POMÓÓÓC - co s tím...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 22.05.05 07:11
POMÓÓÓC - co s tím...

…minulý týden jsme měli návštěvu z Němec a protože vědí, že si potrpím na různé šíleností, tak mi přivezli mimo jiné 3 kg bochník sýra. No jo, jenže po vyzkoušení prvního vzorku jsme zjistili, že tento sýr má chuť sýra zrajícího a kromě mě to v širokém dalekém okolí nežere ani pes a já si nyní lámu hlavu co s ním. Má někdo s takovým výrobkem zkušenost? Netušíte šlo-li by to naporcovat a třeba zamrazit? Sýr byl v nějakém slaném nálevu, je mírně drolivý a jak jsem už říkal s chutí zrajícího sýra:

Děkuji, Ivo.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Lassienka
409 příspěvků 22.05.05 20:04
Ivo,

zkusím se Ti zeptat. Kamarád je chemik „přes mlíko“, tak by to mohl vědět.

 
penda
4752 příspěvků 22.05.05 20:45
na netu se najde spoustu odkazů na jeho využití...

ale spíše jen v němčině, zde je jeden příklad i s receptem.. ;-)

 
Ivo
1045 příspěvků 22.05.05 20:54
Jo jo...

…Lass, byla by jsi hodná. Pendi přesně tuto stránku jsem měl otevřenou. Problém je, že takto bych to konzumoval do vánoc a do konce života bych už asi sýry nechtěl vidět…hihi. Potřeboval bych jej jaksi zakonzervovat, neboť mám obavu, že mi za chvíli bude zrát celá lednice. Ale děkuji.

 
penda
4752 příspěvků 22.05.05 22:28
a co kdybys to naložil?

jako třeba hermelín???

 
kltko  23.05.05 08:15
Ivo

podobné syry sa dajú zamraziť, lepšie vo vačšom bloku, ako v tenkých plátkoch (lebo ak nemáš možnosť vákuového balenia, tak plátky aj v mrazáku vysychajú).
Ale vždy to zmení chuť/kvalitu syra, väčšinou mierne k horšiemu. Stále je to chuťovo zväčša dobré, ale konzistencia je takmer na 100% fuč. Jednoducho zmrznutie vody v štruktúre sa musí prejaviť nepriaznivo.

Z Bulharska si však vozievam syr v plechovke, v slanom náleve (balenie 0,5 alebo 1, alebo 2 kg !, hranatá plechovka s nadpisom „krave sirenie“) Aj po otvorení je v chladničke dlhodobo skladovateľný, kým je pod nálevom. Je to síce iný typ, ako sú obrázky (niečo ako mliekárenská hrudka), ale skús.

Odhadujem to asi na 5 až 10% soľný nálev, syr v čo najväčších kusoch, najlepšie v jednom (aby sa zbytočne veľmi nepresolil) do zaváracej alebo inej vhodnej fľaše, zaliať do celého utopenia, zavrieť a držať v chlade - . Bude slanší, ale štruktúra ostane lepšia ako po zmrazení. Keď ho je toľko, ostáva ti len skúšať :o)
Tak veľa šťastia

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.05.05 09:47
POMÓÓÓC - co s tím... Ivo,

jenom jsem si povšimla Kltkovy poznámky: nemáš-li možnost vakuového balení… Tu možnost máme všichni. Dej sýr do mikroténového pytlíku, nasaď do toho brčko (slámku), pěkně to zaškrť rukou a ústy vysaj všechen vzduch. A nakonec jenom uzlík a je to!!!!

 
Lassienka
409 příspěvků 23.05.05 13:11
Chemik

taky říká solný roztok. Stejné koncentrace jako uvádí kltko. Vzhledem k množství suroviny - 3 kg sýra, to je fakt moc - by možná stálo za to trochu experimentovat a zkusit všechny metody - roztok 5%, 10 %, zamrazení s vysátím vzduchu… A teď si nejspíš koleduju o to, že mě Ivo zabije…

 
Ivo
1045 příspěvků 26.05.05 21:18
Chci Vám...

…ještě jednou poděkovat za rady a jemně Vás poinformovat o tom, co jsem teda vyzkoušel. Pár plátků jsem zkušebně zamrazil - když bude nejhůř, tak se to použije na nějakou pikantní sýrovou omáčku. Kousek jsem naložil do slaného nálevu a budu průběžně sledovat stav sýra. Kousek jsem nakrájel na kostičky a naložil do olivového oleje s feferonkami a provensálským kořením. A trochu sýru jsem roztopil a naplnil jím špičky paprik. Bohužel jsem nesehnal vhodné, tak jsem koupil obyčejné a ušmik je. A tyto papriky jsem také naložil do oleje s provensálem. Nechám to pár dnu odpočinout a pak to otestuji a když to bude zveřejněníhodné, tak se ještě pochlubím. Omlouvám se za nepříliš pěkné pozadí obrázku:

 
Lassienka
409 příspěvků 02.06.05 14:34
Jen mě tak napadlo,

co vývoj sýrové katastrofy? Ještě neutíká ze sklenice?

 
1irena
593 příspěvků 15.06.05 11:02
Vakuové balení

setkávám se s problémem uchování některých potravin stále. Občas navařím anebo nakoupím víc, než je strávníků. Mrazák už skoro nedovřu. Zaujala mě tato diskuze a poohlížím se po „vakuovém balení“. Nemám namysli takový ten vacsy, ale snad nějakou tu svářečku folií s odsáváním vzduchu. Výrobci neuvádějí na webu podrobnější informace. Můžete mi někdo prozradit, jak dlouho vydrží takto podomácku zabalený sýr event. uzenina?

 
Julina
30 příspěvků 05.07.05 18:44
To Irena

Já si do mražáku dávám uzené maso. Prý se nemá mrazit. Já ho ale potřebuju-pokud vařím např.špagety se sýrovou omáčkou, posypu to na kostičky nakrájeným uzeným, protože manželovi to musí alespoň trošku „smrdět masem“. Takže ho nakrájím na plátky, ty prokládám potravinovou folií, zamrazím a pak si odloupnu tolik plátků, kolik potřebuju. Velký mražák odmražuju tak 3× do roka a někdy tam najdu zapomenutý balíček uzeného masa-takže odhadem mě uzenina vydrží zamražená tak půl roku.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz