Mražení hub

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jagea
10 příspěvků 28.08.05 16:47
Mražení hub

Jakým způsobem mrazíte houby? Po letech jsem konečně i já nějaké domů přinesla.Jenže se z hlavy vykouřilo,jak se vlastně zmrazují.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 28.08.05 17:30
Mražení hub

V každém případě je nutno je před mražením tepelně upravit. Větší kousky jen nechat projít varem, pak je zmrazuji oddělené na tácku, po zmražení sesypávám do sáčku či krabičky. Tak to zmražené houby lze použít na pizzu, na smažení apod.
Jinak s úspěchem používám směs nadrobno nakrájených hub, které s kmínem podusím ve vlastní šťávě naprosto bez podlévání. Dusím je 20 min., nechám vychladnout a pak v sáčku zmrazuji. Osvědčilo se mi sáček vložit do krabičky (např. od mléka), naplnit houbovou směsí, sáček uzavřít a nechat zmrazit. Po zmražení se krabičky - cihličky dobře skladují v mrazáku.
Takto zmražené dušené houby najdou podle mne nejširší použití, jako čerstvé, do omáček, pod maso, na tousty, kubu, na plnění do závinů a tak. Tak ať ti chutnají.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.08.05 00:51
Mražení hub - Jagea

Definitivně souhlasím s Marmeládou. Houby se mrazí tepelně zpacované. A tento krok dělám úspěšně po léta v mikrovlnce. Čerstvé houby očistím, nakrájím na plátky a dám do skleněné (mikrovlnkové) mísy. Přidám kus másla a vlním minutu aby se máslo rozpustilo. Řádně zamíchám a vlním další dvě minuty. Nechám trochu zchladit a dám do mikroténového pytlíku a šup do mrazáku.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.08.05 07:59
...

Proč se mají mrazit jen tepelně upravené houby? Já je mrazím, tak, jak jsou pokrájené, lépe se mi pak oddělují z velkého sáčku. Dělám to 20 let, tchýně taky a žádný problém nikdy nebyl.

 
marmelada
1643 příspěvků 29.08.05 21:58
Mražení hub

Ten tip na mikrovlnku je skvělý, příště zkusím. Co se týká zmrazování čerstvých hub, mám tu zkušenonost, že vysychají a hlavně nepříjemně "provoní " celý mrazák, mám dojem, že pak je houbami cítit všechno, i jahody. Podle literatury lze houby mrazit i čertstvé, ale doporučená spotřeba je pak do 2 měsíců.

 
Eleeen
1127 příspěvků 30.08.05 07:27
...

Mrazím dušené houby, třeba i na cibulce. Mrazila jsem i čerstvé, ale už to nedělám právě kvůli „vůni“ a jejich kvalitě. Navíc podušené houby zmenší svůj objem až na pouhou třetinu, takže je zde dost značná úspora místa.

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.08.05 08:00
Mražení hub

Myslím, že tepelnou úpravou se z hub odstraní část vody. Ledové krystaly toitž naruší původní struktůru a houby jsou „hadrové“.
(Nevím zda na to existuje lepší výraz, ale nic mě právě nenapadá.)

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 08:57
Nevařit

Moje mamina je povařila jen jednou a pak jí brali všicni čerti. Houby se totiž slepí do jakési koule nebo placky a nejdou od sebe. Pak se s tím vším mlátí a taky se pak u toho používají sprostá slova hlavně ke konci než vezmete všechno a rozmrazíte to, abyste měli pokoj.
Mysleli jsme si totiž, že jsou houby jedovaté, když se nepřevaří před mrazením, ale to bychom byli doma už všici dávno mrtvý. Mámina pak naznala, že se na to může vykašlat a zmrazila čerstvé naporcované a hned zamrazila. Mražák máme starý Calex asi z roku 1980 i dříve. Píšu to proto, že houby nejsou a nebyly nikdy hadrovaté. Jsou vynikající, jako čerstvé. Teda v zimě jako čerstvé.

 
Eleeen
1127 příspěvků 30.08.05 09:52
DanaJ

no tak nemraž velké porce, ale menší pytlíčky. Já mrazím menší a větší porce. Pak nemusím s ničím mlátit, za pár minut lehce rozmrazím v mikrovlnce, i kdyby to bylo slepené, jak chce, dostanu opět směs podušených hub. Pod maso, do polévky, na smaženici - odzkoušeno!!!
Ale pokud máš pultový mražák velkého objemu, pak nemusíš šetřit jako já, která mám 100 l mražák a v něm všechno, včetně půlky prasete…

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 11:05
Proč?

Proč si přidělávat práci s vařením? Dám je do mrazáku a je to.

PS: Nemám pulťák a ani mikrovlnku. Prostě je vezmu, dám do jednoho pytle (no, vono jich z jednoho sběru moc nejni - tak na pytlík svačinový) a pak si jen ulomím kolik potřebuju. Hodim do polívky a za chviličku jsou měkoučký.

Holky a kucí proč se s tim tak matláte?

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.05 11:15
DanoJ,

protože nás to matlání baví!!!

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 11:17
HA

Áha. Tak to jsem netušila. To já si radši ujedu na tom, že si naložím maso na druhej den a nebo udělám nějaký salátek nebo pomazánku a nebo otravuju miláčka.

PS: Každý máme své úchylky.

 
Omulek
10 příspěvků 11.10.05 22:06
Mražení hub

Já mám hub přebytek, tak je vždy nakrájím a dám do velkého mikrotenového pytle (40 l), potom je přidávám až je plný. Mezitím ubírám do vaření, protože jdou hezky od sebe.

 
Zuza¨ 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.10.05 11:12
...

Léta už skladujeme houby tepelně upravené. Není s tím po vyndání žádná práce a jsou připravené k přímé spotřebě. Co se týče té „hroudy“, tak to je jen otázka praktičnosti „zamrazitele“. Máma je dává do kostek na led a pak sesypá do pytlíku. Má je potom drobně nadávkované. Pochopitelně nebudu mrazit 5 kg hub v jednom sáčku a pak je sekat majzlíkem a nadávat ( leda tak na sebe).

 
Marjanka2
214 příspěvků 28.11.05 15:28
...

Houby mrazíme už spoustu let, vždycky je vhodím do vroucí vody, nechám přejít var a scedím.Nechám okapat, rozložím na tácek a dám zmrazit.Zmražené sesypu do sáčku a uzavřu. A povařím je právě proto,aby mrazák nebyl cítit houbami.

 
DanaJ
1136 příspěvků 28.11.05 16:10
Marjanka...

…houby nejsou cítit, to třeba pórek, to je síla.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz