tekvice,cukety

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
hanaja
3 příspěvky 23.07.05 20:24
tekvice,cukety

pretože pred rokom sa mi neurodili ani tykve ani cukety,teraz som ich vysiala habadej a mám ich už po krk.chcem tekvicu zavariť aby bola na prívarok a nemám recept a s cukety som už urobila čalamádu,varím z nej furt a stále jej je plná záhrada.pomôžte ako a čo môžem urobiť Dˇ.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 24.07.05 15:21
hanajo
  • jestli máte rádi marmeládu, dá se z cukety dělat. Právě jsem ji dala do skleniček a není k poznání, že to je z cukety. Jestli máš zájem, dám ti recept na Labužníka, jestli tu už není. Dávala jsem přerostlé cukety slepicím. Protože je letos málo ovoce a když nějaké je, sežerou ho špačkové( nějak se potvory přemnožily) taky si nějakou nadělám z cuket.
 
lydia
1226 příspěvků 25.07.05 09:40
vali,

dej prosim te ten recept na labuznika. Z cukety marmeladu neznam , jenom z dyne.

 
ajta
590 příspěvků 25.07.05 10:48
hanajo

receptů ve kterých se využívá tykví či cuket ja na Labužníkovi poměrně hodně… stačí si zadat do vyhledávání slovo tykev, cuketa popř. dýně… a pak si vybrat to, na co máš chuť…
v každém případě nám dej vědět, zda ti chutnalo

přeji hezký den

 
Vali
1326 příspěvků 25.07.05 11:23
cuketová marmeláda - Lydie
  • nějak se mi nechce tento recept dávat mezi ty labužnické, abych se se zlou nepotázala. Popíšu ti tady, jak jsem ji dělala, protože to nemám z žádného časopisu, jen tak mě to napadlo.

Kdysi jsem dělala cuketovou marmeládu s Vitacitem. Tentokrát jsem použila Tang. Je pravda, že je sladká, ale má výraznější aroma, cuketa v tom není poznat.

Nastrouhala jsem 1 kg cukety(oloupané a vykrájené) na hrubém struhadle a dala rozvařit, ke konci varu přidala Tang (k přípravě nápojů). Aby se odpařila voda, vařila jsem ji asi 15-20 minut. Protože se nudličky nerozvařily, vzala jsem tyčový mixér a směs rozmixovala. Možná by bylo dobré cuketu rozmixovat v mixéru, taky to vyzkouším. Potom jsem postupovala podle návodu na Gelfixu od Dr.Oetkera. Tu první jsem dělala s příchutí broskve a přidala na špičku nože červenou potravinářskou barvu. Použila jsem zelený Gelfix 1:1 marmeláda je pěkně tuhá, ale dost sladká. Budu ji míchat s loňskou rybízovou a jostovou marmeládou, která je dost kyselá.

Jako další pokus jsem udělala s pomerančovou příchutí, použila Gelfix Extra- 2:1, tam je poloviční dávka cukru. Marmeláda je trochu méně tuhá, a chuť pomerančová dobrá.

Jinak je možné cuketu přidávat k jakémukoliv ovoci při přípravě marmelády.

 
elena02
27 příspěvků 25.07.05 16:17
...

Mně se osvědčilo zavařovat cuketu jako kyselé okurky. Chutná to stejně a kyselých okurek není nikdy dost

 
gabi
551 příspěvků 25.07.05 21:42
Vali

nenahnevaj sa na mna, ale aky to ma vyznam robit DOMACU marmeladu a prespikovat ju takou chemiou???Ved ja uz mam vycitky svedomia, ked pouzivam gelfix, kde okrem tej najdolezitejsej-zelirujucej substancie je este aj stuzeny tuk, odpenujuce chemikalie atd…

 
Julina
30 příspěvků 25.07.05 23:28
Cukety

Prosím Gabi přimlouvám se za Vali. Snažila se pomoct, píše pouze svoje zkušenosti. Já jen tiše závidím, protože já takovou fantazii na vaření nemám. Ach jo.
Co se týká cuket dost často používám knížku z nakladatelství DONA „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová“ od Jany Štěpánkové (herečka). Na zaváření tam jsou: cuketový salát s cibulí, cukety v oleji, steril.cukety s paprikami, pikantní cuketový salát, sterilované cuketové zelí, cuketové močáky, cukety po čínsku. Pokud budete mít zájem o některý písněte na mail.

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.07.05 02:40
Tykve a cukety

A co tohle? Rychlé a je to výborné i studené.

 
gabi
551 příspěvků 26.07.05 11:59
Julina

To je v poriadku…pokial sa Ti ten recept paci a nemas averziu proti umelym limonadam a aditivam, tak si to samozrejme urobis…ja sa inac velmi nevyjadrujem k receptom, pretoze koniec-koncov kazdy vari to, co mu chuti, ale niekedy uplne zasnem nad neuveritelnymi mnozstvom ochucovadiel, co ludia pouzivaju v receptoch…a pri tom by vobec nemuseli…staci pouzit vhodne koreniny a bylinky…vies, marmelady casto papaju nase male deticky a tym predsa kazdy chce dat len to najlepsie…cim viac chemikalii maly detsky organizmus(a nie len detsky) musi prijimat a spracovavat, tym viac sa narusa imunita organizmu a tym viac je roznych alergii atd…ked sa co i len jedna mama, alebo babka, alebo ktokolvek co pre deti vari nad tym zamysli, budem rada…

 
lydia
1226 příspěvků 26.07.05 14:38
Vali,

dekuji za recept. Jenom nevim co je Tang. Z dyne (tykve ) jsem uz delala kompot, ale marmeladu neznam. A z cukety uz vubec ne.

Gabi, kazdy si muze delat marmeladu svym zpusobem. Ja jsem chtela vedet jenom ten postup, protoze jsem si nedovedla predstavit jak chutna marmelady z cukety. Ja napriklad delam marmelady bez zelirovaciho cukru, davam hnedy , trtinovy cukr, aby marmelada nebyla tak sladka (a byla zdravejsi). Ale davam na zelirovani Quittin - Gelierhilfe. Obsahuje citr. kyselinu a Pektin. Jina chemie tam neni. Je to od fy. Haas a je to urcite neco podobneho jako od dr.Oetker.

 
gabi
551 příspěvků 26.07.05 15:06
lydia

Ved prave to som pisala…kazdy nech si robi, co mu chuti…akurat som upozornila na zbytocnost niektorych chemickych prichuti…Mozno ty tie nastrahy chemie poznas. Ale myslim si, ze na Labuznika chodi aj vela mladych gazdiniek, ktore nie su az take kreativne v kuchyni…tak preco nepovedat svoj nazor?Mozno sa niektora nad tym zamysli a namiesto umeleho Tang-a a farbiva da do cukinovej marmelady rozmackane ribezle a maliny a citronovu stavu…alebo cerstvy ananas…

 
Eleeen
1127 příspěvků 26.07.05 15:44
HAAS a hnědý cukr, ananasová cukína...

taky používám Haas, Quintin a též jejich želatiny. Jsou velice dobré a zcela čiré. Zrovne dnes jsem se zásobila a dokonce objevila novinku - žlutou želatinu. Doposud jsem ji neviděla, tak budu muset udělat nějakou mandarinkovou či broskvovou pochoutku a vyzkoušet.

Já mám teď doma hnědý cukr (ale asi není třtinový). Mamka mě varovala, ať s ním nedělám džemy, že se budou kazit. Má pravdu nebo je to jen nějaká fáma???

Kdysi jsme měla recept na ananasovou cukínu, přidávala se tam ananasová tresť. Nemáte někdo recept? Při stěhování jsem o něj přišla.

 
Julina
30 příspěvků 26.07.05 21:50
Gabi

Fajn. Já jsem zase „ulítlá“ na glutasol. Od té doby co se narodily děti snažím se nekupovat nic, co obsahuje glutasol. Prostě jsem si řekla, že to musí být příšerný driják, když to nesmí děti do 3 let. Drží mě to poměrně dlouho-už nemám děti, ale haranty puberťácký

 
Scarlet02
577 příspěvků 26.07.05 21:51
lydia,

Tang je takový instatní prášek na výrobu nápoje.
Smíchá se to pouze s vodou.

gabi,
taky nejsem zastáncem chemických prostředků, ale myslím si, že pokud není ovoce a nahradí se to, jak psala Vali, je to určitě lepší, než koupit celou marmeládu v obchodě. Tady vím, že ta cuketa je čerstvá a nebyla třeba shnilá.

 
Scarlet02
577 příspěvků 26.07.05 22:06
Eleeen,

já jsem jednou zavařovala meruňkový kompot s hnědým cukrem a nekazilo se nic. Dokonce jsem měla i pár sklenic na příští rok. Z džemem ale zkušenost nemám.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz