už delší dobu, vždycky když potkám řapíkatý celer, přemýšlím,
k čemu je tahle zelenina dobrá…
máte, prosím, někdo nějaké zkušenosti - s jeho úpravou, s chutí,
s případnými účinky po požití?
předem děkuji za reakce
|
už delší dobu, vždycky když potkám řapíkatý celer, přemýšlím,
k čemu je tahle zelenina dobrá…
máte, prosím, někdo nějaké zkušenosti - s jeho úpravou, s chutí,
s případnými účinky po požití?
předem děkuji za reakce
Lucianko,dám ti jen nástřel.
Zapečený;vařený s máslem;dušený;na smetaně;smažený;se šunkou a
sýrem.
Pro zkušeného labužníka nejsou přesné a dávkované recepty dál potřeba
,nech pracovat fantazii a šikovné ruce a žaludek bude pět jen
ódy.Hydraulik
řapíkatý celer je mimořádně oblíben zvláště v USA, kde jeho
křupavé listové řapíky pojídají syrové. V průběhu růstu se jeho
listy svazují a přihrnují zeminou nebo se chrání tmavými fóliemi před
působením světla, aby řapíky zůstaly světlé a jemné. Při nákupu
dáváme pozor především na listy, které by neměly být zvadlé.
V chladničce vydrží asi 3 dny, nejlépe zabalený do vlhké utěrky.
Příprava a základní recept:
Listy důkladně opereme, dolní konec řapíku zkrátíme. Listové čepele
odstraníme a použijeme do polévek a hustých krémových polévek. Řapíky
můžeme pojídat syrové buď jako pikantní občerstvení nebo je pokrájíme
na přiměřeně velké kousky a přimícháme do salátů. Nechceme-li tento
celer použít syrový, vaříme jej 8-10 minut a podáváme s čerstvými
sezónními bylinkami.
Někde na diskuzi se o řapíkatém celeru již mluvilo, ale nedaří se mi
to najít…zkusím poprosit pepíčka o vyhledávání i v diskuzi, bylo by
jednodušší něco pak najít
děkuji za nástřel i podrobnosti i návod k nákupu - dnes ozkouším celer i scou fanatzii *
přeju hezký den * a ještě jednou díky
se řapíkatým celerem jsem se setkala poprve za mé studijní stáže
v Anglii…a zamilovala jsem i ho. Nejraději syrový, nakrájený na užší
přiměřene kousky ( prostě asi tak jako když podélně rozkrojím karotku )
a člověk může chroupat. Skvělá je nekalorická, avšak vitmínově velmi
hodnotná, svačinková kombinace právě s karotkou anebo s jablkem.
V Anglii měli k tomu výborný dip ( omáčku ) zvanou „houmouse“, je to
z cizrny a sezamových semínek ( myslím, že recept je na labužníku ).
V Čechách mám nejlepší zkušenosti z řapíkatým celerem z Tecsa,
bývá nejkřehčí ( i když, občas se najde vyjímka ). Běžně nakupuji
čerstvou zeleninu sice na trhu, ale řapíkatý celer se mi na mnoha místech
neosvědčil, bývá hodně dřevnatý.
Kde proběhla diskuze o řapíkatém celeru, tak to si moc dobře pamatuji, jelikož jsem ji sama vznítila. Bylo to zde u receptu na Bagetu z azurového pobřeží .
Jsem ráda za doporučení o nákupu, potkávám všude ovadlé a nehezké řapíkatce. Takže du do Tesca, to je jasná věc..
Karin díky ohromitánsky, je to běžné že nikdo nikomu nevzdá dík… Ja ti tímto vzdávám, řapíkáče jsem nikdy nedělal, dnes jsem jej koupil prvně, tak uvidíme:-). Měj se měkce
@penda
„řapíkatý celer je mimořádně oblíben zvláště v USA“
Asi nejen v USA, ale i v jižní Evropě…
No, jestli to není i tím, že bulvový tam takřka nepožívají
(neznají)?
S řapíkatým celerem je to asi jako třeba s olivami - buď vůbec ne,
nebo naopak kdykoli. Já kdykoli. Jemné lístky a křehké stonky sypu na
saláty, minutková masa, bramborovou kaši, boloňskou omáčku nebo minestrone
si bez stonků neumím představit. A křehké konce stonků nakrájené jen
tak ke chroupání…
Náš bulvový celer některé kuchyně vůbec neznají, jižní zejména.
Z řapíkatého celeru dělám všechno možné. Přidávám jej do
salátů, polévek, omáček, ale většinou jej jíme jen tak, jako přílohu
k masu. Celá naše rodina si zamilovala jeho svěží chuť. Super je z něj
třeba salát z krevet, cherry rajčátek a šalotky se sladkokyselou
zálivkou. Je to taková zajímavá kombinace. Jinak je taky super zdravý,
takže se rozhodně vyplatí jej do jídelničku zahrnout. a nejlépe syrový
** Edit admin -
odstraněn odkaz
Měl jsem problém vůbec sehnat celer s bulvou. A když jsem ho někde
našel zcela běžně se mně u pokladny ptali co to je.
A tak jako se Dalibor naučil hrát na housle i my se naučili tu
„řapíkatost“ ignorovat a používat místo našeho celeru. Dokonce jsme
zjistili, že bramborový salát s řapíkatým celerem je lehčí než
s normálním bulvovým. Používali jsme ho opravdu všude, jen je jiný co do
intenzity chuti.