Škvára

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 09.07.10 08:59
Škvára

Tak jsme říkali koláči s borůvkami.
S hrůzou zjišťuji že na Labužníku není. Poradí někdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.07.10 09:08
Esme ... tady

v komentářích je zmínka, třeba se najde podle ingrediencí.

http://www.recepty.cz/…blanina-9302

 
dag
539 příspěvků 09.07.10 11:30
Esme

To je normální kynutý koláč, asi jako švestkový a nahoře je drobenka. Ale jedna zajímavost. V kuchařce od herečky J. Šejbalové je pozoruhodná rada - nastrouhat pod borůvky slabou vrstvičku tvrdého tvarohu. který zachytí borůvkovou šťábu a nerozmáčí tak těsto -. Já sama jsem to nezkoušela, protože borůvek jsem vždy měla málo a raději jsem je jedla syrové, ale paní Šejbalová byla dobrá kuchařka a solidní autorka. Nedala by do své kuchařky nic nevyzkoušeného.

 
svato
1416 příspěvků 09.07.10 13:34
esme,

ak by si hľadala podľa ingrediencií, pozor, môže byť aj ako čučoriedkový. Odkedy sa zdokonalil vyhľadávač, radšej píšem názvy česky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.07.10 22:37
Škvára - díky za rady

Bedlo, nevím zda to bylo lité. Mě to připadalo spíše jako kynuté těsto. Borůvky byly posypané žmolenkou. Možná krkonošská specialita. Ale co já vím… bylo mi 7 let.

Dag, to bude asi ono. Kdybys zahlídla na Labu recept pošli mi ho. Nevím kde začít hledat.

Svato, v tom je právě ta potíž…nevím co do toho patří.

 
ewa
600 příspěvků 09.07.10 23:03
Esme,

najeď nahoře na Recepty, pak moučníky, posléze koláče a pak hledej borůvkový. Najdeš jich několik. Myslím, že to, co hledáš je nejspíš recept od buraci. Nebo jakýkoliv recept na kynutý koláč s ovocem a drobenkou.

 
babi
6360 příspěvků 09.07.10 23:04
esmeraldo

nevsimla jsem si Tve otazky. Ja delam dve buchty s boruvkama. Jedna je z lineckeho predpeceneho testa s boruvkovou naplni a s piskotovym testem nahore. To je spis kolac a manzel ji miluje. Ja mam rada obycejbou, kynutou, litou, buchtu na plech, nahore s boruvkama a drobenkou. Mohu Ti napsat recept :)

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.07.10 23:07
Esme ...

borůvkové koláče se žmolenkou dělávala moje babička, maminka i já … vždy se jednalo o klasické kynuté těsto, ale nenašla jsem Tvé názvosloví ani u pana Vašáka. Jedinou zmínku o škváře jsem zaznamenala na tomto webu.
To kynuté těsto bylo něčím vyjímečné? Samotnou by mě to zajímalo.

 
Eja
3814 příspěvků 10.07.10 10:48
Dag

fintu s tvrdým tvarohem pod borůvky sice nemám z kuchařky paní Šejbalové, ale mám ji mnohokrát vyzkoušenou - doporučuji.

 
ewa
600 příspěvků 11.07.10 09:16
Esme,

právě jsem narazila na tenhle koláč: Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

 
tresnicka
58 příspěvků 11.07.10 22:48
borůvkový koláč škvára

Ahoj Esmeraldo, toto jsem našla na Seznamu :

Borůvková škvára z Horní Branné 10.7.2004
Postup:
Připravíme si klasické palačinkové těsto.
V pekáči rozpálíme tuk, nalijeme těsto a okamžitě nasypeme borůvky.
/Lepší je hodně silná vrstva borůvek./
Po upečení pocukrujeme a před podáváním můžeme zdobit šlehačkou

 
dag
539 příspěvků 12.07.10 00:14
...

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.07.10 01:24
Opět dík

Škvára je zřejmě místní název. V Krkonoších odkud pocházím se to používalo běžně. Ono to totiž po upečení jako škvára vypadá.

Odkaz který vložila Dag by mohlo být ono. :)

 
podzim27
31 příspěvků 07.10.10 20:35
Škvára

Škváru já dělám a je to těsto jako na svítek. Udělám si těsto, naliji to na rozpálený olej (plech s vyšším okrajem ) a hodně zasypu borůvkami. Dáme do trouby upéci. Jíme teplé nebo studené a pocukrované.

 
muso
118 příspěvků 07.10.10 20:54
Esme

Borůvkové koláče máme moc rádi, peču z kynutého těsta, hodně borůvek, posílám foto

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.10.10 22:05

Muso, díky za krásnou fotečku. Určitě to takhle vypadalo. I s odstupem více než půl století si to stále pamatuji. Jakožto dítě které k životu potravu nepotřebovalo jsem se touto dobrotou vždy nacpala.
Bylo mi jen divné že málo lidí znalo výraz Škvára. Asi to bylo místní krkonošské pojmenování.
Tady bohužel borůvky ve volné přírodě nerostou a ty komerčně pěstované (kanadské)jsou nejen velice drahé, ale za nic nestojí. Jsou krásné velké ale bez chuti a bez zápachu. :roll:

 
nannka
2 příspěvky 31.07.12 19:31
opravdu

Škvára je z litého, palačinkového těsta jak tu už bylo psáno!!

 
nannka
2 příspěvky 31.07.12 19:34
opravdu

Škvára je lité, palačinkové těsto a jinak ta drobenka a tvaroh!!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz