Sušení hub v mikrovlnce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jagea
10 příspěvků 28.08.05 16:45
Sušení hub v mikrovlnce

Nemáte někdo vyzkoušeno sušení hub v mikkrovlnce? Jaká asi teplota v ní může být při 20 % výkonu?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 29.08.05 00:40
Sušení hub v mikrovlnce - Jagea

Asi tě moc nepotěším, ale sušení hub v mikrovlnné troubě se nedoporučuje hned z několika důvodů.

1 Mikrovlnná trouba nemá dostatečnou ventilaci a vlhkost se tedy nemá kam odpařovat.
2 Houby se sice vysuší, ale zároveň uvaří (a to je nežádoucí).
3 Mezní časy úplného vysušení v mikrovlnce jsou dosti malé, tudíž hrozí spálení a případný požár.
4 Je to neekonomické.

Bylinky s nízkým obsahem vody se v MV sušit dají, ale ani to se nedoporučuje. Rychlý proces je na úkor chuti a aroma.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 26.09.06 12:55
Ach jo,

letošní úroda hub byla převeliká, mám jich spoustu nasušených, ale mám pocit, že by potřebovali ještě „doladit“ Sušičku nemám, tak jsem si myslela právě na mikrovlnku … a tady tohle. Jak tedy dosušit??? V elektrické troubě?
Díky. Hezký den. J.

 
manek  26.09.06 14:29
Jiti,

sušička se nechá koupit za šest stovek, to zase není tak moc. A na další roky máš vystaráno!

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 26.09.06 15:24
Máš pravdu,

ale zatím nemám prostor, kam bych sušičku dala. A stále mám pocit, že to strašně moc „žere“. A vlastně suším jenom houby. Co jsem si u mamky sušila zeleninu do polévky, tak tu už mám asi 5 let, a křížaly už ani nevozím, protože to moc nejíme.

 
buraci
1136 příspěvků 26.09.06 17:10
V troube

Ja jsem letos susila houby v troube (na 50 stupnu s pootevrenymi dvirky). Ale trvalo to dva dny. Susicka je ususila za necely den, ale zas se jich tam neveslo tolik. Kazdopadne oba zpusoby jsou dost energeticky narocne.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 27.09.06 08:26
Tak jsem to včera zmákla

v elektrické troubě. Protože jsem je potřebovala opravdu jen „doladit“, stačilo jim v jedné vrstvě 20 minut na 50 stupňů s častým promícháváním. Krásně chrastí. Už jsou ve sklenicích, lehce zapepřeny hrubě mletým pepřem.
A musím se pochlubit: má 2l sklenici jenom pravých hříbků - na rizoto … na to se fakt těším. Mňam.
Hezký den všem. J.

 
kamilio
548 příspěvků 27.09.06 09:54
Přidám trochu populární teorie

Při sušení vodní molekuly volně opoustějí hmotu aniž by ji narušily a rozptylují se do okolního vzduchu. Zvýšená teplota a suchý vzduch tento proces urychlují.
Při vlnění dochází k mechanickému rozkmitání vodních molekul, okamžitě se prudce zvyšuje jejich teplota, mění se na páru a za současného ohřátí svého okolí a vytvoření horkých výfukových otvorů opouštějí hmotu.
Takže co je pro houby výhodné je jasné.

 
Sobis
13 příspěvků 20.09.15 21:07
Dosoušení hub

Také jsem jednou dosoušela houby v mikrovlnce. Vyschnou velmi rychle, až chytly plamenem :lol:. Takže ano, ale hlídat, a nastavit čas na max. 20 sekund.

 
isazkycom
5 příspěvků 07.11.17 15:04
Plíseň

Tak já to letos vyhrál. 4 hodiny čištění dvou plných košů, krájení. Vše jsem pak rozložil na pečící papír na kuchyňský stůl. Do rána 30% hub plesnivých. Zbytek o den později. Takže letos asi pořídím sušičku. :zed:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz