Recepty - křemenáč

Více z Houby ».

Křemenáč

Recepty s křemenáčem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Křemenáče patří k nejvyhledáva­nějším houbám v českých lesích. Houby z čeledi hřibovitých mají obvykle dlouhou nohu a klobouk zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Třeň je pak bílá a pokrytý drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Houbaři nejoblíbenější druh je bezesporu křemenáč březový. Kvůli své tvrdé dužině je odolný vůči parazitům, a tak je červivý opravdu jen výjimečně.

 Rady při sběru

Při sběru prakticky nehrozí záměna s jedovatým druhem. Pokud si nejste jistí, křemenáče lze pořídit ve specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.

 Využití v kuchyni

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá do směsí, smaženice, guláše a houbových omáček. Samostatně vynikne naložený do octa nebo jiného sladkokyselého nálevu. Křemenáč se velmi dobře suší. Sušený křemenáč podtrhne chuť polévek i smetanových omáček.

 Skladování

Čerstvé vydrží v chladu několik dní. U větších hub, jako je křemenáč, se vyplatí rozkrájet a usušit, nejlépe na pečicím plechu vyloženém papírem.

 Sezóna

Křemenáče rostou od června do října. Najdete je jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak ve stromořadí u cest, v osikovém mlází a dokonce i na písečných půdách.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Karbanátky Karbanátky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz