uchování masa bez ledničky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
voz
9 příspěvků 02.05.05 12:41
uchování masa bez ledničky

Na chatě se nemohu spolehnout na funkčnost ledničky, takže první den sníme vše co by se zkazilo a pak už musí nastoupit konzervy. Bohužel kvalita je hrozná a tak chci zkusit vlastní úpravy masa pomocí sterilování. V Labužníkovi ale nic nenacházím (no, spíš nevím co bych měla do vyhledavače zadat), prosím, poradí mi někdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
1irena
593 příspěvků 02.05.05 13:47
V diskuzi

se to už probíralo tady

 
voz
9 příspěvků 03.05.05 13:00
...

Děkuji za radu kam se podívat, ale já jsem spíš myslela, kde najít nějaký recept. Loňské pokusy se moc nedařily. Ale i tak ještě jednou díky.

 
penda
4752 příspěvků 03.05.05 13:23
voz,

nikdy jsem sterilovat maso nezkoušela, ale mám doma knížku domácí uzenář, kde je sterilizace, ale konzerv…nevím, jestli se v tomto případě dají nahradit konzervy normálními zavařovacími sklenicemi, s tím zkušenosti nemám, ale projdu tu knížku a když tak Ti sem pár receptů pošlu…

 
penda
4752 příspěvků 03.05.05 13:48
ještě jsem si vzpomněla, voz...

…moje babička zavařovala veškeré maso (ze zabijačky) do zavařovacích sklenic (takových těch s gumičkou) a nikdy se s tím nic nestalo, čili si myslím, že ta náhrada plechovek za sklenice nebude nijak na závadu…

 
Ivo
1045 příspěvků 03.05.05 14:04
Trocha teorie...
  • konzervované maso nemá být z příliš mladých zvířat, protože obsahuje mnoho vody a po sterilaci změkne a rozpadne se
  • maso musí být před konzervací vždy dokonalé vychladlé
  • při konzervaci masa dbáme na čistotu a dodržení všech hygienických zá:,–(
  • masa konzervujeme syrová nebo je můžeme částečně tepelně upravit pečením, dušením nebo uzením; hotová jídla solíme a kořeníme jen nepatrně, chuť se konzervováním zvýrazní; omáčky a podobné pokrmy nezahušťujeme
  • maso zavařujeme v plechovkách nebo ve sklenicích , které uzavíráme víčky Omnia s červenou těsnící hmotou
  • maso nakrájíme na menší kousky, natlačíme je do sklenic až po okraj, na povrch nasypeme lžičku soli a uzavřeme; okraj sklenice vždy pečlivě otřeme (nejlépe utěrkou namočenou v lihu), na mastném povrchu víčka špatně chytají
  • sterilujeme při plném varu a sklenice musí být úplně ponořeny; maso a masné výrobky sterilujeme 1-1,5 hodiny; pro delší trvanlivost sterilaci ještě po 24 hodinách opakujeme

Tak, a teď si řekni, na jakou úpravu masa chceš recepty.

 
DanaJ
1136 příspěvků 04.05.05 12:24
Ivo...

… nechceš napsat článeček do labužníka o zavařování masíčka, když toho víš tolik? Určitě se nám to bude všem móc hodit. Já bych byla úplně pro všema deseti. O prázdninách jedeme na dovolku a budem s sebou určitě potřebovat nějaké to maso. A co ze zavařeného masa uvařit, tak to by mě taky zajímalo. Co vlastně z toho všechno jde? A jaká zvířátka se dají vůbec zavařovat? Asi všechny. Že jo.

PS: Určitě biftek z toho neudělám. To mi je jasný.

 
Ivo
1045 příspěvků 04.05.05 12:38
DanaJ...

…nebyl by to problém (co bych pro milý ženský úsměv neudělal), má to však drobnou vadu na kráse. Ne všechny postupy mám ověřené a tudíž to bude pouze bez záruky. Zdroje jsou ovšem seriozní.

Ahoj, Ivo.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.05.05 12:54
DanaJ

Na zaváranie hotových jedál či polotovarov sú vhodné všetky jedlá typu guláš, segedínsky guláš (s kysaným zelí), perkelt, paprikáš, prírodný rezeň, a niektoré kombnácie z mletého mäsa (napríklad plnená paprika, či mäsové guľky v paradajovej omáčke). A môže byť ako hovädzie, bravčové, aj kuracie (ale lepšie slepačie - napríklad ten paprikáš).
Jednoducho všetko, čo je pripravené v šťave, alebo omáčke.
Zá:,–(a je, že ich tam nedávaš hotové, len zľahka predupravené. Teda mäaso na prírodno len opečieš, ochutíš, podleješ, privedieš do varu, ale ďalej už nedusíš - to sa stane pri samotnej sterilácii. Inak jedlo výrazne stráca chuť až sa môže rozpadnúť a vznikne výživná, ale vcelku nevzhľadná mäsová kaša.

A ešte úplne na záver - ale to nie je na dovolenku. Ak budeš mať husacie (kačacie, v krajnom prípade kuracie) pečienky /játra, vyčisti, opeč v množstve husacieho /kačacieho tuku, ulož do skleného pohára a zalej tukom. Uschovávaj v chlade - studená komora, alebo chladnička. Nesteriluj. Moja babka to robila vždy po husacej zabíjačke a je to mňam. Lenže najlepšie to chutí z husacej pečienky vykŕmenej kukuricou. Konzervovanie zaliatím tukom je staré a dobre fungujúce.

 
DanaJ
1136 příspěvků 04.05.05 13:10
...

Kltko díky, ale Ivo podle mě nabízí úplně jiné recepty. Teda Jestli jsem to správně pochopila. - sterilování masa bez omáčky

 
Padre
194 příspěvků 05.09.05 11:48
...

Nevíte někdo, prosím, jak asi dlouho vydrží maso ve skleničkách zavařené, aby náhodou nehrozila nějaká otrava? Pokud by se maso zkazilo a podle vzhledu a „vůně“ by to bylo znát, je to jasné. Ale mohou nastat i jiné změny, které pohledem a chutí nejsou znát? Před časem jsem zavařoval předpečené vepřové maso ( něco jako vepřové ve vlastní štávě domácí výroby ) a ještě pár skleniček mám. Dík za informace…

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.09.05 16:04
Padre

keď sklená fľaša na teba syčí a plechovka sa mení na loptu, tak obsah nekonzumuj !!!
vážnejšie, spoľahlivou známkou anaeróbnej fermentácie (zodpovedná môže byť aj za botulín) v konzerve je produkcia plynu ktorý ju vyduje a syčí - ale nie je to absolútne spoľahlivé, hlavne ak len začína a plynu je ešte len minimum. Ale aj na prechode a zelenom panáčikovi ťa môže zraziť auto..
Platí však len pre konzervu uloženú pri stálej teplote (napríklad na polici v chalupe) !!! Pokiaľ ju vezieš v kufri auta, busu, … kde je možno aj 60°C, každá konzerva sa natlakuje vplyvom teploty - takýchto som zjedol na cestách mnoho a stále ešte žijem :o)
a konzerva po vychladnutí splaskne

 
Scarlet02
577 příspěvků 05.09.05 19:12
voz,

co třeba tady a nebo tady

 
marmelada
1643 příspěvků 05.09.05 23:12
Zavařování masa

není opravdu věda. Zkus můj recept http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
(zavařené maso). Maso vydrží určitě rok, ale obvykle u nás nevydrží, dřív se sní. Dá se použít jako studená pochoutka, ale je výborné i na vaření do rýže a těstovin. Způsobů pro využítí najdeš jistě mnoho. Jako pečené maso doporučuji Zavařené maso dle souseda Káji, je výborné.
Připomínám dodržení dvojího zavaření, jak je uvedeno v receptech, to je záruka bezpečnosti a trvanlivosti.

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.09.05 23:56
Uchování masa bez ledničky - Voz

Tohle je taky jedno řešení. Bohužel nevím jak se tento vynález jmenuje, tak přikládám obrázek.

 
luba
185 příspěvků 10.09.05 21:56
...

Kltko, je to tak, ako hovoris, ziadna vela veda, ono to funguje uz niekolko destroci - storoci?. Treba pouzit zdravy sedliacky rozum, tak to robili nasi predkovia vzdy. Takze, to co radis ty, funguje stopercentne, mam to vyskusane.
Nebojte sa, ak je konzerva - zavaranina - dobra po mesiaci, tak bude dobra aj o dva roky, verte.
Posielam pusu, Luba


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz