Recepty - křemenáč

Více z Houby ».

Křemenáč

Recepty s křemenáčem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Křemenáče patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Houby z čeledi hřibovitých mají obvykle dlouhou nohu a klobouk zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Třeň je pak bílá a pokrytý drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Houbaři nejoblíbenější druh je bezesporu křemenáč březový. Kvůli své tvrdé dužině je odolný vůči parazitům, a tak je červivý opravdu jen výjimečně.

 Rady při sběru

Při sběru prakticky nehrozí záměna s jedovatým druhem. Pokud si nejste jistí, křemenáče lze pořídit ve specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.

 Využití v kuchyni

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá do směsí, smaženice, guláše a houbových omáček. Samostatně vynikne naložený do octa nebo jiného sladkokyselého nálevu. Křemenáč se velmi dobře suší. Sušený křemenáč podtrhne chuť polévek i smetanových omáček.

 Skladování

Čerstvé vydrží v chladu několik dní. U větších hub, jako je křemenáč, se vyplatí rozkrájet a usušit, nejlépe na pečicím plechu vyloženém papírem.

 Sezóna

Křemenáče rostou od června do října. Najdete je jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak ve stromořadí u cest, v osikovém mlází a dokonce i na písečných půdách.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz