Tvaroh na struhanie

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gaburiatko
739 příspěvků 18.06.10 21:29
Tvaroh na struhanie

Moja babicka na Sumave robievala varene nove zemiaky, poliate rozpustenym maslom a posypane struhanym tvrdym tvarohom. Bolo to nieco uzasne. Jednoduche a fakt neuveritelne dobre :)
Bohuzial dodnes na Slovensku nevyravaju a ani nedovazaju ten uzasny tvdrdy tvaroh, ktory sa da struhat :( Toto nedokazem pochopit :( Avsak teraz nam pod barakom zacal fungovat mliecny automat, kde predavaju telepne neosetrene mliecko a babka mi tvrdi, ze sa z neho da urobit tvrdy tvaroh na struhanie. V skratke mi to povedala, ze ho mam nechat pri izbovej teplote skysnut, potom priviet k varu a oddelit srvatku od tvarohu cez gazu. V gaze nechame tvaroh odkvapkat a je to hotove. Ako robite tvaroh Vy ? Ako dlho mlieko kysne ? Neskazi sa pri izbovej teplote skor, ako skysne ? Myslim tym, ci tam neprebiehaju aj ine procesy ako kvasne ? :)
Dakujem za vsetky rady. Teraz su v obchodoch nove zemiaky a uz sa neviem dockat, kedy si nacapujem cerstve mliecko a urobim tvaroh :)

Reakce:
 
jolana
5065 příspěvků 18.06.10 22:08
Gabi,

presne tak ako ti vravela babka. Ked das zvarit kysle mlieko davaj pozor len aby neprevrelo. Nech ostane na teplote ked slabulinko prebublava -teda pred bodom varu. Ak bude vriet, bude potom tvaroh „suchy“ taky tvrdy(ako vyzuta zuvacka (ked sa cdobre pamatam, totizto zuvacku som v zivote zula asi trikrat ) a nie taky co sa rozplyva pomaly v puse .
A ked chces tvaroh tvrdy na struhanie, tak ten potom musis zatazit a bude z neho tehlicka tvrdeho tvarohu na struhanie.
Snad som pomohla, a snad este niekto napise daco.
Nech sa dari :) vies ze si mi urobila chut a idem robit tvaroh? aj zelenu vonavu cibulku mam :)).. a nezabudni, kto nic nepokazi-nic sa nenauci…skus najprv liter mlieka aby si mala pre vacsie mnozstvo obraz o tom co a ako ..
Ahoj :)

 
Roomanka
205 příspěvků 19.06.10 11:49
Jolanko,

krásná věta: kdo nic nepokazí, nic se nenaučí! To si musím zapamatovat! Možná by mi pomohla ve středu, kdy jsme měli k obědu přesolená kuřecí játra a večerní ražniči jsem spálila na troud. Když se daří, tak se daří.

 
gaburiatko
739 příspěvků 19.06.10 12:20
Vdaka

Jolanka dakujem za upresnenie :) Urcite coskoro skusim a potom dam vediet, ako to dopadlo :)
Roomanka, nic si z toho nerob, mne ked sa zacne kazit, tiez sa kazi :( Ja uz snad po milionty krat skusam kyslu fazulovu polievku a nikdy mi nechuti. Ani dnes sa moc nepodarila, ja neviem, dokazem uvarit vselico, ale toto mi fakt nejde :( Aleaspon, ze sa mi uz nezraza :) Pokrocila som :)
No a dnes som muzovi chystala jogurtovo cokoladovu penu a skazilo sa co sa len dalo, ale viem, kde som urobila chyby, takze snad nabuduce to dopadne lepsie ako v odpadaku :)

 
anickav
2904 příspěvků 19.06.10 12:42
Ak vás to poteší,

práve som vytiahla z rúry rohlíky, ktoré sú prázdne…bola v nich tvarohová plnka, ktorá všetka vytiekla…podotýkam, nie som začiatočník. A zajtra má prísť návšteva, tak som chcela, aby sa uležali…
Gaburiatko, ja si z Čiech vždy nosím tvaroh, napr. aj z tohoto dôvodu.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.07.10 14:48
ako dlho kysnut

Poradite mi prosim este, ako dlho treba nechat to mlieko kysnut ? Babicka tvrdila 2-3 dni, ale mne skyslo uz na druhy den. Hovorila som si, ze by som mala este pockat aspon den, ale v byte sme mali 30 stupnov, takze som sa bala, ci tam este neprebehnu nejake ine neziaduce procesy :) a tak som mlieko zahriala, scedila, vyzmykala poriadne v gaze a v nej ulozila do chladnicky. Tvarohu bolo maaaaalinko, robila som z litra. Ale asi bolo malo vykysnute. Chutovo nic moc, prisiel mi malo kyslasty, asi skusim znova, treba mu dat este sancu :)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 26.07.10 08:31
Tvaroh, Gaburiatko,

si děláme sami už léta. Mléko nepřevařujeme, necháme normálně zkysnout, na cedník dáme čistou utěrku, cedník dáme na hrnec. Do utěrky vylijeme mléko a necháme vykapat. Později zahrneme utěrkou a zatížíme prkénkem se závažím. Čím více se tvaroh odvodní, tím je tužší.
Vyrábíme vždy z 5 l mléka - vyjde tak skoro 1 kg tvarohu. Kdo nechce tak tučný, nechť sebere smetanu a ušlehá si ji na jahody, borůvky či do kávy.

 
gaburiatko
739 příspěvků 26.07.10 18:52
jandule

Ja mlieko radsej necham prevarit, pre istotu. Ako dlho Ti mlieko kysne, kym ho precedis ?

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz