Pokouším se v truhlíku na balkoně vypěstovat ,,jahodový
špenát"(merlík hlavatý). Jsou to pořád takoví chudáčci nedomrlí.
Má s tím prosím někdo zkušenosti? Jestli to stojí alespoň za tu vodu co
na to leju. Děkuji.
Jahodový špenát
hned na začátku se musím přiznat, že s jahodovým špenátem žádné
zkušenosti nemám, ale ten název mne natolik zaujal, že jsem se porozhlédla
po netu a v „Dadalově kuchařce“ jsem našla toto:
*JAHODOVÝ ŠPENÁT, MERLÍK HLAVATÝ / a. STRAWBERRY SPINAT, STRAWBERRY-BLITE /
n. ÄHRINGER ERDBEERSPINAT / šp. BERINCHES, BLEDO, BLEDOMERA / lat. CHENOPODIUM
CAPITATUM
- je asi 60 cm vysoká rostlina, která po nasazení plodů je velmi
dekorativní a bude nám celičká „chutnat“. Pevné stonky jsou totiž
obrostlé svěžími zelenými „zubatými“ lístky. Používají se do
salátů a pomazánek, dresinků, na masa atd. Vhodné jsou na přípravu
špenátu (!!!), který nedráždí žlučník, ledviny a močové cesty. Jsou
bohaté na minerální látky, stopové prvky, vitamíny A, C,K. A co více, po
odkvětu nasazují aromatické červené plody (zdužnatělá klubíčka). Tyto
lahodné krásně jahodově červené plody můžeme jíst syrové, rozmačkané
s cukrem, a zalité třeba mlékem, přidávat je do jogurtů, dresinků,
želatin, na dorty, palačinky, lívance atd. Listy i plody se dají zmrazit,
plody zavařovat nebo využít na marmelády a džemy. Merlík hlavatý můžeme
pěstovat na záhonech i v truhlících, květináčích za oknem, na
balkónech a terasách. A světe div se - dá se pěstovat celoročně za
oknem. Pro pěstování venku na záhonech se semena vysévají v březnu až
srpnu do sponu 25×30 cm a po nasazení květů rostlinky přihnojujeme 1 x
týdně.*
Vypadá to, že jsi pro mne nevědomky objevila velice zajímavou rostlinku. Díky
Pro jistotu přikládám i pro ostatní, jak vlastně merlík vypadá:
kde jsi koupila semínka?Já ho pěstovala před lety na záhonku,ale už si moc nepamatuji jak chutnal,ty jahůdky byly takové malinké.Jiné druhy merlíku jsou taky jedlé,v Čechách roste merlík všedobr nebo tak nějak.Dočetla jsem knihu Užitkové rostliny od Lesley Bremness a ta tam popisuje asi tři merlíky.To co vypěstuješ v truhlíku,ti na špenát určitě stačit nebude,spíš jenom na přidání do salátu,pomazánky apod.
roste mi na zahrádce, je ho tolik, že by to na ten špenát stačilo, něco
jsem o tom slyšela, ale ještě nezkoušela. Už ho někdo dělal? Jakpak to
chutná?
Zatím jsem lístky využívala na hnisavé rány.
Ten „jahodový špenát“ by mě docela zajímal. Nebylo by lepší ho
pěstovat v samozavlažovacím truhlíku, možná by rostl lépe.
ta rostlinka vypadá úžasně. Netušítě, kde se dají pořídit semínka
nebo sazeničky? Jsem asi cvok, ale fakt pěstuju asi všechno, co se dá
pěstovat (občas i to, co se pěstovat vůbec nedá
vsedobr leci kasel ovci a udajne s ecele rostliny davaji drubezi, aby
ztloustla.
Jinak z teto rostlinky jde pouzit vse od listu az po koren a dokonce
i semena.List se pouzije do beznych jidel, nadivek, polevek a taky syrove se
mohou jist. Koreny se blansiruji, kvety se mohou podusit a promichat s maslem
jako brokolice. Semena je mozne zamichat do mouky a pripravit kasi. To mi rekla
ma moudra kniha a zni to velmi zajimave.
No právě. Semínka jsem normálně koupila na jaře v obchodě se zahrádkářskými potřebami. Pak jsem to ještě viděla myslím dole v Globusu v zahrádkářském oddělení. Něco jsem o tom slyšela, tak jsem hledala a našla stejný článek jako ajta. Když jsem padla na semínka hned jsem je zakoupila. Předpěstovala, přepíchala do truhlíku a jsou to takoví chudáčci hubení. Zvláštní je, že je takové má i maminka, která je mnohem lepší mičurinec než já a všechno ji dorůstá daleko větší, silnější a plodnější. Tak jsem myslela jestli to tady někdo neumí pěstovat, protože ta chvála co jsem se na to dočetla zní úžasně.
mladé listy do salátů,polévek,nádivek,jako špenát.Mladé křehké lodyhy a květenství se také jí jako zelenina,ale nesmí se užívat při potížích s ledvinami.Merlík všedobr,vonný a bílý jsou vyšší rostlinky,ale ten jahodový špenát mi taky moc nanarostl,spíš se jenom tak plazil po zemi.Já ho pěstovala strašně dávno,bude to víc jak deset let a moc nás nenadchl.Teda těch merlíků je:californicum slouží k umývání,smrdutý poskytuje žluté barvivo a červené plody,virgatum se používá v domácí kosmetice.Merlík vonný se používá v mexické kuchyni a hlavně slouží k vypuzení tasemnice a jiných breberek z lidí a zvířat ,a dole je poznámka:druh je jedovatý užívat jen pod dohledem lékaře,jak je vidět jíst se dá cokoli.
Jsem tady dneska první den. Chtěla jsem odpovědět,jak pěstuji jahodový špenát.můj příspěvek se zobrazil v hlavní nabídce…příště se polepším
Také jsem se nadchla pro jahodový špenát. Vyrostl, uzrály na měm červené plodnice plné peciček, chuti takové nijaké. Podle mě to není žádná hitparáda chuti. Luxusní špenát dělám z brutnáku a chutná nám víc než klasický ze špenátu.
Tohto roku borák mám a celkom pekný, aj som ho len tak na skúšku ochutnala, ale zdá sa mi dosť nepožívateľný - tvrdý a ostro chlpatý, aj celkom mladé lístky, že by to po sparení povolilo?
Svato, škubu celé mladé rostlinky, protože mi to roste na zahradě stejně dobře jako plevel, potom je normálně spařím a postupuji jako u špenátu, ale když mi přerostou tak tam klidně házím i velké listy. Spařením chlupy zmizí. Kvítky zamražuji do ledových kostek a dávám je potom do limonád. Je to hezké, ale to je asi tak všechno… Za vyzkoušení tenhle „špenát“ stojí.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
