Olupsije :-D

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník gandelion02
25 příspěvků 01.07.09 21:26
Olupsije :-D

Ahoj,
máme doma s manželem spor, vlastně už od té doby, co jsme spolu, kvůli bramborám s tvarohem
U nás se vždy vařily brambory s tvarohem tak, že se oloupaly nové brambory, nakrájely na kostky a uvařily, a na to strouhaný tvrdý tvaroh a máslo, k tomu mlíko - lahůdka!
Manžel mi na to řekl, že to je blbost, že u nich se brambory s tvarohem jmenujou olupsije a vaří se tak, že se uvaří brambory ve slupce a každý si je na talíři oloupe a pokydá měkkým tvarohem smíchaným s pažitkou, případně česnekem. To je blbost podle mě. Myslím, že spletl dvě jídla dohromady a to brambory na loupačku a (dejme tomu) brambory s tvarohem. „Olupsije“ jako takové jsem v kuchařce našla, ale jen jako název v článku o bramborách. Ale stejně myslím, že autorka mluvila o bramborách na loupačku.
Já jsem sice pražačka, ale s kořeny na Šumavě, on je původem z VČ kraje.

Má pravdu manžel nebo já? Nejde mi o to, jestli na brambory tvrdý nebo měkký tvaroh, ale o to, co jsou OLUPSIJE!

Reakce:
 
alena45
588 příspěvků 01.07.09 21:29
...

No teda, prvýkrát počujem o bramborách Olup si je, ale keby som si mala vybrať, určite by som si vybrala to čo hovorí tvoj manžel. Našťastie mám svoje vlastné zemiaky, nestriekam ich ani inak chemicky neošetrujem a zhruba do septembra ich pripravujem v šupke, aj keď ich robím ako hranolky. Viem, že toto si nechcela počuť, ale mne sa chcelo Ti napísať. Tak pekný večer.

 
Labužník gandelion02
25 příspěvků 01.07.09 21:41
...

Aleno, já jsem mu trochu ustoupila a když dělám brambory s tvarohem, tak je vařím na kostičky a k tomu ochucenej tvaroh. Ale teď jsme doma sami s mladším synem, tak jsem dělala brambory s tvarohem „podle svýho“ (a mladej se mohl utlouct ) a při tom si vzpoměla na ty naše hádky, pokaždý, když dělám brambory s tvarohem

A jinak, podle něj, i podle tý kuchařky, to jsou Olupsije, a ne Olup si je, ikdyž původ bude asi v těch třech slovech. Jde mi jen o to, jestli tohle slovo vůbec někdo zná a co je tím myšleno - podle mě brambory na loupačku = brambory uvařený ve slupce, každej si oloupe na talíři a na jednotlivý sousta přidává máslo a sůl MŇAM!

 
kamilio
551 příspěvků 01.07.09 23:30
brambory + tvaroh

Nejsem odborník, ale spíš se kloním k tvému názoru, že se jedná o dvě různá jídla. Tvůj recept se totožný s tím, jak jsme doma tuto lahůdku jedli. U nás se ještě sypalo pažítkou a zapíjelo kyškou.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.07.09 23:19
Olupsije,

bych opravdu tipovala na brambory vařené ve slupce, kdy si každý pálí prstíky při loupání a na každé sousto dá kousíček másla, posolí, sní a zapije podmáslím… mňam… Tohle mi dělávala moje jihočeská babička.
Moje mamka (severní Čechy, babička Němka) vařila brambory oloupané, sypala tvrdým tvarohem a polévala máslem. Ještě teď, když si na to vzpomenu, se dusím.

 
mrtvola
1394 příspěvků 02.07.09 00:14
V naší rodině,

ač původu převážně rakouského se slovo „olupsie“ používalo obecně pro brambory (druhou variantou byly „erteple“). Můj otec vítal každé bramborové jídlo na stole slovy:„Á, olupsie stokrát na jinako!“. Rozhodně to nemyslel jako poklonu kuchařce.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.07.09 11:49
Volupsije

U nás se jim říkalo takhle.

Pocházím z bramborářského kraje a brambory „na loupačku“ jsou dodnes mým oblíbeným jídlem. Možná je zajímavé, že vůbec nemám ráda vařené brambory jako přílohu (max. ke smaženému sýru), ale miluju veškeré brambory upravené na všechny možné způsoby.
Jen ty uvařené na talíři, vedle masa, jsou tak nějak blééé - zřejmě pozůstatek dávné školní jídelny a nasledek současné školní jídelny :o)))

Ale zpět k tématu:
Volupsije /olupsije jsou prostě brambory na loupačku!
A je úplně jedno, co se k nim dá dalšího - tvaroh měkký/tvrdý, máslo, sůl, mléko.
Název pochází právě od toho loupání.
Hrnec brambor se uvařil, postavil doprostřed stolu a strávníci si brali jednotlivé brambory, sami si je loupali, pojídali a zapíjeli třeba kyselým mlékem. Byla to běžná tradiční večeře v zemědělských krajích, zejména v chudších, nebo vesnických domácnostech.

Takže pravdu má rozhodně manžel! Jde právě o to loupání uvařených brambor každým strávníkem. Od toho pochází tento lidový, zažitý název.
A jak už jsem zmínila, co si dáte k nim, už není tak podstatné. Buď ctíte tradici, nebo máte vlastní nápady

Tuhle večeři si dělám často: k tomu mísu hlávkového nebo ledového salátu s jogurtem a mlékem nebo s kefírem a nebo stejně připravenou salátovou okurku. Někdy vařené brambory oloupu, rozšťouchám a poliju osmaženou cibulkou a dobře osolím. A k tomu zase salát. To je obrovská lahůdka a jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec!

 
Jenofefa
1315 příspěvků 03.07.09 17:56
Volupsije

byly v naší rodině brambory na loupačku (ke kterým se dával tvaroh rozdělaný s pažitkou nebo koprem nebo paprikou - tomu říkal dědeček „toleranc“ - a pilo podmáslí) na rozdíl od nových brambor s tvarohem, které se vařily oloupané (oškrábané špičkou nože), sypaly se tvarohem (tvrdým nastrouhaným nebo sušším hrudkovitým - on ten tvaroh byl jiný než známe dnes ze samošky), mastily máslem a k nim okurkový salát s kyselým mlékem.
Milovanou knížkou mého dětství byla prastará kniha z knihovny mého dědečka „Z českých mlýnů“ - humoresky od Karla Tůmy (nakladatelství Jos. R. Vilímek Praha, rok vydání není uveden), kde je na toto téma povídka „Volupsie“. Pointa povídky je právě v tom, že se nóbl návštěva pozvala do mlýna na oběd na volupsie a nevěděla, co to je za zvláštní jídlo. No a panímáma přinesla mísu bramborů „v mundúru“, čili ve slupce, cituji „Volup si je každý jak umíš, jsou na loupačku“.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz