Jahodový špenát

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
lvice
148 příspěvků 01.06.05 12:49
jahodový špenát

Pokouším se v truhlíku na balkoně vypěstovat ,,jahodový špenát"(merlík hlavatý). Jsou to pořád takoví chudáčci nedomrlí.
Má s tím prosím někdo zkušenosti? Jestli to stojí alespoň za tu vodu co na to leju. Děkuji.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
ajta
590 příspěvků 01.06.05 16:39
lvice,

hned na začátku se musím přiznat, že s jahodovým špenátem žádné zkušenosti nemám, ale ten název mne natolik zaujal, že jsem se porozhlédla po netu a v „Dadalově kuchařce“ jsem našla toto:
*JAHODOVÝ ŠPENÁT, MERLÍK HLAVATÝ / a. STRAWBERRY SPINAT, STRAWBERRY-BLITE / n. ÄHRINGER ERDBEERSPINAT / šp. BERINCHES, BLEDO, BLEDOMERA / lat. CHENOPODIUM CAPITATUM

  • je asi 60 cm vysoká rostlina, která po nasazení plodů je velmi dekorativní a bude nám celičká „chutnat“. Pevné stonky jsou totiž obrostlé svěžími zelenými „zubatými“ lístky. Používají se do salátů a pomazánek, dresinků, na masa atd. Vhodné jsou na přípravu špenátu (!!!), který nedráždí žlučník, ledviny a močové cesty. Jsou bohaté na minerální látky, stopové prvky, vitamíny A, C,K. A co více, po odkvětu nasazují aromatické červené plody (zdužnatělá klubíčka). Tyto lahodné krásně jahodově červené plody můžeme jíst syrové, rozmačkané s cukrem, a zalité třeba mlékem, přidávat je do jogurtů, dresinků, želatin, na dorty, palačinky, lívance atd. Listy i plody se dají zmrazit, plody zavařovat nebo využít na marmelády a džemy. Merlík hlavatý můžeme pěstovat na záhonech i v truhlících, květináčích za oknem, na balkónech a terasách. A světe div se - dá se pěstovat celoročně za oknem. Pro pěstování venku na záhonech se semena vysévají v březnu až srpnu do sponu 25×30 cm a po nasazení květů rostlinky přihnojujeme 1 x týdně.*
    Vypadá to, že jsi pro mne nevědomky objevila velice zajímavou rostlinku. Díky
    Pro jistotu přikládám i pro ostatní, jak vlastně merlík vypadá:
 
petromil
90 příspěvků 01.06.05 17:35
jahodový špenát

kde jsi koupila semínka?Já ho pěstovala před lety na záhonku,ale už si moc nepamatuji jak chutnal,ty jahůdky byly takové malinké.Jiné druhy merlíku jsou taky jedlé,v Čechách roste merlík všedobr nebo tak nějak.Dočetla jsem knihu Užitkové rostliny od Lesley Bremness a ta tam popisuje asi tři merlíky.To co vypěstuješ v truhlíku,ti na špenát určitě stačit nebude,spíš jenom na přidání do salátu,pomazán­ky apod.

 
Vali
1326 příspěvků 01.06.05 18:47
merlík všedobr...

roste mi na zahrádce, je ho tolik, že by to na ten špenát stačilo, něco jsem o tom slyšela, ale ještě nezkoušela. Už ho někdo dělal? Jakpak to chutná?
Zatím jsem lístky využívala na hnisavé rány.
Ten „jahodový špenát“ by mě docela zajímal. Nebylo by lepší ho pěstovat v samozavlažovacím truhlíku, možná by rostl lépe.

 
Lassienka
409 příspěvků 01.06.05 19:59
Jééééé,

ta rostlinka vypadá úžasně. Netušítě, kde se dají pořídit semínka nebo sazeničky? Jsem asi cvok, ale fakt pěstuju asi všechno, co se dá pěstovat (občas i to, co se pěstovat vůbec nedá :-)

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 01.06.05 21:29
Merlik

vsedobr leci kasel ovci a udajne s ecele rostliny davaji drubezi, aby ztloustla.
Jinak z teto rostlinky jde pouzit vse od listu az po koren a dokonce i semena.List se pouzije do beznych jidel, nadivek, polevek a taky syrove se mohou jist. Koreny se blansiruji, kvety se mohou podusit a promichat s maslem jako brokolice. Semena je mozne zamichat do mouky a pripravit kasi. To mi rekla ma moudra kniha a zni to velmi zajimave.

 
lvice
148 příspěvků 02.06.05 09:45
jahodový špenát

No právě. Semínka jsem normálně koupila na jaře v obchodě se zahrádkářskými potřebami. Pak jsem to ještě viděla myslím dole v Globusu v zahrádkářském oddělení. Něco jsem o tom slyšela, tak jsem hledala a našla stejný článek jako ajta. Když jsem padla na semínka hned jsem je zakoupila. Předpěstovala, přepíchala do truhlíku a jsou to takoví chudáčci hubení. Zvláštní je, že je takové má i maminka, která je mnohem lepší mičurinec než já a všechno ji dorůstá daleko větší, silnější a plodnější. Tak jsem myslela jestli to tady někdo neumí pěstovat, protože ta chvála co jsem se na to dočetla zní úžasně.

 
petromil
90 příspěvků 02.06.05 19:29
merlík všedobr

mladé listy do salátů,polévek,ná­divek,jako špenát.Mladé křehké lodyhy a květenství se také jí jako zelenina,ale nesmí se užívat při potížích s ledvinami.Merlík všedobr,vonný a bílý jsou vyšší rostlinky,ale ten jahodový špenát mi taky moc nanarostl,spíš se jenom tak plazil po zemi.Já ho pěstovala strašně dávno,bude to víc jak deset let a moc nás nenadchl.Teda těch merlíků je:californicum slouží k umývání,smrdutý poskytuje žluté barvivo a červené plody,virgatum se používá v domácí kosmetice.Merlík vonný se používá v mexické kuchyni a hlavně slouží k vypuzení tasemnice a jiných breberek z lidí a zvířat ,a dole je poznámka:druh je jedovatý užívat jen pod dohledem lékaře,jak je vidět jíst se dá cokoli.

 
Hanka76
42 příspěvků 25.06.05 23:00
pěstovámí jahodového špenátu

Jsem tady dneska první den. Chtěla jsem odpovědět,jak pěstuji jahodový špenát.můj příspěvek se zobrazil v hlavní nabídce…příště se polepším

 
SaraL
27 příspěvků 30.08.12 21:12
Žádný zázrak

Také jsem se nadchla pro jahodový špenát. Vyrostl, uzrály na měm červené plodnice plné peciček, chuti takové nijaké. Podle mě to není žádná hitparáda chuti. Luxusní špenát dělám z brutnáku a chutná nám víc než klasický ze špenátu.

 
svato
1416 příspěvků 31.08.12 23:30

Tohto roku borák mám a celkom pekný, aj som ho len tak na skúšku ochutnala, ale zdá sa mi dosť nepožívateľný - tvrdý a ostro chlpatý, aj celkom mladé lístky, že by to po sparení povolilo?

 
SaraL
27 příspěvků 03.09.12 13:11
Brutnákový špenát

Svato, škubu celé mladé rostlinky, protože mi to roste na zahradě stejně dobře jako plevel, potom je normálně spařím a postupuji jako u špenátu, ale když mi přerostou tak tam klidně házím i velké listy. Spařením chlupy zmizí. Kvítky zamražuji do ledových kostek a dávám je potom do limonád. Je to hezké, ale to je asi tak všechno… Za vyzkoušení tenhle „špenát“ stojí.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz