quinou

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 23.01.08 15:35
quinou

V komentářích k receptu Kontrabáš - zapečený, píše Eleeen o quinou (v souvislosti s pohankou, kroupami, kuskusem… Neosvětlil by mi někdo, co to taková (é, ý) quinou je?

Děkuji :-)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
KUHTIK
39 příspěvků 23.01.08 16:17
quinou je.....

Česky merlík chilský.Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina ( obilovina)s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky. Zrno quinoy má vysokou nutriční hodnotu. Obvykle se vaří stejně jako rýže. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. „al dente - na skus“. K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu.

 
Manana
1515 příspěvků 23.01.08 16:21
chenopodium quinoa,

merlík neboli laskavec, slouží jako zelenina a připravuje se z něj i mouka. Více najdeš tady nebo tady .

 
Alis
2617 příspěvků 23.01.08 16:29
...

Děkuji moc za odpovědi, ale trochu jsem si zamotala hlavu… Kdysi jsem dělala nějakou práci pro jednu firmu, která u nás vyráběla mouku a pečivo z amaranthu - mám pocit, že ředitel firmy mluvil o tom, že amaranth = laskavec… Zajímalo by mě, zda-li je tedy rovnice delší: quinoa = laskavec = amaranth = merlík ? Jsem z toho jelen

 
HelcaK
960 příspěvků 23.01.08 16:51
Bojím se,

že se Manana upsal - amarant = laskavec, quinoa = merlík

ze serveru agronavigator:
Amarant (Amaranthus ssp.) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Mezi nejvýznamnější druhy využívané na zrno patří zejména A. cruentus a A. hypochondriacus. V Německu byla vyvinuta dosud pouze jediná odrůda ’Bärnkrafft’ (prof. Ahrens, Weihenstephan), povolená v r. 1998 Spolkovým odrůdovým úřadem. V praxi pěstované odrůdy jsou převážně výsledkem šlechtitelské práce dr. Dobose (Zeno Projekte Wien). Vedle vyšších výnosů zrna produkují nové typy výrazně méně slámy, což zjednodušuje sklizeň. Výsev výnosných odrůd je v současné době smluvně vázán na prodej osiva firmou LIFE-POWER v Rakousku.

V průměru pětiletých pokusů bylo na pokusné stanici Forchheim dosaženo výnosu zrna ve výši 3,2 t . ha–1. V r. 2003 se průměrné výnosy pohybovaly okolo 3,3 t . ha–1 a dosáhly tak po r. 2002 zatím nejvyšší hodnoty. U odrůdy ’Bärnkrafft’, kmenů „CX 55“ a „RD 2/01“, ale také aktuálního novošlechtění se za optimální intenzity pěstitelských opatření očekávají stabilní výnosy nad 3 t . ha–1.

Quinoa (merlík chilský, Chenopodium quinoa) patří do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae) a je blízce příbuzná cukrovce a špenátu. Hlavními produkčními oblastmi jsou dnes Bolívie, Ekvádor a Peru. Německo v současné době dováží ročně zhruba 400 tun quinoi z Ameriky, pěstování této plodiny se zde dosud neetablovalo.

V pokusech na stanici Forchheim bylo dosaženo překvapivě vysokých výnosů (průměrně 3,4 t . ha–1). Výnosy zrna odrůdy ’Tango’ přesáhly v průměru tříletých pokusů dokonce 4,7 t . ha–1.

 
Manana
1515 příspěvků 23.01.08 17:26
neupsal

Amaranthaceae.
Podle Wikipedie patří nyní laskavec i merlík pod Amaranthaceae (APG II system z r. 2003), dříve byl merlík zvlášť řazen pod Chenopodiaceae (Cronquist system z r. 1981).
Více zde

 
Manana
1515 příspěvků 23.01.08 17:31
ještě

se omlouvám, že jsem to asi špatně napsal a tím zmotal.
Merlík je chenopodium, ať už jako mouka či zrní (jako quinoa), nebo jako epazote (jako ambrosioides), zeleninové koření tzv. „kerosenové příchuti“, hojně používané ve Střední Americe, a laskavec je amaranthus, má podobné palice a používá se jako zelenina, obojí patří pod laskavcovité neboli Amaranthaceae.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.08 13:57
Tedy...

… nezbývá, než se sklonit nad vyčerpávajícími odpověďmi a moc poděkovat :-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz