Maggi bylinka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 11:41
Maggi bylinka

Dostala jsem bylinku, ktere se pry rika Maggi, bohuzel neznam jeji skutecny nazev. Vite ho nekdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eleeen
1127 příspěvků 09.06.05 11:59
vím a mám..

Libeček, libeček se jí říká. Je to „všuderost“ a vypadá tak trochu jako chrást od celeru, jen trošku světlejší.
Může se sušit, mrazit. Já přidávám do polévky vždy 1 - 2 lístky a bohatě to stačí. Někteří ji rozlámou a rozemnou v ruce a nechávají v polévce, já ty celé lístky před podáváním odeberu.

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 12:03
...

libecek to neni, je to jeste neco jinyho. Ten taky mam, je vysoky, zeleny. Ale tohle je jeste neco jineho. Je to mala bylinka, sedive tvrdsi listky, neco jako rozmaryna, nevim, jak to popsat. Kdyz si promnes listky, cejtis presne to maggi

 
Xym
65 příspěvků 09.06.05 13:45
...

Tuto bylinku som dostala pod nazvom kari bylina, ale fakt neviem jej oficialny nazov. Bylinkou Maggi byva nazyvany ligurcek (cz libecek)

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.06.05 13:50
Maggi bylinka

Prozkoumala jsem web a opravdu je to libeček .

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 13:50
...

Vím, že se libečku říká maggi, ale tomuhle prý taky, potvrdila mi to kamarádka, která jí má taky a netuší, jak se jmenuje, asi budu muset prohrábnout nějakou knížku o bylinkách. Kari to vůní nepřipomíná, tak jestli to není ještě něco jiného.

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 13:52
...

Esmeraldo, není to libeček, opravdu je to ještě něco jiného, vypadá to úplně jinak. Nízká rostlina, cca 15-20 cm, uzké tvrdé listy jako rozmarýna, celá je šedivá, skoro až do stříbrna, když promnu lístky, tak to voní jak maggi. Libeček znám, nejsem takovej amater v bylinkách, na zahrádce mam asi 12 druhů bylinek. Ale tuhle fakt neznám

 
toast
171 příspěvků 09.06.05 14:00
misapoho

podle tvého skromného popisu usuzuji, že se jedná o smil italský (Helichrysum italicum) - říká se mu také „kari bylinka“ nebo „italská slaměnka“…

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 14:03
...

To bude nejspíš ono a kari to vůní vůbec nepřipomíná a od dvou lidí jsem slyšelá název maggi bylinka. :o)

 
toast
171 příspěvků 09.06.05 14:04
:o)

jméno „kari bylinka“ získal smil díky tomu, že se používá do různých směsí typu karí…

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 14:16
...

Jo táák, a k čemu se jinak používá?

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.06.05 14:28
Maggi bylinka

Misapoho, ty ale mluvíš o dvou zcela rozdílných rostlinách. Jedna je Maggi bylinka (Libeček) a druhá je Curry bylinka (Smil italský). A jestli jsem to dobře pochopila, tak tvá otázka byla: jaký je skutečný název Maggi bylinky.

 
misapoho
135 příspěvků 09.06.05 14:34
...

Ja to dostala pod nazvem Maggi bylinka, tak jak jsem mohla vedet, ze se to jmenuje jinak? :o))

 
ajta
590 příspěvků 09.06.05 19:54
použití smilu

je široké…

1. je to léčivka - čaj ze smilu je používán jako odhleňovací čaj proti kašli, z květů a listů jiného poddruhu se připravuje čaj na uklidnění a posílení žaludku (zmírňuje bolesti)…

2. má využití v kosmetice - díky množství silic obsažených v listech… např. směs citronového, mandarinkového a smilového oleje se prý používá na vyhlazování vrásek a jizev… (ona je tato směs prý účinná i na snižování otoku při vymknutí či naražení končetin)

3. má využití v kuchyni - používá se ke kořenění rýže, drůbeže a pokrmů z ryb, dále s ním lze okořenit polévky a omáčky, zeleninová i masitá jídla… v tom případě se větvičky používají čerstvé, přidávají se asi 10 minut před koncem vaření a před podáváním se opět odstraní…
pokud roztlučete smil, rozmarýn, šalvěj a tymián v hmoždíři, zalijete olejem, dochutíte solí a pepřem, získáte kořenící směs na ryby… zkuste touto směsí potřít rybí filety a zapéci v alobalu na grilu…

4. no a navíc má smil i svou hodnotu jako okrasná květina - jeho stříbřitě šedé větvičky ho řadí mezi rostliny s okrasnými listy, používá se do bylinkových misek a balkonových truhlíků… jeho zakrslá forma se používá k lemování záhonků či cestiček…
patří do příbuzenstva zahradních slaměnek… jeho žluté květenství bývá často používáno v suchých květinových vazbách…

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.06.05 08:41
na uni-graz.at som našiel toto a foto by zodpovedalo

The name curry plant is often used for Helichrysum italicum (Asteraceae), a relative of immortelle; several subspecies grow in the European Mediterranean countries. The essential oil shows considerable infraspecific variation; its main components are monoterpene hydrocarbons (pinene, camphene, myrcene, limonene) and monoterpene-derived alkohols (linalool, terpinene-4-ol, nerol, geraniol, also their acetates); further important aroma components are nonterpenoid acyclic β-ketones, which give rise to a somewhat disagreeable flavour

This “curry herb” is occasionally used for culinary purposes, but its fragrance is not alike to curry leaves at all. For me, it reminds more of sage and mugwort. It can go, together with other Mediterranean herbs, for Italian or French food

 
Danovera
1 příspěvek 23.06.15 09:12
poraďte

Potřebovala bych poradit, čím mám bylinku magi postříkat, napadli mě ho mšice.

 
Kykoslav
1 příspěvek 17.08.15 00:36

Je to Smil Italský :) a já proti mšicím stříkám klasickým přípravkem proti mšicím který mají skoro všude :)

 
Lemanch
1 příspěvek 18.06.16 21:28
Proti msicim

Nejlepsi je postrikat bylinu neredenym octem z nadoby ktera ma rozprasovac. Poradila mi to jedna znama, ktera bylinky pestuje jiz nekolik let ( vsechny mozne, u nas dostupne).

 
kombucha
1 příspěvek 08.07.16 13:19

Na mšice je nejlepší tymian na den naložený do vody a nebo vajgly do vody.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz