Dobrý den, prosím o radu,přípravuji se a peču koláče na svatbu v plynové troubě a a koláčky jsou zespoda upečené a zvrchu bílé. Dala jsem i na spod pekáč s vodou ale stále jsou okraje koláčků nako nedopočené i když v podstatě jsou upečené. Chci si koupit nový sporák, protože ten co mám doma je z roku 1994 a jsem zvyklá na plynovou troubu tak bych to nechtěla měnit, ale všichni říkají že elektrická trouba je mnohem lepší. Kdybych věděla, že koláčky budou v jiné plynové troubě dokáži upeci i zeshora, tak bych si koupila opět plynovou, protože jsem na ní léta zvyklá. Regulace teploty se myslím u plynové trouby nedá nastavit, jak uvádíte v receptu „pečeme na 5 stupňů a dvacet minut“.
Plynová trouba
Léta peču v plynové troubě Řekla bych, že pokud máš koláčky stále
bílé, přestože upečené, chtělo by to zvýšit teplotu. Alespoň před
koncem pečení. Připadá mi, že možná pečeš na moc nízkou. Nestačí tak
zčervenat. Takže bych potřela koláčky rozšlehaným vajíčkem a zvýšila
teplotu, aby zezlátly.
Nádobka s vodou se vkládá ne kvůli pečení, ale protože plynová trouba
trošku vysušuje. Tedy aby se zvlhčilo prostředí, aby nebyl pečený
výrobek vysušený. U koláčků se mi to zdá na místě.
Plynová nebo elektrická…?
Pokud mohu mluvit za sebe… Na jednu stranu by mi bylo jedno, jakou troubu,
protože pokud umíš péci v plynové a jsi na ni zvyklá, v nové plynové
se ti bude péci pohodlně a určitě se nové typy dají i lépe regulovat.
Protože mám ale zkušenost i s elektrickou, řekla bych, že pečení v ní
je..pohodlnější. Daleko lépe se teplota reguluje, prostě ji přesně
nastavíš, a trouba peče, nevysušuje.. Ale stejně budeš muset hlídat
Začneš ovšem shánět přesné časy a teploty, protože na el. troubě to
musíš nastavit dopředu. A pak je musíš používat jen jako vodítko, ne
jako zákon. Stejně musíš sledovat a korigovat podle situace.
Kdybych se já dnes měla rozhodovat mezi plynovou a elektrickou, volila bych
podle dalších okolností, dispozic kuchyně, celý sporák nebo jen troubu..
aj.
Asi bych chtěla spíš elektrickou ale plynová by mi rozhodně nevadila (mám
ji vymakanou), protože v plynové troubě upečeš naprosto dokonale a
naprosto všechno (snad jen makronky by mohly zlobit) i koláčky krásné,
chce to jenom trošku vychytat techniku
Říká se ale, že na vaření je lepší plyn - přímý plamen - a na
pečení elektrika. Právě kvůli ovládání a regulaci. Proto doporučuji
kombinaci elektřiny a plynu, tak budeš mít kombinaci toho nejlepšího.
no a já bych ještě doporučila, že pokud to dispozice kuchyně dovolí,
místo sporáku pořídit plynovou vařidlovou desku a elektrickou vestavnou
troubu. Ta se pak zabuduje do výšky, takže se při manipulaci s plechy
nemusíš ohýbat.
Dobrý den, děkuji všem za radu, rozhodla jsem se koupím si kombinovaný sporák s horkovzduchem zn. Mora. Doufám, že budu spokojená. Někde jsem četla, že na vaření je nezdravější oheň, potom plyn, pak elektrika atd. Z plynu mi vše chutnalo i z trouby. Snad to bude ještě chutnější na elekrice.
Tak přeju s tím novým sporákem hodně štěstí. Já měla 20 let celoplynový, teď mám asi rok ten kombinovaný (plyn na vaření jsem si nechala) a nemůžu si jej vynachválit, opravdu se to nedá srovnat.
Di, prosím, byla instalace nového sporáku s elektrickou troubou spojená
s nějakým děsným kopáním na elektrické vedení, nebo na to stačila
normální zásuvka?
Už předem děkuji za odpověď Dagmar
Bydlím v paneláku a bylo mi doporučeno, že si nechat dát akorát silnější jistič, že by to mělo stačit. Tak to snad bude dobré. Budu ho zapojovat až příští týden.
staci ti normalni zasuvka, ale potrebujes mit vzhledem k dalsim spotrebicum, vetsi jistic. S tim ti urcite nekdo poradi. Zalezi ma spotrebicich ktere doma pouzivas. Trouba ma vysoky prikon. Ale s horkovzduchem je perfektni!
Dag: My vloni komplet předělávali koupelnu a kuchyň, takže se v jádře předělávala i elektrika, přidávaly se zásuvky a měnil jistič za silnější - doporučila nám to jednak stavební firma a jednak pan opravář sporáků, se kterým jsem ten nový sporák vybírala. Pořizovali jsme si i mikrovlnku a myčku, které jsme předtím neměli, takže jsme je poslechli. Sporák mám Electrolux a jsem s ním maximálně spokojená. Před rokem byl celkem drahý, ale letos stojí snad jen polovinu té loňské ceny, což se myslím vyplatí. Viz http://www.datart.cz/…511509X.html
Ano, jistič je to podstatné..právě proto nemohu mít el. troubu a
kombinovaného sporáku jsem se musela taky vzdát.. A výměna jističe za
silnější nemusí být vždycky možná..
Sporák děvčata, je přežitek. Protože je to plechová kráva s málo
přesnými rozměry, není pevný a neustále se mírně pohybuje, proto nejde
přesně přistavit k pracovní desce a spáry utěsnit. Za ním je
neskutečnej binec mastný špíny, stejně tak po jeho nepřístupných
stranách. Když se instalují nové kuchyně, odstavil se sporák, si neumíte
představit, jak se kalupinky styděly. Pravdu má Iva. Deska plynová lze
umístit do vhodné skříňky a pod deskou je dost prostoru pro kuchyňské
potřeby. Deska se připojuje zástrčkou pro zapalování a pružnou hadicí
plyn. Keramická plynová se lépe udržuje čistá, i když to není tak
snadné, jako plochá elektrická. Jediná nevýhoda desky jsou ovladače na
plyn. Když postavíte velký hrnec nebo pánev, ovladače v blízkosti se
ohřívají a pokud jsou po straně, není k nim dobrý přístup.
Troubu si necháte vestavět do vyšší skříňky a hlavně do správné
výšky. Trouba nemá tak vysoký příkon, cca 2,4 kW, když jde naplno. Není
dovoleno ji připojit zástrčkou, ale napevno svorkami. Kabel se většinou
přitáhne z nejbližší krabice a žádné velké kopání netřeba. Jistič
10 A je sice nadoraz, ale udrží ji v chodu. Na jistič 16 A mi jde
trouba, myčka a vůbec neřeším, co ještě mohu zapnout.
Ještě existuje vestavný sporák. Ovladače pro desku i troubu jsou
v obvyklé poloze, ale trouba je dole, což není výhoda.
Wolfgu: zcela souhlasím - pokud by to jen trochu šlo, určitě bych byla pro oddělenou troubu ve vhodné výšce a samostatnou varnou desku, jenže to dispozice naší (malé panelákové) kuchyně bohužel neumožňuje.
Wolfg píše:
Trouba… Není dovoleno ji připojit zástrčkou, ale napevno svorkami. Kabel se většinou přitáhne z nejbližší krabice a žádné velké kopání netřeba.
No, a jakpak dlouho je toto nařízení v platnosti?
První vestavnou troubu jsem instaloval sám do vlastnoručně vyrobené
kuchyňské linky (letos je tomu 30 roků)…
Poslední vestavnou troubu instalovala odborná firma (letos je tomu
5 roků)…
V obou případech se tak stalo flexo šňůrou z trouby vedoucí!
Včéééra jsem tu měl elektrikáře… Pravil, že lze připojit tak i tak
(pokud prý si nechci zřídit velkopekárnu… hihi) Ale možná mám blbého
elektrikáře (a bylo by dobré to vědět - dejte tedy vědět jak to s tím
pevným připojením je)
Po zkušenostech z minula máme troubu v takové výšce, že ji lze
(z energeticko-úsporných důvodů) zavřít kolenem (když obouruč
manipulujete se pštrosem v pekáči)
Dříve jsme měli varnou desku plynovou…
Nyní máme jakousi sklokeramickou…
Uvažuji, že do kuchyně natáhnu trubky s plynem…
Sou jídla, kerá na eletrice neuvaříte…
A chcete-li vařit i úsporně, pak je to mnohdy „makačka na bednu“, kdy
plotýnku zavčas vypnout aby zbytečně nežhnula…
Spojení zásuvka-zástrčka není z elektrického pohledu považováno za
zcela bezpečný přenos vyšších výkonů. Vyšším výkonem je míněno nad
1,2 kW. Tedy přenosná topná tělesa, pračky, friťáky, žehličky, trouby.
Ve spojení kolíků s dutinkami není přesně definována plocha, ani
přítlačná síla. Tedy záleží na provedení zásuvky. V posledních
létech se objevují na trhu polské i jiné výrobky, jejichž kvalita rychle
klesá s dobou používání a to zkušební úřad neřeší. Například,
když pračka ohřívá, zkuste vytáhnout zástrčku. Pokud je dobrá, jsou
kolíky nejvýš vlažné, ale většinou se o ně spálíte. Takové
zástrčky jsou častou příčinou požáru. Nevěřte, že každá zásuvka
přenese 3,5 kW, tedy 16 A jen proto, že je to na ní uvedeno. Spolehlivé
je pouze spojení pod dobře utažené šrouby nebo pérovými svorkami Wago.
Celoelektrický sporák nemůže být připojen zástrčkou v žádném
případě a nejen proto, že je napájen 3×400V
Pevné připojení znamená, že je nelze rozpojit bez použití nástroje, ale
není to dáno druhem kabelu.
Di, mám panelákovou kuchyňku do L, miniaturní, a mám zvlášť plynovou
varnou desku, pod ní prostor na hrnce a pánve, a elektrickou troubu na druhém
konci toho L-ka ve výši pracovní desky mezi dvěma skříňkami. Nemyslím
si, že je to prostorově náročnější než sporák. Po šesti letech si
myslím, že to byla ideální volba. Přechod z plynové trouby na elektriku
je kupodivu větší problém u masa než u sladkého pečení, pár omylů se
vyskytlo
Ejo, já mám tuto variantu už 27 let.
Tehdy totiž na tuto kombinaci nebylo třeba povolení plynáren k nákupu
nového sporáku a já měla PB lahve načerno… Takže u mne to byla spíš z nouze
ctnost.
Jestli někdo vlastní tento sporák, má možnost vrátit
http://www.dtest.cz/…-cooker/4329
Glamo, zajímavá plynová deska i povídání.
Naprosto souhlasím s druhou větou v nadpisu, stud nechápu.
Na elektřině jsem pár let vařila, nic moc. Pořídila jsem dvě malé bomby,
koupila plynovou desku, nechala přetryskovat a vaření bylo téměř
zábavou
Bohužel jsem nyní nucena už pár týdnů vařit na elektrice a je to pro
mne za trest . Jinak jsem zvyklá péct
v elektrické troubě a jsem s tímto způsobem pečení spokojená.
Vyměnila jsem sporák plynový, za kombinovaný a jsem zatím spokojená. Vypadá to, že změna byla k lepšímu. Věci v troubě dělané jsou nějak chutnější. Ještě nemám tolik zkušeností, co a jak péci, zkouším také péci s horkovzduchem a myslím, že to bude dobré. Myslím, že v troubě se věci pečou i rychleji. Baví mě to. Pořád něco vymýšlím.
Chtěl bych se zeptat když peču v plynove troubě tak je taky straně stiplavy smrad nevíte někdo co to muže bejt děkují za nějakou radu
Mě kdysi páchla trouba na PB. Tedy ze začátku, když se zapálila. Po
rozehřátí (cca 10 minut) zápach slábl a později zmizel docela. Dávala
jsem vinu nečistotám v plynu
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
