Zázvor

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 29.07.05 11:47
zázvor

Jedno leto ma napadlo za:,–(iť zázvor do kvetináča - to keď mi stál v kuchyni tak dlho až vyklíčil. Tak som ho poctivo zalievala, lenže nevedela som ako s ním naložiť, a zimu mi už neprežil. Nemá náhodou niekto z Vás nejakú skúsenosť s podobným experimentom?

Reakce:
 
trikolka
383 příspěvků 31.07.05 10:29
jak se starat o zazvor

Ahoj Bosorecko, tady zaruceny recept, jak se starat o zazvor, je z moji oblibene kvetinove knihy Pece o pokojove rostliny 1 a 2.

Zazvorovnik lekarsky ( Zingiber officinale)
Nejlepe roste na silnem, ale rozptylenem svetle, nema rad prime slunce, snasi mirne zastineni. Rostlina pestovana ve stinu roste pomaleji, coz se odrazi v mensi produkci oddenku. Vyzaduje stalou vysokou teplotu 26-28 stupnu v dne a o nekolik stupnu mene v noci. Nizsi teplota brzdi rust a zpusobuje zahnivani oddenku, citlivych na chlad.
Vysazene oddenky zalevame umirnene az do doby, kdy se objevi nadzemni cast rostliny. Potom zalevame tak, aby byla zemina stale vlhka. S hojnou zalivkou pokracujeme az doby, kdy listy zacnou zloutnout. Zalevani vcas omezime (tak na zacatku rijna), a kdyz lodyhy zaschnou, prestaneme zalevat. Listy casto rosime mekkou vodou.
Nejlepe se zazvorovniku dari v melkem kvetinaci, ktery musi mit na dne drenaz.
Rostline svedci pravidelne hnojeni, nejlepe organicke. Rostouci rostliny nepresazujeme, oddenky sazime rovnou do takovych kvetinacu, ktere jim zajisti dostatecny prostor k rustu. Vybirame nadoby melke a siroke.

Jak to tak vypada, tak jsme ani ja ani ty nevedely, ze zazvorovnik je sezonni kytka, takze na zimu chcipne stejne jako cibulovite… :) Tedy neudelala jsi nic spatne, to je normalni, oddenky priste vyndej a ocisti od zeme, az ti na podzim zase chcipne, dej je na zimu do misky, kde je zasypes suchou raselinou a na jare je zase strc do hliny a pestuj vesele dal.

Hodne zdaru!

Niki Triky

 
DanaJ
1136 příspěvků 01.08.05 10:49
Taky jsem pěstovala

S nádobou souhlasím, že má být široká a mělká, protože je třeba místo pro nově narostlé výhonky, které rostou do strany. Také se světlem souhlasím. Měla jsem ho ve stínu pod hustě zalistěným stromem. S hnojením částečně nesouhlasím (je to ale jen můj názor - nemusí se to tak dělat), zdá se mi to zbytečné, protože rostlinka je sezóní. Za:,–(ila jsem ho do koupeného substrátu, který živiny samozřejmě má a proč do toho rvát hnojiva, když to pak budu jíst, že jo (zázvor mi rost dobře a sklizeň mi stačila). Drenáž jsem nedala. Dala jsem asi 4 cm půdy a na ní zahnízdila zázvor. Někdo mi řekl, že roste v záplavových územích a má rád vodu, tak jsem zalévala hojně, ale nepřemokřovala. Asi tím, jak byl na vzduchu, tak nezahníval. Jakmile začal pučet a vytlačoval listy, tak jsem ho postupně decentně zasypávala zeminou, ale jen tak, aby byly vidět výhonky, až jsem udělala takový kopeček v květináči (to byl také nový přísun živin - další substrát). Pak jsem zalévala hojně do misky a jednou začas se pokusila zavlažit i kopeček, aby moc neproschnul. Zázvor rostl jako blázen. Bylo ho třikrát tolik jak před zasazením. Přijde mi, že hlízy rostou sice vodorovně, ale ty nové rostou nad starým. Kopeček jsem dělala, protože se mi jedna nová hlíza dostala nad úroveň květináče. Nenapadlo mě, že zázvor až tak hojně poroste.

Zázvor jsem vyjmula z květináče až zaschly listy. Starou část hlízy jsem vyhodila - byla hodně dřevnatá s tvrdými vlákny - řekla jsem si nepoužitelná. Příště bych jí nastrouhala a vymačkala z ní šťávu na zázvorovou limonádu. Nové části výhonků jsem oloupala, nakrájele na plátky šířky sirky a dala do mrazáku. Chuť se nezmění. Možná je trošku slabší než u čerstvého zázvoru. Používala jsem ho celou zimu i pak léto. Dávala jsem ho jen do číny.

Pěstování zdar.

 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 05.08.05 18:04
...

Vdaka Trikolka a DanaJ.

Uz chystam novu :,-(bu!

 
DanaJ
1136 příspěvků 19.07.06 14:01
bosorecka:

Jak jsi dopadla se zázvorem?

 
honza39
31 příspěvků 05.10.11 14:50
zázvor - zkušenosti

Chtěl jsem si vypěstovat vlastní zázvor, protože bývá součástí mnoha receptů a zadruhé - chtěl jsem vědět, jak vůbec chutná a voní - sušený je úplně nijaký. Dočetl jsem se o čínském česneku,že prý bývá hnojen lidskými metabolity, tudíž jsem nechtěl riskovat něco podobného u zázvoru.Koupil jsem si kousek zázvoru v Kauflandu, nechal 24 hodiny namáčet ve vlažné vodě, aby nassál vodu a trochu se probudil.Zasadil do kontejneru s drenáží, zasypal substrátem, který jsem udržoval stále vlhký.Vyrašil asi za 3 týdny, měl postupně celkem 5 výhonů, vysokých kolem metru.Kromě výhonů přibývaly i nové části oddenku ( směrem nahoru, jak píše DanaJ ), takže jsem musel dosypávat substrát, aby nevyčnívaly.Přih­nojoval jsem sušenými srnčími a zaječími bobky, nasbíranými v přírodě (zdají se mi přijatelnější, než ty lidské).Přes léto byl na zahradě venku v polostínu, asi 3× přihnojen tekutým hnojivem pro muškáty.
Koncem září výhony začaly usychat, šly bez problémů lehce vyjmout. Po vyjmutí hlízy jsem shledal, že narostla do přibližně trojnásobku původní, takže mohu říci, že se pěstování zázvoru vyplatí i v našich podmínkách.Zůstal i větší kus staré hlízy s jedním pupenem, takže jej zkusím opět zasadit. Mohu tedy pěstování zázvoru jen doporučit.
P.S.Chtěl jsem připojit i fotky, ale nepovedlo se.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz