řapíkatý celer

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 06.10.04 16:41
řapíkatý celer

už delší dobu, vždycky když potkám řapíkatý celer, přemýšlím, k čemu je tahle zelenina dobrá…
máte, prosím, někdo nějaké zkušenosti - s jeho úpravou, s chutí, s případnými účinky po požití?

předem děkuji za reakce


Reklama


Reklama

Reakce:
 
hydraulik
54 příspěvků 06.10.04 22:04
Řapíkatý celer

Lucianko,dám ti jen nástřel.
Zapečený;vařený s máslem;dušený;na smetaně;smažený;se šunkou a sýrem.
Pro zkušeného labužníka nejsou přesné a dávkované recepty dál potřeba ,nech pracovat fantazii a šikovné ruce a žaludek bude pět jen ódy.Hydraulik

 
penda
4752 příspěvků 06.10.04 22:28
a já to vezmu do krajností :-)

řapíkatý celer je mimořádně oblíben zvláště v USA, kde jeho křupavé listové řapíky pojídají syrové. V průběhu růstu se jeho listy svazují a přihrnují zeminou nebo se chrání tmavými fóliemi před působením světla, aby řapíky zůstaly světlé a jemné. Při nákupu dáváme pozor především na listy, které by neměly být zvadlé. V chladničce vydrží asi 3 dny, nejlépe zabalený do vlhké utěrky.
Příprava a základní recept:
Listy důkladně opereme, dolní konec řapíku zkrátíme. Listové čepele odstraníme a použijeme do polévek a hustých krémových polévek. Řapíky můžeme pojídat syrové buď jako pikantní občerstvení nebo je pokrájíme na přiměřeně velké kousky a přimícháme do salátů. Nechceme-li tento celer použít syrový, vaříme jej 8-10 minut a podáváme s čerstvými sezónními bylinkami.

Někde na diskuzi se o řapíkatém celeru již mluvilo, ale nedaří se mi to najít…zkusím poprosit pepíčka o vyhledávání i v diskuzi, bylo by jednodušší něco pak najít :-))

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 07.10.04 08:06
...

děkuji za nástřel i podrobnosti i návod k nákupu - dnes ozkouším celer i scou fanatzii *

přeju hezký den * a ještě jednou díky

 
rosnicka
262 příspěvků 07.10.04 09:38
mňamka na hubnutí,

se řapíkatým celerem jsem se setkala poprve za mé studijní stáže v Anglii…a zamilovala jsem i ho. Nejraději syrový, nakrájený na užší přiměřene kousky ( prostě asi tak jako když podélně rozkrojím karotku ) a člověk může chroupat. Skvělá je nekalorická, avšak vitmínově velmi hodnotná, svačinková kombinace právě s karotkou anebo s jablkem. V Anglii měli k tomu výborný dip ( omáčku ) zvanou „houmouse“, je to z cizrny a sezamových semínek ( myslím, že recept je na labužníku ).
V Čechách mám nejlepší zkušenosti z řapíkatým celerem z Tecsa, bývá nejkřehčí ( i když, občas se najde vyjímka ). Běžně nakupuji čerstvou zeleninu sice na trhu, ale řapíkatý celer se mi na mnoha místech neosvědčil, bývá hodně dřevnatý.

 
Kari
545 příspěvků 07.10.04 10:43
Diskuze...

Kde proběhla diskuze o řapíkatém celeru, tak to si moc dobře pamatuji, jelikož jsem ji sama vznítila. Bylo to zde u receptu na Bagetu z azurového pobřeží .

Jsem ráda za doporučení o nákupu, potkávám všude ovadlé a nehezké řapíkatce. Takže du do Tesca, to je jasná věc..

 
Mari144
1 příspěvek 04.01.15 12:20

Karin díky ohromitánsky, je to běžné že nikdo nikomu nevzdá dík… Ja ti tímto vzdávám, řapíkáče jsem nikdy nedělal, dnes jsem jej koupil prvně, tak uvidíme:-). Měj se měkce

 
casino
4458 příspěvků 04.01.15 13:37

@penda
„řapíkatý celer je mimořádně oblíben zvláště v USA“
Asi nejen v USA, ale i v jižní Evropě…
No, jestli to není i tím, že bulvový tam takřka nepožívají (neznají)? :)

 
Eja
3779 příspěvků 04.01.15 14:26

S řapíkatým celerem je to asi jako třeba s olivami - buď vůbec ne, nebo naopak kdykoli. Já kdykoli. Jemné lístky a křehké stonky sypu na saláty, minutková masa, bramborovou kaši, boloňskou omáčku nebo minestrone si bez stonků neumím představit. A křehké konce stonků nakrájené jen tak ke chroupání…
Náš bulvový celer některé kuchyně vůbec neznají, jižní zejména.

 
Alex779
2 příspěvky 24.05.17 22:20
Řapíkatý celer

Z řapíkatého celeru dělám všechno možné. Přidávám jej do salátů, polévek, omáček, ale většinou jej jíme jen tak, jako přílohu k masu. Celá naše rodina si zamilovala jeho svěží chuť. Super je z něj třeba salát z krevet, cherry rajčátek a šalotky se sladkokyselou zálivkou. Je to taková zajímavá kombinace. Jinak je taky super zdravý, takže se rozhodně vyplatí jej do jídelničku zahrnout. a nejlépe syrový :srdce: ** Edit admin - odstraněn odkaz

 
Putin
44 příspěvků 25.05.17 09:28
Když jsem žil v USA

Měl jsem problém vůbec sehnat celer s bulvou. A když jsem ho někde našel zcela běžně se mně u pokladny ptali co to je.
A tak jako se Dalibor naučil hrát na housle i my se naučili tu „řapíkatost“ ignorovat a používat místo našeho celeru. Dokonce jsme zjistili, že bramborový salát s řapíkatým celerem je lehčí než s normálním bulvovým. Používali jsme ho opravdu všude, jen je jiný co do intenzity chuti.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz