo.

babi
6360 příspěvků 27.8.11 01:13

Glamo, ja Tebe take 8-)

casino
4498 příspěvků 27.8.11 01:08

esmeralda,
„Jen prosím nebalit nic do listů rebarbory. Jsou j e d o v a t é !!!!“
To vypadá na informační šum :-) http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
Možná nejsou jen zdraví prospěšné, podobně jako pro některé jedince stonky; nevím o nikom kdo by se otrávil :mrgreen:

Recept je určitě rozšířený celosvětově, jak píše esmeralda…
Je také, podle mého názoru, napsán tak, jak kulantně píše Wolfg… Spíše to vypadá, že autorka stihla přečíst Vojnu a mír :-)

„Den dopředu vykopat jámu 90cm širokou, 180cm dlouhou a 90cm hlubokou. Vykopanou hlínu dát na hromadu, později se bude potřebovat.“ Tady jsem si přišel jako na divokém západě před popravou nějakého desperáta :mrgreen: :-P

„co ta křupavá kůžička?“ 8-o

edit:
babi, možná stačilo přepsat recept :-)

Příspěvek upraven 27.08.11 v 01:12

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 01:07

Ráda tě vidím, babi :-D Moc ráda!
:mrgreen:

babi
6360 příspěvků 27.8.11 01:03

Karbous, tak bych take mela neco k receptu podotknout. Je tomu uz peknych let, co jsme se sousedem podnikli tento chutny pokus. Dnesnim dnem bychom si to jiz nemohli dovolit, vzhledem k tomu, ze tenkrat takrka venku z mesta se nachazi ve meste a nesmi se delat ohnicky…

Recept je inspirovany historickou pripravou pokrmu v jame a to v Polynesii, Melanesii, Micronesii a take v Amerikach jako na Hawaii(kde se recept na takto roznene sele nazyva Kalua) a tak dale. Na Papuanskych ostrovech a v Peru se pokrm jmenuje Pachamanca…atd. O prazdninach jsme si na plazi pekli skeble v jame vylozene morskou rasou, coz je miniaturni verze.

Je dobre nechat v ohni do bela rozehrat kameny, ale zde je varovani…kameny musi byt suche, jinak mohou vybouchnout. Kameny se muze vylozit dno jamy a take se mohou vlozit do bricha selete. To „seno“ je posecena cerstva trava a zalezi kde se clovek nachazi (muze pouzit trebas listi bananove palmy, nebo nejakou jinou vegetaci), ale musi se davat pozor na to, aby vegetace nebyla jedovata, anebo dodala pokrmu neprijemnou chut. Nahoru se muze polozit namocena pytlovina (vegetace a pytlovina udrzuji maso stavnate a vse se pripravuje v pare, takze by se maso nemelo spalit). Dulezite je vsak pouzit male selatko!

Jolanko a dandi, moc Vam dekuji za rady…

Příspěvek upraven 27.08.11 v 01:08

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.8.11 00:34

Esma, já vím :-)

V Chille balí do této rostliny, je podobná naší rebarboře, ale listy podstatně větší - http://translate.google.cz/translate?…

esmeralda
4812 příspěvků 27.8.11 00:27

Dando, tímto způsobem připravuje maso mnoho národů, obzvláště pak ostrované z Pacifiku.
Ochutnala jsem několikrát novozélandské Hangi. To není jen o vaření, je to společenská událost.

Jen prosím nebalit nic do listů rebarbory. Jsou j e d o v a t é !!!!
Oni to balí do listů banánovníku. Ten je neškodný.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.8.11 23:28

Od února u nás bydlel student z Chille. Na jaře, když vyrazila a rozvinula listy rebarbora, padly na něj nějaké chmury. Pak nám vypravoval, že u nich v Castru rostou listy podobné, do nich se balí jehněčí a peče v jámě. Zapomněla jsem už jak to nazýval - curanto?, nevím, ale sešlo se třeba 20 známých, vyhloubili velikou jámu, roztopili oheň, rozpálili kameny velké asi jako pěst chlapa, jámu vyložili kamením, zaházeli těmi listy, na to svázané jehně, zase listí, byliny, mokrou pytlovinu, listí, horké kameny, drny, zeminu a pak se popíjelo, povídalo, tancovalo a za několik hodin vykopalo maso. Prý je to veliká dobrota, ale asi chce cvik. Prase 30kg je moc velké, to beru podle grilování :-)
Jámu velkou jsme tenkrát nekopali, ale zkusila jsem jednodušší recept - hovězí kližku, zeleninu, červené víno, vývar, všechno do hrnce, hrnec do jámy vysypané žhavými uhlíky a po asi 5h bylo maso hotové. Bez práce :-)

Jolano, Ivo byl heciř, často na něj vzpomínám :-)

odkaz: http://translate.google.cz/translate?…

Příspěvek upraven 26.08.11 v 23:41

Wolfg
584 příspěvků 26.8.11 21:59

Já bych neriskoval škodu i ostudu. Tenhle recept vypadá jako opsaný z přiblblého ženského časáku člověkem, který evidentně plave v realitě. Už chybí jen výkřik „dobrý Bože!“ Jediné, co sedí, je pletivo na pečeni. Není brán v úvahu typ zeminy, její vlhkost, tedy měrné teplo, na němž záleží víc než velmi a to si piš, že takový vyvrhnutý , počítejme dvacetikilový čuník spotřebuje tepla dost. Něco jiného je, když se jáma obloží žulovými kostkami, ty se nechají rozpálit a nahradí skutečnou pec. Tohle je zámořský nesmysl, jakých už jsme si užili…

Karbous
1 příspěvek 26.8.11 20:00

Dobrý den. Nádherný recept, a už bych plánoval ,jak to sele uděláme. Předpokládám,že cca 30kg sele,ono to už je spíše prase, by potřebovalo adekvátně větší jámu a objem topiva.Tyto počty ,však v praxi moc nevychází.Zkoušel to někdo s prasátkem této velikosti? Jde to vůbec? Čerstvě posečené seno…Co to je?
To je normální tráva.V tomto stavu nám neshoří,jak jí dáme na uhlíky.A v případě dlouhých stébel by s trochou zručnosti šlo to prasátko do ní zavinout.Jsme parta s úchylkou na žr.dlo. Já bych to zkusil. Teď ještě,jak se k tomu vyjádří ostatní.Tenhle recept by jistě neměl zapadnout.Zdá se to být velmi zajímavé.
A do trávy zavinout trochu jalovce ........to se dá rozvíjet do nekonečna.I pro to super recept.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo...

nabídka zní víc jak vábivě ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Bibi...

Pamatuji si, že ráda zavítáš s rodinou do hluboké přírody. Máš pravdu, že během suchých horkých letních měsíců se ohně nepovolují, vzhledem k tomu, že každým rokem zhoří nesmírné množstí kanadského dřevnatého porostu.
Budeš se divit, ale sele se před dosti léty připravovalo u našich přímých sousedů/přátel na backyardu (zadní zahradě) a na tomto místě nyní bují rebarbora. Soused měl konekce a tak nebyl problém. Dnes se však část předměstí rozrostla, připojila k Ottawě a určitě by i ty nejlepší konekce již nepracovaly.

Bibi, něcos mně však připoměla. Stejným způsobem se dá připravit i jehně!

Moře pozdravů a krásný weekend ;o)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Drahá Babi...

…selátko je již objednáno a samozřejmě že je s Tvou účastí počítáno. Kdo by netoužil po takovémto odborném dohledu? A nejen to.

PS: myslím, že paralelně by se mohlo i kouřit z udírny.

Zdravím do Kanady.

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zerty stranou:-)

Tohle zni tak fantasticky, ze jsem to hned poslala pratelum, aby zacli premyslet!!! Leto pomalu nakrku:-)
Je fajn, ze si tento recept uverejnila v zime, aspon ma clovek dost casu jak to vymyslet, a kde tu jamu vykopat.(Nejsem si jista, zda spravce naseho Masarykparku bude nadseny, ale nejake mistecko se snad najde:-). S tema pozarnikama to bude horsi - ale nevim jestli znas to „rule“ , ze za ucelem potravy si muzes rozdelat ohen prakticky kdekoliv(vloni jsme to zkusili uhrat na rangery na Lake Nippissing - lilo jak z konve, byli jsme na opustenym ostrove a zakazali nam ohen. Co by asi tak mohlo shoret?) Meli jsme jehne a nakonec se povedlo a ohen schvalili:-) /drobna poznamka pro nezasvecene- s tym otevrenym ohnem je v Kanade problem. A velky/
Drobna poznamecka na zaver. Kdyby si ho zas pripravovala, ja bych se pozvala, na ohen prikladala, pivem polevala …:-):-):-):-):-):-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý Ivo...

jsem jedna z těch, co by se ráda ke Tvé skupině přátel připojila:) Ale tu skupinu přátel využij také na přípravu jámy, ne jenom na hody!

Zdravím Jesenicko.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selátko rožněné v jámě, jak jsme připravili se sousedy.

Babi, to zní fantasticky. Budu to muset nějak na léto naorganizovat. O skupinu přátel u nás nikdy není nouze (zvlášť když větří, že se něco netradičního chystá), za chalupou mám pole lán, jen to sele budu muset někde odchytit. :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selátko rožněné v jámě, jak jsme připravili se sousedy.

Pochopitelně, že člověk musí uvažovat logicky a nebude kopat šlechtěný trávník. Navíc se také na příklad poradí s místním požárním souborem, zda-li se v té, anebo oné oblasti smí zapálit na ohništi oheň, anebo si získá povolení :)

MadKmet
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Jáma

Chudák táta až mu na chatě rozkopu jeho anglický trávník… :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Výborný domácí kečup

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz