Recept Houbová smaženice

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houbová smaženice

Úvod

Letošní podzim je na houby velmi štědrý, ale když jich najdeme málo, můžeme smaženici nastavit krupicí. Za časů našich babiček se takovému jídlu říkalo „houbová praženice“ a chutnala vždy fantasticky. Používalo se totiž až na deset druhů hub a vajec se nedávalo zbytečně moc, aby v chuti houby pěkně zavoněly.

Postup

1. Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. 2. Oloupanou cibuli na jemno nasekáme a česnek nakrájíme na tenké plátky. Společně orestujeme na rozpuštěném sádle. 2. Přidáme houby, okořeníme drceným kmínem a po krátkém orestování zaprášíme krupičkou. Ta nám z hub sebere přebytečnou vodu. 3. Společně podusíme cca 8 minut. Nejlépe pod poklicí. 4. Když jsou houby měkké, zalijeme rozšlehanými vejci. 5. Osolíme, opepříme a za stálého míchání upražíme. Konzistence vajec by měla zůstat vláčná, proto pánev z plotny odstavíme o trochu dříve. Vejce v horké pánvi ještě trochu dojdou. 5. Hotovou praženici podáváme s pečivem a na talíři posypeme nasekanou zelenou petrželkou.     "[* https://data.labuznik.cz/labuznik/images/original_temp/19557.jpg *]":http://r.webdio.cz/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=843__zoneid=0__cb=bb34dced71__oadest=http%3A%2F%2Fwww.gurmanka.cz    

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Chuťovky Houby Teplé předkrmy

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 13.11.12 vloženo
  • 90628x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g hub (hříbků, lišek, křemenáčů atd.)
  • 1 lžíce husího nebo vepřového sádla
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce jemné krupičky
  • 5-6 vajec
  • špetka drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • zelená petrželka

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.09.17 08:53

Opět jsme si pochutnali :)

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.08.17 06:59

Opäť výborné.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 03.09.16 08:13

Opäť výborná.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 20.08.16 12:37

Z polovičnej dávky surovín. Opäť výboné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.06.16 17:01

Smaženici děláme většinou buď jen bez vajíček nebo s vajíčkem…
Ale velmi nám chutnala i tato verze.
Houby rostou jako divé - pro ty dnešní stačilo jen zajít na zahradu a projít její zákoutí…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 26.08.14 19:19

Výborný recept!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Houbová smaženice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2297 příspěvků 26.09.17 08:53

Opět spokojenost… :kytka:

Náhledová fotografie

ufo65
46 příspěvků 07.03.17 04:49
smaženice

Docela by mě zajímalo kdopak tam dal za mě tento příspěvek. :pocitac:

birkana
1687 příspěvků 19.06.16 08:02
Houby rostou všude

@tlustá bába, dnes brzy ráno jsem obešla naši louku a u kompostu našla hezkých 8 plodnic pečárky lesní :potlesk:. Právě jsem posnídala obyčejnou smaženici (houby, sádlo, vejce, sůl). Pohled na svět je hned příjemnější :lol: :mavam:

Náhledová fotografie

Zuzka1973
2297 příspěvků 18.06.16 18:08

@tlustá bába - chtěla jsem zkusit přesně podle receptu, abych pak mohla srovnávat, recept od Svato chci vyzkoušet zvlášť, zde je:

http://www.labuznik.cz/…-s-krupicou/

:mavam:
tlustá bába
1211 příspěvků 18.06.16 13:49

Zuzko, Ty vrahu! Na houby na zahradu…! :D
Ale tu krupičku bych taky nejdřív opražila, jak píše Svato, na malinké pánvičce… nasucho nebo na kousíčku másla… mňááám! Dala bych si…

svato
1420 příspěvků 26.09.15 19:54

Svojho času som sem pridala recept „huby s krupicou“, tam autor krupicu vopred opraží, možno je to chutnejšie :nevim:

jau
457 příspěvků 25.09.15 18:36

Krupička se u nás běžně přidávala, nastavovalo se jí množství, v chudších krajích běžný postup. Šlo o to, aby byl pokrm sytivější a stačilo i menší množství hub. Jedla jsem obě verze a s krupičkou mi chutná víc, asi i proto, že jsem na tuto verzi zvyklá z domova :D

Lyduska
362 příspěvků 25.09.15 16:18

@alexa1946 - s krupičkou to bole veľmi dobré. Ja som predtým takisto nedávala krupičku, ale odkedy som vyskúšala tento recept, tak dávam.

alexa1946
1 příspěvek 25.09.15 13:09
který amatér sem dal tu smaženici,

To není klasický recept, žádný zkušený houbař by tam nedal krupičku, voda se musí vyvařit sama a vejce se na másle umíchají zvlášt a pridají nakonec, jinak je to blivajz

ufo65
46 příspěvků 05.04.13 02:05
smaženice

Já nevím, já houby miluju a smaženici nejvíc ze všech, ale já bych osobně do smaženice vajíčka nedával. Dělám ji tak nějak přírodně jenom houby, cibule, koření a může se do toho dát nakonec nakrájená kapie hezky na tenké nudličky.
Mě ty vejce ve smaženici dost vadí, ale samozřejmě každý má právo mít chutě jaké chce. :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Cibulačka Cibulačka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz