Konzervovaný chřest

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 21.06.10 09:28
Konzervovaný chřest

Chtěla bych si sama naložit na zimu chřest. Bohužel jsem zde nenašla recept. Zavařujete ho někdo a poradíte mi Váš oblíbený recept?
Díky.
 J.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
nudle
137 příspěvků 21.06.10 15:06
...

nejlepe pouze oloupat a zamrazit. i kdyz to stoji v mnoha kucharkach, neblansirovat. spargel ztrati na chuti a je mekkci.
zdravi nudle.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 22.06.10 08:29
Zdrqavím,

když já bych ho chtěla zavařit, aby byl sladkokyselý, třeba jako příloha k roastbeefu.
Hezký den.
 J.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 09:45
Chřest - Jiti,

je bohužel jedna ze zelenin která obsahuje hodně vody (kolem 94%).
A s tou jsou vždy potíže ji zmrazit. Např. se salátem je to podobné.

Chvíli jsem zkoumala Google.
Někdo tam doporučoval udělat horký nálev jako třeba na okurky a očistěný chřest naskládaný do sklenic jím zalít. Ocet v nálevu by měl zabránit růstu bakterií a tím pádem konzervovat.

Další recept říká:
6 kg chřestu, očistit a připravit aby se vešel do sklenic,
8 menších sušených papriček (pálivost nebyla zmíněna),
4 lžíce koprových semínek,
4 lžičky hořčičných semínek,
8 stroužků česneku,
1250 ml octa,
1250 ml vody,
125 ml soli,

Postup:
Do připravených sklenic rovnoměrně rozdělte papričky, semínka kopru a hořčice, česnek, chřest naskládejte do sklenic vertikálně.
Ocet, vodu a sůl zahřejte k bodu varu.
Nalijte do připravených sklenic, uzavřete a sterilizujte 10 minut.
Nechte aspoň dva týdny odpočinout aby se chutě spojily.

Jestli chceš sladkokyselou chuť, přidej cukr.
Recept je z amerického serveru a já nevím jaký tam mají ocet. Tady je řadový ocet o hodně slabší než v ČR. Je třeba vyzkoušet.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 22.06.10 10:19
Esme,

díky moc za odpověď. Já dělám takový univerzální lák - na okurky, na houby, na papriky …, takže klidně použiji ten, s tím až zas takový problém nemám. Ale na internetu jsem našla jediný recept, který říkal: 10 minut povařit chřest a 20 minut sterilovat, což se mi zdá trochu příliš.
V Tvém receptu je pouze sterilizace 10 minut, což mi připadá přiměřenější. Asi to tak udělám…
Přeji hezký den.
 J.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 10:48
Konzervovaný chřest - Jiti,

také si myslím že po deseti minutách vaření a dvaceti minutách sterilizace by z toho bylo bláto.

Doufám že to dopadne dobře, dej vědět. Budu držet palce.

 
Wolfg
583 příspěvků 22.06.10 12:57
...

Chřest obsahuje bílkoviny, proto jeho konzervace sterilací není jednoduchá. Ve slaném nálevu se nejspíš zkazí, ať jej zavařuješ jak chceš. A kyselý chřest? Už se tak kazit nebude, ale ta chuť…Zkusil bych krátce povařit ve slané vodě, aby se nabouraly enzymy, zavařit do kvalitního pytlíku a do mrazu s ním. Sáček zatáhnout drátem, či zavázat, nestačí

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.06.10 16:09
Ale ono to nějak musí jít

Tady v Americku se takhle konservovaný prodává. Výborný jako příloha lehce nakyslá. Klidně bych se do toho pustil s Dekem, kdyby tu bylo k dostání.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.06.10 16:12
Pokud vím

ocet v Česku býval 8%, v Americe jsou to pouhá 4%.

 
Alis
2617 příspěvků 22.06.10 17:09
Konzervace

Nevyzoušela jsem, přepsala jsem:

Libuše Vlachová – Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby, Merkur 1988, str. 229:

V domácnosti konzervujeme chřest pouze sterilací ve sladkokyselém nálevu.

Čerstvý chřest v průměru nejméně 12-15 mm nebo zlomky chřestu.
Nálev: na 1 l vody 1,5 dl 8% octa, 100 g cukru, 20 g soli

Z omytého chřestu odřízneme dřevnaté konce, spodní tužší část oškrábneme. Očištěný chřest svážeme bílou nití do svazečků, vložíme do vařící vody a uvaříme doměkka. Vařený chřest vyjmeme, odstřihneme nitě a chřest poskládáme do sklenic hlavičkami nahoru. Zalijeme jej horkým nálevem (vodu se solí a cukrem přivedeme k varu a přilijeme procezený ocet), upevníme víčka, sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme:
zahřátí na 85°C
sterilace při 85°C – sklenice 4 dl 20 min, sklenice 7-9 dl 25 min.
Po dokončení sterilace vyjmeme a ochladíme.

 
Alis
2617 příspěvků 22.06.10 17:10
Mrazení

Nevyzkoušela jsem, opsala jsem:

Hana Pohunková – Chladničky a mrazničky v domácnosti, Merkur 1989, str. 53:

Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků. Hlavičky pak vytřídíme podle tlouštky a délky. Hlavičky delší než 15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat.
Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty, střední 3 minuty a tenké jen dvě minuty. Najednou nepředváříme víc jak 500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody ve smaltovaném cedníku, v silně chromovaném košíku nebo látkovém uzlíku. Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo čisté suché utěrce.
Osušený chřest opatrně skládáme do parafínových kartónů, hlavičkami střídavě na obě strany. Nemáme-li kartóny, svazujeme chřest šetrně do jednoporcových svazečků tenkým přírodním provázkem nebo bílou bavlněnou přízí. Svazečky pak balíme do parafínového kuchyňského papíru a nakonec do alobalu. Potom zmrazujeme. Jednotlivá balení pak ukládáme do mikroténového sáčku, odkud je můžeme kdykoli podle potřeby vyjmout.
Použití:
Zmrazený chřest vkládáme do vařící vody. Od okamžiku, kdy začne voda vřít znovu a kdy zmírníme plamen, prohříváme chřest 5 minut. Pak scedíme, urovnáme na mísu a podáváme buď politý máslem nebo s holadskou omáčkou, nebo jej po vychladnutí upravujeme jako salát.

 
dag
539 příspěvků 23.06.10 21:19
...

To, co přinesla Alis, bych brala. Jen bych chřest nepředvařovala, ale pouze rychle oblanšírovala. Také octa bych dala méně. Takováto dávka se dává na okurky a chřest by tak kyselý být neměl. Sterilovala bych stejně 8O - 85 stupňů.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 24.06.10 09:39
Tak jsem si byla včera pro chřest,

a přímo pěstitel mi poradil: okurkový lák, pouze sterilizovat - nepovařovat, neblanšírovat.
Tak jdu o víkendu do toho takto.
Za měsíc (až se rozleží) podám info.
Všem moc děkuji za rady a přeji pěkný den.
 J.

 
EvaKlaus
1 příspěvek 10.06.18 04:26
chci pomoci tem kdo ziji v usa

Chrest (asparagus) nakladam jako okurky nikdy nepredvaruji, ale syrovy dam do flasek, zaliju nalevem a steriluji pri 80 C maximalne 20 minut a necham venku vychladit i Americani ho maji velice radi. Jestli nekdo shani deko byva k dostani,,czech varieties" v New York staci na google zadat czech store in NY maji tam i jine veci z cech jen upravit pomer octa tady je ocet slabsi Doufam, ze to trochu pomuze ja si delam nalev vlastni a je podobny Znojemskemu Preji dobrou chu EvaK


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz