Na chatě se nemohu spolehnout na funkčnost ledničky, takže první den sníme vše co by se zkazilo a pak už musí nastoupit konzervy. Bohužel kvalita je hrozná a tak chci zkusit vlastní úpravy masa pomocí sterilování. V Labužníkovi ale nic nenacházím (no, spíš nevím co bych měla do vyhledavače zadat), prosím, poradí mi někdo?
uchování masa bez ledničky
Děkuji za radu kam se podívat, ale já jsem spíš myslela, kde najít nějaký recept. Loňské pokusy se moc nedařily. Ale i tak ještě jednou díky.
nikdy jsem sterilovat maso nezkoušela, ale mám doma knížku domácí uzenář, kde je sterilizace, ale konzerv…nevím, jestli se v tomto případě dají nahradit konzervy normálními zavařovacími sklenicemi, s tím zkušenosti nemám, ale projdu tu knížku a když tak Ti sem pár receptů pošlu…
…moje babička zavařovala veškeré maso (ze zabijačky) do zavařovacích sklenic (takových těch s gumičkou) a nikdy se s tím nic nestalo, čili si myslím, že ta náhrada plechovek za sklenice nebude nijak na závadu…
- konzervované maso nemá být z příliš mladých zvířat, protože obsahuje mnoho vody a po sterilaci změkne a rozpadne se
- maso musí být před konzervací vždy dokonalé vychladlé
- při konzervaci masa dbáme na čistotu a dodržení všech hygienických zá:,–(
- masa konzervujeme syrová nebo je můžeme částečně tepelně upravit pečením, dušením nebo uzením; hotová jídla solíme a kořeníme jen nepatrně, chuť se konzervováním zvýrazní; omáčky a podobné pokrmy nezahušťujeme
- maso zavařujeme v plechovkách nebo ve sklenicích , které uzavíráme víčky Omnia s červenou těsnící hmotou
- maso nakrájíme na menší kousky, natlačíme je do sklenic až po okraj, na povrch nasypeme lžičku soli a uzavřeme; okraj sklenice vždy pečlivě otřeme (nejlépe utěrkou namočenou v lihu), na mastném povrchu víčka špatně chytají
- sterilujeme při plném varu a sklenice musí být úplně ponořeny; maso a masné výrobky sterilujeme 1-1,5 hodiny; pro delší trvanlivost sterilaci ještě po 24 hodinách opakujeme
Tak, a teď si řekni, na jakou úpravu masa chceš recepty.
… nechceš napsat článeček do labužníka o zavařování masíčka, když toho víš tolik? Určitě se nám to bude všem móc hodit. Já bych byla úplně pro všema deseti. O prázdninách jedeme na dovolku a budem s sebou určitě potřebovat nějaké to maso. A co ze zavařeného masa uvařit, tak to by mě taky zajímalo. Co vlastně z toho všechno jde? A jaká zvířátka se dají vůbec zavařovat? Asi všechny. Že jo.
PS: Určitě biftek z toho neudělám. To mi je jasný.
…nebyl by to problém (co bych pro milý ženský úsměv neudělal), má to však drobnou vadu na kráse. Ne všechny postupy mám ověřené a tudíž to bude pouze bez záruky. Zdroje jsou ovšem seriozní.
Ahoj, Ivo.
Na zaváranie hotových jedál či polotovarov sú vhodné všetky jedlá
typu guláš, segedínsky guláš (s kysaným zelí), perkelt, paprikáš,
prírodný rezeň, a niektoré kombnácie z mletého mäsa (napríklad plnená
paprika, či mäsové guľky v paradajovej omáčke). A môže byť ako
hovädzie, bravčové, aj kuracie (ale lepšie slepačie - napríklad ten
paprikáš).
Jednoducho všetko, čo je pripravené v šťave, alebo omáčke.
Zá:,–(a je, že ich tam nedávaš hotové, len zľahka predupravené. Teda
mäaso na prírodno len opečieš, ochutíš, podleješ, privedieš do varu, ale
ďalej už nedusíš - to sa stane pri samotnej sterilácii. Inak jedlo výrazne
stráca chuť až sa môže rozpadnúť a vznikne výživná, ale vcelku
nevzhľadná mäsová kaša.
A ešte úplne na záver - ale to nie je na dovolenku. Ak budeš mať husacie (kačacie, v krajnom prípade kuracie) pečienky /játra, vyčisti, opeč v množstve husacieho /kačacieho tuku, ulož do skleného pohára a zalej tukom. Uschovávaj v chlade - studená komora, alebo chladnička. Nesteriluj. Moja babka to robila vždy po husacej zabíjačke a je to mňam. Lenže najlepšie to chutí z husacej pečienky vykŕmenej kukuricou. Konzervovanie zaliatím tukom je staré a dobre fungujúce.
Kltko díky, ale Ivo podle mě nabízí úplně jiné recepty. Teda Jestli jsem to správně pochopila. - sterilování masa bez omáčky
Nevíte někdo, prosím, jak asi dlouho vydrží maso ve skleničkách zavařené, aby náhodou nehrozila nějaká otrava? Pokud by se maso zkazilo a podle vzhledu a „vůně“ by to bylo znát, je to jasné. Ale mohou nastat i jiné změny, které pohledem a chutí nejsou znát? Před časem jsem zavařoval předpečené vepřové maso ( něco jako vepřové ve vlastní štávě domácí výroby ) a ještě pár skleniček mám. Dík za informace…
keď sklená fľaša na teba syčí a plechovka sa mení na loptu, tak obsah
nekonzumuj !!!
vážnejšie, spoľahlivou známkou anaeróbnej fermentácie (zodpovedná môže
byť aj za botulín) v konzerve je produkcia plynu ktorý ju vyduje a syčí -
ale nie je to absolútne spoľahlivé, hlavne ak len začína a plynu je ešte
len minimum. Ale aj na prechode a zelenom panáčikovi ťa môže zraziť
auto..
Platí však len pre konzervu uloženú pri stálej teplote (napríklad na
polici v chalupe) !!! Pokiaľ ju vezieš v kufri auta, busu, … kde je možno
aj 60°C, každá konzerva sa natlakuje vplyvom teploty - takýchto som zjedol
na cestách mnoho a stále ešte žijem )
a konzerva po vychladnutí splaskne
není opravdu věda. Zkus můj recept http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
(zavařené maso). Maso vydrží určitě rok, ale obvykle u nás nevydrží,
dřív se sní. Dá se použít jako studená pochoutka, ale je výborné i na
vaření do rýže a těstovin. Způsobů pro využítí najdeš jistě mnoho.
Jako pečené maso doporučuji Zavařené maso dle souseda Káji, je
výborné.
Připomínám dodržení dvojího zavaření, jak je uvedeno v receptech, to je
záruka bezpečnosti a trvanlivosti.
Tohle je taky jedno řešení. Bohužel nevím jak se tento vynález jmenuje, tak přikládám obrázek.
Kltko, je to tak, ako hovoris, ziadna vela veda, ono to funguje uz niekolko
destroci - storoci?. Treba pouzit zdravy sedliacky rozum, tak to robili nasi
predkovia vzdy. Takze, to co radis ty, funguje stopercentne, mam to
vyskusane.
Nebojte sa, ak je konzerva - zavaranina - dobra po mesiaci, tak bude dobra aj
o dva roky, verte.
Posielam pusu, Luba
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz