Pšeničné otruby

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bradicka
163 příspěvků 13.11.04 13:03
Pšeničné otruby

Ahoj labužníci, prosím o radu. Nevíte, jak chutně použít pšeničné otruby? Koupili jsme je v záchvatu ideí zdravé výživy a teď moc nevíme, co s nimi. Našla jsem tu tři recepty, nemáte někdo třeba další tipy? Dala bych přednost teplé před studenou kuchyní, ale vítám všechno. Předem moc díky!

Reakce:
 
salgo
146 příspěvků 18.11.04 11:16
Milá Bradičko

bohužel mám pro Tebe špatnou zprávu. Poté, co mi doktor nakazal jíst denně 6 lžic otrub jsem experimentovala, cpala je do jogurtu, sypala do salatů a polévek a pašovala manželovi do pečení chleba (to tak ušlo nejvíc). Nakonec jsem objevila jedinou (alespoň pro mě) akceptovatelnou metodu, která nezniči dobré jidlo. A sice před jidlem zavřít oči, pomodlit se, sníst dvě lžíce otrub a zapít hodně vodou (to se musí, jinak to spíš uškodí, než pomůže). Případně je rozmíchám v té vodě. A pak zaženu nepříjemný zážitek nějakým dobroučkým receptem z Labužníka.
Přeju dobrou chuť!
(PS, stojí to za to, nejen že mi pomohli zdravotně, dokonce jsem i dost zhubla, teď jsem je přestala pojídat ale pred Vánoci s tím budu muset zase začít.)

 
Eleeen
1127 příspěvků 18.11.04 14:20
tak nevím,

ale já jsem po otrubách přibrala. Asi jsem neměla ty správné…

 
Bradicka
163 příspěvků 18.11.04 21:28
Děkuju, Salgo!

To s tím přidáním do jogurtu mě taky napadlo, asi jako jediná věc… No, tak je teda schroupeme takhle a budem se utěšovat, že je to zdravý… A můžu se zeptat, na co Ti to doktor doporučil? Nebo aspoň obecně, na co je to prospěšné? Dík moc!

 
MilenaD
126 příspěvků 19.11.04 11:22
...

Přidávám je do domácího chleba; 400 g hl. mouky, 100 g žitné celozrnné, 1/3 sáčku otrub, 2 pl drceného kmínu, 1 pl lžíce soli, 1 balíček sušeného droždí, 1 balíček sluneč. semínek, 2 velké brambory, nastrouhané na jemno a zalité vařící vodou, + voda dle potřeby. Zpracovat na vále na tužší těsto (já s ním asi tak dvacetkrát praštím o desku, jako když dělám těsto na tažený závin, je pak hladké), nechat vykynout do dvojnásobného objemu, znovu propracovat, udělat bochník nebo veku, dát ještě 10-15 minut kynout , rychle zapéci v horké troubě (210-220 stupňů, asi 10 minut), pak zmírnit na 180-190 a dopéci. Ke konci pečení potírat asi dvakrát vodou s octem - 1/3 octa, 2/3 vody. Po vytažení z trouby opláchnout spodní kůrku vodou a na mřížce nechat dokonale vychladnout. Peču na silikonové fólii, nemusím podsypávat moukou. Výborný na potíže s trávením (a vyprazdňováním, otruby dělají divy).

 
ajta
590 příspěvků 19.11.04 17:25
Bradičko,

pšeničné otruby jsou vlastně hrubá vláknina, která podporuje činnost střev…
takže funguje podobně jako syrové ovoce či zelenina…

myslím, že otruby není doporučováno konzumovat ve větším množství, protože na sebe vážou určité minerály a odvádí je z těla pryč (např. vápník) - ostatně kdo s nimi má zkušenost tak ví, že je dost náročné do sebe nasoukat i malé množství jen tak, na lžíci
v každém případě je potřeba je dostatečně zapít tekutinou…

a to je fšecko, co jsem jako laik ze sebe vydolovala… … snad ti to bude stačit

 
salgo
146 příspěvků 20.11.04 15:46
Bradičko

Ajta to popsala dokonale. Není téměř co dodat. Než že to fakt funguje na to zažívání (to je můj problém), i na hubnutí. Tam je jen potřeba jíst skutečně pšeničné otruby (ovesné zase snižují cholesterol). Prý to funguje dvojím způobem, jednak, když je sníš, ťak už se tak holt nenacpeš, protože máš zaflákaný žaludek a jednak to urychluje metabolismus.
Já měla předepsáno 6 lžiček, to je asi maximum, ale musím potvrdit, že se to dalo zkonzumovat jen s velkou dávkou sebezapření a porotože mi bylo blbě a to pomáhalo. Teď už pojídám jen tak 1-2 lžíce, jako udržovací dávku.
PS:Jsou výborné jako prevence karcinomu tlustého střeva.

 
Bradicka
163 příspěvků 21.11.04 11:40
Tak teda holky díky,

půjdu si jich hned pár nasypat do jogurtu, ať nám to vesele ubývá… trávení není nikdy dost dobrý, tak se jdu pročišťovat… Dík moc, budu si mlaskat

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 23.11.04 07:10
...a ještě...

se dají vpašovat do ovesné kaše.

 
mata35
1 příspěvek 23.04.12 09:28
psenicne otruby

ahojte.Vie mi niekto poradit ci mozem konzumovat psenicne otruby ak este kojim? mala bude mat 6 mesiacov.

 
gmp
1603 příspěvků 24.04.12 22:11
-

Otruby, jsou určeny dobytku! Moje maminka r. 1906 by kohokoliv, kdy by jí nabídl otruby hnala vídlema. Dej děcku i sobě poctvé jídlo z poctivé mouky a votruby nechej pro ty, kterým jsou určeny - prasatum. :idea:

 
Afashion
4 příspěvky 29.10.14 11:44
Snídaně z otrub

Dobrý den, já začala s otrubami nedávno a každodenně si teď z nich dělám snídani :) Recept můžete pozměnit podle své fantazie například přidat rozinky, oříšky… :mavam:

Editováno administrátorem dne 4.11.14 v 12:02 - smazání odkazu

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz