Jak na povidla?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník gandelion02
25 příspěvků 23.08.05 21:14
Jak na povidla?

Ahoj, potřebuju poradit!
Slíbila jsem kamarádce upéct svatební koláčky, všechno je OK, pokusný vzorky dopadly na výbornou, až na ty s povidlama Povidla se roztekly po celém koláčku a vůbec to nevypadalo hezky! Mám je něčím zahustit? A pokud ano, tak čím? Nebo - stačilo by dát navrch treba žmolenku?
U nás se z povidel dělaly jen buchty a tam je náplň schovaná, takže vytéct nemůže (a to jsme ty povidla ještě ředili rumem ) , ale s koláčky bohužel nemám zkušenosti…
Předem děkuju za rady!

Reakce:
DanaJ
1136 příspěvků 24.08.05 11:03
Nepochopila jsem

přesně o jaké koláčky jde, protože si myslím, že svatební koláčky jsou koule s tvarohem, které se za syrova rozplácnou a dá na ně povidla a drobenka a to se upeče. Povidla nikdy neztekla, nebylo z čeho; dávají se do ďuláčku v těstě.

Jestli děláš něco jiného, tak mě napadlo: Co dát na koláče místo povidel sušené švestky.

Renee
93 příspěvků 25.08.05 11:37
...

No musím říct, že s tím mám taky potíže. Dano, ta povidla se sice dávají do důlku, ale koláčky v troubě vyskočí, důlek se vyrovná a povidla se roztečou (aspoň mně). Takže se přidávám k dotazu - jak to děláte s důlkem / s povidlama ?

ajta
590 příspěvků 25.08.05 13:02
povidla...

povidla na plnění koláčků by měla být poměrně tuhá… ostatně pravá domácí povidla jsou použitelná jen po naředění… ale v dnešní době průmyslové výroby je to o tom, že se povidla spíš musí zahušťovat…
bohužel, nemám přesné míry, ale když připravuji povidlovou náplň do koláčků, tak smíchám povidla s kapkou rumu a špetkou skořice a pak vše strouhaným perníkem řádně zahustím do konzistence tužší pasty…

Labužník gandelion02
25 příspěvků 26.08.05 12:08
...

To Ajta: prosím tě, a jakým perníkem zahušťuješ? To je ten, jak se používá k zahušťování některých druhů omáček? A nedalo by se to zahustit třeba piškotovýma drobečkama nebo strouhankou?
Omluv mé hloupé dotazy, ale v pečení koláčků opravdu nevynikám…
Předem díky!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 26.08.05 12:44
Gandelion

odpovím trošku za Ajtu…
Piškotové drobečky by na zahuštění určitě šly, strouhanku bych asi moc nepoužila. V případě nedostatku piškot bych možná ještě zkusila nadrobno nadrcené corn flakes.

ajta
590 příspěvků 26.08.05 13:09
drobečky...

drobečky do povidel, toť otázka!…

Gandelion, skutečně zahušťuji perníkem na strouhání - takový ten tvrdý, bez polevy a náplně… k sehnání za pár kaček v potravinách…
Perník má svoji chuť a vůni a skvěle se doplňuje s těmi povidly, skořicí a rumem… a navíc je tmavý a v povidlech ho není vidět…

Piškotovými drobečky jsem jednou zahušťovala jablečnou náplň, povidla jsem nezkoušela… ale mělo to chybku… jejich chuť byla prostě v náplni znát…

Strouhanku nedoporučuji…

Labužník gandelion02
25 příspěvků 26.08.05 13:12
...

Díky za rady! Mrknu se po tom perníku!
Jablkovou náplň většinou zahušťuju piškotama a nebo strouhankou (pokud jsou jablka hodně sladká), takže proto se ptám, jestli by to nešlo… Asi ne!
Ještě jednou díky a držte mi palce!

DanaJ
1136 příspěvků 26.08.05 13:44
Důlky

Vždycky dělám koláče s maminou jako její levá ruka. Důlky děláme omytým syrovým vajíčkem. Opatrně se promáčkne do těsta, až se dotknete vejce podkladu (válu). Dává se pozor, aby se koláček nepromáčkl úplně, ale ne zase málo. To vajíčko máme odzkoušené. Ničím jiným to líp nejde. A chce to chytnout ten správnej chvat máčk. Jo, vajíčko nám nikdy neprasklo. Asi jde o to, aby se spojila obě ty těsta mezi tím tvarohem, jinak to asi vyskočí.

Povidla kupujeme taková ty betonová v kelímku jako od hořčice. Ten bílý plastový s víčkem ze stejného materiálu. Povidla spíš ředíme než zahusťujeme. Nijak nedochucujeme. Když pak na ně sypeme strouhanku, tak se mírně přimáčkne špičkama prstů sevřenými do špetky.

Je fakt, že nám ty koláče někdy přece jen vyskočí, ale povidla nikdy netekla - přijdeme, že se částečně vpije ta zbývající vlhkost do drobeznky a do koláčku a trochu vysuší při pečení. Vyskočí většinou jen to těsto do špičky a povidla s drobenkou zůstanou v „kráteru sopky“ - nevím, jak bych ten tvar jinak nazvala.

Ještě mě napadlo, jestli tam těch povidel nedáváš moc. Mi děláme takové větší koláče. Když jsou hotové, tak mají v průměru kolem 7cm a na ně se dává po lžičce povidel.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz