Recepty - křemenáč

Více z Houby ».

Křemenáč

Recepty s křemenáčem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Křemenáče patří k nejvyhledáva­nějším houbám v českých lesích. Houby z čeledi hřibovitých mají obvykle dlouhou nohu a klobouk zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Třeň je pak bílá a pokrytý drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Houbaři nejoblíbenější druh je bezesporu křemenáč březový. Kvůli své tvrdé dužině je odolný vůči parazitům, a tak je červivý opravdu jen výjimečně.

 Rady při sběru

Při sběru prakticky nehrozí záměna s jedovatým druhem. Pokud si nejste jistí, křemenáče lze pořídit ve specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.

 Využití v kuchyni

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá do směsí, smaženice, guláše a houbových omáček. Samostatně vynikne naložený do octa nebo jiného sladkokyselého nálevu. Křemenáč se velmi dobře suší. Sušený křemenáč podtrhne chuť polévek i smetanových omáček.

 Skladování

Čerstvé vydrží v chladu několik dní. U větších hub, jako je křemenáč, se vyplatí rozkrájet a usušit, nejlépe na pečicím plechu vyloženém papírem.

 Sezóna

Křemenáče rostou od června do října. Najdete je jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak ve stromořadí u cest, v osikovém mlází a dokonce i na písečných půdách.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz