Mozzarella a Ricotta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3820 příspěvků 13.08.04 19:53
Mozzarella a Ricotta

Narazila jsem na recepty, jejichž základem je mozarella a/ nebo ricotta. Ještě bude asi nějaký čas trvat letní teplé počasí a tohle mi přijde jako dobré tipy na letní večerní pohoštění. Použití obou sýrů je daleko pestřejší, než se běžně u nás využívá. A nakonec ještě recepty na domácí paštiky. Dobrou chuť.

Smažené tousty s Mozzarellou – Mozzarella in Carozza

Pro 2 osoby: 100 g mozzarelly, 8 plátků toustového chleba, 2 vejce, sůl , olej na smažení.
Mozzarellu nakrájíme na plátky silné asi 4 mm. Toust položíme na sebe a ostrým větším nožem jemně okrájíme kůrky. Mezi 2 toustové chleby vložíme vždy jeden plátek Mozzarelly. Můžeme případně na mozzarellu položit 1 slané očko.
Tousty s mozzarellou obalíme v rozšlehaném osoleném vejci, rychle osmažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, trochu mačkáme k sobě vidličkou, aby se mozzarella uprostřed dříve prohřála a trochu rozpustila, a ihned podáváme.

Chlebíčky s Mozzarellou a očky

Na nakrájenou veku položíme plátky mozzarelly a půlku očka – acciuga. Můžeme zapéct v mikrovlnné troubě půl minuty.

Chlebíčky s Mozzarellou a petrželem

Pro 4 osoby: Drobně nasekanou petržel důkladně promícháme s olivovým olejem, solí, pepřem a utřeným česnekem. Veku nakrájíme na plátky.
Na opečenou veku klademe plátky Mozzarelly a potíráme je petrželovou směsí a dáme na 1-2 minuty zapéct do mikrovlnky.

Chlebíčky s mozzarellou - Crostini di mozzarella

1 veka, 1 mozzarella, máslo, 50g nastrouhaného parmezánu, sůl, rozetřený česnek, oregáno
Veku nakrájíme asi na 2 cm silné plátky. Nakrájíme i mozzarellu na plátky, asi 0,4 cm.
V misce smícháme máslo, rozetřený česnek a sůl, přidáme nastrouhaný parmezán, půl lžičky oregánu. Plátky veky natřeme připraveným česnek. máslem, nahoru položíme plátek mozzarelly a zapečeme v troubě do zlatova. – v mikrovlnce 1-2 min na Crisp.

Smažená Mozzarella

500g mozzarelly, 100g másla, 4 očka, trochu mouky, sůl, pepř
Na pánvi rozpustíme půlku másla, přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, osolenou a obalenou v hladké mouce. Jakmile se osmahnou z jedné strany, plátky obrátíme, a jakmile se mozzarella začne tavit, odděláme z oleje.
V malém kastrolku rozpustíme trošku másla, přidáme nakrájená očka, která stlačujeme vidličkou, až se rozpustí.
Mozzarellu podáváme s takto připravenou omáčkou.

Kuličky z ricotty

250g ricotty, máslo, 2 vejce, trochu strouhanky, 100g nastrouhaného parmezánu, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř
Ricottu smícháme s jedním rozšlehaným vejcem, parmezánem a muškátovým oříškem. Uděláme kuličky velikosti ořechu. V míse rozšleháme druhé vejce, přidáme sůl a pepř. Kuličky nejdříve obalíme ve vajíčku a pak ve strouhance. Osmažíme je na másle do zlatova. Podáváme teplé.

Předkrm z Ricotty

Pro 4 osoby: 250 g Ricotty, 150 g sýru Lučina/Philadel­phia, nasekaný petržel nebo pažitka,4 rajčata, oliv. olej, sůl.
Smícháme Ricottu se sýrem, s nadrobno nasekanou petrželí nebo pažitkou, se solí a se dvěma lžícemi oliv. oleje, případně trochou pepře. Rozdělíme na 4 díly
Doprostřed každého talíře dáme kopeček Ricotty, na který položíme kousek nakrájeného rajčete. Zbylá osolená rajčata použijeme k ozdobě talíře.

Chlebíčky s Mozzarellou

Na nakrájenou veku položíme kolečka rajčat, plátky Mozzarelly, osolíme a posypeme oregánem. Můžeme zapéct půl minuty v mikrovlnné troubě.

ObloŽené chlebíčky

Veku nakrájíme na plátky. Na polovinu chlebíčků namažeme Mascarpone a na ně klademe plátky salámu, oček nebo sardinek.

Mascarpone smícháme ve stejném poměru s majonézou a touto směsí mažeme druhou polovinu chlebíčků. Nahoru klademe plátky šunky nebo uzeného lososa

Šunková pěna

Pro 4 osoby: 200g šunky rozmixujeme se 30g másla, solí, troškou pepře a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme 250g Ricotty a znovu rozmixujeme. Pomazánku dáme na 1/2 hodiny vychladnout do ledničky a potom podáváme namazanou na plátcích chleba (toastový chléb, veka, bageta atd.)

Pažitková pomazánka

Pro 4 osoby: 250 g Ricotty, 2 lžíce Mascarpone, trocha pažitky a petrželky, ředkvičky, veka nebo toustový chléb.
Ricottu smícháme se 2 lžícemi Mascarpone nebo kyselé smetany, vmícháme nasekanou petrželovou nať a pažitku. Pomazánku namažeme na opečený toustový chléb nebo plátky veky, nahoru položíme ředkvičku nakrájenou na kolečka a podáváme.

Pomazánka s tuňákem

250g Mascarpone, 100g tuňáka v oleji, 1 lžíci hořčice, sůl, nasekaná petržel, 16 plátků toustového chleba (nebo veky)
Rozdrobeného tuňáka smícháme s hořčicí a Mascarpone, osolíme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v ledničce. Pomazánku mažeme na opečený nebo toustový chléb či veku a zdobíme nasekanou petrželkou.

Mrkvová pomazánka

Pro 4 osoby: 250g Mascarpone, opečený chleba, nakrájená petržel, citrónová šťáva, sůl.
Do mísy nastrouháme mrkev, přidáme citrónovou šťávu, nasekanou petrželku a sůl. Postupně přimícháváme Mascarpone, až vznikne hustá směs, kterou necháme 10minut odpočinout. Mrkvovou pomazánku podáváme na krajíčcích opečeného chleba.

Chlebíčky s olivovým krémem - Tartine alle olive

Nakrájená veka nebo plátky toastového chleba- pancarré, 150g oliv, 50 g másla, 100g nastrouhaného parmezánu, 1 a půl lžíce z oček v tubě–pasta di acciughe, nebo 4 očka.
Do malého mixeru dáme vypeckované olivy, ať už černé nebo i zelené, a rozmixujeme, až vznikne kaše. Přidáme máslo a parmezán a znovu rozmixujeme. Přidáme rozmělněná očka a zamícháme, až vznikne hladký krém.
Plátky toastového chleba příčně rozkrojíme tak, aby vznikly trojúhelníky, můžeme je dát na chvilku ohřát do mikrovlnky, budou tak křupavější, a namažeme připraveným krémem.

Chlebíčky s Kuřecí paštikou

Nakrájená veka nebo plátky toastového chleba- pancarré, 500g kuřecích vnitřností, oliv.olej, cibuli, česnek, hodně petrželky, rozmarýn, šalvěj, případně 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, sůl.
Do většího kastrolu dáme zpěnit cibulku, přidáme 4 nakrájené stroužky česneku, zpěníme a přidáme nadrobno nakrájené srdce a žaludky. Za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, rozmarýn a šalvěj, a na kousky nakrájená játra. Mícháme a smažíme dalších 5 minut.
Podlijeme sklenkou bílého vína, mícháme, necháme vypařit víno, osolíme a zhasneme.
Ponorným mixerem řádně rozmixujeme, posypeme parmezánem, zamícháme.
V toustovači nebo v mikrovlnce opečeme toasty nakrájené příčně, aby vznikly trojúhelníky, nebo plátky veky, namažeme paštikou a podáváme s bílým vínem, nejlépe prossecco nebo spumante brut.

Chlebíčky s paštikou po toskánsku - Crostini alla toscana

Veka, nebo bílý chleba, nakrájená na plátky, 100g vepřového nebo telecího masa, jedny nebo dvoje kuřecí játra, 100g vepřových nebo hovězích jater, capperi, šalvěj, petrželka, cibule, česnek, 2 sklenky suchého bílého vína, 1dl hovězího vývaru nebo vody a1/2 bujónové kostky, sůl, sklenice oliv. oleje
Nakrájíme na kostičky maso a játra.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme česnek a necháme zpěnit.
Přidáme nakrájené maso a játra. Necháme chvíli smažit. Osolíme, přidáme capperi, šalvěj, petrželku. Podlijeme vínem. Když se víno vypaří, přilijeme případně trochu hovězího vývaru a necháme dusit asi půl hodiny.
Pak směs rozmixujeme ponorným mixerem, až vznikne jemná paštika.
Plátky veky nebo bílého chleba opražíme a namažeme připravenou směsí.

Játrová paštika - 1 - po toskánsku

300g jater nakrájených na kousky, oliv.olej, cibule, česnek, hodně petržele, rozmarýn, šalvěj, sůl.
Do většího kastrolu dáme zpěnit cibulku, přidáme 4 nakrájené stroužky česneku, zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme asi 10 minut.
Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, rozmarýn a šalvěj. Mícháme a smažíme dalších 5 minut.
Podlijeme sklenkou bílého vína, mícháme, necháme vypařit víno, osolíme a zhasneme.
Ponorným mixerem jemně rozmixujeme. Mažeme na opečený toustový chleba či veku, nebo jakkoliv jinak.

Játrová paštika - 2 - po francouzsku

300g jater nakrájených na kousky -hovězích, telecích, vepřových nebo i kuřecích, 150-200g másla,1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, koňak nebo brandy. Máslo vytáhneme z lednice aspoň 1 hod. před použitím
Do většího kastrolu na 50 g másla, dáme zpěnit velmi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme 2 nakrájené stroužky česneku, znovu zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme na mírném ohni asi 8 minut. Nenecháme je udělat hodně, protože jinak by moc ztvrdly. Až budou skoro hotové, podlejeme je sklenkou brandy nebo koňaku, mícháme, necháme vypařit brandy, osolíme a zhasneme. Necháme zchládnout.
V misce namočíme rohlík v trošce mléka, přidáme trochu brandy, portského či tokaje.
Do mixeru dáme vychladlá játra s cibulkou a šťávou ze smažení, přidáme namočený rohlík a 100g másla, a řádně rozmixujeme, až vznikne jemná paštika. Dle chuti dosolíme. Dáme ji do misky a do ledničky na několik hodin vychladnout. Podáváme na opečeném bílém chlebě .
Abychom ji mohli nechat v ledničce několik dní, dáme ji natlačenou do sklenice od marmelády s hermetickým víčkem.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 13.08.04 22:14
ejo,

taky jsi to mohla mrsknout přímo na labužníka..kobzo jedna…:-))

 
Eja
3820 příspěvků 13.08.04 22:54
No jo, Ty brblo,

tak já jdu na to. To víš, takhle to bylo šup šup, na Labu si s tím budu muset trochu vyhrát.

 
penda
4752 příspěvků 13.08.04 23:40
Ejo,

děkuji…i s vě­nováním…hahaha…po­sílám jednu sladkou … :-)


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz