Chtěla bych si sama naložit na zimu chřest. Bohužel jsem zde nenašla
recept. Zavařujete ho někdo a poradíte mi Váš oblíbený recept?
Díky.
J.
Konzervovaný chřest
nejlepe pouze oloupat a zamrazit. i kdyz to stoji v mnoha kucharkach,
neblansirovat. spargel ztrati na chuti a je mekkci.
zdravi nudle.
když já bych ho chtěla zavařit, aby byl sladkokyselý, třeba jako
příloha k roastbeefu.
Hezký den.
J.
je bohužel jedna ze zelenin která obsahuje hodně vody (kolem 94%).
A s tou jsou vždy potíže ji zmrazit. Např. se salátem je to podobné.
Chvíli jsem zkoumala Google.
Někdo tam doporučoval udělat horký nálev jako třeba na okurky a
očistěný chřest naskládaný do sklenic jím zalít. Ocet v nálevu by měl
zabránit růstu bakterií a tím pádem konzervovat.
Další recept říká:
6 kg chřestu, očistit a připravit aby se vešel do sklenic,
8 menších sušených papriček (pálivost nebyla zmíněna),
4 lžíce koprových semínek,
4 lžičky hořčičných semínek,
8 stroužků česneku,
1250 ml octa,
1250 ml vody,
125 ml soli,
Postup:
Do připravených sklenic rovnoměrně rozdělte papričky, semínka kopru a
hořčice, česnek, chřest naskládejte do sklenic vertikálně.
Ocet, vodu a sůl zahřejte k bodu varu.
Nalijte do připravených sklenic, uzavřete a sterilizujte 10 minut.
Nechte aspoň dva týdny odpočinout aby se chutě spojily.
Jestli chceš sladkokyselou chuť, přidej cukr.
Recept je z amerického serveru a já nevím jaký tam mají ocet. Tady je
řadový ocet o hodně slabší než v ČR. Je třeba vyzkoušet.
díky moc za odpověď. Já dělám takový univerzální lák - na okurky,
na houby, na papriky …, takže klidně použiji ten, s tím až zas takový
problém nemám. Ale na internetu jsem našla jediný recept, který říkal:
10 minut povařit chřest a 20 minut sterilovat, což se mi zdá trochu
příliš.
V Tvém receptu je pouze sterilizace 10 minut, což mi připadá
přiměřenější. Asi to tak udělám…
Přeji hezký den.
J.
také si myslím že po deseti minutách vaření a dvaceti minutách sterilizace by z toho bylo bláto.
Doufám že to dopadne dobře, dej vědět. Budu držet palce.
Chřest obsahuje bílkoviny, proto jeho konzervace sterilací není jednoduchá. Ve slaném nálevu se nejspíš zkazí, ať jej zavařuješ jak chceš. A kyselý chřest? Už se tak kazit nebude, ale ta chuť…Zkusil bych krátce povařit ve slané vodě, aby se nabouraly enzymy, zavařit do kvalitního pytlíku a do mrazu s ním. Sáček zatáhnout drátem, či zavázat, nestačí
Tady v Americku se takhle konservovaný prodává. Výborný jako příloha lehce nakyslá. Klidně bych se do toho pustil s Dekem, kdyby tu bylo k dostání.
Nevyzoušela jsem, přepsala jsem:
Libuše Vlachová – Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby, Merkur 1988, str. 229:
V domácnosti konzervujeme chřest pouze sterilací ve sladkokyselém nálevu.
Čerstvý chřest v průměru nejméně 12-15 mm nebo zlomky chřestu.
Nálev: na 1 l vody 1,5 dl 8% octa, 100 g cukru, 20 g soli
Z omytého chřestu odřízneme dřevnaté konce, spodní tužší část
oškrábneme. Očištěný chřest svážeme bílou nití do svazečků,
vložíme do vařící vody a uvaříme doměkka. Vařený chřest vyjmeme,
odstřihneme nitě a chřest poskládáme do sklenic hlavičkami nahoru.
Zalijeme jej horkým nálevem (vodu se solí a cukrem přivedeme k varu a
přilijeme procezený ocet), upevníme víčka, sklenice vložíme do
zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme:
zahřátí na 85°C
sterilace při 85°C – sklenice 4 dl 20 min, sklenice 7-9 dl 25 min.
Po dokončení sterilace vyjmeme a ochladíme.
Nevyzkoušela jsem, opsala jsem:
Hana Pohunková – Chladničky a mrazničky v domácnosti, Merkur 1989, str. 53:
Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po
vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků.
Hlavičky pak vytřídíme podle tlouštky a délky. Hlavičky delší než
15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a
necháme okapat.
Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní
délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty,
střední 3 minuty a tenké jen dvě minuty. Najednou nepředváříme víc jak
500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody ve
smaltovaném cedníku, v silně chromovaném košíku nebo látkovém uzlíku.
Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne
voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu
varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově
studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo
čisté suché utěrce.
Osušený chřest opatrně skládáme do parafínových kartónů, hlavičkami
střídavě na obě strany. Nemáme-li kartóny, svazujeme chřest šetrně do
jednoporcových svazečků tenkým přírodním provázkem nebo bílou
bavlněnou přízí. Svazečky pak balíme do parafínového kuchyňského
papíru a nakonec do alobalu. Potom zmrazujeme. Jednotlivá balení pak
ukládáme do mikroténového sáčku, odkud je můžeme kdykoli podle potřeby
vyjmout.
Použití:
Zmrazený chřest vkládáme do vařící vody. Od okamžiku, kdy začne voda
vřít znovu a kdy zmírníme plamen, prohříváme chřest 5 minut. Pak
scedíme, urovnáme na mísu a podáváme buď politý máslem nebo s holadskou
omáčkou, nebo jej po vychladnutí upravujeme jako salát.
To, co přinesla Alis, bych brala. Jen bych chřest nepředvařovala, ale
pouze rychle oblanšírovala. Také octa bych dala méně. Takováto dávka se
dává na okurky a chřest by tak kyselý být neměl. Sterilovala bych stejně
- 85 stupňů.
a přímo pěstitel mi poradil: okurkový lák, pouze sterilizovat -
nepovařovat, neblanšírovat.
Tak jdu o víkendu do toho takto.
Za měsíc (až se rozleží) podám info.
Všem moc děkuji za rady a přeji pěkný den.
J.
Chrest (asparagus) nakladam jako okurky nikdy nepredvaruji, ale syrovy dam do flasek, zaliju nalevem a steriluji pri 80 C maximalne 20 minut a necham venku vychladit i Americani ho maji velice radi. Jestli nekdo shani deko byva k dostani,,czech varieties" v New York staci na google zadat czech store in NY maji tam i jine veci z cech jen upravit pomer octa tady je ocet slabsi Doufam, ze to trochu pomuze ja si delam nalev vlastni a je podobny Znojemskemu Preji dobrou chu EvaK
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
