Tekutý kouř

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esk
124 příspěvků 03.09.04 15:09
Tekutý kouř

Našla jsem recept na bbq omáčku, která obsahuje tekutý kouř (liquid smoke), nevíte někdo, jestli se dá u nás někde sehnat? Nebo jsem jenom natvrdlá a je to vtip, který jsem nepochopila?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
1irena
593 příspěvků 03.09.04 15:11
esk

ve speciálkách s kořením mívali „kouřovu sůl“ , možná by to šlo nahradit s ní.

 
penda
4752 příspěvků 03.09.04 15:47
nevím,

jestli je to u nás k dostání, ale mrkni se na tento odkaz , rozhodně natvrdlá nejsi..je to americké koření, se kterým si můžeš vytvořit přírodní grilování i doma na obyčejné pánvi..aspoň tak jsem to tedy pochopila :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.09.04 00:40
Tekutý kouř

Esku, tekutý kouř opravdu existuje a je to chemická náhražka za opravdickou věc. Při uzení místo toho používáme větvičky pecanu, které nasbírám v nedaleké aleji. Pecan je druh ořechu (a já tvrdím ořech jako ořech). Také se používá dřevo hikory. Dokonce jsem četla na nějaké webové stránce, že je to to samé co pecan. Tyto větvičky namočím aspoň na hodinu do vody. Pak to jen přihodíme ke žhavým uhlíkům.

 
esk
124 příspěvků 05.09.04 07:12
...

Všem děkuji, ale myslím, že větvičky to nevyřeší, snad ta sůl, pokud ji teda seženu. Recept zněl:
Sladká a uzená omáčka
Steven Reichlen · 6 lžic hnědého cukru · 2 lžičky pepře · 1 hrnek jablečného octa · 2 stroužky česneku, utřeného · 1 hrnek melasy · 1 lžička mletého nového koření · 1 hrnek medu · 1/2 lžičky mletého hřebíčku · 1 hrnek worčestru · 4 hrnky kečupu · 2 lžíce rumu · 2 lžíce hořčice · 1 lžíce tekutého kouře (liquid smoke) · 1 lžíce červeného pepře · sůl

Smíchej vše krom kečupu v hrnci a vař a mixuj až se vše spojí. Přidej kečup a vař až se to znovu spojí, osol podle chuti.

 
penda
4752 příspěvků 05.09.04 19:14
esko,

u nás to distribuuje nějaká firma Dera , zkus se pozeptat u nich, jestli to někam zaváží, případně to můžeš objednat on-line, ale zase kvůli jednomu kusu…:-)

 
hydraulik
54 příspěvků 09.09.04 18:06
Kouř

Tekutý kouř je k sehnání v Pražské tržnici v Holešovicích.Je tam firma která prodává potřeby pro řezníky.Akorát si nemůžu vzpomenout jak se jmenuje,ale je tam jen jedna,tak se nemůžeš seknout.Hydraulik

 
1irena
593 příspěvků 09.09.04 22:02
Hydrauliku

něco mi říká, že se to jmenuje možná Masoprofit a je to v hale před poštou-kousek od zadního vchodu do tržnice.Pokud myslíme totéž.Mají tam jednak potřeby pro řezníky a koření.

 
chocolat
106 příspěvků 31.10.04 15:33
culinaria

pokud jsi z prahy,tak si tam skoč a měli by ho mít.já si ho tam taky koupila- nejdřív jen tak z recese,ale nakonec ho dost často používám,abych dodala jídlu uzenou chuť.lahvička 157ml mě stála 135kč

 
Labužník silvie02
20 příspěvků 03.12.04 22:30
tekuty kour

jsem si koupila tady v SRN na americke zakladne a neni to nic moc.Asi bych ho nahradila uzenou soli,jak se tu uz nekdo zminil.Jinak tekuty kour je asi opravdu chutny jen na BBQ,jinde ta chut hickoroveho dreva muze spis pokrmu ublizit.Zkousela jsem pridat par kapek do marinady na jehneci kotlety a uz to neudelam.Jinak do receptu americke kuchyne se to hodi!

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 08:35
tekutý kouř - podrobné informace
Labužník silvie02 píše:
jsem si koupila tady v SRN na americke zakladne a neni to nic moc.Asi bych ho nahradila uzenou soli,jak se tu uz nekdo zminil.Jinak tekuty kour je asi opravdu chutny jen na BBQ,jinde ta chut hickoroveho dreva muze spis pokrmu ublizit.Zkousela jsem pridat par kapek do marinady na jehneci kotlety a uz to neudelam.Jinak do receptu americke kuchyne se to hodi!

Téma už je sice starší, ale myslim si, že by nemělo upadnout v zapomenutí a chtěl bych okomentovat výše zmíněný příspěvek, jelikož s ním nemohu absolutně souhlasit. Už pár měsíců jsem sháněl tekutý kouř, jelikož jsem chtěl vyzkoušet jeden starý, tradiční neapolský recept, který se mi dostal do rukou. Když se řekne Neapol, je už skoro jasné, že se jedná o recept na úžasnou pizzu. Tento prastarý recept místo se súgem počítá s uzenými rajčátky zvanými Pomodorino del Piennolo. Obrazek zde: 

Jedná se o typ cherry rajčátek, které původně rostl na úpatí Vesuvu a získaval tak nejen svou specifickou chuť, ale částečně i přímo neuvěřitelnou trvanlivost a bylo možné je konzumovat i tekdy, když už jinéa rajčata nebyly. Jsou velmi chutná a šťavnatá. Tajemství trvanlivosti zřejmě ležel v kouři, který ze staré sopky vystupoval, a tak se v dnešní době, kdy se rajčata už dávno pěstují privátně všude možně, k sobě svázané trsy rajčátek nechájí po sklizni chvíli sušit (ale ne vysušit) a nakonec se velmi pozvolna udí nad mírným ohněm asi 2 měsíce. Vydrží pak několik dalších měsíců až do jara jak čerstvé, aniž by začaly hnít. V Neapoli se takto prodávají na různých farmách.

Pochopitelně u nás v ČR clověk má problém kolikrát sehnat i sladka cherry rajčátka, když mu samotnému nerostou v zahradě, natož aby sehnal odrudu Piennolo a ještě navíc uzenou. A tak mě napadl tekutý kouř, o který jsem kdysi dávno zahlédl v Makru, do kterého ovšem jako nepodnikatel nemám jen tak přístup. Na internetu jsem si zjistil o tekutém kouři takřka vše, co se dalo, až na to, kde jej u nás zakoupit mimo Makro, a přestože je u nás v Brně tolik hypermarketů, že člověk neví kam dřív, tak tekutý kouř nevede ani jeden. Už jsem to vzdával, když jsem na jiný recept sháněl speciální výřez masa a bylo mi doporučeno řeznictví Mazánek, na jejichž internetové prezentaci mě zaujalo to, že při výrobě uzeného masa navyužívájí bězného procesu udění, nýbrž tekutého kouře. Tudíž jsem se zeptal, zda tekutý kouř i prodávají či kam se mám obrátit, když jej shaním. Dostavila se mi velmi milá odpověď, ve které mi bylo doporučeno se obrátit právě na výše zmíněnou firmu MasoProfit, která má v Brně v Řečkovicích pobočku.

Tam mě obsloužila velmi ochotná paní. MasoProfit prodává dva různé druhy tekutého kouře. Oba jsou míněny spíše pro velké firmy vyrabějící masné produkty či dochucovadla, jeden z nich se používá zejména pro výrobu uzených produktů, ten druhý a o něco dražší se rozmíchává např. v oleji a poté aplikuje na maso, zeleninu nebo sýry. Dražší je ovšem pojem relativní. správná aplikace tekutého kouře je maximálně 0,3 až 1 GRAM na 1 kg hotového produktu, protože jinak je výsledek nechutně hořký. V relaci si musíme představit, že kávová lžička tekutiny má zhruba 4-5 g, je jasné, že se tekutý kouř smí aplikovat jen po kapkách a jelikož firma MasoProfit neprodává žádné menší lahvičky, nýbrž má pětilitrové kanystry, ze kterých každému odváží do PET lahve (kterou si člověk musí sám přínest) tolik, kolik potřebuje, stačí koupit si třeba i jen 1/2 dcl a člověk si s tím vystačí třeba roky. A tak mě přišlo 1/2 dcl na pouhých 22 Kč a každý, kdo za to dá víc je sám na vině.

Poté jsem si zašel na Zelný trh, kde jsem sice pochopitelně nesehnal odrudu Pomodorino del Piennolo, zato však jinou velmi chtunou a sladkou odrudu cherry rajčátek, ne jak ty skleníkové bazmeky ze supermarketu.

Doma jsem je pak rozpůlil a vymáčknul, v několika lžících nejlepšího Krétského olivového oleje jsem rozmíchal pár kapek tekutého kouře, smíchal s rájčátky, přidal trochu španělského česneku (opět ne ty čínske bazmeky z Tesca), přidal trochu čerstvé bazalky a špetku soli a nechal odležet. Za pár hodin jsem měl absolutně geniální směs z „uzených“ rájčátek na potření mého vlastního speciálního pizza těsta. Šup s tím na rozpálený pizza kámen do troby, pokapat trochou olivového oleje, před dokončením na to ještě originální buvolí mozzarellu (z obchodu „La Formaggeria“ na ul. Radnická), ještě pár kapek olivového oleje, trošku bazalky a trochu šťávy z rajčatové směsi, dopéct a hotová byla nejlepší pizza, kterou mé chuťové buňky měly kdy tu čest poznat. Další už jsem pak pekl třeba s pancettou, žampiony a pálivým salámem. Jedna pizza lepší než druhá.

Myslím si tudíž, že tekutý kouř je zcela geniální věc, zejména pro Ty, co nemají zahradu a nechcou si zrovna postavit udírnu do obyváku a mit zakouřený celý byt. Chuť je zcela autentická a když si někdo stěžuje, že pokrm pak byl nechutný, tak to znamená buď, že ten člověk nemá rád uzené produkty, anebo je neschopný si přečíst návod a držet se jej.

Nakonec ještě pár slov k tomu, co vlastně tekutý kouř je. Jedná se o tmavě hnědou hustší tekutinu, která představuje kondenzovaný kouř ze dřeva na udění, především však ze známého dřeva Hickory. Co má paměť sáha, tak jsem pak v Makru viděl i tekutý kouř z jiných typů dřeva, nicméně si i bez vyzkoušení troufnu tvrdit, že dřevo Hickory dodá při udění jídlu nejlepší chuť. Pro nic za nic není po celém světě nejoblíbenějším. Kondenzovaný kouř pak má ještě oprotí běžnému udění tu výhodu, že neobsahuje tolik škodlivých látek, jako horký kouř samotný, což je pro mnohé řezníky důvodem, proč využívají tekutého kouře místo klasického udění.

Tak…doufám, že jsem zodpověděl třeba pár budoucích dotazů a že tak pomůžu nekterým lidem, které se o tekutý kouř rovněž zajímají, nebo i těm, který jej mají a nevědí co s tím, nebo jak s ním zacházet. Byl bych rád, kdybych svým dlouhým příspěvkem možná i někoho inspiroval k vyzkoušení či k novému receptu.

Přeji Všem hezký víkend a pokud by někdo měl ještě nějaký dotaz, tak sem s ním. :wink:

Patrick Schmitt

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 09:22
Patricku,

já mám dotaz :-), a to - jaký speciální kus masa jsi ještě sháněl a jak ho upravoval?
Dík D.

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 09:39

Sháněl jsem výřez vepřové pečeně s kůží, který se běžně kvůli malé poptavce nesežene. Tu jsem chtěl upéct pomocí teploměru na maso tak, aby byla uvnitř ještě krásně šťavnatá, zaroveň by z té kůže byla nádherně křupavá kůrčicka. Ještě jsem neměl vymyšlené jak to ochutím a nakonec jsem se k tomu ještě ani nedostal. Zmíněné řeznictví je ale ochotné mi zmíněný výřez objednat na prodejnu. Zato jsem ale vymyslel vybornou jelení saltimboccu z jelení kýty, proscuittu, pepře, šalvěje, bobkového listu, červeného portského a jalovcem. :wink:

 
casino
4473 příspěvků 05.06.11 09:40
Smith-P. píše:
Nakonec ještě pár slov k tomu, co vlastně tekutý kouř je. Jedná se o tmavě hnědou hustší tekutinu, která představuje kondenzovaný kouř ze dřeva na udění, především však ze známého dřeva Hickory.

Dehet :?: :think: :twisted: :mrgreen:

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 09:49

To by asi sotva bylo méně škodlivé. :wink: Pochopitelně se ten kondenzát čistí, a to způsobem, který stanovuje výhláška EU č. 2065/2003 evropského parlamentu a evropské rady, pokud se o tom chceš dozvedět více. :wink:

 
casino
4473 příspěvků 05.06.11 10:12

Chodí to jako kachna, vypadá to jako kachna, káchá to jako kachna… co je to?
D E H E T

Méně škodlivý? Hmmm…
Možná bude dokonce i zdraví prospěšný, když už mu Brusel požehnal… :mrgreen:

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 10:27

No, vím, že Ty jsi takový ten chytrolín, co jen hloupě kecá, aby otrávil život ostatním uživatelům. Já jsem Tě už na vyhlášku EU o kouřových aromatech upozornil. Bohužel jsi neschopný si ji na netu vyhledat, což taky mluví samo za sebe…
Takže i pro Ty méně inteligentní mezi námi, kteří si myslí, že se tekutý kouř vyrábí někde u Lojzy v zahradě nebo ve sklepě: Neni tomu tak a zde je stránka a zmíněné vyhlášce, která obsahuje i odkazy na metody posuzování jakož i bezpečnost prodáváných produktu. Tyto odkazy jsou bohužel v AJ, kterou, jak se tak obávám ovšem někteří z nás nebudou ovládat, stejně jako neumí ovládat google. :roll:

http://www.agronavigator.cz/default.asp?…

Příspěvek upraven 05.06.11 v 10:28

 
di
2451 příspěvků 05.06.11 10:27

Ten předpis 2065/2003 není vyhláška, ale nařízení a nakouknout do něj můžete třeba tady: http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?…

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 10:29

Anebo holt tam. :wink: Tam je celý text

 
casino
4473 příspěvků 05.06.11 10:45

Hmmm, možná frakciovaný, ale pořád DEHET :-P

Smith-P.,
zkuste nebrat to (se :mrgreen: ) tak smrtelně vážně :-)

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 10:50

To je tak: Život je moc krátký na to, aby se musel zabývat lidma, kteří plýtvají časem druhých hloupostma a já jsem na takové lidi alergický. :wink:

 
di
2451 příspěvků 05.06.11 10:52

To asi sám se sebou moc nevydržíte, co? ;-)

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 11:00

No, dle zkušeností z minolosti na recepty.cz bych se mohl já Vás zeptat to samé. :wink:
Narozdíl od jiných uživatelů ale občas připějete i smysluplně a to bych tvrdil i o sobě. :wink:
A další příspěvky už by měly být zase k tématu

 
di
2451 příspěvků 05.06.11 11:24

Na recepty.cz nechodím, asi jste si mě s někým spletl.

 
Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 12:34

No jasně, jak povite :lol: I kdyz více lidí to tam vzdalo, takže formulováno v přítomném času tomu i věřím. :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 05.06.11 16:57

Proč ta zbytečná agrese? Proč tolik averze vůči zcela cizím lidem a co máš proti slovu dehet?

A tak hezký první příspěvek o dehtu jsi napsal…

 
RR
45 příspěvků 05.06.11 17:52
Kouř

Člověče, Schmitte, už dlouho tu nebylo tak obsáhlé pojednání o něčem smysluplném. Nenech se odradit. Jasně, jedná se o dřevný dehet, ale gram na kilo a ještě občas…
Lidi netuší, co zbodnou v každém zakoupeném jídle, proti tomu je dehet ouplná procházka. Nejhorší je asi zelenina a protože se sní velké množství, i přísun chemie je fatální. Tady se nemluví o éčkách, jsou to utajované přípravky, aby produkty přírody vypadaly dlouho dobře. Nikde se o nich nedočteš, je to byznys se smrtí. Musím se smát u receptů s neošetřenými citrusy. Stačí napsat BIO a jsou okamžitě z vysokohorských oblastí. A že se tam kontroluje obsah čehokoli, na to vezměme jed

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 19:17
Patricku,

dík za info :-), možná podobně chci zkusit kus hovězích žeber. Musí být vcelku, pistolí se opálí, aby naskákaly puchýře a povrch se zbarvil, ale maso zevnitř zůstalo studené. pak se pečou 24h na 50°C na teploměru. Vykostí, rozkrojí na dva krásné tlusté stejky a ty se opečou na pánvi …

Dík za tvé pojednání, určitě se k němu časem vrátím a jak říká RR, nenech se odradit hned zkraje :-), časem si zvykneš :-) D.

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2191 příspěvků 10.05.12 19:50

Já vím, je to skoro rok stará diskuze, ale kdyby něco, tak:

http://www.toppotraviny.cz/…roma-hickor1

:mavam:
 
casino
4473 příspěvků 10.05.12 20:54

CITACE Z ODKAZU:
Tekutý kouř s aroma Hickory, bílého ořechu, je vyroben z: Voda, přírodní aroma Hickory, bílého ořechu, ocet z brandy, emulgátor E-433. Pro výrobu tohoto koření na maso, drůbež a mořské plody se spalují hobliny bílého ořechu Hickory a kouř se kondenzuje do tekutého stavu.

No, myslím, že ten „kouř kondenzovaný do tekutého stavu“ :twisted: jsme už probrali…
…ale „ocet z brandy“ tu ještě nebyl 8o :roll: 8) ;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2191 příspěvků 10.05.12 20:57

@casino
Já to sem dala jen pro případné zájemce… já osobně na tyhle věci nejsem :nevim:
Takže se přiznám, že tomu prd rozumím :mrgreen:
Ale pokud to někdo shání, je mi to fuk, je to jeho věc…
Osobně souhlasím s tím dehtem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Manana
1515 příspěvků 10.05.12 21:29
Tekutý kouř - uzená esence

Tuhle jsem psal Drobkovi na stránku o uzené esenci, škoda opisovat, je to tady:
 http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?…

 
TommyLee
5 příspěvků 21.12.12 23:40
Albert

Jsem si jednou koupil,,uzený" korbačik v Albertu a kupodivu na obale bylo ve složení napsáno mimo jiné: tekutý kouř, takže ho.no uzený, ale jen namočený do nějaký chemický sr. čky… :zed:

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2191 příspěvků 22.12.12 15:35

@TommyLee Já si šimla, že už i v čajovce je tenhle tekutý čmoud… ak ji už nekupuju, snažím se dovychytat recept na naši vlastní :)

 
AntonínZ 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.12.12 19:17
Tekutý kouř

Mají tady a je to zásilkový obchod.

 
Manana
1515 příspěvků 22.12.12 22:19
Tekutý kouř - milí "Labužníci"?

Je milé, když registrovaný Labužník odsoudí tekutý kouř a nařkne ho ze škodlivosti, aniž by se vůbec snažil seznámit s tím, o co vlastně jde. Je toho plný internet, takže zájemci si to jistě najdou a opravdoví Labužníci to už jistě vědí.

Takže pro ignoranty:
Tekutý kouř neobsahuje nežádoucí příměsi pryskyřic, dehtů a polycyklické, aromatické uhlovodíky s karcinogenním účinkem.
Při uzení tekutým kouřem nevzniká žádný odpad obsahující dehtovité látky a popel. Čištění je proto podstatně zjednodušené a k životnímu prostředí šetrné. Není třeba žádných agresivních čistících prostředků. Uzení tekutým kouřem je nejhygieničtější a nejčistší postup. A můžete hádat nebo hledat, kdo takové hodnocení vydal.

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2191 příspěvků 23.12.12 09:24

@Manana Mně osobně ale nejde o složení, mně jde o to, že je to náhražka klasického uzení, takového, na jaké jsem roky zvyklá od rodičů, prarodičů, přátel, sebe sama… je mi jedno, jestli je to škodlivé nebo ne. Jsem z vesnice a prostě na klasické uzení nedám dopustit, ač je třeba „škodlivější“.
Prostě já zrovna na tento typ „novinek“ nejsem stavěná… :nevim:
To, že kvůli tomu nekupuju čajovku a zavtipkuju na účet té vci, hned neznamená, že ji zzavrhuju nebo že jsem ignorant 8o Kdyby to tak bylo, nebudu sem sama dávat odkaz na to, kde se to dá sehnat… :roll:
No, a na „doopravdového“ labužníka si hrát nemohu - protože se neumím přetvařovat :D

 
casino
4473 příspěvků 23.12.12 11:36
Je advent…

…mám zaděláno a nerado bych zadělávalo na další „plodnou“ labužnickou diskuzi… :mrgreen:
Je mi šumák, z čeho se to udidlo vyrábí, ale překvapuje mně, že tyto (já bych to tak na gastroforu nenazvalo, ale TommyLee to vystihnul pregnantně) mají na LABUŽNÍKOVI takové zastání ;)
Ztotožňuji se s esk, která před lety téma otevřela i se Zuzka1973 23.12.12 09:24
Myslím, že používání „tekutého kouře“ z žádného grilovače labužníka neudělá…, a Labužníka hodného toho „L“ už vůůůbec neééé :P

 
tavic
1 příspěvek 06.01.13 17:33
porovnání

Dobrý den vespolek,
zkoušel někdo paraelně nějaký masný výrobek vyudit a vedle toho připravit jeho alternativu s tím tekutým kouřem?
Nemám předsudky vůči novým věcem, uzená vůně s omezeným množstvím karcinogenů není špatný nápad, ale klasické uzení je proces i „časově-tepelný“ s ním souvisí i odpar vody a ty škodliviny z kouře mají značný potenciál baktericidní. Vliv na trvanlivost, bude zřejmě nezanedbatelný, kdy tekutý kouř - očekávám, že trvanlivost neprodlouží.
Stále váhám se stavbou udírny na zahradě, malé ale klasické s delším kouřovodem. Takováta elektrická udělátka na uzení ve mne absolutně nevzbuzují důvěru,
ale máte-li někdo s nimi zkušenost podělte se, prosím.

 
stroj2013
1 příspěvek 20.04.14 09:36

Jak se používá tekutý kouř a jak se dávkuje? Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. :( :( :?

 
exczech
297 příspěvků 09.05.14 19:21

@esk Liquid smoke doopravdy existuje a v Americe je k dostani v supermarketech.
http://www.habanero.cz/…oke-hickory/ Toto je link na spolecnost v Cesku ktera to prodava.
http://www.svetgrilu.cz/…ckory-smoke/#…
 http://www.toppotraviny.cz/…roma-hickor1


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz