Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Gurmánka.cz Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Letošní podzim je na houby velmi štědrý, ale když jich najdeme málo, můžeme smaženici nastavit krupicí. Za časů našich babiček se takovému jídlu říkalo „houbová praženice“ a chutnala vždy fantasticky. Používalo se totiž až na deset druhů hub a vajec se nedávalo zbytečně moc, aby v chuti houby pěkně zavoněly.
1. Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky.
2. Oloupanou cibuli na jemno nasekáme a česnek nakrájíme na tenké plátky. Společně orestujeme na rozpuštěném sádle.
2. Přidáme houby, okořeníme drceným kmínem a po krátkém orestování zaprášíme krupičkou. Ta nám z hub sebere přebytečnou vodu.
3. Společně podusíme cca 8 minut. Nejlépe pod poklicí.
4. Když jsou houby měkké, zalijeme rozšlehanými vejci.
5. Osolíme, opepříme a za stálého míchání upražíme. Konzistence vajec by měla zůstat vláčná, proto pánev z plotny odstavíme o trochu dříve. Vejce v horké pánvi ještě trochu dojdou.
5. Hotovou praženici podáváme s pečivem a na talíři posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
"[* https://data.labuznik.cz/labuznik/images/original_temp/19557.jpg *]":http://r.webdio.cz/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=843__zoneid=0__cb=bb34dced71__oadest=http%3A%2F%2Fwww.gurmanka.cz
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Chuťovky Houby Teplé předkrmy
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
20.8.16 12:37
Z polovičnej dávky surovín. Opäť výboné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům17.6.16 17:01
Smaženici děláme většinou buď jen bez vajíček nebo
s vajíčkem…
Ale velmi nám chutnala i tato verze.
Houby rostou jako divé - pro ty dnešní stačilo jen zajít na zahradu a
projít její zákoutí…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houbová smaženice
Opět spokojenost…
Náhledová fotografie
Docela by mě zajímalo kdopak tam dal za mě tento příspěvek.
@tlustá bába, dnes brzy ráno jsem obešla naši louku a u kompostu našla hezkých 8 plodnic pečárky lesní
. Právě jsem posnídala
obyčejnou smaženici (houby, sádlo, vejce, sůl). Pohled na svět je hned
příjemnější

Náhledová fotografie
@tlustá bába - chtěla jsem zkusit přesně podle receptu, abych pak mohla srovnávat, recept od Svato chci vyzkoušet zvlášť, zde je:
http://www.labuznik.cz/…-s-krupicou/
Zuzko, Ty vrahu! Na houby na zahradu…!
Ale tu krupičku bych taky nejdřív opražila, jak píše Svato, na malinké pánvičce… nasucho nebo na kousíčku másla… mňááám! Dala bych si…
1443 příspěvků 26.9.15 19:54
Svojho času som sem pridala recept „huby s krupicou“, tam autor krupicu vopred opraží, možno je to chutnejšie
457 příspěvků 25.9.15 18:36
Krupička se u nás běžně přidávala, nastavovalo se jí množství, v chudších krajích běžný postup. Šlo o to, aby byl pokrm sytivější a stačilo i menší množství hub. Jedla jsem obě verze a s krupičkou mi chutná víc, asi i proto, že jsem na tuto verzi zvyklá z domova
@alexa1946 - s krupičkou to bole veľmi dobré. Ja som predtým takisto nedávala krupičku, ale odkedy som vyskúšala tento recept, tak dávam.
Já nevím, já houby miluju a smaženici nejvíc ze všech, ale já bych osobně do smaženice vajíčka nedával. Dělám ji tak nějak přírodně jenom houby, cibule, koření a může se do toho dát nakonec nakrájená kapie hezky na tenké nudličky.
Mě ty vejce ve smaženici dost vadí, ale samozřejmě každý má právo mít chutě jaké chce.