Šunkovar

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník nika02
94 příspěvků 05.05.05 13:38
šunkovar

Nejprve se musím přiznat, že jsem chvíli zvažovala, kam svůj dotaz uvést, zda sem či do „mimo mísu“. Zvolila jsem toto fórum.
Po delší době jsem opět oprášila starý šunkovar - kovová oválná nádoba s jedním kovovým víčkem a pružinou s plastovým víkem na utažení masové směsi - určitě všichni znáte. Již delší dobu jsem ho nepoužila, ale rodina se dožaduje domácí šunky. Uvědomila jsem si, že dělám stále podle stejné receptury - vepřové maso, řeznická sůl. Jak znám zdejší labužníky a labužnice, určitě má někdo jiné varianty na domácí šunku. Že mám pravdu!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
kltko  05.05.05 14:54
...

strýko, veľký chovateľ králikov, v zúfalstve nad tým, že celá domácnosť mu už odmietala králičinu (každá nedeľa pečený králik :o))) ) začal z nich v tomto prístroji robiť šunku. Miešal asi tretinu bravčoviny/vepřové a 2/3 králičiny. Tento produkt rozšíril aj v širšom príbuzenstve a zažehnal krízu z prebytku

 
Ivo
1045 příspěvků 05.05.05 15:20
Niko...

…já Ti zatím recept na jiný způsob výroby šunky nenesu, jen jsem Ti chtěl povědět, že Ti ten šunkovar závidím. Před měsícem jsem ho sháněl (neboť začínáme být alergičtí na konzervanty obsažené v dnešních masných výrobcích) a bohužel náš jediný výrobce jej vyřadil z výrobního programu. Pokusím se Ti ale nějaký ten recept vysuchat.

 
Labužník nika02
94 příspěvků 05.05.05 15:49
kltko,

díky za nápad, ale protože králíky nemám, tak to pro mě není to pravé. Pokud někde dostanu domácího králíka, udělám ho na česneku nebo s omáčkou. Protože to bývá tak 2× ročně, ještě se nám králičina nepřejedla. Ale díky za odpověď.

 
Labužník nika02
94 příspěvků 05.05.05 15:49
Ivo,

jsem překvapená, že toto zařízení se už nevyrábí. Fakt je, že ho mám už nějaké desetiletí. Doufám, že ne nestáhli z výrobního programu kvůli škodlivosti Jinak díky moc za ochotu. Na oplátku se zkusím pokouknout v obchodech, jestli ho ještě někde nemají. Dám zprávu. Díky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.05.05 02:00
šunkovar

Tedy Nika, kdybys někde našla obrázek tohoto přístroje, tak ho sem prosím dej. Nemám totiž páru o čem se mluví, ale zní to moc zajímavě.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 06.05.05 11:34
...

zkus do toho pridat cely zeleny nalozeny pepr, bylinky, , vysypat dormu paprikou - ala debrecinka…vystlat vinnymi listy…
ale davej si pozor na skladovani, meli byste to co nejdriv snist, aby jste si neco neprivodili, prece jen takove hygienicke podminky a sterilacni rezim jako v profesionalni vyrobne nemate a prave s techle „sunkovaru“ se pry vyrobilo nekolikero botulinovych otrav

 
Ivo
1045 příspěvků 08.05.05 17:48
Niko...

…vrazil jsem mezi recepty pár návodů na zhotovení šunky a podobných výrobků - zde a zde a zde . Nevím, zda je to to pravé ořechové. Teprve při hledání receptů jsem si uvědomil, že pojem šunka má širší význam a i formy na její výrobu mohou být různého provedení. Nicméně, vložil jsem tam návody (které sice nemám osobně odzkoušené), které se ale asi dají v běžných podmínkách realizovat.

 
Lassienka
409 příspěvků 08.05.05 20:21
...

Myslím,že šunkovar taky veseele tlí na půdě mojí matky. A taky se v něm dělávala šunka v poměru masa jak uvádí kltko. TZN králík a vepřové. Bože, jak já ji nenáviděla a toužila po té opravdové šunce…

 
Labužník nika02
94 příspěvků 09.05.05 12:21
Ivo,

děkuji za snahu a vložení receptů na šunku. Základní recept mám, ale teď zkusím doplnit do čistého masa nějaké ingredience, abych zkusila nějak neobvyklou šunku. Nevím, zda se to podaří, maso se přeci jen dlouho vaří, ale za pokus to určitě stojí. Jinak Tobě i všem ostatním moc děkuji. O výsledku podám podrobnou zprávu.Díky.

 
oldsoft
682 příspěvků 26.05.05 16:08
Šunkovar za 50 Kč

prodává kdosi na inzerát , ale jestli ho ještě má, to nevím.

 
drad
1 příspěvek 13.07.11 14:57

http://www.domaci-potreby.com/…log/Sunkovar

 
di
2451 příspěvků 13.07.11 19:47

drad: tady jsem náhodně našla ještě jeden, dokonce lacinější: http://www.zasilkovyobchod.cz/…31505%29.htm

 
Wolfg
583 příspěvků 13.07.11 19:50
Šunkovar? Netřeba

Spařované výrobky a šunka k nim patří, se dělají v běžném obalu. Kupte rukáv na tlačenku za 2,90 Kč, stačí průměr 8cm, jedním střihem z něj udělejte dva, ne příliš tvrdě jej naplňte promasírovaným, naloženým masem, dolejte lákem s přidanou želatinou a dobře zavažte. Do jedné poloviny se vejde asi 60 dkg masa. Vložte do horké vody, teplotu zvyšte na 72-80°C a udržujte ji 1,5hodiny. Čím nižší teplota bude, tím šťavnatější je maso. Nechte vychladnout ve studené vodě. Nenačatá šunka vydrží v lednici spolehlivě dva týdny. Pokud snížíte teplotu na 1-2°C, údržnost se prodlouží na měsíc. Postup je vyzkoušen, žádný fake

 
di
2451 příspěvků 13.07.11 20:13

wolfgu: ještě jedna varianta je tady, dneska to vyšlo na iDěsu: http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
Musím se přiznat, že jsem to nikdy nezkoušela, takže neposoudím, do jaké míry je ten recept dobrý nebo použitelný. Když byla tahle móda kdysi na vrcholu, byla jsem malé dítě - a teď se mi nechce, stejně uzeniny skoro nejíme.

 
Wolfg
583 příspěvků 13.07.11 20:37
domácí šunka

Článek, který našla Diana, je podivuhodně správný. Děkuji.
Promasírované maso se má nechat zrát v lednici dva až tři dny. Cukr je mimořádně důležitý. Nastartuje mléčné kvašení, které správně proběhne, pokud se použije 1-3 gramy na kilo výrobku. Vzniklá kyselina mléčná dodává chuť a konzervuje. Větší množství cukru zapříčiní nepříjemnou kyselost. Aby obal na tláču praskl, musí se použít nepřiměřená síla nebo ostrý nástroj. Šunku netřeba lisovat. Promasírování, přídavek želatiny, případně prát zabezpečí soudržnost. Obsah soli má být kolem 2,5%, tedy 25 g soli na kilo. Dávám 15g soli a 10g Pragandy, což je asi třetina doporučené dávky. Za dva dny pronikne sůl masem, řez je růžový při minimálním obsahu dusitanů.
Pokud někdo ví, proč se přidává mléko a jaké, rád si přečtu

 
di
2451 příspěvků 13.07.11 22:16

wolfgu: mléko přidává Ivo v tomto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?… a Tresinka v tomto: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
jolana
5063 příspěvků 14.07.11 19:23
Wolfgu,

tak v tom rukavu to skusim. Pragandu sice nemam, ale ja ju nepouzivam.
A jednu urobim mozaikovu. Staci k masu pridat na kocky nakrajany bocik(len biely)..asi tak na kilo masa 200-250 gr.bociku a nakoniec pred varenim premiesat so sladkou paprikou a po uvareni vychladnuti este obalit v sladkej paprike.
A ked sa vam nechce varit , tak si ju upecte v alob ale alebo v sacku/vrecku na pecenie. A ak k tej paprike pridate prelisovany cesnak tak to chuti ako pecena klobaska.. :-)

 
gabi
551 příspěvků 14.07.11 22:26

jolana, a nemohla by si dat recept na tu mozaikovu?

 
jolana
5063 příspěvků 16.07.11 11:36
Urobim Gabi,

aj sfotim..len malinko casu.. horuco je a leniva som ako vos :)

 
glama  16.07.11 12:25

Domácí výroba šunky krok za krokem

 
di
2451 příspěvků 17.07.11 19:31

glama: viz 13.7.11 ve 20:13

 
rabbit
29 příspěvků 20.07.11 09:29

Šunkovar jsem sehnala na Aukro. Dnes mi došel, tak jak seberu odvahu, tak se pustím do výroby.

 
kltko  20.07.11 16:14
:o)))
rabbit píše: Šunkovar jsem sehnala na Aukro. Dnes mi došel, tak jak seberu odvahu, tak se pustím do výroby.

s ohľadom na nick radšej zloženie bez králičiny ;o)

 
di
2451 příspěvků 20.07.11 19:14

Kltko: hromada lidí si tu králičí variantu moc chválí. ;-)

 
rabbit
29 příspěvků 21.07.11 08:14

Pochopitelně!! Ja králičí maso nejím, jednak proto, že se to u nás nikdy nedělalo a druhak proto, že mám doma tři ušaté chlupaté domácí kamarády a nedokážu si představit, jak bych se jim pak dívala do očí… :lol:

 
Pepíno10
1 příspěvek 25.12.13 19:40

Dobrý večer a příjemné prožívání Vánoních svátů jistě s Vaší Super vyrobenou šunčičku. Již jste diskuzní příspěvek napsal dýl jak je patrno ale je to super informace.Ten sajraj s čím něs krměji není pro mě, tak jsem chtěl zakoupit šunkovar ale nějak nesplnoval moji představu. Měl jsem chuť ho i vyrobyt dělám trochu v KOVO ale po přečtení Vašeho námětu na domácí Výrobu Šunky jsem dospěl k názoru jak je vše jednoduché, když se trochu přemýšlí. Vážený pane děkuji za Vaší inspiraci. Přeji Vám krásné prožití zbytku Vánočních svátků a vše nejlepší v Novém roce. Klaban


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz