Zapékání

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
snezenka
109 příspěvků 08.11.08 10:04
Zapékání

Předem se omlovám, jestli se to už řešilo.

Mým problémem při zapékání je, že se mi to často SRÁŽÍ. Nevím, co s tím zatím jsem odpozorovala, že se mi to vždy srází, pokud je základem zapékací směsi pouze smetana (12 nebo 33 procentní) a sýr. Když dělám zapékací omáčku z bešamelu (kde je mléko a smetana), srazí se mi to někdy, a pokud ano, tak ne tak moc jako u té samotné smetany.

Co všechno to ovlivňuje?

Napadá mě teplota pečení - já to peču obvykle kolem 220
Nádoba - mám možnost použít obyč pekáč (tam se mi to ještě nesrazilo, ale musí toho být hodně, což je nepraktické) nebo zapékací jednodílnou misku ze skla nebo dvoudílný pekáč ze skla.
Co přidám do základu - jestli ten bešamel tomu srážení nějak předchází nebo ne.

Děkuji moc za vaše postřehy a analýzy

Reakce:
marmelada
1643 příspěvků 10.11.08 16:02
Smetana

Asi se to tady už někde řešilo, ale tedy znovu. Smetana se při vyšších teplotách rozděluje na tuk a vodu. Pokud tedy budeš zapékat se smetanou, tak kolem teploty 150 st. C - 180 st. C, ale tu teplotu odhaduji. Nejlépe je tedy přidat smetanu až koncem pečení. Bešamel se mi nikdy nedělil, myslím, že to způsobuje to předvaření bešamelu před zapékáním. Myslím, že to, v jaké nádobě budeš zapékat, na výsledku z tohoto hlediska nic nemění. Podobně je to i u smetanových omáček. Pokud přidáš smetanu do vřící tekutiny, může se srazit.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz