Hledám recept: americká clam chowder

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lombard
1 příspěvek 16.07.05 17:58
Hledám recept: americká clam chowder

V Kalifornii jsem okusil božskou chuť polévky clam chowder. Ve všech restauracích byla skoro stejná a stejně výborná, tak si myslím, že recept bude daný jako Desatero… Zná někdo jedenácté přikázání: Nepojíš jiné mušlové polévky než clam chowder?
Děkuji!
Lombard


Reklama


Reklama

Reakce:
 
PITRYS
86 příspěvků 16.07.05 20:59
Možná to bude ono :-))

http://home.tiscali.cz/…/yankee.html

 
sim
293 příspěvků 25.01.06 13:49
hladam tieto stranky

To boli vyborne stranky, zial uz zmizli. Idem hladat archiv…
Neviete nahodou, ci sa niekam nepresunuli, pripadne nemate niekde zalohu??

Dik.

 
Milka
236 příspěvků 25.01.06 14:28
Jak jsem nakoupila, tak prodávám.

Rozpočet na dva litry polévky.

3 -4 šálky čerstvých, nebo konzervovaných mušlí se šťávou, nebo vývarem

3 lžíce na drobno nasekaného syrového soleného bůčku, nebo slaniny

1 cibule, na drobno nasekaná

1 mrkev, oloupaná a na drobné kostičky nasekaná

2 lžíce mouky

3 velké brambory, oloupaní a nakrájené na drobné kostičky, nebo 3 šálky hash browns Southern style

3 šálky mléka

3 lžíce másla

sůl, pepř,

mletá rozmarýna

koncentrovaný slepičí vývar, nebo maggi kostka slepičího buillonu na dochucení

Postup

Špek či solený bůček vyškvaříme na pánvičce do sádla a sádlo slejeme do kastrolu. Škvarky uschováme.

Cibuli se sádlem ze špeku a mrkví na mírném ohni osmažíme do světle zlatova. Zaprášíme moukou, přidáme brambory a šťávu či vývar z mušlí a za stálého míchání vaříme asi deset minut. Přidáme na drobno nakrájené škeble a táhneme dalších deset minut, až jsou jak brambory, tak i mušle měkké. Zamícháme máslo a mléko a táhneme další tři minuty, Dochutíme solí, pepřem a rozmarýnou a případně slepičím buillonem. Podáváme v míse ozdobené sekanou zelenou petrželkou a teplými škvarečky. Pokud chceme chowder skutečně hustý, můžeme ještě v rychlosti zahustit lžičkou bramborové kaše v prášku.

Manhattan Clam Chowder.

Vynecháme mouku a mléko s máslem a spolu s mušlemi přidáme tři šálky oloupaných, na kostičky nakrájených čerstvých rajčat, nebo nasekaných konzervovaných rajčat, i se šťávou. Místo rozmarýny kořeníme tymiánem.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.06 14:30
Hledám recept: americká clam chowder - lombarde

podívej se sem, možná ti to pomůže: CHOWDRY od Aftica target=“_blank“ .

 
Milka
236 příspěvků 25.01.06 14:31
A ještě jeden

Clam Chowder
Je to zeleninová polévka s mořskými škeblemi. V Americe se to dělá ze škeblí, jimž se říká Clams. Ty se v Evropě skoro nedostanou. Ve Francii se dá proto k přípravě tétom americké polévky použít škeblí moules a clovisses.
(Poznámka DDK: škeble moules jsou slávky jedlé a jsou to mořští měkkýši. vyskytují se asi ve 100 druzích ve všech mořích. K nám se dováželi od Jaderského i Severního moře. Clovisses jsou tvarem docela odlišný druh, žijící na skaliscích moře Středozemního).
Připravíme si:

500 g mrkve, brukve, kapusty vše drobně nakrájené
40 g rajského protlaku
1/2 litru škeble „cloviess“
1/2 litru škeble „moules“
50 g másla

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu, zmírníme plamen a hrnec přikryjeme. Zelenina ztrácí vodu. Po deseti minutách přilijeme do hrnce půldruhého litru vody. Pak přidáme tomatový protlak. Neosolíme. Vyčkáme varu, pa přikryjeme a vaříme na mírném ohni půl druhé hodiny.
Zatím co se zelenina vaří, dobře očistíme škeble, aby v nich nebylo ani zrnečko písku. Pak je hodíme do hrnce. zesílíme plamen a přikryjeme. Škeble se horkem otevrou a pustí vodu, kterou obsahovaly. Tato voda vaří a necháme vařit tři minuty, pak odstavíme hrnec s ohně; necháme vystydnout. Měkkýše vyjmeme ze škeblí a škeble zahodíme. Vodu z měkkýšů přilijeme do polévky a deset minut před tím než je nesu na stůl, hodím do polévky i měkkýše. Přisolíme jeli třeba.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.06 14:51
Nevím,

proč to hlásí chybu stránky, ale když si dole do vyhledávače zadáš chowdry, tak ti to ten odkaz najde.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.06 16:12
manku,

v příkazu Zobrazit (na liště nástrojů) klikni na Stavový řádek, pak podrž myšku u onoho Tvého odkazu a hned uvidíš (v tom stavovém řádku - dole nad hlavním panelem, jakou jsi napsal pitominu (v odkaze) ;o))

 
sim
293 příspěvků 25.01.06 16:56
buuuu

diky ale mna tak netrapia tie samotne polievky, ale ze tie stranky boli krasne a vysvetlovali, ze aj originalna americka kuchyna nie je jedna a popisoval 4 zakladne smery a ich vyvoj a konvencie atd.

 
Alice_G
505 příspěvků 05.02.06 13:20
sim,

stránky znám, našla jejich nové umístění.
Zkus
 http://www.tiscali.cz/….317392.html

Dole na stránce je seznam všech národních kuchyní, tak si tu americkou rychle zazálohuj. AG

 
AFTIC
122 příspěvků 09.07.07 17:28
HARTFORD FISHERMANS CHOWDER

O chowdrech jako takových jsem na těchto stránkách již něco napsal a tak tady nezbývá než přidat jednu z mých případových studií.

Hartford Fishermen‘s Chowder
Případová studie

Pracoval jsem jako Executive Chef v jednom velkém restauračním komplexu v Chicagu, kde jsme měli jednak dvě luxusní restaurace a jednu lidovou jídelnu se samoobsluhou kde se podávalo v poledne až 3.500 obědů.

V pátek, i když to nebyl nejsilnější den v týdnu, jsme měli na jídelním lístku mimo jiné alespoň 3 až 4 druhy ryb, a nejméně dvě rybí polévky. Ryby i rybí polévky šly v pátek velmi dobře na odbyt, ale zá:,–(a v amerických samoobsluhách je, že gastronádoby ve výdejním pultě musí být až do posledního okamžiku plné a tak se stávalo, že na konci oběda zbylo relativně velké množství rybích jídel.

V Americe, což vám asi bude připadat neuvěřitelné, se zbytky jídel nevyhazují, tak bohatá Amerika už není. Zbytky jídel, v daném případě zbytky ryb, se v takovém případě rychle zchladí a pokud je jich dostatek porcí, tak se uloží v lednici do druhého dne. Druhý den se zahřejí na předepsanou teplotu, a dají se do výdejní linky jako specialita za poněkud sníženou cenu. Menší zbytky ryb se uloží v mrazáku, eventuelně až do příštího pátku, kdy se pak přidávají do rybích polévek.

Nejoblíbenějšími rybími polévkami v Americe jsou Clam Chowders, což jsou husté polévky z mušlí, ale chowdry, česky nejspíše čaudry, mohou být připraveny i z jiných ryb. Některé jsou bílé krémové, některé jsou červené, od rajčat které se do nich přidávají, ale všechny jsou oblíbené a výraz chowder je jakýmsi zaklínadlem a tahákem. Těmto tahákům v Americe říká buzz word, (bzučák), což se dá ale také přeložit jako chyták nebo prostě slovo které upoutá pozornost.

Mušle jsou velice oblíbené, ale také o něco dražší než ryby, a tak jsem přišel s nápadem nashromáždit ty denní zbytky ryb, na kterých nebylo nic špatného, a udělat z nich v pátek krémovou polévku a aby se lépe prodávala ji dát jméno chowder.

Byly to zbytky všech možných ryb a tak jsem tento chowder nemohl pojmenovat například Salmon Chowder, což byl také velice oblíbený čaudr z lososa, nehledě k tomu, že směs mých zbytků ryb byla pokaždé jiná, podle toho „co týden dal“. Nezbývalo mi tudíž něž přijít z nějakým atypickým ale pravdivým názvem.

Čaudr Klíma by asi moc neupoutal, ale ten restaurační komplex se jmenoval Hartford a tak ten můj chowder dostal jméno Hartford Fisherman’s chow­der.

Tomuto chowdru, který díky několika druhům ryb které jsme používali, byl skutečně vynikající, lidé nakonec dávali přednost pře clam chowders které byly do té doby nejoblíbenější. Jediným problémem bylo, že jsme Hartford Fisherman’s Chowder mohli mít jen když jsem měl nashromážděno dostatek zbytků ryb. Časem, když jsem pracoval v různých podnicích jsem název Hartford vynechal a vznikl Fisherman’s Chow­der. Podělil jsem se s tímto mým „tajným“ receptem podělil s mými studenty na Culinary Institute International v Chicagu kteří jak se zdá to roznesli po celé Americe, a tak nakonec si můj recept získal zasloužené uznání.

S novými názvy musíme být ale opatrní. Jednak je proti všem zá:,–(ám etiky psaní jídelních lístků měnit název klasického jídla, nebo dokonce podávat pod klasickým vžitým názvem něco úplně jiného, a za druhé je to zcela zbytečné, protože je několik možností jak se tomu vyhnout jako například označením takových jídel sufixem jako například à la mode du chef (podle šéfkuchaře), à la mode du Prague (po pražském způsobu), apod.
M.Klima □

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.08.07 01:17
Chowder - Lombard,

tento chowder se u nás vaří často protože je přímo vynikající.

 
ChefBronia
57 příspěvků 13.08.07 19:24
Muj oblibeny

V prvni rade bych asi upesnila - clam chowder je cnadslu - nikoliv americky - pochazi z vychodniho pobrezi PEI (Princ Edward island a New Brunswick) - ktere lezivse u oceanu jsou zasobarnami clams. Chowder je vlasne oznaceni stylu polevky - husta , kremova a nezalezi na tom, co v ni je - muze byt corn (kukurice) chowder, potato (bramborovy) - a mraky jinych. Clam Chowder je kremovy a s clams(maly druh musli) a Manhatan je s rajcaty (a taky clam)
Muj oblibeny recept na clam chowder
slanina - na drobne kosticky
celer, rapikaty - stonky na drobno pokrajene
brambory - na kosticky
2 plechovky clams (i se stavou)
vyvar nebo kostka do polevky
tabasco, worchester, sul, pepr, spetka tymianu
1/2 smetana a pul mleko

Osmazit slaninu, pridat celer a brambory - trochu osmazit. Zaprasit moukou, osolit, opeprit, osmazit - zalej nalevem z clams a pridat vyvar. Privest k varu, pridat clams a na mirnem ohni varit az je zelenina mekka. Pridat smetanu a mleko, dochutit worchesterem, tabascem a tymianem.

 
ChefBronia
57 příspěvků 13.08.07 19:34
chybka se vloudila

clam chowder je Kanadsky

 
Bali
1254 příspěvků 14.08.07 13:16
...

tak jako u každého pokrmu - Co kuchařů, to receptů ;-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz