Nejprve se musím přiznat, že jsem chvíli zvažovala, kam svůj dotaz
uvést, zda sem či do „mimo mísu“. Zvolila jsem toto fórum.
Po delší době jsem opět oprášila starý šunkovar - kovová oválná
nádoba s jedním kovovým víčkem a pružinou s plastovým víkem na
utažení masové směsi - určitě všichni znáte. Již delší dobu jsem ho
nepoužila, ale rodina se dožaduje domácí šunky. Uvědomila jsem si, že
dělám stále podle stejné receptury - vepřové maso, řeznická sůl. Jak
znám zdejší labužníky a labužnice, určitě má někdo jiné varianty na
domácí šunku. Že mám pravdu!
Šunkovar
strýko, veľký chovateľ králikov, v zúfalstve nad tým, že celá
domácnosť mu už odmietala králičinu (každá nedeľa pečený králik ))) ) začal z nich v tomto prístroji robiť
šunku. Miešal asi tretinu bravčoviny/vepřové a 2/3 králičiny. Tento
produkt rozšíril aj v širšom príbuzenstve a zažehnal krízu
z prebytku
…já Ti zatím recept na jiný způsob výroby šunky nenesu, jen jsem Ti chtěl povědět, že Ti ten šunkovar závidím. Před měsícem jsem ho sháněl (neboť začínáme být alergičtí na konzervanty obsažené v dnešních masných výrobcích) a bohužel náš jediný výrobce jej vyřadil z výrobního programu. Pokusím se Ti ale nějaký ten recept vysuchat.
díky za nápad, ale protože králíky nemám, tak to pro mě není to pravé. Pokud někde dostanu domácího králíka, udělám ho na česneku nebo s omáčkou. Protože to bývá tak 2× ročně, ještě se nám králičina nepřejedla. Ale díky za odpověď.
jsem překvapená, že toto zařízení se už nevyrábí. Fakt je, že ho mám už nějaké desetiletí. Doufám, že ne nestáhli z výrobního programu kvůli škodlivosti Jinak díky moc za ochotu. Na oplátku se zkusím pokouknout v obchodech, jestli ho ještě někde nemají. Dám zprávu. Díky.
Tedy Nika, kdybys někde našla obrázek tohoto přístroje, tak ho sem prosím dej. Nemám totiž páru o čem se mluví, ale zní to moc zajímavě.
zkus do toho pridat cely zeleny nalozeny pepr, bylinky, , vysypat dormu
paprikou - ala debrecinka…vystlat vinnymi listy…
ale davej si pozor na skladovani, meli byste to co nejdriv snist, aby jste si
neco neprivodili, prece jen takove hygienicke podminky a sterilacni rezim jako
v profesionalni vyrobne nemate a prave s techle „sunkovaru“ se pry
vyrobilo nekolikero botulinovych otrav
…vrazil jsem mezi recepty pár návodů na zhotovení šunky a podobných výrobků - zde a zde a zde . Nevím, zda je to to pravé ořechové. Teprve při hledání receptů jsem si uvědomil, že pojem šunka má širší význam a i formy na její výrobu mohou být různého provedení. Nicméně, vložil jsem tam návody (které sice nemám osobně odzkoušené), které se ale asi dají v běžných podmínkách realizovat.
Myslím,že šunkovar taky veseele tlí na půdě mojí matky. A taky se v něm dělávala šunka v poměru masa jak uvádí kltko. TZN králík a vepřové. Bože, jak já ji nenáviděla a toužila po té opravdové šunce…
děkuji za snahu a vložení receptů na šunku. Základní recept mám, ale teď zkusím doplnit do čistého masa nějaké ingredience, abych zkusila nějak neobvyklou šunku. Nevím, zda se to podaří, maso se přeci jen dlouho vaří, ale za pokus to určitě stojí. Jinak Tobě i všem ostatním moc děkuji. O výsledku podám podrobnou zprávu.Díky.
drad: tady jsem náhodně našla ještě jeden, dokonce lacinější: http://www.zasilkovyobchod.cz/…31505%29.htm
Spařované výrobky a šunka k nim patří, se dělají v běžném obalu. Kupte rukáv na tlačenku za 2,90 Kč, stačí průměr 8cm, jedním střihem z něj udělejte dva, ne příliš tvrdě jej naplňte promasírovaným, naloženým masem, dolejte lákem s přidanou želatinou a dobře zavažte. Do jedné poloviny se vejde asi 60 dkg masa. Vložte do horké vody, teplotu zvyšte na 72-80°C a udržujte ji 1,5hodiny. Čím nižší teplota bude, tím šťavnatější je maso. Nechte vychladnout ve studené vodě. Nenačatá šunka vydrží v lednici spolehlivě dva týdny. Pokud snížíte teplotu na 1-2°C, údržnost se prodlouží na měsíc. Postup je vyzkoušen, žádný fake
wolfgu: ještě jedna varianta je tady, dneska to vyšlo na iDěsu: http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
Musím se přiznat, že jsem to nikdy nezkoušela, takže neposoudím, do jaké
míry je ten recept dobrý nebo použitelný. Když byla tahle móda kdysi na
vrcholu, byla jsem malé dítě - a teď se mi nechce, stejně uzeniny skoro
nejíme.
Článek, který našla Diana, je podivuhodně správný. Děkuji.
Promasírované maso se má nechat zrát v lednici dva až tři dny. Cukr je
mimořádně důležitý. Nastartuje mléčné kvašení, které správně
proběhne, pokud se použije 1-3 gramy na kilo výrobku. Vzniklá kyselina
mléčná dodává chuť a konzervuje. Větší množství cukru zapříčiní
nepříjemnou kyselost. Aby obal na tláču praskl, musí se použít
nepřiměřená síla nebo ostrý nástroj. Šunku netřeba lisovat.
Promasírování, přídavek želatiny, případně prát zabezpečí
soudržnost. Obsah soli má být kolem 2,5%, tedy 25 g soli na kilo. Dávám
15g soli a 10g Pragandy, což je asi třetina doporučené dávky. Za dva dny
pronikne sůl masem, řez je růžový při minimálním obsahu dusitanů.
Pokud někdo ví, proč se přidává mléko a jaké, rád si přečtu
wolfgu: mléko přidává Ivo v tomto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?… a Tresinka v tomto: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
tak v tom rukavu to skusim. Pragandu sice nemam, ale ja ju nepouzivam.
A jednu urobim mozaikovu. Staci k masu pridat na kocky nakrajany bocik(len
biely)..asi tak na kilo masa 200-250 gr.bociku a nakoniec pred varenim
premiesat so sladkou paprikou a po uvareni vychladnuti este obalit v sladkej
paprike.
A ked sa vam nechce varit , tak si ju upecte v alob ale alebo v sacku/vrecku
na pecenie. A ak k tej paprike pridate prelisovany cesnak tak to chuti ako
pecena klobaska..
rabbit píše: Šunkovar jsem sehnala na Aukro. Dnes mi došel, tak jak seberu odvahu, tak se pustím do výroby.
s ohľadom na nick radšej zloženie bez králičiny ;o)
Pochopitelně!! Ja králičí maso nejím, jednak proto, že se to u nás
nikdy nedělalo a druhak proto, že mám doma tři ušaté chlupaté domácí
kamarády a nedokážu si představit, jak bych se jim pak dívala do
očí…
Dobrý večer a příjemné prožívání Vánoních svátů jistě s Vaší Super vyrobenou šunčičku. Již jste diskuzní příspěvek napsal dýl jak je patrno ale je to super informace.Ten sajraj s čím něs krměji není pro mě, tak jsem chtěl zakoupit šunkovar ale nějak nesplnoval moji představu. Měl jsem chuť ho i vyrobyt dělám trochu v KOVO ale po přečtení Vašeho námětu na domácí Výrobu Šunky jsem dospěl k názoru jak je vše jednoduché, když se trochu přemýšlí. Vážený pane děkuji za Vaší inspiraci. Přeji Vám krásné prožití zbytku Vánočních svátků a vše nejlepší v Novém roce. Klaban
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
