Průtahová borovička

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.12 08:23
Průtahová borovička

Známí nám nabídli borovičku od pana Jelínka. Bylo na ní napsáno Průtahová borovička. Zajímalo by mne co slovo průtahová znamená.

Reakce:
casino
4482 příspěvků 01.02.12 09:19

Hihi, esmeralda,
výklad, který se přímo nabízí, k této lihovině nenáleží :)
Jsou (resp. BYLY) dva druhy BOROVIČKY:
Průtahová se vyrábí studenou cestou; zjednodušeně řečeno, jalovčinky se vyluhují v alkoholu (akohol se přes plody „protáhne“). Výluh má (obvykle) nažloutlou barvu…
Druhý, ušlechtilejší (čirý) typ borovičky se vyráběl (nebo snad někde ještě vyrábí, ale v ČR už leta není k mání) destilací: především fermentovaných jalovčinek, ale také destilací směsi lihu s podrcenými plody (ale toto byl takový kočkopes). Následně se destilát „řezal“ čistým lihem a dořeďoval vodou na 45% alkoholu. Podle podílu čistého destilátu se určovala kvalita (podobně jako kdysi známá Řezaná brandy) Ten poměr byl dán vyhláškou, ale někdy se praktikoval způsob jako při výrobě paštik ze slavičích jazýčků :mrgreen:

esmeralda
4813 příspěvků 03.02.12 02:12
Casino,

děkuji za vysvětlení. Snad jsem to tedy pochopila dobře: jde o rychlejší a tím pádem lacinější metodu výroby.
Nevím jak se to odráží na chuti. Tvrdému alkoholu (doprovázeno poznámkou mého partnera: Zaplaťpánbůh) neholduji.
I mne napadla stejná krávovina jako tebe, ale o tom se tu rozepisovat nebudu. :oops:
 Díky.

Wolfg
583 příspěvků 03.02.12 08:10
Gin

V původním receptu se píše: vezmi 100kg suchých jalovčinek… to mě dostalo. Kdo si utrhl přímo z keře modrou bobulku, snad si dovede představit, kolik jich je do jednoho dekagramu. Jsou velké jako pepř a mám změřeno, že 40 kuliček je celý gram. Údajně obsahují až 20% cukrů. Zakvasí se a předestiluje. Vzniká základ pravého ginu. Všechno ostatní je náhražka

Milan.OK
1 příspěvek 21.11.15 14:21
gin

Existuje příručka pro drogisty z první republiky (1925-35), kde se připravují likéry a „schnaps“. Zde používají ingredience a tinkturu a další v litrových či centových poměrech.
Většinou se používala macerace (vyluhování) plodů a bylin.

Gin: andělika, jalovčinky, pelyňek…etc. do konzumního lihu (40ˇ%) na cca 14dní až tři neděle… :lol: :mavam:

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz